OTAN O ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ ΤΣΑΚΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΕΡΤΗ!



Μιας και προέκυψε προχθές το θέμα με τον Αλβέρτη και την φυγή του απο την ομάδα και την άμεση επιστροφή του σε λιγότερο απο 24 ώρες και επειδή μας αρέσουν οι ιστορίες (πόσο μάλλον οι παρα ιστορίες) απο το παρελθόν ,μου ήρθε στο μυαλό το ιστορικό (όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια) επεισόδιο του τότε αρχηγού της ομάδας Φραγκίσκου Αλβέρτη με τον τότε φρέσκο προπονητή μας Ζέλικο Ομπράντοβιτς ,τον χειμώνα του 2000.

Ένα επεισόδιο που στα αυτιά πολλών μπορεί να ακούγεται άγνωστο και ίσως κάτι το ασήμαντο ,αλλά η μετέπειτα πορεία της ομάδας εκείνη την σαιζόν αλλά και των επόμενων χρόνων απέδειξαν πόσο πολύ βοήθησε ώστε να αρχίζει να χτίζεται ένα πιο γερό και Παναθηναϊκό οικογενειακό κλίμα μέσα στην ομάδα. Κάτι άγνωστο για τα τότε δεδομένα που οι προπονητές και οι παίκτες άλλαζαν σαν τα πουκάμισα και maximum χρόνος παραμονής τους στην ομάδα ,ήταν τα 2 χρόνια.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά ,ώστε να σας παρουσιάσουμε αυτή την περίεργη ιστορία.

Ήταν η σαιζόν 1999-2000 και για πολλούς η
πραγματική αρχή της μπασκετικής μας αυτοκρατορίας ,αφού στον πάγκο πλέον καθόταν ο πολυνίκης και "Γκαστόνε" (ο χαρακτηρισμός που είχανε δώσει στον Ζοτς όσοι πιστεύανε πως τα κατορθώματα του ανήκανε καθαρά σε θέματα τύχης. Ένας χαρακτηρισμός που εξασθένησε και ξεχάστηκε τα επόμενα χρόνια.) ,Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μια χρονιά που οι απαιτήσεις ήταν πολλές ,αφού στο ρόστερ προστέθηκαν πρωτοκλασάτα ονόματα όπως οι Ρέμπρατσα και Κάτας και η επαναφορά της ομάδας στην κορυφή της Ευρώπης έμοιαζε για πολλούς σαν η λογική κατάληξη εκείνης της ομάδας. Και δικαιώθηκαν αφού εν τέλει ο Ζοτς κατάφερε και πήρε πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό ,χάνοντας στον τελικό το Κύπελλο απο την Αεκ για 2 πόντους.

Όμως η πορεία μέχρι την κατάκτηση των στόχων μόνο εύκολη δεν ήταν ,αφού η ομάδα δεχόταν πίεση απο τον Τύπο και τον κόσμο (ναι ,υπήρχαν και καιροί που η λέξη αμφισβήτηση υπήρχε στο λεξικό του μπασκετικού Παναθηναϊκού).

Και φτάνουμε στο Σάββατο της 30ης Ιανουαρίου του 2000 όπου η ομάδα μας πάει να αντιμετωπίσει εκτός την Δάφνη με σκοπό να διατηρηθεί σε τροχιά πρωτιάς (συμβαδίζαμε χέρι-χέρι με την Αεκ).

Όλα καλά και ωραία με τους παίκτες του Ζοτς να λυγίζουν την αντίσταση της Δάφνης και να επικρατούν με 71-81. Μόνο που στο συγκεκριμένο ματς υπήρχε και μια βασική λεπτομέρεια ...ο Ζοτς δεν είχε χρησημοποιήσει δευτερόλεπτο τον αρχηγό της ομάδας ,Φραγκίσκο Αλβέρτη! Και μάλιστα ήταν συνέχεια ενός άτυπου παραγκωνισμού του απο το προηγούμενο ματς με τον Πανιώνιο ,όπου είχε αγωνιστεί μόλις για 4 λεπτά!

Έτσι στο καθιερωμένο "ζντο" ο αρχηγός έλειπε ,αφού με την λήξη του αγώνα κατευθύνθηκε σφαίρα για τα αποδυτήρια ,προφανώς ενοχλημένος απο την μη χρησημοποίηση του στο ματς. Ο Ομπράντοβιτς το είδε και μόλις μαζεύτηκε όλη η ομάδα στα αποδυτήρια ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ομπράντοβιτς: Κάποιοι δεν πήγαν στο "ζντο" μετά το τέλος του αγώνα ..
Αλβέρτης: Εμένα εννοείς!
Ομπράντοβιτς: Ναι ,εσένα!

Και ακολούθησε εκατέρωθεν ατάκες σε πιο έντονο ύφος με τον Φράγκι να πετάει ΤΗΝ ατάκα :" Δεν είναι δυνατόν να μου γαμάς το μυαλό και να με τρελαίνεις!" .

Αμέσως ο Ομπράντοβιτς είχε την απάντηση που του ξεκαθάριζε πως παύει να είναι αρχηγός της ομάδας ,με τον Αλβέρτη να του έχει ...πληρωμένη απάντηση :"Δεν μπορείς να το λες αυτό. Είμαι δέκα χρόνια στην ομάδα και εσύ μόλις 6 μήνες!" ..και κάπου εκεί το όλο περιστατικό σταμάτησε ,με τον Ζοτς να δίνει εντολή στον Μάνο Παπαδόπουλο να ενημερώσει την διοίκηση για το συμβάν.

