Δεν εκμεταλλεύτηκε τις στιγμές του


 Η "πιστολιά" που έφαγε ο Παναθηναϊκός στην Πράγα από τον Μπουκέ ήταν ξεκάθαρα το...highlight της σειράς και η απόφαση που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση. Το ντόμινο ιώσεων που δέχθηκε το τελευταίο 15νθήμερο του άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση του πρώτου παιχνιδιού.

Όμως αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ειδικά όταν η Uefa συνεχίζει να εμμένει στην -παράλογη- απόφαση τα προκριματικά της να μην έχουν VAR και να διοργανώνει ουσιαστικά παιχνίδια με άλλους κανόνες.

Τόσο μια διαιτητική απόφαση, όσο και οι απώλειες τελευταίας στιγμής είναι εκτός ευθυνών του προπονητή και της ομάδας. Άρα, η κριτική σε αυτές τις παραμέτρους ναι μεν έχει σημασία, αλλά δεν είναι κάτι που επιδέχεται βελτίωσης.

Οπότε πάμε στο σημείο που κατ'εμέ έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο στον χθεσινό αποκλεισμό της ομάδας και ήταν εσωτερικό ζήτημα.

Τόσο στην Πράγα, όσο και στον επαναληπτικό της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός είχε δύο στιγμές που έφερνε τα παιχνίδια στα μέτρα του και θα μπορούσε να τα γυρίσει τούμπα. 

Στο 52' του πρώτου παιχνιδιού, ο Σπόραρ κερδίζει την αποβολή του σέντερ μπακ των Τσέχων και επαναφέρει την αριθμητική ισορροπία με το σκορ να είναι στο 1-0. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς όχι μόνο δεν απέκτησε αυτοπεποίθηση, αλλά δέχθηκε δεύτερο τέρμα μόλις 4' αργότερα και στην συνέχεια του παιχνιδιού έμοιαζε περισσότερο σαν να προσπαθεί να αποφύγει το 3-0 παρά να κυνηγήσει το 2-1.

Στο 57' του επαναληπτικού, πάλι ο Σπόραρ είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής με το τέρμα που σημειώνει, ανοίγοντας το σκορ και βάζοντας το τριφύλλι σε τροχιά πρόκρισης. Παρότι ακολούθησαν 40' παιχνιδιού, και ο Παναθηναϊκός θεωρητικά ανέβηκε ψυχολογικά...έσκασε. Οι Τσέχοι πήραν γήπεδο και εμείς αυξήσαμε την παθητικότητα μας, αντί να συμβεί το ακριβώς αντίθετο. 

Τόσο στην πρώτη, όσο και στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για το ίδιο χρονικό σημείο του παιχνιδιού, με τον Παναθηναϊκό να αδυνατεί να διαχειριστεί δύο καίριες ευνοϊκές συνθήκες. Κι αυτό, αν και παράδοξο, έχει κάποιες βάσιμες αλληλένδετες αιτίες.

Μετά την λήξη του παιχνιδιού, ο προπονητής της Σλάβια Πράγας τόνισε πως η ομάδα του διαχειρίστηκε το εις βάρος της 1-0, όταν οι δύο αλλαγές που έκανε της έδωσαν φρεσκάδα και ενέργεια.

Ο πάγκος.

Από την άλλη, οι επιλογές του Γιοβάνοβιτς για αλλαγές ήταν κάτω του μετρίου, φανερώνοντας έτσι το βάθος που δεν υπάρχει στο ρόστερ και τις συνέπειες των καθυστερημένων μεταγραφών, που εν τέλει στοίχησαν, αφού η ομάδα δεν είχε ποιοτικές αλλαγές και τα έφτυσε, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο παιχνίδι.

Εάν σε αυτά τα δύο σημεία-κλειδιά υπήρχαν διαθέσιμα, ποιοτικά πόδια τότε το τριφύλλι θα μπορούσε να διατηρήσει την ένταση στο παιχνίδι του και θα εκμεταλλευόταν καλύτερα τις στιγμές του...

Σχόλια