Οι «τζαμπατζήδες» και το πρωτάθλημα του 1960 (photo)



Η ιστορική Λεωφόρος κοχλάζει. Οι οπαδοί δίνουν ρυθμό στην ομάδα. Φεβρουάριος του 1960 και ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στην Α’ Εθνική κατηγορία. Μία παρέα φιλάθλων μοιράζεται την αγωνία του ντέρμπι, μόνο που δεν παρακολουθούν το ματς από τις κερκίδες του γηπέδου, αλλά από το λόφο του Λυκαβηττού!

Οι φίλαθλοι στις κερκίδες και οι…
«τζαμπατζήδες του λόφου» (όπως τους χαρακτηρίζει η εφημερίδα ΟΜΑΔΑ) τελικά δεν πανηγύρισαν κάποιο γκολ. Το ντέρμπι έληξε ισόπαλο, χωρίς τέρματα, και τα ακόμα χειρότερα ήρθαν όταν τρεις αγωνιστικές μετά η ΑΕΚ νίκησε με 1-0 το Τριφύλλι και έδειχνε φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Αυτό όμως που ακολούθησε είναι ενδεικτικό της Παναθηναϊκής ψυχής που ποτέ δεν τα παρατάει. Μέχρι και τη λήξη του πρωταθλήματος οι «πράσινοι» έκαναν ένα απίστευτο σερί 12 νικών, το οποίο έκλεισε τελευταία αγωνιστική, με ευρεία νίκη 1-4 επί του Ολυμπιακού μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε ισόβαθμος με την ΑΕΚ (79 βαθμούς), την οποία νίκησε με 2-1 σε αγώνα μπαράζ στο Φάληρο και σήκωσε έτσι την πρώτη μεγάλη κούπα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Προπονητές του Παναθηναϊκού ήταν η τριάδα Αντώνης Μιγιάκης, Οδυσσέας Τσούτσος και Νίκος Σίμος. Πρώτος σκόρερ ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ που έβαλε συνολικά 11 γκολ, τα 3 εκ των οποίων κατά του Ολυμπιακού.

http://www.greenzone.gr/2012/09/fwto-hmeras-oi-tzampatzides-kai-to.html

Σχόλια

  1. Μία ακόμη ερώτηση θέλω να σου κάνω Πρές. Διάβασα σε κάποιο μπλόγκ ότι οι θύρες 6 και 7 δεν έχουν πλαστικά καθίσματα. Θυμάμαι στα ματς που δίναμε στη Λεωφόρο πριν 4 χρόνια οι θύρες 6 και 7 είχαν καθίσματα. Πριν 2 χρόνια είχα πάει στην προπόνηση που έκανε ο Παναθηναικός στη Λεωφόρο και δεν θυμάμαι να υπήρχαν. Τι έγιναν τα πλαστικά καθίσματα των θυρών 6 & 7;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν παρατηρήσετε καλά η θύρα 7 (τάφος του Ινδού) δεν είχε κατασκευαστεί ακόμη και η 6 φαίνεται να είναι νεότευκτη. Η περιοχή γύρω από τη Λεωφόρο είναι πυκνοδομημένη όπως και σήμερα άλλωστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου