Συμβάσεις: ΠΑΕ - Δήμος


 

ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

 

ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΠΕΔΟΥ

(άρ. 45 και 60 του ν. 4809/2021)

 

Στην Αθήνα, σήμερα την ……….. μεταξύ:

αφενός:

Α) του ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Δήμος Αθηναίων» (εφεξής καλούμενου χάριν συντομίας «Δ.Α.») που εδρεύει στην Αθήνα (Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438), νόμιμα εκπροσωπούμενου από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Π. Μπακογιάννη, με ΑΦΜ 090025537 της ΔΟΥ ΙΑ΄ Αθηνών.

αφετέρου:

Β)της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «Π.Α.Ο. Π.Α.Ε.», που εδρεύει στο Δήμο Βριλησσίων Αττικής, Λεωφόρος Πεντέλης 3 & Πηλέως, και εκπροσωπείται νόμιμα για την υπογραφή της παρούσας από τον ……………………………, καλούμενη εφεξής, χάριν συντομίας, «Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.», με ΑΦΜ … και ΔΟΥ…

 

συμφωνήθηκαν, συνομολογήθηκαν και έγιναν αμοιβαία αποδεκτά τα ακόλουθα:

  1. ΠΡΟΟΙΜΙΟ

    1. Με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 3481/2006, του άρθρου 23 του ν. 3983/2011 και του άρθρου τρίτου του ν. 4117/2013, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η Πολιτεία επεδίωξε μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση με τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών σε δύο περιοχές που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δ.Α.

    2. Με το από 14.5.2013 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ. Α.Α.Π) εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Προγράμματος της «ΔΙΠΛΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ» καθορίσθηκαν οι κατευθύνσεις υλοποίησης του και ορίσθηκαν οι φορείς υλοποίησης του. Ειδικότερα καθορίστηκε ότι το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης αφορά στην ανάπλαση α) του Ο.Τ. 22 της περιοχής 69 του Δ.Α. επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (εφεξής η «Περιοχή Ανάπλασης Ι») και β) του ενοποιημένου Ο.Τ. 45−46−50 (Τομέας Ανάπλασης Α΄) και του Ο.Τ. 45α (Τομέας Ανάπλασης Β΄) της Πολεοδομικής Ενότητας Ελαιώνα του Δ.Α. (εφεξής η «Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ»). Οι Περιοχές Ανάπλασης εμφαίνονται σε τοπογραφικά διαγράμματα σε φωτοσμίκρυνση, τα οποία συνοδεύουν το ως άνω ΠΔ και έχουν επίσης δημοσιευθεί στο ίδιο ΦΕΚ.

    3. Το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων έργων και την κατασκευή ενός (1) γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων (εφεξής: «Γήπεδο»), στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ – Τομέας Ανάπλασης Α’.

    4. Ο Δ.Α. έχει σύμφωνα με το ως άνω ΠΔ την γενική ευθύνη και τον συντονισμό του Προγράμματος για την Περιοχή Ανάπλασης Ι και την Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ.

    5. Στις 20 Νοεμβρίου 2020 υπεγράφη Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ: α) του Ελληνικού Δημοσίου, νομίμως εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Ανάπτυξης, β) του Δ.Α., γ) του ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Π.Α.Ο)» (εφεξής καλούμενου «Π.Α.Ο.»), δ) της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «ΑΕΠ ΕΛΑΙΩΝΑ Α.Ε.» ε) της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης με την επωνυμία «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και τον διακριτικό τίτλο «Π.Α.Ε Π.Α.Ο.», (εφεξής καλούμενο το «Μνημόνιο»).Με το Μνημόνιο τα συμβαλλόμενα εκεί μέρη όρισαν τις Βασικές Δεσμεύσεις του καθενός, τους ρόλους και τις ιδιότητες του καθενός, όπως αυτά θα εξειδικευτούν σε επιμέρους συμβάσεις που πρέπει να υπογραφούν.

    6. Ο Δ.Α. θα μεριμνήσει για να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση, θα μεριμνήσει για την έκδοση των αδειών και εν συνεχεία θα δημοπρατήσει την κατασκευή γηπέδου έως 40.000 θέσεων , ώστε να πληροί τις προδιαγραφές FIFA / UEFA 4 αστέρων με κύριους και βοηθητικούς χώρους (π.χ. αποδυτήρια ομάδων, χώροι διαιτητών, ιατρείο, χώροι εκγύμνασης, φυσικοθεραπευτήρια, δωμάτιο αντιντόπινγκ-κοντρόλ, εγκαταστάσεις Μ.Μ.Ε., κυλικεία και χώροι εστίασης, γραφεία διοίκησης, χώροι στάθμευσης κλπ.).

    7. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ως άνω γηπέδου θα παραχωρηθούν για 99 χρόνια από τον Δ.Α. στον Π.Α.Ο.

    8. Σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 45 του ν. 4809/2021 (Α΄102) προβλέπεται ότι: Με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του Δ.Α. και της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. δύναται να επιτρέπεται σε αυτήν να μισθώνει απευθείας τους ελεύθερους και μη προοριζόμενους για άλλους αθλητικούς σκοπούς χώρους, οι οποίοι ευρίσκονται στις πιο πάνω εγκαταστάσεις του γηπέδου του Τομέα Ανάπλασης Α’ της περιοχής Ανάπλασης ΙΙ, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων αυτών. Το ίδιο δικαίωμα δίδεται και για τις συμβάσεις ονοματοδοσίας των αθλητικών χώρων και των εγκαταστάσεων αυτών.

    9. Σε εκτέλεση των προβλεπόμενων στο Μνημόνιο για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και της κείμενης νομοθεσίας σήμερα με το παρόν τα μέρη συμφωνούν στα ακόλουθα:

  2. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

  3. Ο Δ.Α. ως ιδιοκτήτης του Γηπέδου που θα κατασκευασθεί κατά τα ανωτέρω, παραχωρεί σήμερα με το παρόν τις εμπορικές χρήσεις εντός του γηπέδου αυτού στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος κατά τα αναλυτικώς κατωτέρω προβλεπόμενα.Τα μέρη αναγνωρίζουν ρητώς ότι η εν λόγω παραχώρηση τελεί υπό την αίρεση της κατά νόμο χορήγησης όλων των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων.

  4. Ειδικότερα αντικείμενο της παρούσας είναι η παραχώρηση από τον Δ.Α. προς την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. του δικαιώματος να κατέχει, να παραχωρεί περαιτέρω και εν γένει να εκμεταλλεύεται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο (να ιδιοχρησιμοποιεί, να υπεκμισθώνει, να χρησιδανείζει), τους χώρους εκείνους που είναι δεκτικοί εμπορικής εκμετάλλευσης και ευρίσκονται εντός του γηπέδου, όπως ενδεικτικά εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και οποιοσδήποτε άλλος χώρος αναψυχής ή διημέρευσης εντός του γηπέδου που δεν χρησιμοποιείται για αθλητικές δραστηριότητες.

  5. Αναλυτικά οι χώροι που είναι αντικείμενο της παρούσας παραχώρησης αποτυπώνονται στο επισυναπτόμενο στο παρόν Πίνακα ως Προσαρτώμενο 1 και επίσης αποτυπώνονται σε σειρά κατόψεων που θα προσαρτηθούν στο παρόν. Αντικείμενο της παρούσας είναι και η παραχώρηση από τον Δ.Α. προς την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. του δικαιώματος να εκμεταλλεύεται τους διαφημιστικούς χώρους εντός και επί των όψεων του γηπέδου. Τα ανωτέρω θα αποκαλούνται εφεξής χάριν συντομίας «Εμπορικές Χρήσεις του Γηπέδου».

  6. Επίσης, αντικείμενο της παρούσας είναι η παραχώρηση από τον Δ.Α. προς την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου κατά τα αναλυτικώς οριζόμενα κατωτέρω στο Άρθρο 5 της παρούσας.

  7. Οι χώροι των εμπορικών χρήσεων (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) θα παραδοθούν όπως αυτοί περιγράφονται στις μελέτες της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.

  8. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

    1. Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. δύναται να παραχωρήσει περαιτέρω τους χώρους εμπορικής χρήσης σε τρίτους επιχειρηματίες ανάλογα με τον προορισμό εκάστου επιμέρους χώρου.

