TA ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ



Χωρίς αμφιβολία η τέταρτη θέση στο τουρνουά, αποτέλεσμα των δύο εύκολων ηττών δεν «λένε» απολύτως τίποτα, αλλά σίγουρα ο Παναθηναϊκός παρουσίασε προβλήματα που θα πρέπει να λύσει για να εμφανιστεί καλύτερος εν καιρώ.
Είναι δεδομένο πως η απουσία του Μπατίστ και οι τραυματισμοί των Διαμαντίδη, Καλάθη είναι υπεραρκετοί για να εξηγηθούν πολλά από τα… λαθάκια που έχει σημειώσει ο «Ζοτς» στο μπλοκάκι του, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα που είναι ανεξάρτητα με τις απουσίες κι έχουν να κάνουν  με τον βαθμό προσαρμογής κάποιων παικτών και τη συνοχή της ομάδας που χρειάζεται χρόνο για να κυκλοφορεί την μπάλα με τον γνωστό… παναθηναϊκό τρόπο…
Το πρώτο και βασικό
πρόβλημα που διαπίστωσα και στην ουσία επιβεβαιώνει αυτό που είχαμε γράψει και μετά το τουρνουά της Μόσχας είναι πως ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να δουλέψει σκληρά στις περιστροφές στην άμυνα. Τα πόδια είναι «βαριά» από την προετοιμασία, είναι λογικό να μην υπάρχει «φρεσκάδα», αλλά και πάλι… κάτι λείπει αυτή την περίοδο.
Το ένα είναι πως ο Πατ Καλάθης, ο Σμιθ και ο Λόγκαν χρειάζονται χρόνο για να αντιληφθούν πόσο δύσκολο είναι να παίξεις αυτή την άμυνα… Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που βασίζεται στα ημίψηλα κορμιά που διαθέτει, με αποτέλεσμα να αλλάζει πάντοτε στα σκριν και να παίρνει πολλά ρίσκα, γνωρίζοντας καλά τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες που δημιουργούνται σε κάθε περίπτωση.
Η λογική δεν θα αλλάξει, άρα ο Σμιθ και ο Πατ θα πρέπει να μάθουν τι εστί αλληλοκάλυψη, να παίξουν επιθετική άμυνα και να μην επιτρέπουν στον ταχύτερο και κοντύτερο αντίπαλό τους να… περνάει με περίπατο στη ρακέτα και να ανοίγει διαδρόμους. Και «διάδρομοι» δεν σημαίνει μόνο καλάθι από κοντά, αλλά και εύκολα σουτ από τα 6,75μ. με τους υπόλοιπους αμυνόμενους να κλείνουν προς τα μέσα και να προσπαθούν να κλείσουν τις «τρύπες» στην κεφαλή της ρακέτας…
Δεύτερον, το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού έχει μεγαλύτερο βάθος από πέρυσι, αλλά αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί στο παρκέ… Ο Βουγιούκας για παράδειγμα μοιάζει να δικαιώνει τον Ζούρο που αποφάσισε να τον αφήσει εκτός Ευρωμπάσκετ, επιλέγοντας την ύστατη ώρα τον Μαυροειδή. Ο Ιαν έχει αστείρευτο ταλέντο, το απέδειξε σε πολλά παιχνίδια πέρυσι, αλλά θα πρέπει να γίνει περισσότερο επιθετικός και να βγάλει ενέργεια… Ο Καϊμακόγλου έχει στο κορμί του την κούραση από το Ευρωμπάσκετ, αλλά έχει έναν επιπλέον χρόνο εμπειρία και ο Ομπράντοβιτς έχει πολλές περισσότερες απαιτήσεις απ’ αυτόν, με δεδομένο βέβαια πως δεν υπάρχει ο Φώτσης.
Από ‘κει και πέρα, επιθετικά θα φανούν σύντομα τα αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται… Σ’ αυτόν τον τομέα υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό η δικαιολογία της απουσίας του Μπατίστ και βεβαίως των Διαμαντίδη, Καλάθη στο δεύτερο παιχνίδι… Ο Μάικ κάνει τη… μισή δουλειά στο επιθετικό κομμάτι του Παναθηναϊκού, ο Διαμαντίδης με τον Καλάθη την άλλη μισή και θα πρέπει να δώσουμε αρκετή παράταση χρόνου στους νέους που προσπαθούν να μπουν στα συστήματα και κυρίως να αντιληφθούν πως τα εκατοστά παίζουν τεράστιο ρόλο στις μεταξύ των παικτών αποστάσεις.
Αν έπρεπε να κάνουμε μια πρώτη αξιολόγηση των πέντε καινούριων θα λέγαμε τα εξής:
1. Ντέβιντ Λόγκαν: Διαθέτει το σουτ, θα πάρει αρκετά στη διάρκεια της σεζόν, αλλά θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά στην οργάνωση και το πέντε εναντίον πέντε… Κάποιες φορές μου θυμίζει τον Νικ Καλάθη του πρώτου χρόνου που… έτρεχε χωρίς να ξέρει το γιατί, με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε λάθη που κοστίζουν. Σαφώς και ο Αμερικανός πρέπει να τρέξει, αλλά «πρώτα σκεφτόμαστε και μετά τρέχουμε κι όχι πρώτα τρέχουμε και μετά σκεφτόμαστε»…
2. Πατ Καλάθης: Ο τρόπος που τον πέταξε εκτός παρκέ ο Ομπράντοβιτς στα πρώτα 55’’ του αγώνα με την Εφές, δείχνει και πόσο τον πιστεύει. Παίκτες ύψους 2.09μ. που βάζουν την μπάλα κάτω και τρέχουν το παρκέ μ αυτό τον τρόπο, δεν υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη.
3. Στίβεν Σμιθ: Το επιθετικό ταλέντο του είναι μεγάλο, αλλά πρέπει να μπει σε «καλούπι», να τηρεί τις αποστάσεις και να σκέφτεται ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο πρέπει να είναι… Δεν έχω ακόμη κατασταλαγμένη άποψη για το αν μπορεί να σουτάρει αξιόπιστα και φοβάται να το κάνει γιατί δεν έχει ακόμη εμπιστοσύνη στον εαυτό του ή δεν το ‘χει και αποφεύγει για να μην τα’ ακούσει… Πάντως, το σουτ στη θέση «4», με τον τρόπο που παίζει ο Παναθηναϊκός, είναι απαραίτητο.
4. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Αυτό που ξέραμε, αυτό είδαμε… Με την εμπειρία του θα δώσει λύσεις, θα βγάλει τις μαγικές ασίστ του και θα κάνει τα κλασικά λάθη του… Στην άμυνα έχει τη γνωστή αδυναμία, αλλά ο Ομπράντοβιτς ήξερε πολύ καλά τι έπαιρνε και η αλήθεια είναι πως αυτό που επέλεξε, αυτό είδαμε…
5. Αλέξης Κυρίτσης: Να πω την αλήθεια με εξέπληξε ευχάριστα, τόσο στο τουρνουά της Μόσχας, όσο και στο δεύτερο φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Εχει θράσος, δεν φοβάται να πάρει την προσπάθεια και μ’ αυτή την διείσδυση και το σουτ από μέση απόσταση θα δώσει λύσεις και αξιόπιστες ανάσες.  

Σχόλια