Συνέντευξη Π.Γιαννακόπουλου το 2002: «Δεν μετάνιωσα ποτέ που ασχολήθηκα με τον Παναθηναϊκό»


Έπεσε τυχαία στο μάτι μου μια πολύ ωραία ανάρτηση από το sport-retro.gr με μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Εθνοσπορ» και τον Α.Λαούδη, ο Παύλος Γιαννακόπουλος πριν το Final 4 με την Μπολόνια. Και είχε πει πολλά και ενδιαφέροντα γύρω από τον Σύλλογο και θεωρώ πως αξίζει να υπάρχει κάπου καταχωνιασμένη κι αυτή η συνέντευξη.

Αναλυτικά το κείμενο που είχε δημοσιευτεί τότε και αναδημοσιευτηκε από το sport-retro:



Η σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού είναι άμεσα συνδεδεμένη με έναν άνθρωπο. Έξι συμμετοχές σε Final 4, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών, 1 Διηπειρωτικό, 4 πρωταθλήματα Ελλάδας και 2 Κύπελλα είναι τα αποτελέσματα του συλλόγου την τελευταία δεκαπενταετία, από τότε δηλαδή που ο Παύλος Γιαννακόπουλος ανέλαβε τη διοικητική ηγεσία του.

Ένας άνθρωπος που έχει ξοδέψει περισσότερα από 15.000.000.000 δραχμές, έχει φέρει στην αγαπημένη του ομάδα ό,τι καλύτερο υπήρχε στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή αγορά, ένας άνθρωπος που αποτελεί σύμβολο για κάθε φίλαθλο του Παναθηναϊκού. Τα λάθη του πολλά, όπως άλλωστε λέει και ο ίδιος «μόνο οι πεθαμένοι δεν κάνουν λάθη».

Είναι πολύ λιγότερα, όμως, από την προσφορά του στον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ. Αρκετές φορές έχει κατακριθεί για τις επιλογές και τις κινήσεις του, άλλες τόσες -και ίσως περισσότερες- έχει συγκεντρώσει τα αρνητικά σχόλια του Τύπου αλλά κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να παραγνωρίσει την αγάπη του για τον σύλλογο και την επιθυμία του να μοιράζει χαρά στον κόσμο του «τριφυλλιού».

Και στις ελάχιστες ώρες ξεκούρασης που του απομένουν, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχει βρει τρόπο να σκέφτεται την αγαπημένη του ομάδα. Ακόμη και στην είσοδο του σπιτιού του, δύο πλάκες με ισάριθμα πράσινα τριφύλλια βρίσκονται στο έδαφος και θυμίζουν στους επισκέπτες ότι γι’ αυτόν πάνω απ’ όλα ήταν, είναι και θα είναι ο Παναθηναϊκός.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του στο «Εθνοσπόρ» με την ευκαιρία του Final 4 της Μπολόνια. Και είπε πολλά και σημαντικά.

Η κατάκτηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού τροπαίου είναι κάτι που συγκινεί πολύ περισσότερο τον Παύλο Γιαννακόπουλο από ένα πρωτάθλημα Ελλάδας!

Λίγες ημέρες πριν από το Final 4 ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δίνει το σύνθημα και ξεκαθαρίζει πως αν ήταν αναγκασμένος να επιλέξει ανάμεσα στη Euroleague και το ελληνικό πρωτάθλημα τότε σίγουρα θα επέλεγε το τρόπαιο στην Μπολόνια.

Για πρώτη φορά γυρίζει την πλάτη του στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό και δηλώνει πως δεν τον ενδιαφέρει πλέον να ασχοληθεί με τα κοινά της ΠΑΕ.