  9. ΔΑΠΑΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

    1. Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. υποχρεούται έναντι του Δ.Α. να φροντίζει και να καλύπτει, με δική της ευθύνη και κόστος, για τη συντήρηση και καλή λειτουργία των χώρων εμπορικών χρήσεων (περιλαμβανομένων και των δαπανών φωτισμού, ύδρευσης, καθαρισμού, ασφαλείας κλπ.) και του συναφούς εξοπλισμού τους.

    2. Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. θα είναι υπεύθυνη για την φύλαξη και καθαριότητα των υπό εκμετάλλευση χώρων εμπορικών χρήσεων (συμπεριλαμβανομένου του κόστους αυτών) και θα βαρύνεται με τις δαπάνες Ο.Κ.Ω., τις τηλεπικοινωνιακές δαπάνες, το κόστος αναλωσίμων και γενικά κάθε έξοδο, που σχετίζεται με την καθημερινή λειτουργία των χώρων γηπέδου (συμπεριλαμβανομένων και δαπανών από ζημιές ή φθορές σύμφωνα με το άρθρο 57 του ν. 2725/99, όπως εκάστοτε ισχύει).

    3. Η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. δύναται ωστόσο την εν λόγω υποχρέωση να την μετακυλήσει προς τους φορείς εκείνους στους οποίους θα παραχωρεί περαιτέρω την εκμετάλλευση των επιμέρους εμπορικών χώρων. Σε κάθε περίπτωση όμως έναντι του Δ.Α. παραμένει η ίδια υπεύθυνη.

    4. Κάθε έξοδο ή δαπάνη, που προκύπτει ως κόστος επισκευής βλαβών, οι οποίες οφείλονται σε κακοτεχνίες κατά την κατασκευή των εγκαταστάσεων του γηπέδου βαρύνουν έναντι της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. τον Δ.Α., ο οποίος και θα τα αναζητήσει περαιτέρω από τους υπευθύνους.

  10. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

    1. Με το παρόν ο Δ.Α. παραχωρεί στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. το δικαίωμα επιλογής του αναδόχου για την ονοματοδοσία του γηπέδου.

    2. Σε κάθε περίπτωση το όνομα που θα λάβει το νέο Γήπεδο θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να μην προσβάλλονται τα χρηστά ήθη.

  11. ΤΙΜΗΜΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

    1. Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των εμπορικής χρήσης χώρων καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. προς τον Δ.Α., ως ακολούθως:

      1. Για τις Εμπορικές Χρήσεις του Γηπέδου, ήτοι για την παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσής τους το οικονομικό αντάλλαγμα, που θα οφείλεται από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. στο Δ.Α. θα ανέρχεται ετησίως σε ποσό ίσο με το άθροισμα των επιμέρους ποσών που θα προκύπτουν ως εξής:

        1. Ποσό ίσο με ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) επί των μισθωμάτων από δραστηριότητες που αφορούν χώρους εστίασης και μπουτίκ. Σε περίπτωση που μία από αυτές τις δραστηριότητες αυτές (π.χ. μπουτίκ) ασκείται απευθείας από την ΠΑΕ ΠΑΟ, τότε το ποσό της παραγράφου αυτής θα είναι ίσο με ποσοστό 10% επί του συγκεκριμένου τζίρου.

        2. Ποσό εκατόν σαράντα πέντε χιλιάδων ευρώ (€145.000,00) από την διάθεση των Σουιτών.

        3. Ποσό ίσο με ποσοστό πενήντα τοις εκάτο (50%) επί των καθαρών εισπράξεων, από την διενέργεια κάθε είδους συναυλιών ή εν γένει πολιτιστικών εκδηλώσεων.

      2. Για την παραχώρηση του δικαιώματος ονοματοδοσίας το οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνείται με την παρούσα να ανέρχεται σε ποσό ίσο:

        1. με ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του Συνολικού Εσόδου Ονοματοδοσίας για τα πρώτα δέκα (10) έτη λειτουργίας του Γηπέδου.

        2. με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) για την μετά τα δέκα έτη περίοδο λειτουργίας του Γηπέδου.

      3. Ως Συνολικό Έσοδο Ονοματοδοσίας συμφωνείται ότι είναι το άθροισμα των τυχόν εφάπαξ και των τακτικών ετήσιων καταβολών που θα λαμβάνει η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. από την σύμβαση ονοματοδοσίας που θα καταρτίσει.

