H φετινή χρονιά αναγέννησης στο μπάσκετ επιβεβαιώνει την περίοδο της πολυμετοχικότητας


 Τα πιο πολύπλοκα
πράγματα στην ζωή είναι και τα πιο απλά. Είθισται να λένε πως Ελληνικός αθλητισμός και έσοδα δεν πάνε μαζί. Πως όποιος θέλει να βάλει λεφτά σε Ελληνική ομάδα δεν πρόκειται να βγάλει ή να μην μπει μέσα.

Αυτά λένε...

Αυτά που συμβαίνουν όμως στον Παναθηναϊκό πλανήτη σε καμία περίπτωση δεν επαληθεύουν αυτές τις θεωρίες.

Η φετινή χρονιά αναγέννησης στο τμήμα μπάσκετ εμπεριείχε σχεδόν τα πάντα. Μεγάλες μεταγραφές, ισχυρή διοικητική παρουσία, οικογενειακό κλίμα, αγωνιστικές διακρίσεις και μένει να φανεί αν το...πακέτο θα συμπεριλαμβάνει και τίτλους.

Η ΚΑΕ έριξε λεφτά στην ομάδα και αυτή με την σειρά της είδε ένα ΟΑΚΑ από μισογεμάτο έως γεμάτο σχεδόν σε κάθε Ευρωπαϊκό εντός και πολυπληθείς παρουσίες σε αρκετά εκτός. Με το κοντέρ να γράφει 251.042 εισιτήρια. Ή μ.ο. 14.767 εισιτήρια. Ή αλλιώς 145.905 περισσότερα εισιτήρια σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό με τις πιο ακριβές τιμές που έχουν υπάρξει ποτέ σε οποιοδήποτε τμήμα στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού (και όχι αυτό το τελευταίο δεν το λέω για καλό..).

Με απλά λόγια, όταν ο κόσμος βλέπει σοβαρή επένδυση στην ομάδα, στηρίζει και γυρνάει πίσω τα λεφτά. Μόνο από τα εισιτήρια -σε μια σεζόν που δεν υπήρξαν "ανοικτά" διαρκείας- τα έσοδα θα είναι πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Κι αυτό είναι μόνο το ένα σκέλος, αφού οι πολυπληθείς παρουσίες στο γήπεδο δεν μένουν μόνο στο έσοδο του εισιτηρίου, αλλά γεμίζουν τα ταμεία από τις γύρω δραστηριότητες του γηπέδου, προσελκύουν μεγαλύτερους/περισσότερους χορηγούς, ανεβάζουν τα τηλεοπτικά συμβόλαια και γενικότερα συμβάλλουν να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό το "προϊόν".

Μήπως όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι;

Μήπως ακριβώς το ίδιο συνέβη την περίοδο της πολυμετοχικότητας, όταν η ΠΑΕ έσκαγε λεφτά και έφερνε παικταράδες που με την σειρά τους έφεραν αγωνιστικές επιτυχίες και τίτλους;

Στα 412.963 εισιτήρια σταμάτησε το κοντέρ στα εγχώρια ματς πρωταθλήματος την σεζόν 2009/10 με μ.ο.  27.531 εισιτήρια και ρεκόρ στα διαρκείας συνέβη το καλοκαίρι του 2010 με τις κάρτες να πιάνουν τον αριθμό των 30.091!

Αυτές οι δύο περιπτώσεις επιβεβαιώνουν το πολύ απλό: Φτιάχνεις ομάδα αντάξια του ονόματος και της ιστορίας του Συλλόγου; Τότε ο κόσμος θα στηρίξει και θα σου γυρίσει πίσω αυτά τα λεφτά.

ΥΓ: Σίγουρα, αυτό που λέω μπορεί να ακούγεται πως...έχουμε να κάνουμε με έναν πανηγυρτζή λαό αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για έμμεση χρηματοδότηση μιας μεγάλης ομάδας σε μεγάλο ποσοστό από τον ίδιο τον κόσμο. 

ΥΓ2: Σκεφτείτε, λοιπόν να μην υπήρχε στην ΠΑΕ ο Ααφούζος και να συνέβαινε κάτι αντίστοιχο με του μπάσκετ στην μπάλα. Αν και μην γελιόμαστε...επειδή ο κόσμος ξεχνάει πανεύκολα, ακόμη κι ο Αλαφούζος να έφτιαχνε πραγματική ομαδάρα με μεταγραφές που κάνουν γκελ, τότε δεδομένα θα βλέπαμε τους αριθμούς των εισιτηρίων να χτυπάνε...πράσινο.

Σχόλια