Ποιος στόχος είναι πιο επιθυμητός: ο ευρωπαϊκός ή ο ελληνικός;

«Μεγαλύτερη αίγλη έχει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο αλλά δυστυχώς στα μάτια του Έλληνα φιλάθλου έχει την ίδια αξία με το πρωτάθλημα Ελλάδος. Πάντως κάποιος που θέλει να δει το θέμα κατάματα πρέπει να καταλάβει ότι ο τίτλος της Ευρώπης είναι πολύ μεγαλύτερος διότι προάγει το όνομα του σωματείου αλλά και τη χώρα μας στο εξωτερικό».

Κατά καιρούς είχατε εκφράσει την επιθυμία να ασχοληθείτε με τα κοινά του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Υπάρχει ακόμα η διάθεση αυτή;

«Έχω τόσο μεγάλη ψυχολογική κούραση από το μπάσκετ που δεν υπάρχει πλέον αυτή η διάθεση…».

«Καταστροφικός ο Μάλκοβιτς»

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος βρίσκεται πάνω από 30 χρόνια στον Παναθηναϊκό, αλλά από την ημέρα που ανέλαβε την ηγεσία της ΚΑΕ έχει συνεργαστεί με εκατοντάδες ανθρώπους.

Ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» ομάδας ξεκαθαρίζει την επιθυμία του να κρατήσει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, «κατακεραυνώνει» τους Σούμποτιτς και Μάλκοβιτς, ενώ μιλά επίσης για τον Νίκο Οικονόμου, τον Ντομινίκ Ουίλκινς, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, ακόμα και για τον… Τσαρλς Μπάρκλεϊ!



Τον τελευταίο καιρό «φουντώνουν» τα σενάρια προπονητολογίας. Έχετε χαρακτηρίσει τον Ομπράντοβιτς ως τον κορυφαίο προπονητή της Ευρώπης. Σκοπεύετε να τον κρατήσει την επόμενη περίοδο;

«Έχουμε μάθει να σεβόμαστε την υπογραφή μας. Ο προπονητής έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο οπότε είναι θέμα δικό του αν θα παραμείνει στην ομάδα. Η συνεργασία μας είναι κάτι παραπάνω από άριστη και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Έχουμε και έγγραφη και ηθική υποχρέωση να κρατήσουμε έναν προπονητή, ο οποίος δουλεύει και έχει κάνει άψογα τη δουλειά του».

Όλα αυτά ανεξάρτητα από τα εφετινά αποτελέσματα;

«Όταν παίρνεις έναν άνθρωπο για να δουλέψει δεν είναι σίγουρο ότι θα σου φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εμένα μου αρκεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τον επαγγελματία και άνθρωπο Ομπράντοβιτς και θέλουμε να τον κρατήσουμε ανεξάρτητα με τα εφετινά αποτελέσματα».

Μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος ο Λευτέρης Σούμποτιτς δήλωσε ότι αφιερώνει το τρόπαιο στη μητέρα του από την Κοκκινιά. Η δήλωσή του σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Εσείς θα κάνετε κάποιο σχόλιο;

«Λυπάμαι αλλά δεν θα χαρακτηρίσω ποτέ μία τέτοια δήλωση».

Θα επαναπροσλαμβάνατε τον Σούμποτιτς στον Παναθηναϊκό μετά τα όσα ειπώθηκαν από τότε που πήγε στον Ολυμπιακό;

«Ο προπονητής Σούμποτιτς είναι ένας επαγγελματίας. Και λογικό είναι, κατ’ αυτόν βέβαια, να κάνει ορισμένες δηλώσεις για να ευχαριστεί τα αφεντικά του. Δικαίωμά του είναι. Καθένας κρίνεται ανάλογα με τα λόγια και τα έργα του».

Θα τον επαναπροσλαμβάνατε στον Παναθηναϊκό;

«Δεν νομίζω. Οι άνθρωποι που εργάζονται και φεύγουν από ένα σωματείο χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Βεβαίως δεν αμφισβητείται ότι πρέπει να υποστηρίζουν τη θέση τους, αλλά μέσα σε λογικό πλαίσιο και με αξιοπρεπείς εκφράσεις».

Ποια συνεργασία σας με προπονητή θα χαρακτηρίζατε «ιδανική» και ποια «καταστροφική»;

«Ιδανική είναι η συνεργασία με τον κ. Ομπράντοβιτς και καταστροφική η συνεργασία με τον Μάλκοβιτς».

Μολονότι πήρε το Ευρωπαϊκό του 1996;

«Δεν έχει καμία σχέση. Πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός τόσο του σωματείου προς τον προπονητή όσο και του προπονητή προς το σωματείο. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά ο κύριος Μάλκοβιτς δεν φέρθηκε σωστά, με αποτέλεσμα να γίνουν αυτά που έγιναν τη δεύτερη χρονιά».

Ο Νίκος Οικονόμου επέστρεψε πρόσφατα από τη Βαρκελώνη και σε συνεντεύξεις του δηλώνει ότι το να φύγει από τον Παναθηναϊκό δεν ήταν δική του επιθυμία, αλλά του συλλόγου.

«Ο Οικονόμου για ό,τι έγινε τον Παναθηναϊκό φταίει 100% ο ίδιος. Λυπάμαι πολύ γιατί εγώ ήμουν εκείνος που τον πήρα από το σωματείο του. Και ενώ θα μπορούσε να γίνει ένας πάρα πολύ καλός αθλητής προτίμησε να τελειώσει πρόωρα την καριέρα του χωρίς να τον έχουν πάρει τα χρόνια».

Αν τελείωνε τώρα η εφετινή σεζόν θα κάνατε συμβόλαιο αντίστοιχο με το περυσινό στον Φραγκίσκο Αλβέρτη;

«Τον Αλβέρτη τον θεωρώ παιδί μου, καθώς τον πήρα σε ηλικία 16 ετών από τη  Γλυφάδα. Μέχρι τώρα, από πλευράς ήθους δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητής, ίσως τελευταία να μην αποδίδει αυτά που μας έχει συνηθίσει, αλλά σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν στιγμές κούρασης, είτε ψυχολογικής είτε σωματικής. Είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητής, παρουσιάζει μία κάμψη, αλλά τον περιβάλλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη».

Τον Μποντιρόγκα θα τον κρατήσετε και τη νέα περίοδο;

«Αυτό θα αποφασιστεί το καλοκαίρι. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται, αλλά εμείς τον θεωρούμε στυλοβάτη του Παναθηναϊκού…».

Υπάρχει κάποιος παίκτης με τον οποίο η συνεργασία θα σας μείνει αξέχαστη;

«Θεωρώ μεγάλη επιτυχία ότι φέραμε στην Ελλάδα έναν πολύ μεγάλο αθλητή, τον Ντομινίκ Γουίλκινς, ο οποίος έδωσε χαρά στον κόσμο και άφησε το στίγμα του στο ελληνικό μπάσκετ».

Αληθεύει ότι αν και έφυγε με τον τρόπο που έφυγε το καλοκαίρι του 1996, το καλοκαίρι του 1997 προσπαθήσατε να τον φέρετε πίσω;

«Είναι αλήθεια. Συχνά σε στιγμές πίκρας και εκνευρισμού γίνονται πράξεις που δεν είναι σωστές. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ήταν σχεδόν άψογος στη διάρκεια της παραμονής του τόσο ως αθλητής όσο και ως άνθρωπος. Είχαμε κάνει σφάλμα που τον αφήσαμε να φύγει και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να τον φέρουμε πίσω».

Αληθεύει ότι ο Γουίλκινς πήρε τα χρήματα όλου του συμβολαίου του (σ.σ. 10.000.000 δολάρια), αν και αγωνίστηκε μόλις για έναν χρόνο;

«Όταν βάζεις την υπογραφή σου σε μία συμφωνία, είτε έγγραφη είναι αυτή είτε είναι προφορική, είσαι υποχρεωμένος να τη σέβεσαι. Από τη στιγμή που κάθε αθλητής έχει το δικαίωμα να εισπράξει κάποια χρήματα είσαι υποχρεωμένος να τηρήσεις τη συμφωνία μαζί του».

