H τακτική ανάλυσης του ματς με τον Παναιτωλικό



Ο μαχητικότατος Παναιτωλικός αδίκως δεν κέρδισε τον μετριότατο Παναθηναϊκό την Τετάρτη το απόγευμα στο Αγρίνιο αφού (έτσι είναι το… ρημάδι το ποδόσφαιρο) λίγο πριν ολοκλήρωση της αναμέτρησης οι πράσινοι ισοφάρισαν με το “βατόμουρο- σέντερ φορ” του overlap.gr, Χοσέ Τοτσέ (4γκολ/ 8 εμφανίσεις).  Το 4-4-2 που παραπέμπει σε 4-6-0 που αρέσκεται να χρησιμοποιεί ο Ζεσουάλδο Φερέιρα τους τελευταίους μήνες, τα βρήκε σκούρα απέναντι στο κλασσικό αμυντικογενές 4-2-3-1 του Μπάμπη Τεννέ, με αποτέλεσμα οι
πράσινοι πλέον να παίζουν με το μαχαίρι στο λαιμό, αφού δεν επιτρέπονται πια άλλες βαθμολογικές απώλειες. Ας εμβαθύνουμε όμως λίγο στο ματς.

Το πλάνο Τεννέ

Η διάταξη των δύο ομάδων κατά την έναρξη του ματς. Το διάγραμμα προσπαθεί να αποτυπώσει την ξεκάθαρη έλλειψη παίκτη που θα “απασχολούσε” το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των γηπεδούχων.





Ο πολύπειρος Μπάμπης Τεννές έχει φάει τα Ελληνικά γήπεδα και πρωταθλήματα με το… κουτάλι και ακολούθησε τη πεπατημένη σε τέτοιου είδους ματς. Το πλάνο του κόουτς των Αγρινιωτών περιελάμβανε:

Στενή διάταξη της ομάδας του με βάθος στην άμυνα (δεν έπεσε στην παγίδια που στήνει ο ΠΑΟ με επιθετικούς που παίζουν με βάθος με σκοπό να τραβήξουν τα στόπερ μακριά απ’ τον τερματοφύλακά τους ώστε να δημιουργηθούν χώροι για τα εξτρέμ)
Κάθετη ανάπτυξη με μεγάλες μπάλες στα δύο θεωρητικά εξτρέμ (αφού σπάνια πατούσαν τις πλάγιες γραμμές) της ομάδας του (Καμαρά/Μπουμάλ) με σκοπό την εκμετάλλευση της ταχύτητάς τους.
Αρκετό… ξύλο από τον Καραμαλίκη που απασχόλησε αρκετά του κεντρικό αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟ (Καντέ/ Μπουμπσόνγκ)
Δυνατό και στενό μαρκάρισμα των Ζεκά και Μαυρία ώστε να μην “γυρίσουν” ποτέ και να δουν γήπεδο με σκοπό να μην μπορέσουν να υπάρξουν συνεργασίες με τα ακραία μπακ των πρασίνων (αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που πολλές φορές μέσα στο ματς άλλαξαν θέσεις μεταξύ του οι Κατσουράνης και Ζεκά- αδύνατο να πραγματοποιηθεί το παραπάνω με τους Μαυρία- Σιμάο αφού ο τελευταίος δεν φημίζεται για την τεχνική του)
Αποτέλεσμα της παραπάνω προσέγγισης του Τεννέ (πιο εμφανές το φαινόμενο στο πρώτο ημίχρονο) ήταν η κατοχή μπάλας- φλυαρία που παρουσίασαν οι φιλοξενούμενοι αφού δεν μπόρεσαν ποτέ να μπουν με αξιώσεις στην μεγάλη περιοχή του Μπλάζιτς. Όποτε κάτι τέτοιο πραγματοποιήθηκε, οι αριθμητική υπεροπλία των παικτών του Παναιτωλικού ήταν ξεκάθαρη σε όλες τις ενέργειες των πρασίνων.

Το πλάνο Φερέιρα

Η απουσίες των Κουίνσι και Λέτο δεν πτόησαν τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Αποφάσισε να “κατεβάσει” την ομάδα του με την ίδια διάταξη που συνηθίζει, χωρίς κλασσικό εννιάρι, και αντικατέστησε τον Καραγκούνη με τον Λέτο. Η μόνη διαφορά όμως που “αποδυνάμωσε” τον χθεσινό Παναθηναϊκό είναι πως κανείς από τους παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ του ο Φερέιρα δεν έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά να παίξει τον ρόλο του αντί-Λέτο. Ο Αργεντινός έχει την ικανότητα να παίζε με πλάτη (ποιος το περίμενε…), σπάζοντας παράλληλα την μπάλα είτε στις πλευρές, είτε στον δεύτερο περιφερειακό επιθετικό (συνήθως Κλέιτον). Δυστυχώς ούτε ο Καραγκούνης ούτε- πολύ περισσότερο- ο Κλέιτον μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιους ρόλους.