    2. Ελάχιστο Ετήσιο Εγγυημένο Έσοδο για τον Δ.Α.: Με την παρούσα συμφωνείται ότι το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο που θα οφείλεται στο ΔΑ από την ΠΑΕ ΠΑΟ κατά τα προβλεπόμενα ανωτέρω υπό 6.1.1.1 (δηλαδή από τις δραστηριότητες εστίαση και μπουτίκ) και υπό 6.1.2 (δηλαδή από την ονοματοδοσία του Γηπέδου) θα ανέρχεται σε κάθε περίπτωση στο ποσό των διακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ευρώ (€270.000,00) ανά μισθωτικό έτος, το οποίο η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να προκαταβάλει στον Δ.Α. σε δύο ισόποσες δόσεις εντός των πρώτων δέκα (10) ημερών του πρώτου και του εβδόμου μήνα αντιστοίχως εκάστου μισθωτικού έτους. Τυχόν υπολειπόμενο ποσό -κατόπιν της σχετικής εκκαθάρισης καθώς το οφειλόμενο ποσό στις περιπτώσεις αυτές υπολογίζεται ως ποσοστό επί των αντίστοιχων μισθωμάτων ή/και εσόδων της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.- θα καταβάλλεται εντός του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση της εκάστοτε διαχειριστικής περιόδου.

    3. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Έσοδο για τον Δ.Α., που συμφωνείται με την παρούσα σύμβαση, αναφορικά με την εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων χρήσης και του δικαίωματος ονοματοδοσίας του γηπέδου,  θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του ποσοστού μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή (τιμάριθμος) του μήνα αναπροσαρμογής σε σχέση με τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους (απλή δωδεκάμηνη μεταβολή), αρχής γενομένης από την έναρξη της μισθωτικής σχέσης.

    4. Για την πιστοποίηση του ορθού υπολογισμού του οικονομικού ανταλλάγματος, η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. θα επιτρέπει την πρόσβαση στα λογιστικά της βιβλία σε ελεγκτική εταιρεία της επιλογής του Δ.Α., ο οποίος θα καλύπτει και την δαπάνη αμοιβής της, προκειμένου να πιστοποιείται το συνολικό έσοδο επί του οποίου θα εφαρμόζεται ο ως άνω ποσοστιαίος συντελεστής.

    5. Ως έχει σήμερα η φορολογική νομοθεσία, το έσοδο του Δ.Α. δεν υπόκειται σε ΦΠΑ. Αν αυτό στο μέλλον αλλάξει και τα έσοδα από την παρούσα υπόκεινται σε ΦΠΑ, τότε το ΦΠΑ θα οφείλεται από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. στον Δ.Α. επιπλέον των ως άνω ποσών.

  12. ΔΙΑΡΚΕΙΑ Παραχώρηση χρήσης – οροι

    1. Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε σαράντα εννέα (49) έτη, αρχόμενη από την ημερομηνία παράδοσης της χρήσης του αποπερατωμένου γηπέδου (έως 31.12.2026), και λήγουσα την αντίστοιχη ημερομηνία του τεσσαρακοστού ενάτου έτους. Τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες πριν από την παρέλευση του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης, τα μέρη θα προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις με στόχο την, κατά προτεραιότητα έναντι παντός τρίτου ενδιαφερόμενου, ανανέωση της σύμβασης.

  13. Εναρξη ισχύος της σύμβασης-ΧΡΟΝ0ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗς

    1. Η παρούσα σύμβαση θα δεσμεύει τους συμβαλλομένους αμέσως με την υπογραφή της.

    2. Οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν και αποδέχονται ως καθοριστικά, τα ακόλουθα χρονικά ορόσημα (εφεξής: «Κρίσιμα Χρονικά Ορόσημα»), η παρέλευση δε ως απράκτου οποιουδήποτε εξ’ αυτών γεννά δικαίωμα καταγγελίας, το οποίο δύναται να ασκηθεί από οποιοδήποτε μέρος έναντι του αντισυμβαλλόμενου του με την επίδοση έγγραφης γνωστοποίησης του εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την παρέλευση της κατά περίπτωση ημερομηνίας. Ειδικότερα τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα είναι τα εξής:

      1. Εγκατάσταση αναδόχου στο έργο του Γηπέδου και έναρξη εργασιών εκ μέρους του: 31.12.2023.

      2. Παράδοση του Γηπέδου από τον Δ.Α. στο Π.Α.Ο: 31.12.2026.

    3. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται έως τις 30.9.2022 να οριστικοποιήσουν τον κατάλογο όλων των ενεργειών και των αναγκαίων υποδομών (περιβάλλων χώρος, δρόμοι) του Αθλητικού Κέντρου.

  14. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ - Πρόωρη λύση παραχώρησης

    1. Ο Δ.Α. έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την παρούσα και να απαιτήσει από την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. την επιστροφή των παραχωρούμενων χώρων εμπορικής χρήσης σε περίπτωση που η ΠΑΕ:

      1. Δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα το οικονομικό αντάλλαγμα.

      2. Δεν επιτρέπει την πρόσβαση ελέγχου των λογιστικών της βιβλίων από ελεγκτική εταιρεία

      3. Προβαίνει σε παράβαση οποιαδήποτε άλλου ουσιώδους όρου της παρούσας.

    2. Ο Δ.Α σε περίπτωση αθέτησης εκ μέρους της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο., οφείλει να της αποστείλει έγγραφη ειδοποίηση τάσσοντάς της εύλογη προθεσμία για συμμόρφωση της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οφείλει να στείλει και δεύτερη ειδοποίηση με την οποία θα τάσσεται εκ νέου προθεσμία συμμόρφωσης και κατόπιν παρελεύσεως και αυτής απράκτου, ο Δ.Α. θα δύναται να καταγγέλλει την παρούσα αιτιολογημένα.

  15. Απόδοση εγκαταστάσεων

Κατά την για οποιοδήποτε λόγο λύση της παρούσας σύμβασης, η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. θα αποδίδει τις παραχωρηθείσες εγκαταστάσεις εντός 3 μηνών στον Δ.Α. έχοντας αποκαταστήσει οποιεσδήποτε ζημίες ή φθορές που δεν οφείλονται στη συνήθη χρήση.

  1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Σε περίπτωση καταγγελίας της παρούσας από τον Δ.Α., λόγω υπαιτιότητας της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο., ο πρώτος θα δύναται να υποκαταστήσει την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. σε συμβάσεις που αυτή θα έχει καταρτήσει για την παραχώρηση ή υπεκμίσθωση χώρων εμπορικής χρήσης, προκείμενου να καταστεί δυνατή η παραμονή τρίτων φορέων στην κατοχή των χώρων μέχρι τη λήξη της δικής τους συμβατικής διάρκειας. Για το σκοπό η Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. υποχρεούται σε κάθε σύμβαση μίσθωσης και εν γένει εκμετάλλευσης μεμονωμένων εμπορικών χώρων που θα καταρτίζει, να περιλαμβάνει όρο που θα προβλέπει την δυνατότητα αυτή («step- in right») και να κοινοποιεί αντίγραφο κάθε τέτοιας σύμβασης, ως και τυχόν τροποποίησης της στο Δ.Α..

  1. Κοινοποιήσεις

    1. Οι κοινοποιήσεις εγγράφων, ειδοποιήσεων, δικογράφων κλπ. θα γίνονται σε καθένα από τους συμβαλλομένους στα εξής πρόσωπα και διευθύνσεις:

    2. Για το Δ.Α.: Γραφείο Γενικού Γραμματέα, Λιοσίων 22, Αθήνα 10438

    3. Για την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.:……………………….

  2. Διάφορα

  3. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι τυχόν θέματα που δεν άπτονται της παρούσας σύμβασης θα αποτελέσουν προϊόν καλοπροαίρετης διαπραγμάτευσης μεταξύ τους σε μεταγενέστερο χρόνο.

  4. Κάθε τροποποίηση της παρούσας θα γίνεται μόνο εγγράφως.

  5. Κάθε διαφορά που ενδεχομένως θα προκύψει από την ερμηνεία και εφαρμογή του παρόντος μεταξύ των συμβαλλομένων, θα επιλύεται από τα αρμόδια τακτικά δικαστήρια της Αθήνας.

Σχόλια