Υπάρχει κάποιος παίκτης που θέλατε να φέρετε στον Παναθηναϊκό και δεν τα καταφέρατε;

«Είχαμε κάνει παλιότερα προσπάθεια για τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Είχαμε συζητήσει με τους εκπροσώπους του στην Ελλάδα, αλλά δυστυχώς δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τη συμφωνία».

«Απαράδεκτες οι συνθήκες στο ΣΕΦ»

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος δεν έχει αποφασίσει πότε θα αφήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά διευκρινίζει πως ο γιος του, ο Δημήτρης, δεν πρόκειται να ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά του συλλόγου. Χαρακτηρίζει το μπάσκετ «ψυχοβγάλτη», θεωρεί ότι καλύτερη στιγμή της θητείας του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1996, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του μπάτζετ από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Την τελευταία δεκαετία ο Παναθηναϊκός έχει πάει σε πέντε Final 4 και αυτό είναι το έκτο. Σε πόσα ακόμη μπορεί να φτάσει με τη δική σας παρουσία στη θέση του μεγαλομετόχου;

«Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω πιστεύω ότι πράγματι προσφέραμε μία ανεκτίμητη υπηρεσία από κάθε πλευρά προκειμένου να γίνει το όνειρό μας πραγματικότητα, δηλαδή να πάει ο Παναθηναϊκός για έκτη φορά σε Final 4. Άλλωστε δεν είναι εύκολο να πάει μία ομάδα σε έξι Final 4 μέσα σε μία δεκαετία. Ίσως να είμαστε και η μοναδική».

Μέχρι πότε σκοπεύετε να βρίσκεστε στον Παναθηναϊκό;

«Ο Παναθηναϊκός έχει ιστορία 90 χρόνων. Πέρασαν και θα περάσουν πολλοί από την προεδρία. Όπως ήρθαμε και εμείς κάποτε θα φύγουμε. Τώρα, θα είναι αύριο, θα είναι μεθαύριο, δεν ξέρει κανείς πότε θα γίνει. Πάντως είναι ένα ακριβό χόμπι και μπορώ να σας πω πως περισσότερη είναι η ζημιά που υφίσταται ένας άνθρωπος από το μπάσκετ ψυχολογικά πάρα οικονομικά».

Έχετε σκεφτεί τη διάδοχη κατάσταση; Αν τυχόν φύγετε ο Παναθηναϊκός θα παραμείνει στα χέρια της οικογενείας Γιαννακόπουλου;

«Ο γιος μου το έχει πει ρητά ότι δεν θέλει να ασχοληθεί, ύστερα από ένα θλιβερό επεισόδιο στο παρελθόν. Επομένως σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα εμπλακεί. Όπως πέρασαν κατά το παρελθόν διάφοροι παράγοντες από τον Παναθηναϊκό έτσι θα περάσουμε και εμείς.

Πάντως είμαστε κουρασμένοι ψυχικά από διάφορους λόγους. Κυρίως επειδή το άθλημα είναι ψυχοφθόρο αλλά και λόγω της απογοήτευσης από την απουσία του κόσμου. Δυστυχώς το μπάσκετ πήρε τον κατήφορο και γι’αυτό φταίμε όσοι ασχολούμαστε με το άθλημα».

Έχετε ζήσει καλές και κακές στιγμές στον Παναθηναϊκό. Ποια θα θυμάστε ως την καλύτερη και ποια ως τη χειρότερη;

«Η μεγαλύτερή μου χαρά ήταν όταν πήραμε το πρωτάθλημα Ευρώπης το 1996. Η χειρότερη ήταν η ήττα μας από έναν μεγάλο αντίπαλο τον Ολυμπιακό και μάλιστα κάτω από συνθήκες τέτοιες, όπως αυτές του αγώνα μας στη Εuroleague, όπου ηττηθήκαμε με διαφορά 17 πόντων. Αυτή ήταν η χειρότερη ήττα. Μια μαύρη σελίδα γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε ποτέ τις δυνατότητές του εκείνο το βράδυ».

Σκεφτήκατε να πάρετε αποφάσεις εκείνο το βράδυ;

«Ύστερα από τόσα χρόνια έμαθα να μην παίρνω αποφάσεις εν θερμώ. Στο παρελθόν, αποφάσεις εν θερμώ μου κόστισαν ακριβά ως άνθρωπος».

Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός μοιάζει να διαθέτει καλύτερο υλικό από τον Ολυμπιακό, κάτι που αποδεικνύεται από τους τίτλους του στην Ελλάδα και την πορεία του στην Ευρώπη. Όμως σε 24 επισκέψεις στο ΣΕΦ από το 1992 έχει σημειώσει 22 ήττες και μόλις 2 νίκες. Πού αποδίδεται αυτό το γεγονός;

«Δυστυχώς παρότι σέβομαι τους αντιπάλους πρέπει να τονίσω πως οι όροι που διεξάγονται οι αγώνες εκεί κάτω είναι έξω από κάθε λογική. Είναι εντελώς απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αντίπαλες ομάδες στο ΣΕΦ και ειδικότερα ο Παναθηναϊκός. Αυτό πρέπει να προβληματίσει τους ανθρώπους που διοικούν αυτό το μεγάλο και ιστορικό σύλλογο.

Εμείς και να το θέσουμε στον ΕΣΑΚΕ ή οποιαδήποτε αρμόδια αρχή δεν βλέπω να υπάρχει λύση. Λυπάμαι πολύ, αλλά φοβάμαι ότι γίνεται, γινόταν  και θα γίνεται για πολύ καιρό ακόμη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, διότι ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους χωρίζει.

Μέσα στον αγώνα υπάρχει η νίκη και η ήττα. Επομένως πρέπει να σέβεσαι τον αντίπαλό σου όπως και αυτός πρέπει να σε σέβεται όταν έρχεται στο δικό σου γήπεδο».

Για ποιο δεν έχετε μετανιώσει;

«Δεν έχω μετανιώσει που ασχολήθηκα με τον Παναθηναϊκό. Μπορεί συχνά να πικραίνομαι, ψυχολογικά δεν είμαι σε καλή κατάσταση, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει στιγμή που θα πω ότι μετανιώνω».

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχετε δηλώσει ότι σκέφτεστε να φύγετε από το μπάσκετ. Ήταν σε στιγμή απογοήτευσης, πικρίας;

«Μάλλον ήταν σε στιγμή κούρασης. Το μπάσκετ δεν θα πρέπει να λέγεται μπάσκετ, αλλά ψυχοβγάλτης. Η ψυχολογική πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο και λογικό είναι κάποια στιγμή να βγάλεις από μέσα σου αυτό που αισθάνεσαι. Όταν πάντως πάρουμε την απόφαση να φύγουμε θα είναι οριστική και αμετάκλητη».

Το μπάσκετ παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση και ο μοναδικός άνθρωπος που συνεχίζει να επενδύει στο άθλημα είστε εσείς…

«Εγώ δεν κάνω επένδυση στο μπάσκετ, αλλά στο όνομα που λέγεται Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του αξίζουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους προσφέρεις χαρά».

Θα συνεχίσετε λοιπόν να επενδύετε και του χρόνου τα ίδια χρήματα στον Παναθηναϊκό;

«Μετά το τέλος της χρονιάς θα αποφασίσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε. Τα πάντα είναι μέσα στη σκέψη μας αυτή τη στιγμή…».

