Κάρλ Χάιντς Πφλίπσεν: Ένα 10άρι απο τα λίγα



Οι σημερινοί 20άρηδες φίλοι του Παναθηναϊκού είναι άτυχοι για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν βιώσει από την ιστορία του Τριφυλλιού. Δεν ξέρω τι είναι πιο «επώδυνο». Να μην έχει δει κανείς την αγαπημένη του ομάδα να διαπρέπει ή να μην έχει παρακολουθήσει δια ζώσης παίκτες αξίας που ανέβασαν με την παρουσία τους το Τριφύλλι αγωνιστικά και σε πρεστίζ. Μεγάλο δίλημμα. Πάντως, ένα από τα τελευταία που έχασε ή θυμάται σαν σε όνειρο η συγκεκριμένη γενιά φίλων του Τριφυλλιού είναι ο Καρλχάιντς Φλίπσεν (ή κατά άλλες γραφές Καρλ Χάιντς Πφλίπσεν, όπως γράφεται το όνομά του). Μια πραγματικά σπάνια για τα δεδομένα ποδοσφαιριστών που έρχονται στην Ελλάδα, περίπτωση.

Ο Φλίπσεν μεγάλωσε ποδοσφαιρικά μέσα στην
ακαδημία μια παραδοσιακής δύναμης του γερμανικού ποδοσφαίρου στη δεκαετία του ’90, της Γκλάντμπαχ όπως είναι η συντόμευση της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ (η οποία φέτος ξανά προς τη δόξα τραβά, όντας Τρίτη στη Μπουντεσλίγκα). Το 1989 στα 19 του ο Φλίπσεν βούτηξε στα βαθιά. Έγινε πολύ γρήγορα βασικός. Με το σπάνιο ταλέντο του στο χειρισμό της μπάλας εκνεύριζε τους αντιπάλους αφού δύσκολα μπορούσαν να του την αποσπάσουν. Με την κάθετη πάσα του «έσπαγε» στα δύο τις αντίπαλες άμυνες. Και με το υπόλοιπη της τέχνης του σκόραρε με ευκολία. Όλα αυτά μαζί στη συσκευασία ενός «10αριού» με γερμανική πειθαρχία και μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο. Ο Φλίπσεν μεγαλούργησε για μια δεκαετία στη Γκλάντμπαχ με την οποία έπαιξε στο Κύπελλο Κυπελλούχων το 1996 (αποκλείοντας μάλιστα και την ΑΕΚ με ένα από τα γκολ να τα σημειώνει ο Φλίπσεν) ως τροπαιούχος Γερμανίας της περασμένης σεζόν. Στη Γκλάντμπαχ συνυπήρξε με τον Μάρτιν Νταλίν τον οποίο έκανε πρώτο μάγκα με τις πάσες του.

Το καλοκαίρι του 1999 ο Παναθηναϊκός αποκτά τον Φλίπσεν στην τελευταία μεγάλη μεταγραφή του Γιώργου Βαρδινογιάννη. Στην καλοδουλεμένη ομάδα του Γιάννη Κυράστα, ο Φλίπσεν ταίριαξε σαν να έπαιζε καμιά δεκαετία με τους υπόλοιπους. Οι ικανότητές του έδειχναν να είναι πολύ πάνω από το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Με το «καλημέρα» δείχνει ότι το «10» στην πλάτη βρήκε άξιο κάτοχο. Μοιράζει άριστα το παιχνίδι και σκοράρει ακατάπαυστα. Έξι γκολ στις πρώτες δέκα αγωνιστικές με τον Παναθηναϊκό (πρώτος σκόρερ του έως τότε) να τον συνοδεύει στον καλπασμό του με οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες αλλά και το απόλυτο στα ντέρμπι του τέως ΠΟΚ (ειδικά το γκολ κόντρα στην ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκης» λόγω του σεισμού που κατέστησε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας προσωρινά ακατάλληλο, ήταν αντιπροσωπευτικό των ικανοτήτων του).


Η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον «Κάλε» και τον Παναθηναϊκό. Στις 9 Δεκεμβρίου του 1999 το Τριφύλλι υποδέχθηκε τη Λα Κορούνια στη ρεβάνς μιας πολύ άσχημης βραδιάς που έληξε με 4-2 υπέρ των Ισπανών. Ο αγώνας του ΟΑΚΑ έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους. Πρώτον για μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη με σκορ – μαγική εικόνα (1-1 αντί για 5-1) και δεύτερον για τον τραυματισμό του Φλίπσεν στο 23ο λεπτό. Επέλαση από τα δεξιά, το πόδι «κόλλησε», η διαδρομή του Γερμανού και του Παναθηναϊκού άλλαξε. Ρήξη χιαστού η διάγνωση. Απευθείας χειρουργείο. Ο Φλίπσεν τότε πήρε μια απόφαση που ίσως του κατέστρεψε την καριέρα. Ζήτησε άδεια να εγχειριστεί σε δικό του γιατρό στη Γερμανία. Όπως και έγινε. Μόνο η εγχείρηση απέτυχε και 3,5 μήνες μετά ξαναμπήκε στο χειρουργείο, αυτή τη φορά με γιατρό τον Αργύρη Μήτσου. Ο Κυράστας ξέκοψε στη μεταγραφική περίοδο στον Βαρδινογιάννη: «Θα περιμένουμε τον Φλίπσεν, δεν θέλουμε άλλο «10άρι». Βλέπετε ο Κυράστας είχε καταλάβει γρήγορα ότι Φλίπσεν ήταν ένας. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ άσχημα.

Οκτώ μήνες χρειάστηκαν για να επανέρθει ο Φλίπσεν. Μόνο που τότε είχαν αλλάξει πολλά και τίποτα πια δεν πήγαινε καλά για τον Γερμανό. Στις 3 Αυγούστου του 2000 ο Φλίπσεν έφτασε με καθυστέρηση στην πρωινή προπόνηση. Το είχε ξανακάνει άλλες δύο φορές και ο άτεγκτος σε θέματα πειθαρχίας Άγγελος Αναστασιάδης επέλεξε το δρόμο της ρήξης. Άρχισε να φωνάζει, κάνοντας πολλές παρατηρήσεις. Ο Φλίπσεν αντέδρασε. «Δεν μπορείς να μου μιλάς έτσι», είπε στον προπονητή του. «Καλά, θα τα πούμε το απόγευμα», αντέδρασε ο Αναστασιάδης. Και τα είπαν! Ο Αναστασιάδης κάλεσε τον Φλίπσεν ενώπιον των συμπαικτών του να ζητήσει συγνώμη για τη συμπεριφορά του. Ο Γερμανός «στράβωσε». «Δεν έχω να πω τίποτα μπροστά στην ομάδα. Είναι ένα θέμα που θα το λύσουμε οι δυο μας κατ’ ιδίαν», είπε ο Φλίπσεν. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Αναστασιάδης τον έδιωξε από την προπόνηση και τον παρέπεμψε στη διοίκηση. Μια μέρα μετά ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Άγγελος Φιλιππίδης καλούσε τον παίκτη για εξηγήσεις. Ο Φλίπσεν τιμωρήθηκε με «βαρύ» πρόστιμο, ύψους 500.000 δραχμών (τότε).

Στην πραγματικότητα, όμως, εκείνη η ρήξη ήταν η αρχή του τέλους της παρουσίας του Φλίπσεν στον Παναθηναϊκό. Και αυτό γιατί ο Αναστασιάδης του το κράτησε και ήταν διπλά πιο αυστηρός μαζί του. Ο Έλληνας τεχνικός δεν του έδωσε φανέλα βασικού και τον κρατούσε διαρκώς στον πάγκο. Μέχρι τον Φεβρουάριο που έφυγε ο Αναστασιάδης, ο Φλίπσεν είχε παίξει ελάχιστα. Μάλιστα είχε φτάσει να ζητήσει ακρόαση από τον Άγγελο Φιλιππίδη τον οποίο και ρώτησε ευθέως: «Γιατί δεν παίζω αφού νιώθω καλά;». Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού υποστήριξε ότι «αυτά είναι θέματα του προπονητή». Με τον Αποστολάκη στον πάγκο του Τριφυλλιού ο Φλίπσεν πήρε ματς στα πόδια του, έβαλε και δύο γκολ αλλά ήταν πια αργά για να γυρίσει ο τροχός.

Ο Παναθηναϊκός μπορούσε να τον κρατήσει αλλά δεν το έκανε. Ο ίδιος, εγωιστής, βεντέτα και με τεράστια αυτοπεποίθηση δήλωνε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του ότι «εγώ θα με κρατούσα στην ομάδα απ’ την οποία φέτος έλειψα πολύ»! Τελικά ο Φλίπσεν μάλλον υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του μετά από διπλή εγχείριση στο χιαστό.

Στα 31 του γύρισε στη Γερμανία αλλά όχι σε ομάδα της Μπουντεσλίγκα. Έπαιξε για τρία χρόνια στην Άαχεν μέχρι που το 2004 μεταπήδησε στη Μόναχο 1860. Αγωνίστηκε μια σεζόν και στα 35 του απογοητευμένος από την τροπή που πήρε η καριέρα του, «κρέμασε τα παπούτσια του. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε γρήγορα στα… θρανία για να πάρει το καλύτερο γερμανικό δίπλωμα προπονητή. Το 2008 ανέλαβε την Ροτ Βάις Έσεν, στη δεύτερη κατηγορία. Λίγους μήνες μετά εκδιώχθηκε λόγω κακών αποτελεσμάτων. Πλέον δουλεύει σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες με εφήβους, αρνούμενος να το βάλει κάτω.

http://matigarrida.gr/2012/03/04/10%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%B1/

Σχόλια

  1. πραγματικα πολυ κριμα για τον παικταρα....το θυμαμαι σαν χτες τον πολυ σοβαρο τραυματισμο του με την λα κορουνια και την γκολαρα με το αεκακι....μεγαλος παιχτης με ευαισθητα ποδια δυστυχως...κριμα γιατι εκανε παπαδες μεχρι να τραυματιστει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου