Η διοίκηση «έσκασε» τον Λέτο και εξέθεσε τον Φερέιρα


Ο Φερέιρα βρήκε το κουμπί του Λέτο, αλλά η διοίκηση αδιαφόρησε


Είναι σαφές ότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει εντελώς διαφορετικό πρόσωπο χωρίς τον Λέτο στην 11άδα. Ο Αργεντίνος χαλιναγωγήθηκε από τον Φερέιρα και κατάφερε να παρουσιάσει αξιομνημόνευτη αποτελεσματικότητα παίρνοντας την ομάδα από το χέρι και οδηγώντας την στην κορυφή της βαθμολογίας. Παρά το γεγονός ότι δε χρησιμοποιήθηκε στη φυσική του θέση, ανταπεξήλθε επιτυχώς στα σύνθετα τακτικά ζητούμενα του προπονητή, κατέβαλλε υπερπροσπάθεια και προσέφερε στους φιλάθλους τη δυνατότητα να ονειρεύονται.

Ο Φερέιρα «κάλυψε» τη διοίκηση

Ο Πορτογάλος παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαιρικού ρεαλισμού, προσαρμόζοντας το σύστημα της
ομάδας στις δυνατότητες του roster. Δεν επέδειξε «βεντετισμό» / εμμονή σε συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και αναζήτησε λύσεις εκ των έσω ώστε να καλύψει το κενό του Σισέ. Προς τιμή του, δεν κατηγόρησε δημόσια τη διοίκηση για αδιαφορία στο μετεγγραφικό σχεδιασμό. Αντίθετα, εργάστηκε σκληρά προκειμένου να καλύψει τις ατομικές αδυναμίες από τη σωστή τακτική προσέγγιση των αναμετρήσεων.

Συνδυάζοντας το ήθος με την προπονητική αξία, χρησιμοποίησε ένα ιδιότυπο (για τα ελληνικά δεδομένα) 4-6-0 με τον Λέτο σε ρόλο επιτελικού φορ με δημιουργικά / εκτελεστικά καθήκοντα. Κατά περίπτωση, μετέτρεπε τη διάταξη σε 4-2-3-1 ή 4-3-3 ανάλογα με τον αντίπαλο, το momentum του αγώνα και τους διαθέσιμους ποδοσφαιριστές. Ο τρόπος ανάπτυξης που υιοθέτησε ο Φερέιρα, η αγωνιστική ευελιξία και η ταχύτητα των μεταβιβάσεων κατέστησαν το τριφύλλι ιδιαίτερα απειλητικό για τις αντίπαλες άμυνες  και προσέφεραν πολλές νίκες με την υπογραφή του Πορτογάλου.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της τακτικής Φερέιρα

Ανεξαρτήτως διάταξης, μόνιμος πρωταγωνιστής του Παναθηναϊκού ήταν ο Λέτο καθώς αποτελούσε βασικό αποδέκτη των επιθετικών προσπαθειών της ομάδας. Η μεγάλη επιτυχία του προπονητή ήταν πως βρήκε το…κουμπί του Αργεντίνου και μετέτρεψε το φαντεζί ανούσιο παιχνίδι του σε λιτό και ουσιαστικό. Τον έπεισε, δηλαδή, πως πρέπει να μετατραπεί από ταλαντούχος ρολίστας πολυτελείας σε ηγέτη μίας ιστορικής ομάδας και τιθάσευσε το ταμπεραμέντο του προς όφελος της ομάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παναθηναϊκός πορεύτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με τις επιτυχίες να λειτουργούν ευεργετικά για τα μέλη της διοίκησης που δε δεχόταν πίεση για ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού από τον εφησυχασμένο κόσμο.

Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας δεν έχει αντικαταστάτη...