«Σκεφτήκαμε να αποχωρήσουμε»

Η άρνηση της ULEB να βάλει τα χρήματα που οφείλει στις ομάδες έχει εκνευρίσει δικαιολογημένα τον Παύλο Γιαννακόπουλο. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ παραδέχθηκε ότι αρκετές φορές σκέφθηκε να μποϋκοτάρει τη διοργάνωση της Euroleague και αποκαλύπτει πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει του χρόνου τον Παναθηναϊκό.

Η φετινή διοργάνωση της ULEB έχει συχνά χαρακτηριστεί «φιάσκο». Αν δεν κάνω λάθος σας οφείλουν χρήματα από τη φετινή χρονιά…

«Όχι μόνο φέτος… Επί δύο χρόνια παθαίνουμε τα ίδια. Πέρυσι η εταιρεία την οποία είχαν υποδείξει οι άνθρωποι του μπάσκετ να αναλάβει τα διαφημιστικά δικαιώματα, να δώσει δηλαδή ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, έπεσε έξω και δεν εισπράξαμε τίποτα. Όχι μόνον δεν πήραμε μία δραχμή, αλλά πληρώσαμε και δικαστικά έξοδα για να δούμε τι συνέβη. Αυτό όλο ήταν ένα μεγάλο χαστούκι για τον Παναθηναϊκό και τις ομάδες που περίμεναν ορισμένα εισοδήματα. Διότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι το μεγαλύτερο έσοδο που περιμένει κάθε σωματείο είναι τα χρήματα από το διαφημιστικά».


Σκεφτήκατε ποτέ το ενδεχόμενο μποϊκοτάζ;

«Είπαμε ότι πέρυσι έγινε ό,τι έγινε αλλά δυστυχώς τα ίδια επαναλαμβάνονται και φέτος στην άλλη διοργάνωση. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν υπογράψει μία συγκεκριμένη σύμβαση την οποία δήλωσαν ότι θα τηρήσουν αλλά δυστυχώς την αγνόησαν. Με μεγάλα βάσανα έδωσαν μόλις 500.000 δολάρια έναντι του ποσού των 3.500.000 δολαρίων που είχαμε συμφωνήσει.

Επανειλημμένως μας δήλωναν ‘την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη εβδομάδα’, τους κάναμε έγγραφες διαμαρτυρίες, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμόσει αυτά που έχουν υπογράψει. Πριν από μια εβδομάδα πάλι υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν χρήματα αλλά πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα και τα χρήματα θα χαθούν. Φυσικά ήταν μέσα στη σκέψη μας κάποια στιγμή να αποχωρήσουμε».

Υπάρχει περίπτωση ο Παναθηναϊκός να μην κατέβει στο Final 4;

«Υπάρχει η σκέψη, αλλά είναι πολύ δύσκολη απόφαση, διότι ο Παναθηναϊκός είναι ένα σωματείο με 90 χρόνια ιστορίας και δεν μπορεί να στερήσει από τους φίλους του το δικαίωμα και τη χαρά να απολαύσουν τον Παναθηναϊκό σ’ αυτό το Final 4».

Του χρόνου τι σκέφτεστε να κάνετε με αυτό το θέμα;

«Του χρόνου θα δούμε. Χρειάζεται σκέψη και είναι μία μεγάλη απόφαση όποια και αν πάρουμε. Σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά αν πρέπει να μετάσχουμε σε μία τέτοια διοργάνωση, όταν μάλιστα δεν είναι ξεκαθαρισμένοι οι όροι της συνεργασίας. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από αυτά που συμφωνήσαμε».

