Απάντηση στο δημοσίευμα "όπου γης και πατρίς"


Θα ήθελα να απαντήσω από το φιλόξενο blog σου Πρες , στο χθεσινό άρθρο του δημοσιογράφου Χρ.  Κοντού "όπου γης και πατρίς" που αναρτήθηκε στο blog leoforos.

O αθλητικογράφος συμπερασματικά ισχυρίζεται ότι η Λεωφόρος είναι ένα γερασμένο γήπεδο που δεν κάνει για τον Παναθηναικό. Θα προσπαθήσω να επιχειρηματολογήσω και να απαντήσω στα γραφόμενα του κου Κοντού.


1. Λέει ότι όλα τα ματς του πρωταθλήματος και της Ευρώπης να τα δώσει ο Παναθηναικός στη Λεωφόρο ισοδυναμούν σε αριθμό θεατών με 2 ματς Τσάμπιονς Λίγκ στο ΟΑΚΑ.
Ο Παναθηναικός θα έδινε 17 αγώνες στη Λεωφόρο για το Ελληνικό Πρωτάθλημα και τρία ματς τουλάχιστον για την Ευρώπη. Κάνω την υπόθεση ότι και στα 20 ματς γέμιζε τη Λεωφόρο , άρα:

17 αγώνες*17000 θεατές  = 289000 θεατές -----> 289000 εισητήρια για Σούπερ Λίγκ
 3 αγώνες*17000 θεατές  =   51000 θεατές ------>  51000 εισητήρια για Γιουρόπα Λίγκ

Σύνολο θεατών 289000+51000 = 340000 θεατές -----> 340000 εισητήρια για όλους τους αγώνες που θα δώσει στη Λεωφόρο.

Κάνω την υπόθεση ότι και στα 2 μάτς του Τσάμπιονς Λίγκ γέμιζε ο κόσμος το ΟΑΚΑ:

2 αγώνες*60000 θεατές  = 120000 θεατές ------> 120000 εισητήρια για Τσάμπιονς Λίγκ.

Αρα για να φτάσει τον αριθμό των εισητηρίων σε μία σεζόν στη Λεωφόρο θα έπρεπε ο Παναθηναικός να δώσει 6 ματς στο Τσάμπιονς Λίγκ στο ΟΑΚΑ , πράγμα που σημαίνει ότι ο Παναθηναικός θα έφτανε στον τελικό του θεσμού. Πράγμα δύσκολο να συμβεί , συνεπώς ο ισχυρισμός αυτός είναι αβάσιμος.

2. Λέει ότι έχοντας το  ΟΑΚΑ σαν έδρα ο Παναθηναικός γεύτηκε την χαρά 2 ημιτελικών Τσάμπιονς Λίγκ και πολλών πρωταθλημάτων.
Την δεκαετία 80 και 90 τουλάχιστον τα μισά της κάθε μιας (1984-1996) οι Βαρδινογιάννηδες (ζούσε και ο Θόδωρος) ήταν στα χάι τους. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη ήταν στο απόγειο της δόξας της και πραγματικά έκαναν ότι ήθελαν. Ο Παναθηναικός όπου και να έπαιζε με τους παίκτες που είχε , ακόμα και με έδρα το Καραισκάκη θα κέρδιζε οποιονδήποτε αντίπαλο στην Ελλάδα. Το Ολυμπιακό Στάδιο είχε μόλις κτισθεί , η κόσμος έβγαινε από μια κατάσταση μιζέριας και φτώχιας και αναπολούσε ένα καλύτερο μέλλον, ήταν η εποχή που πολλοί Αθηναίοι έφευγαν από το κέντρο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής στα προάστεια. Με αυτό τον αέρα της εποχής , όλες οι ομάδες του ΠΟΚ είχαν ζητήσει ως έδρα το ΟΑΚΑ. Το Ολυμπιακό Στάδιο δεν ήταν έδρα μόνο του Παναθηναικού αλλά ταυτόχρονα της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Εκείνη την εποχή η Λεωφόρος δεν πλοιρούσε τις συνθήκες της ΟΥΕΦΑ, είχε μικρό αγωνιστικό χώρο και οι κερκίδες ήταν ανευ καθισμάτων. Λογικό ήταν η διοίκηση της ομαδας σύμφωνα με την λογική που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο να στραφεί στο ΟΑΚΑ και να γίνει έδρα της ομάδας με ταυτόχρονη συνύπαρξη Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Η επιτυχία της ομάδας , οφείλεται στην αγορά των καλύτερων στην Ελλάδα ποδοσφαιριστών , αλλά και στην οικονομική παντοδυναμία της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Άρα ο ισχυρισμός εν μέρει είναι σωστός.

3. Λέει ότι η ομάδα αν επιστρέψει στη Λεωφόρο θα μικρύνει.
Όταν η ομάδα επέστρεψε στη Λεωφόρο την περίοδο 2001-2005 και κέρδισε τις Μπάρτσα , Άρσεναλ , Αιντχόβεν , Σάλκε , Μαγιόρκα , Σλάβια Πράγας , Πόρτο , Αντερλεχτ , Φενερμπαχτσέ κλπ και συναγωνίστηκε επί ίσοις όροις -μάχη στήθος με στήθος- τον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια , και πήρε όπως αναφέρει ο αθλητικογράφος το πιό σπαθάτο ντάμπλ της ιστορίας της , η ομάδα μίκρυνε;
Όταν κέρδισε σε αυτή την έδρα 3 φορές τον Ολυμπιακό σε τέσσερις χρονιές που έμεινε εκεί , την στιγμή που στο ΟΑΚΑ από το 2006 και μετά που το χρησιμοποιούμε ως έδρα, έχουμε 1 νίκη επί του αιωνίου , η ομάδα μίκρυνε;
Ακόμα και την περίοδο 2007-2008 που η ομάδα επέστρεψε ξανά στη Λεωφόρο παρότι δεν είχε παίκτες της ίδιας αξίας με αυτούς της εποχής 2001-2005 , εντούτις πάλι  διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους και αν η υπόθεση Βάλνερ τελεσφορούσε υπέρ μας , μπορούσαμε να το είχαμε πάρει. Τότε η ομάδα είχε μικρύνει;
Την περίοδο της πολυμετοχικότητας τότε που το χρήμα έρεε άφθονα , όπου το μπάτζετ της ομάδας είχε ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια και είχαμε πάρει παίκτες μεγαλύτερης αξίας από τον Ολυμπιακό , τελικά πήραμε 1 ντάμπλ με έδρα το ΟΑΚΑ και πάλι στο τέλος με πολύ άγχος και πίεση.
Άρα ο ισχυρισμός αυτός είναι τελείως αβάσιμος.

4. Λέει ότι το γήπεδο της Λεωφόρου είναι γερασμένο.
Πράγματι μέχρι το 2001 ήταν ένα γήπεδο όχι γερασμένο αλλά κυρίως εκτός προδιαγραφων της ΟΥΕΦΑ.
Το έτος 2001 με την ριζική ανακατασκευή της Λεωφόρου κόστους 7,000,000 ευρώ που έκαναν από κοινού ο Γιάννης Βαρδινογιάννης και ο Ερασιτέχνης το γήπεδο εκσυγχρονίστηκε και πλοιρούσε όλες τις προδιαγραφές της ΟΥΕΦΑ.
Τί έγινε:
Ο αγωνιστικός χώρος μπαζώθηκε και έφτασε τις διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ 105x68 και φυτεύθηκε νέος χλοοτάπητας σύγχρονων προδιαγραφών.
Ενισχύθηκαν με μανδύες τα υποστυλώματα της θύρας 13 , βάφτηκε εξωτερικά το γήπεδο σχεδόν παντού και ενισχύθηκαν οι εξωτερικοί τοίχοι σε πολλά σημεία με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος.
Γενική ανακατασκευή αποδυτηρίων , χώρου τύπου και δημοσιογράφων.
Τοποθετήθηκαν νέα πλαστικά καθίσματα σε όλο το γήπεδο.
Τοποθετήθηκαν 2 μεγάλα μεταλλικά στέγαστρα κατά μήκος των οδών Αλεξάνδρας και Τσόχα.
Όλα τα παραπάνω μαζί με άλλα μικρότερα αναβάθμισαν το γήπεδο το 2001 και ξανά επίσης έγινε μια μικρή ανακαίνηση κόστους 800,000 ευρώ το 2007 πράγμα που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά γερασμένο είναι το γήπεδο.
Πέραν των παραπάνω και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό , δεν σημαίνει ότι ένα γήπεδο που κτίσθηκε το 1960 είναι γερασμένο. Αν πάει κανείς στη Γερμανία θα δεί κτήρια του 1500 που απέξω έχουν κρατήσει τον τρόπο κτισιματός τους από μέσα όμως είναι με την τελευταία τεχνολογία.
Άρα ο ισχυρισμός αυτός είναι τελείως αβάσιμος.

Πέραν των παραπάνω το Ολυμπιακό Στάδιο από τις προδιαγραφές των κατασκευαστών του δεν έχει γίνει για ποδοσφαιρικό γήπεδο ,αλλά κυρίως ως στάδιο αγωνισμάτων στίβου. Κανονικά το στάδιο είναι για την ελληνική ομάδα στίβου για την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και για διάφορα αθλητικά και μη event.

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία των απόψεών μου στο μπλόγκ σας.

Γιώργος

Σχόλια