Και απο εδώ και στο εξής φάνηκε πόσο σωστά πράξανε όλοι τους με την διοίκηση να παίρνει άμεσα θέση και να ξεκαθαρίζει πως θα πρέπει και οι 2 πλευρές να τα βρουν ,μιας και "είναι φυσιολογικές καταστάσεις αυτές. Έτσι γίνεται στις οικογένειες!" ,περνώντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα πως θα πρέπει και οι 2 τους να βάλουν το καλό της ομάδας πάνω απο όλα.

Έτσι κι έγινε ,αφού ο Ζοτς δεν έδωσε περαιτέρω έκβαση στο θέμα ,μιας και την ίδια μέρα που βγήκε το θέμα στην δημοσιότητα  ,όσες ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το συγκεκριμένο επεισόδιο δεν έπαιρναν καμία απάντηση απο τον προπονητή.

Μάλιστα στην πρώτη προπόνηση που βρεθήκανε οι 2 τους ,πήγανε στην άκρη ,δόθηκαν εκατερώθεν εξηγήσεις και το θέμα έληξε με δηλώσεις των ίδιων που ξεκαθάριζαν πως δεν θα βάλουν ξανά σε κίνδυνο την ηρεμία της ομάδας.

Αναλυτικά ο Ζοτς δήλωσε :Το θέμα έχει τελειώσει. Ό,τι έγινε ,έγινε! Δεν χρειάζεται να γυρνάμε πίσω. Έχουμε παιχνίδια μπροστά μας για να προετοιμαστούμε. Είναι γεγονός ότι όλες οι οικογένειες έχουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Η δική μου αντιμετώπιση στο γήπεδο και στα αποδυτήρια έχει να κάνει με την διάθεση μου να τις λύσω. Είμαι ευχαριστημένος με την συνάντηση που είχαμε τόσο με τον Φραγκίσκο ,όσο και με την ομάδα. Ήταν ποιοτική κουβέντα και αυτό πιστεύω θα μας βοηθήσει απο εδώ και πέρα κάτι που φάνηκε αμέσως στις προπονήσεις που ακολούθησαν και στην ατμόσφαιρα που υπήρχε στην ομάδα.

Με τον Φράγκι απο την μεριά του να τονίζει: Το θέμα είναι ότι το συζητήσαμε και προχωράμε όλοι μαζί ,ενωμένοι για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Για την ιστορία στο ματς της Πέμπτης (4/2) με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα η ομάδα μας κέρδισε τος Σέρβους με τον Αλβέρτη να αγωνίζεται για 26 λεπτά και να πετυχαίνει 9 πόντους.

Πάντως χαρακτηριστικό της έντασης που δημιουργήθηκε είναι πως κανάλια και εφημερίδες παίζανε καθημερινά το θέμα. Μην ξεχνάτε πως ο Αλβέρτης ήταν ένας παίκτης που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ θέμα μέσα στην ομάδα και η έκρηξη του δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση. Ευτυχώς ,το επεισόδιο συνέβη σε 2 μεγάλες προσωπικότητες και χρειάστηκαν λίγα λεπτά για να λυθεί το θέμα.

Το πόσο κομβικό θεωρήθηκε το συγκεκριμένο συμβάν ,φαίνεται απο τις αναφορές και των 2 χρόνια μετά ως την τέλεια αφορμή για να αποκτηθεί αυτός ο αλληλοσεβασμός και η άψογη συνεργασία.

Δείτε τι δήλωσε ο Ζοτς σε συνέντευξη του το 2010:


ΥΣ: Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι πως ο Ομπράντοβιτς αντιμετωπιζόταν απο τα ΜΜΕ ως ο κακός της υπόθεσης που δεν έβαζε τον Αλβέρτη να παίξει. Και λέω αστείο με βάση τα σημερινά δεδομένα ..ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει τον Ζοτς αν έκανε -ακόμη και στον Διαμαντίδη ή τον Μπατίστ- κάτι τέτοιο;

ΥΣ2: Που να φανταζόμασταν πως αυτή η κόντρα θα λάμβανε χώρα ανάμεσα στις 2 μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Συλλόγου ..

YΣ3: Τότε είχε γίνει σάλος και όσον αφορά το άτομο το οποίο διέδωσε στους δημοσιογράφους το συγκεκριμένο περιστατικό. Και αυτό σημαίνει πολλά ,καθώς απο τότε μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι περιπτώσεις που έχουν βγει έξω απο τα αποδυτήρια της ομάδας τσακωμοί ή οτιδήποτε άλλο. Και αυτό πραγματικά δείχνει ότι στον μπασκετικό Παναθηναϊκό είναι όλοι μια οικογένεια. Το αντίθετο με την μπάλα που τα κουτσομπολιά είναι μέσα στο ρεπερτόριο της ομάδας. Ελπίζουμε τώρα που ο Δημητράκης ασχολείται όλο και πιο ενεργά με την ομάδα ,να μην θυσιάζει την ηρεμία της με λίγα παραπάνω clicks και αποκλειστικά.

YΣ4: Τα αποκόμματα είναι απο την Αθλητική Ηχώ.

Σχόλια