Ακούστηκαν πολλές «μουρμούρες» στον Παναθηναϊκό για τον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε η ΑΕΚ στην τελευταία αγωνιστική της Εuroleague με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, εκεί όπου κρινόταν η πρόκριση. Πιστεύετε ότι πράγματι η ΑΕΚ αγωνίστηκε με κατεβασμένα χέρια;

«Ίσως να μην υπήρχε το ενδιαφέρον που έπρεπε να υπάρχει, ίσως οι παίκτες να ήταν απογοητευμένοι διότι η ομάδα τους, η οποία ήταν πράγματι πάρα πολύ καλή δεν έδειξε αυτό που έπρεπε να δείξει στους αγώνες της Euroleague. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλο σωματείο, η διοίκησή της είναι πολύ σοβαρή, αλλά συχνά η πίκρα σε αναγκάζει να μην είσαι τόσο σοβαρός αγωνιστικά όσο θα έπρεπε να είσαι».

«Χάνεται πολύτιμος χρόνος για το γήπεδο»

«Το γηπεδικό ζήτημα που τόσο του ποδοσφαιρικού όσο και του μπασκετικού Παναθηναϊκού είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ θεωρεί ιδανική λύση την έκταση στο Γαλάτσι, ενώ γνωστοποιεί πως η ομάδα μπάσκετ θα αγωνίζεται του χρόνου στο Μαρούσι ή τον Χολαργό. Παίρνει θέση στα όσα είπε ο Άγγελος Φιλιππίδης στο «ντέρμπι της ντροπής» με τον Ολυμπιακό και του δίνει ελαφρυντικό για την αναίτια είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του αγώνα».

Υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού;

«Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλο σωματείο και πρέπει να αποκτήσει το δικό του σπίτι. Πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα που δεν βλέπω να λύνεται μέσα στην προσεχή πενταετία. Εκεί που υπάρχει το «Απ. Νικολαΐδης», δεν εξυπηρετεί τόσο από πλευράς χώρου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο και, τρίτον, εκεί κοντά υπάρχουν τα νοσοκομεία».

Ποια πρόταση θεωρείτε καλύτερη;

«Για μένα ιδεώδης λύση θα ήταν το Γουδί. Αν δούμε κατάματα το πρόβλημα όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη. Επομένως η δεύτερη καλύτερη λύση θα ήταν το Γαλάτσι. Κάποτε είχα προσωπική επαφή ε τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτη, ο οποίος μου είπε ότι είχε τη δυνατότητα να δώσει 70 στρέμματα, ίσως και 100, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει το δικό του γήπεδο. Έτσι όλα τα υπόλοιπα που συζητάμε είναι λόγια του αέρα και όσο καθυστερούμε τόσο χειρότερα είναι. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο».

Σε ποιο γήπεδο θα αγωνίζεται του χρόνου ο μπασκετικός Παναθηναϊκός;

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Μαρούσι και τον Χολαργό. Ακόμα δεν ξέρουμε τι θα γίνει, πάντως οπωσδήποτε πρέπει να βρούμε μία λύση. Όπως και να χει πάντως ούτε η μία ούτε η άλλη λύση ικανοποιεί τον κόσμο και τη διοίκηση του Παναθηναϊκού».

Ως φίλαθλος και όχι ως παράγοντας θέλετε να σχολιάσετε τα όσα είπε ο Άγγελος Φιλιππίδης μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό;

«Δεν θέλω να σχολιάζω…».

Θα κάνατε ποτέ τέτοιες δηλώσεις;

«Όχι. Πολύ φοβάμαι ότι οι δηλώσεις του κ. Φιλιππίδη έγιναν κάτω από μη φυσιολογικές συνθήκες».

Κατακρίνετε την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο;

«Ας μην τον κατηγορούμε τόσο πολύ. Καμιά φορά είναι τέτοιο το πάθος, η παρορμητικότητα και η ένταση, που σε αναγκάζουν να κάνεις λάθη. Βρέθηκα κι εγώ, όπως σας είπα πριν, σε μια τέτοια περίπτωση και φυσικά το έχω μετανιώσει πικρά. Πρέπει να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι».

Σχόλια