Μία επιπλέον παραλλαγή που έκανε ο Φερέιρα σε σχέση με το άμεσο παρελθόν ήταν η μειωμένη ανάπτυξη των Βύντρα/ Σπυρόπουλου (επιλογή του Πορτογάλου κόουτς στα περισσότερα εκτός έδρας ματς της ομάδας του) ώστε να μην έχουν πολλούς χώρους για αντεπιθέσεις οι Καμαρά και Μπουμάλ.

Τέλος, ο Πορτογάλος κόουτς, βλέποντας την έξυπνη αντιμετώπιση του ματς από τον Τεννέ ζήτησε από τους παίκτες του (και περισσότερο από τον Καραγκούνη)  να δώσουν στο παιχνίδι τους γρήγορο ρυθμό και αυξημένο πλάτος για να μπορέσει να δημιουργήσει κενούς χώρους πίσω απ τα αμυντικά χαφ των γηπεδούχων ώστε να πρασινίσει η περιοχή του Μπλάζιτς.

Για δεύτερο συνεχόμενο ματς οι πράσινοι κάνουν περίπου όσες τελικές έκαναν και οι αντίπαλοί τους. Η στατιστική εικόνα του παιχνιδιού αναδεικνύει την προσέγγιση που έκανε ο Τεννές ως προς το βάθος της αμυντικής του τετράδας. Πηγή: Galanis Sports Data

Η έννοια του κλασσικού σέντερ φορ σε ματς σαν το χθεσινό

Είναι μετρημένες οι ομάδες που μπορούν να αποδίδουν ποδόσφαιρο υψηλών απαιτήσεων (για το μέγεθός τους πάντα) αγωνιζόμενες χωρίς κλασσικό φορ μόνιμα.

Σημ.: Το έκανε πρώτος ο Σπαλέτι με τον Βούσινιτς και τώρα πια το κάνει εδώ και χρόνια η Μπαρτσελόνα.

Ο Φερέιρα δεν αρέσκεται να παίζει με δύο αμυντικά χαφ (γι’ αυτό ανεβαίνει συνεχώς ο Κατσουράνης) αλλά η παρουσία και απόδοση του Λέτο τον έχει “αναγκάσει” να τοποθετεί δεύτερο παίκτη δίπλα στον Σιμάο. Μια ομάδα όμως στημένη στα χαρακτηριστικά του Αργεντίνου γίνεται εντελώς ακίνδυνη χωρίς την παρουσία του. Ο Πορτογάλος καλείται πλέον να μπορέσει να κάνει πιο “ευέλικτη” την ομάδα του ως προς την διάταξη και την τακτική συμπεριφορά των παικτών του, με τοποθέτηση κλασσικού σέντερ φορ σε ματς σαν το χθεσινό. Δεν είναι τυχαίο πως οι δύο κλασσικές ευκαιρίες που έκανε ο ΠΑΟ (η μία ήταν το γκολ) έγιναν μετά την είσοδο του Τοτσέ.

Συμπέρασμα

Ο Τεννές διάβασε πολύ σωστά τον ΠΑΟ και –παρά τις απουσίες- δεν πήρε την νίκη από ένα ατομικό λάθος του Άντι, που δίνει βάθος στην άμυνά του όταν όλοι παίκτες του Παναιτωλικού ανέβηκαν για να βγάλουν offside τον Τοτσέ. Το σύνολο της ομάδας του Αγρινίου όμως είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογο και με έδρα σαν την χθεσινή, πολύ δύσκολα θα περάσουν ομάδες μικρότερου βεληνεκούς

Ο Φερέιρα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα όχι τόσο με την ανάπτυξη και την κατοχή της μπάλας, όσο με την δημιουργία ευκαιριών. Το στυλ ποδόσφαιρου που παίζουν οι πράσινοι δίνει λίγες αλλά πολύ σημαντικές ευκαιρίες για γκολ. Το βάθος όμως που είχε στην άμυνά του ο Παναιτωλικός δεν επέτρεψε στους πράσινους να κάνουν τις 3-4 κλασσικές ευκαιρίες που δημιουργούν. Είναι πλέον θέμα χρόνου να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί πια κλασσικό σέντερ φορ ο Πορτογάλος στα ματς με  θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους που παίζουν με βάθος στην άμυνα.

http://www.overlap.gr/?p=13711

Σχόλια