Το αναγκαστικό ρίσκο 

Η έλλειψη ποιοτικών εναλλακτικών λύσεων από τον πάγκο ώθησε τον Φερέιρα στη μόνιμη χρησιμοποίηση των Λέτο-Κούνσι-Ζέκα, με φυσικό επακόλουθο την έντονη σωματική καταπόνησή. Παρά το γεγονός ότι γνώριζε την κατάληξη, ο Πορτογάλος επέμεινε στη συμμετοχή τους καθώς θεωρούσε ότι η απουσία τους από το αρχικό σχήμα θα διαταράξει το αγωνιστικό του πλάνο. Όπως ήταν λογικό, η απόδοσή των «ποδοσφαιριστών κλειδιά» μειώθηκε σταδιακά με αποτέλεσμα να σημειωθεί «αγωνιστική κοιλιά» στην πιο κρίσιμη στροφή του πρωταθλήματος. Είναι, όμως, παράλογο να χρεώνεται ο Φερέιρα την αγωνιστική κάμψη και τους τραυματισμούς διότι η διοίκηση δεν του προσέφερε δυνατότητα διαχείρισης ανταγωνιστικού υλικού. Αντίθετα, περιόρισε τις επιλογές του προκαλώντας εμμέσως το ξεφούσκωμα της ομάδας.

Η διοίκηση «έσκασε» τον Λέτο

Το…διαστημικό φορμάρισμα του Αργεντίνου κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα του Φερέιρα. Ωστόσο, δεν αξιοποιήθηκε από τη διοίκηση. Ο Πορτογάλος γνώριζε εξ’ αρχής πως η ενέργεια και η ταχυδύναμη του Λέτο δε μπορούν να διατηρηθούν στο…κόκκινο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Ως εκ τούτου, είχε ζητήσει διακριτικά μετεγγραφική ενίσχυση μετρίου επιπέδου στη θέση του επιθετικού. Στόχος ήταν να αποφορτιστεί ο Λέτο, να περάσει σε μία μικρή περίοδο…αγρανάπαυσης και να επανέλθει δριμύτερος και «επαναφορτισμένος» την κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, το ΔΣ ασχολούνταν με τον Τσάκα και εθελοτυφλούσε με το πρόσχημα της οικονομικής δυσπραγίας και της υποτιθέμενης αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος που…πάγωνε τις κινήσεις ενίσχυσης. Αποφάσισε, λοιπόν, να αφήσει μόνο του τον Φερέιρα συνεπικουρούμενη από την εκκωφαντική σιωπή των φιλάθλων που έχουν συνηθίσει να κρίνουν αποκλειστικά βάσει των βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων χωρίς να ενδιαφέρονται για το μέλλον. Ο τραυματισμός του Αργεντίνου ήταν το επιστέγασμα της απροθυμίας των υπεύθυνων να βάλουν ένα λιθαράκι στην υπερπροσπάθεια του Πορτογάλου να κερδίσει το πρωτάθλημα απέναντι σε ένα αντίπαλο με μεγαλύτερο budget, ποιοτικότερες εναλλακτικές λύσεις, ισχυρότερη διοίκηση και μεγαλύτερη εμπειρία.

Συμπέρασμα

Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατά την έναρξη του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός ηγούνταν (μέχρι πρόσφατα) της βαθμολογίας χάρη στον προπονητή του.  Στο ποδόσφαιρο, όμως, δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια. Είναι, επομένως, λογικό να τελειώνουν τα παραμύθια και να επιβραβεύεται ο ρεαλισμός και η λογική. Το τριφύλλι έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί την κυριαρχία του μέχρι τον Δεκέμβριο, διότι οι…αμέτοχοι έλαμψαν δια της απουσίας τους. Ανεξαρτήτως έκβασης αποτελέσματος στο ντέρμπι των αιωνίων, οι πράσινοι έχουν μετατραπεί από ισχυρό φαβορί σε αουτσάιντερ με αποκλειστική ευθύνη όσων ασχολούνταν με τον ξυπόλητο πρίγκιπα.  Επειδή, λοιπόν, οι ομάδες είναι ζωντανοί οργανισμοί θα προτείναμε να αποβληθούν δια παντός τα σάπια κομμάτια που κρατάνε άρρωστο επί χρόνια τον Παναθηναϊκό.

http://www.overlap.gr/?p=16357

Σχόλια

  1. Γιαυτό να μην λιβανίζετε τον Βαρδινογιάννη, έναν μεγαλομέτοχο που αν ήταν στην ίδια θέση στο Ολυμπιακό και έκανε τα ίδια πράγματα θα τον είχαν διώξει με τις κλωτσιές. Επιπλέον σήμερα (18/03/2012) μην αυταπατώμεθα, η ισοπαλία στο ντέρμπυ, με βάση την δυμαμικότητα της ομάδας μας θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. 

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου