Ψηφίζω Λεωφόρο γιατί...


Kαταρχήν ο Παναθηναικός δεν είναι ομάδα των βορείων προστείων αλλά του κέντρου της Αθήνας. Το λέω με πλήρη επίγνωση , μένω στα βόρεια προάστεια , τα βόρεια προάστεια έχουν ήδη ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο το ΟΑΚΑ δεν χρειάζονται και άλλο. Ούτε ομάδα των νοτίων προαστείων είναι , η ομάδα αντρώθηκε ιστορικά στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ των περιοχών Κυψέλης & Αμπελοκήπων.
Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο είναι για να παρακολουθεί κανείς και να συμμετέχει στο ματς , δεν είναι ούτε να το βλέπει απο τα βίντεο walls ούτε από τα κυάλια. 
Η προσωπική μου γνώμη σε αυτό , είναι ότι το ιδανικό γήπεδο είναι από
30000 έως το πολύ 35000 θεατές. Γήπεδα όπως της Μπάρτσα ή της Ρεάλ , αυτοί που βρίσκονται στα πάνω - πάνω καθίσματα πολύ δύσκολα παρακολουθούν το ματς με τα ματάκια τους αλλά μόνο από τα βίντεο walls. Αμεσότητα με όλη τη σημασία της λέξης δεν υπάρχει.
Πέραν του παραπάνω ο Παναθηναικός όπως και όλα τα μεγάλα αθλητικά σωματεία της χώρας μας, πολύ δύσκολα θα έχουν μπάτζετ (ποδοσφαιρικό τμήμα) πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Συνεπώς οι παίκτες που θα παίζουν δεν θα είναι επιπέδου Μπάρτσα, Ρεάλ , Αρσεναλ, Μπάγερν , Αγιαξ , κλπ , θα είναι συγκεκριμμένης κατηγορίας, μικρομεσαίας ας υποθέσουμε και οι καλές πορείες αν γίνουν από τις ομάδες μας στην Ευρώπη θα είναι γενικά μετρημένες στα δάκτυλα των χεριών μας. Δεν πηγαίνει κάθε χρονιά στους οκτώ της Ευρώπης ο Παναθηναικός ή Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ. 
Οι επιχειρηματίες , αυτοί που επενδύουν στην Ελλάδα , δεν έχουν τα χρήματα των αντίστοιχων στην Γερμανία , Ισπανία , Μ. Βρεταννία , Γαλλία , Ιταλία κλπ. ακόμα και των Πορτογάλων γιατί αυτοί έχουν μια μεγάλη αποικία που φέρνουν παίκτες από εκεί , την Βραζιλία.
Η Ελλάδα και τα πέριξ της , είναι μια μικρή αγορά 15 εκατομμυρίων ανθρώπων και συνεπώς οι επενδύσεις θα απευθυνθούν σε αυτή την αγορά και τα λεφτά που θα πέσουν θα είναι ανάλογα του μεγέθους αυτής. Συνεπώς μεγάλοι παίκτες σπάνια στην ακμή τους θα έρθουν στην Ελλάδα , θα προτιμήσουν χώρες του εξωτερικού.
Με την λογική αυτή και τα διαρκείας μιας ομάδας θα είναι τα ανάλογα, δηλ του Παναθηναικού δεν θα ξεπεράσουν σε μέσες τιμές τα 15000-20000 σε κανονικές συνθήκες.
Άρα για ποιό λόγο να γίνει γήπεδο 45000 θεατών εφόσον με μέση κίνηση εισητηρίων 20000 (διαρκείας) + 10000 (ελεύθερα) φθάνουμε στις 30000 θεατές σε έναν αγώνα;
Εαν γίνει ένα pick εισητηρίων αυτό θα γίνει για 2 ματς πρωταθλήματος (Ολυμπιακός , ΑΕΚ) και δύο-τρία μάτς Τσάμπιονς Λίγκ. Στατιστικά η κατανομή υπερέχει στα συνήθη ματς και λογικά η επιλογή της χωρητικότητας πρέπει να ακολουθήσει αυτή την παράμετρο.
Επιπλέον ένα μεγάλο γήπεδο όπως του Βοτανικού με 45000 θεατές plus , δεν είναι μόνο το κόστος κατασκευής του υψηλό , αλλά εξίσου υψηλό είναι και το κόστος συντήρησης. Φώτα , νερό , κηπουροί , φύλακες , υπάλληλοι γραφείου είναι ένα μικρό ΟΑΚΑ που δεν θα το συντηρεί η πολιτεία όπως πολλοί νομίζετε, που μπορεί να δανείζεται , αλλά μια ανώνυμη εταιρεία που η εφορία την ξεσκίζει , και οι υπάλληλοι που θα δουλεύουν θα ζητούν πάντα τον μισθό τους , διαφορετικά αν επιχειρηματίας της ΠΑΕ τους απολύσει θα τους πληρώνει μεγάλες αποζημειώσεις.
Για μένα η Λεωφόρος στην πρόταση που έκανα , που μπορεί σε πολλούς να φαίνεται ταπεινή, δηλαδή η ενεργειακή αναβάθμιση του γηπέδου, με κατασκευή κερκίδων 7000 θέσεων όπισθεν των θυρών 6 & 7 μαζί με στέγαστρο με συνολική χωρητικότητα γηπέδου 24000~25000 θεατές , από πλευρά κόστους κατασκευής αλλά και συντήρησης των εγκαταστάσεων είναι η οικονομικότερη. 
Επίσης πολύ καλή είναι η πρόταση του Πρες , για γήπεδο 30000~35000 θέσεων στη Λεωφόρο με βάση το πρότζεκτ του 2003. Είναι σχετικά οικονομική από πλευράς κατασκευής, το γήπεδο θα είναι σχεδόν γεμάτο στα περισσότερα ματς , και το κόστος συντήρησής του θα είναι μέσα σε λογικά πλαίσια.

Γιώργος

Σχόλια

  1. αγγελος μεσσαρης13/12/12 2:41 μ.μ.

    απολυτα σωστα γηπεδο στη λεωφορο!για να ξαναβρει λιγο απο την αιγλη του ο ΜΕΓΑΛΟΣ παναθηναικος. H επιστροφη στις ριζες ειναι μια αρχη.H επομενη κινηση να χαραχτει πλανο θεμελιακης ανανεωσης τυπου 1969-1970(οι παλαιοτεροι ξερουν).Tελος αν δεν ξεκαθαρισει το τοπιο με τη μαφια του ποδοσφαιρου,δυσκολα να λειτουργησουν τα παραπανω.Συμμαχια και με αλλους συλλογους για το ξεριζωμα της ερυθρολευκης σαπιλας.Το κακο παραγινε και εχει μαλλον πολιτικες προεκτασεις σε μια χωρα που θυμιζει λατινοαμερικανικη χουντα των seventies!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφω σαν παλαβός εγώ για τη Λεωφόρο και αυτοί από την ΠΑΕ δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση αν επιστρέψουν ή όχι. Το τσεκάρισα σήμερα κάνοντας τηλέφωνο στην ΠΑΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου