Δ.Παπανικολάου: «Πως πήγα στον Παναθηναϊκό»


Συνέντευξη έδωσε ο Δ.Παπανικολάου στο Gazzetta, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίοδο που υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, τις μέρες του στην ομάδα και τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου του Συλλόγου προς το πρόσωπο του.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως ο Παύλος Γιαννακόπουλος τον είχε προσεγγίσει την δεκαετία του 90 όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό και είχαν φουντώσει οι φήμες πως θα αποχωρούσε από τους «κόκκινους»..


«Εκείνη την περίοδο, με είχε πάρει τηλέφωνο και ο Παύλος Γιαννακόπουλος. Μάλιστα είχα συναντηθεί σπίτι του και μου είχε κάνει μια ασύλληπτη προσφορά η οποία ήταν καλύτερη απ' όλες. Μου είχε πει ότι 'εάν και εφόσον επιστρέψεις στην Ελλάδα, σε θέλω στον Παναθηναϊκό'.

Τότε του απάντησα και του είπα ότι δεν έφυγα από τον Ολυμπιακό για να πάω στον Παναθηναϊκό και ότι ήταν άλλος ο λόγος της αποχώρησής μου. Όμως επειδή το θέμα ήταν λεπτό του εξήγησα επίσης ότι αν επέστρεφα στην Ελλάδα, πρώτα έπρεπε να μιλήσω με τον Ολυμπιακό. Το σεβάστηκε και μου είπε 'χαίρομαι που μιλάω με τέτοιους χαρακτήρες'. Τότε πηγαινοερχόμουν στην Αθήνα από την Μπολόνια και έτσι μπόρεσα να κάνω το ραντεβού μαζί του.»

Αναλυτικά:

Είχες πει ότι δεν θα πήγαινες ποτέ στον Παναθηναϊκό...

«Ναι σε μια εκπομπή στο TV Magic σε σχετική ερώτηση που μου είχε γίνει. Το πίστευα τότε. Όμως μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες...»

-Και στη συνέχεια προέκυψε και ο Παναθηναϊκός...

«Να πω πώς έγινε και αυτή η μεταγραφή. Τότε είχα μάνατζερ τον κύριο Δελημπαλταδάκη και πήγα μια μέρα στο γραφείο του για να συζητήσουμε όσον αφορά το μέλλον. Εκείνη τη στιγμή και ενώ μιλούσαμε, πήρε τηλέφωνο ο Θανάσης Γιαννακόπουλος. Προφανώς ήταν κανονισμένο. Εκείνη τη στιγμή του είπε ότι ήμασταν μαζί στο γραφείο και ζήτησε να μου μιλήσει. Μου είπε ότι 'σε περιμένω να πιούμε έναν καφέ στην ΒΙΑΝΕΞ και δεν ακούω κουβέντα'. Εκείνη τη στιγμή... ανέβασα πίεση. 'Τι να πάω ρε Τασο; Θα φάμε ξύλο...' του λέω και αμέσως μου απαντάει ότι είναι ντροπή να μην πας αφού σε έχει καλέσει. Θα πίναμε έναν καφέ και θα συζητούσαμε. Μόλις πήγαμε, ήταν εκεί ο Παύλος και ο Θανάσης και μου άρχισαν το ψηστήρι για τον Παναθηναϊκό. Τους εξήγησα και τους είπα ότι ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση και ότι ο κόσμος δεν θα το δει καλά, ούτε καν οι Παναθηναϊκοί. Και για μένα θα ήταν δύσκολο. Έπρεπε να ήμουν μέσα 3-4 ώρες και να μην συμφωνούσα με τίποτα...»

-Λόγω του πρότερου βίου σου, έλεγες όχι και επέμενες.

«Έτσι ακριβώς. Δεν ήθελα μόνο και μόνο γι' αυτό το πράγμα. Εγώ θα έβγαινα και θα έλεγα τα καλύτερα για τους κυρίους Γιαννακόπουλους. Ακόμα έχουμε άριστη σχέση. Όμως δεν το θεωρούσα σωστό. Όμως ύστερα από μεγάλη πίεση, είπα στον μάνατζέρ μου να μιλήσει με τον κύριο Σούμποτιτς στον Ολυμπιακό. Μάλιστα τότε οι δημοσιογράφοι του Ολυμπιακού, ίσως και ο Σταύρος Ελληνιάδης επιδίωκαν την επιστροφή μου στην ομάδα. Αυτό ήταν το κλίμα που επικρατούσε, ακόμα και εγώ το είχα πιστέψει! Τότε λοιπόν πήρε τον coach Σούμποτιτς και του είπε ότι είμαστε στη ΒΙΑΝΕΞ. Ήθελα ηθικά να μιλήσω πρώτα με τον Ολυμπιακό.

Τότε ο Σούμποτιτς του είπε ότι 'δεν είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προσφορά. Μιλήστε εκεί...' Και αυτό ήταν το τελειωτικό. Μάλιστα μίλησα με τη γυναίκα μου, με συγγενείς, φίλους και δεν υπέγραφα με τίποτα. Μου έλεγε ο Δελημπαλταδάκης 'είσαι τελείως χαζός, δεν το έχω συναντήσει ποτέ αυτό το πράγμα. Οι μεν να σου λένε σε θέλουμε, πάρε λεφτά και οι άλλοι δεν σε θέλουμε'. Συμφώνησα, αλλά μέσα μου δεν ένιωθα καλά ηθικά, παρά τη μεγάλη χαρά... Και ζήτησα να μην γίνει καμία ανακοίνωση μέχρι να άλλαζα τηλέφωνα και να έβλεπα τι θα γινόταν. Μάλιστα επέστρεψα σπίτι και η σύζυγός μου μου έλεγε 'αντί να είσαι χαρούμενος, είσαι λίγο κάπως'. Κάτι σαν απαγωγή, με την καλή την έννοια.

Κάποια πράγματα γίνονται για καλό. Η ομάδα με στήριξε, παρά τη δύσκολη χρονιά που είχα στην αρχή, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα σε μια τόσο μεγάλη ομάδα, πήρα παραστάσεις με κορυφαίο τον Ομπράντοβιτς, έκανα φίλους και πήρα και πολλούς τίτλους. Εγώ έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό και φτάσαμε στο 2007 να με χειροκροτάει όλο το γήπεδο. Οπότε χωρίς καραγκιοζιλίκια, χωρίς να δείχνεις ασέβεια στην πρώην ομάδα σου, αλλά με την δουλειά σου, όλοι καταλαβαίνουν».

-Είχες μιλήσεις τότε με τον Ομπράντοβιτς;

«Πριν υπογράψω είχα μιλήσει με τον Δημήτρη Ιτούδη, με τον οποίο ήταν σαν να μιλάω στον ίδιο τον Ομπράντοβιτς. Είχε πολύ ενεργό ρόλο στον Παναθηναϊκό και δεν ήταν ένας απλός βοηθός. Με τον Ομπράντοβιτς μίλησα λίγο αργότερα».

-Και εσύ είχες την ιδιαιτερότητα τότε, να σε βρίζουν οι Ολυμπιακοί, να σε βρίζουν και οι Παναθηναϊκοί...

«Με γι' αυτόν τον λόγο είναι και πολύ δύσκολη αυτή η μετάβαση. Βλέπεις και κοτζάμ Σπανούλης που έχει τον πιο δυνατό χαρακτήρα της Ευρώπης, του πήρε ένα διάστημα μέχρι να συνηθίσει να παίζει στο ΟΑΚΑ. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση. Να έχεις αμφισβήτηση από τους αντιπάλους, λες, ΟΚ. Να έχεις όμως και από τους δικούς σου, είναι σαν να μπαίνεις στο σπίτι σου και να μην έχεις καλό κλίμα. Όμως στον Παναθηναϊκό και ο Αλβέρτης και ο Ομπράντοβιτς και η διοίκηση με στήριζαν συνέχεια. Είχε γίνει και ένα επεισόδιο στα μπουζούκια μετά από ένα πρωτάθλημα που μου την έλεγαν κάποιοι οπαδοί του Παναθηναϊκού και με υπερασπίστηκε ο Αλβέρτης και τα υπόλοιπα παιδιά.

Παρά το θέμα με τον κόσμο, η διοίκηση είχε πει, 'ο Παπανικολάου θα μείνει. Τέλος'. Εγώ αυτό το εκτίμησα πάρα πολύ. Και επαναλαμβάνω. Δεν έπαιξαν ρόλο τα χρήματα και αν γύριζα το χρόνο πίσω θα το επιδίωκα να παίξουν. Λένε όλοι ότι έφυγε από τον Ολυμπιακό για να πάει στον Παναθηναϊκό και το αντίθετο. Αυτή είναι μεγάλη βλακεία. Δεν είχε χρήματα αυτή η ομάδα να σε κρατήσει; Δεν φεύγεις από τα Σούρμενα για να πας στον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό για τα λεφτά και την δόξα. Όποια ομάδα σε θέλει κάνει ισόποση διαφορά και σε κρατάει. Αν θέλει η ομάδα μπορεί να σε έχει. Αυτές οι μεταβάσεις δεν είναι οικονομικές, σπάνια συμβαίνει...

Στον Παναθηναϊκό με εκτίμησαν και με αγαπούν ακόμα. Μάλιστα στον πρώτο μου μισθό, φώναξα τον κύριο Θανάση και του είπα ότι 'έχουμε υπογράψει τόσα και εσύ μου έδωσες παραπάνω. Να το διορθώσετε και να μου τα κρατήσετε από τον επόμενο μισθό ή να σας τα δώσω πίσω'. Ο κύριος Θανάσης μου είπε ότι δεν είχε ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο. Επίσης στα πριμ είπα ότι πρέπει να είναι αναλογικά σε αυτούς που είχαν προσφορά , ενώ στην ΑΕΚ όταν τραυματίστηκα και ήταν ο κύριος Δρόσος πρόεδρος, του είπα να κρατήσουν τα χρήματα από τον μισθό μου και να πάρουν έναν παίκτη. Αυτά δεν τα έχει κάνει, κανείς αθλητής. Ε, μπορεί να τελειώσεις την καριέρα σου και να σε κατηγορήσουν για τα χρήματα. Ο κόσμος κρίνει από τα φαινόμενα.»

-Πώς βίωσες το πρώτο σου ματς στο κλειστό του Σπόρτιγκ με όλες τις αντιδράσεις του κόσμου;

«Τουλάχιστον το ΟΑΚΑ είναι αχανές (γέλια). Όμως στο Σπόρτιγκ κρέμονται όλοι σαν τσαμπιά από πάνω σου. Μάλιστα τότε δεν έπαιζα και καλά και ούτε και πολύ. Τότε είχαμε αποκλειστεί και από τον Απόλλωνα Πάτρας και γενικά ήταν μια δύσκολη περίοδος. Βέβαια τότε ήταν πεσμένες οι προσδοκίες λόγω του ότι παίζαμε σε μικρό γήπεδο εξαιτίας των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα μπάτζετ ήταν μαζεμένα. Ξαναλέω υπήρχε στήριξη από την διοίκηση και τους συμπαίκτες μου...»

-Ποιοι ήταν εκείνοι που βγήκαν μπροστά και σε υπερασπίζονταν;

«Ο Αλβέρτης έβαλε πολύ πλάτη, ο Ομπράντοβιτς, αλλά και ο Γκαγκαλούδης που ήταν αρεστός στους φίλους του Παναθηναϊκού. Φυσικά και ο Παύλος με τον Θανάση, οι οποίοι είναι άνθρωποι που έχω μέσα στην καρδιά μου...»

-Υπήρξε τότε στιγμή που είπες 'τα παρατάω;» Είχες φτάσει στα όρια σου;

«Εκείνη την σεζόν σίγουρα. Όμως και στον Ολυμπιακό το είχα σκεφτεί. Οι εποχές ήταν δύσκολες και οι παίκτες πάθαιναν τα ψυχολογικά τους πατατράκ. Γενικά οι παίκτες που παίζουν σε υψηλό επίπεδο, δεν δομούνται φυσιολογικά στην ζωή τους και όταν τελειώσει η καριέρα τους, δεν γνωρίζουν την ζωή. Είναι φάε-κοιμήσου-παίξε. Δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν βγουν έξω. Βέβαια τώρα είναι πιο ψαγμένοι που παίζουν στην κρίση, αλλά γενικά οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, δυσκολεύονται μετά. Τώρα θα μου πεις, 'θα λυπηθούμε αυτούς τους παίκτες;' Όχι, αλλά επειδή το έχω συζητήσει με κάποιους, για 2-3 χρόνια στην κυριολεξία, ψάχνονται».

-Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πώς σε είχε υποδεχθεί τότε στον Παναθηναϊκό για να σου καθαρίσει το μυαλό με όλα όσα άκουγες;

«Μου μίλαγε συχνά και μου έλεγε ότι είναι δίπλα μου. Έχουμε άριστη σχέση μεχρι και σήμερα. Ο Ομπράντοβιτς φερόταν πολύ καλά στους παίκτες».

-Απειλητικά μηνύματα από φίλους του Παναθηναϊκού είχες δεχθεί;

«Συνέχεια! Έγραφαν στους τοίχους έξω από το κλειστό του Σπόρτιγκ και εμείς τους βάφαμε όλη την ώρα. Γεμάτοι ήταν από διάφορα συνθήματα...»

-Από τον Ομπράντοβιτς; Τι έχεις να θυμάσαι περισσότερο;

«Απο μπάσκετ μαθαίνεις να σουτάρεις, να πασάρεις και να τρέχεις, αλλά όταν πας στον Ομπράντοβιτς, μπαίνεις στην λεπτομέρεια. Επίσης δύσκολος. Μάλιστα μου έχουν πει ιστορίες πριν πάω εγώ, ότι ο Κάτας είχε βάλει τα κλάματα. Πολύ απαιτητικός. Ο Ομπράντοβιτς είναι τελείως σκοτσέζικο ντους. Όταν θυμώσει-θυμώνει, αλλά όταν σε δει έξω θα κάτσει να πιει καφέ μαζί σου. Αν δει την ομάδα καλά, είναι εντάξει. Προκειμένου να την φτιάξει μπορεί να γυρίσει και τη γη ανάποδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παίκτες παίζουν και γι' αυτόν. Ο Ομπράντοβιτς, ο Ιωαννίδης, ίσως και ο Ίβκοβιτς, παρά τις φωνές τους, δεν έχουν βάλει στους παίκτες ούτε ένα ευρώ πρόστιμο. Επιβάλλονται δια της προσωπικότητάς τους και ήταν κάτι που εκτιμούσαν πολύ οι παίκτες. Υπάρχουν τα πρόστιμα συμβολαίων , αλλά δεν το έκαναν ποτέ. Π.χ. ο Ιωαννίδης έλεγε πρώτα θα φάνε και θα πληρωθούν οι παίκτες. Αυτό, αυτομάτως του έδινε και ένα δικαίωμα να επιβληθεί πάνω σου. Όταν σε προσέχει ο προπονητής, σε δεσμεύει κιόλας».

-Υπήρξε στιγμή που φοβήθηκες πολύ από τον Ομπράντοβιτς;

«Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, σε ένα σύστημα δεν είχα κάνει καλά μια παγίδα και μου είπε 'πας κάτω και τρέχεις δύο ώρες στον διάδρομο'. Μάλιστα παίζαμε ματς με τον Ηλυσιακό μετά και μου ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάω μαζί με την ομάδα και ότι θα μου έλεγε εκείνος πότε θα επέστρεφα. Μάλιστα η ίδια τιμωρία είχε επιβληθεί και στον συγχωρεμένο, τον Κένιον Τζόουνς. Εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι αυτοί οι προπονητές κάνουν και τεχνητές κρίσεις για να ξυπνήσουν την ομάδα. Είτε με φωνή, είτε με τιμωρία-προπόνηση, είτε με οτιδήποτε. Μάλιστα ο Ίβκοβιτς έβαζε ανήμερα του αγώνα προπόνηση με μπινελίκια και φωνές. Καθένας είχε την δική του φιλοσοφία.»

-Υπάρχει και κάτι που έχεις να διηγείσαι και να θυμάσαι έντονα;

«Ο Ομπράντοβιτς είναι δαιμόνιος. Μια περίοδο ήμουν πολύ καλά στον Παναθηναϊκό και παίζαμε αντίπαλοι με την Ρόμα του Μποντιρόγκα. Παραδοσιακά έπαιζα καλά εναντίον του στην άμυνα, ακόμα και σκληρά αν χρειαζόταν. Τότε τελείωσε μια προπόνηση και έκαναν σύσκεψη αν θα έμπαινα εγώ στην 12άδα ή ο πιτσιρικάς -τότε- ο Ντούσαν Σάκοτα. Τελικά με φώναξε και μου λεει: 'Δημήτρη είσαι πολύ καλός στις προπονήσεις, αλλά επειδή είχα δομημένη έτσι την ομάδα δεν θέλω να την αλλάξω. Όμως δεν θέλω το τριήμερο που θα είμαστε στη Ρώμη να έρθεις, να προπονηθείς και να μην παίξεις. Θέλω να πας μια εκδρομή και να το ευχαριστηθείς. Σε έσκιζε με τρόπο (γέλια)! Δεν ήταν ψυχρός με τους παίκτες, αλλά είχε έναν τρόπο να τους κρατάει στην τσίτα και να παίζουν και γι' αυτόν».

-Καλύτερη και χειρότερη στιγμή σου στον Παναθηναϊκό;

«Καλύτερη το πρωτάθλημα του 2007 γιατί είχα παίξει καλά και χειρότερη οτιδήποτε έχει να κάνει με την πρώτη χρονιά που ήταν τραγική. Πάντα πρέπει να υπάρχει χρόνος προσαρμογής με τον Ομπράντοβιτς. Το ίδιο είχε συμβεί με τον Αλβέρτη, ενώ ο Μπατίστ στην πρώτη του χρονιά ήταν υπό διωγμόν και επειδή δεν βρήκαν άλλον, τον κράτησαν. Και ο ίδιος ζήτησε να του μειώσουν το συμβόλαιο στο μισό για να του δώσουν μία ακόμα ευκαιρία. Και από το ΟΑΚΑ και μετά έγινε παίκτης εκατομμυρίων».

-Μάλιστα στον 5ο τελικό του 2007 ήσουν ο «x factor» του αγώνα για την κατάκτηση του τίτλου...

«Ο Ολυμπιακός είχε πάρα πολύ δυνατή περιφέρεια τότε. Πεν, Άκερ, Ματσιγιάουσκας... Εμείς είχαμε την 12άδα με τον Ντούσαν ως παραπάνω ψηλός ενώ ήμασταν και κουρασμένοι μετά το Final 4. Τότε οι προπονητές αποφάσισαν να κάνουν την αλλαγή ώστε να είναι η ομάδα καλύτερη αμυντικά στην περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια του 5ου τελικού, επειδή έβλεπα γενικά το ματς και από προπονητικής πλευράς, είπα σε Ομπράντοβιτς και Ιτούδη ότι 'έχουμε τρία φάουλ να δώσουμε, καλύτερα να μπω να τα κάνω εγώ και να μείνει ο Σισκάουσκας φρέσκος'. Αμέσως ο Ομπράντοβιτς μου λέει 'πολύ σωστό, μπες'. Ήταν ανοικτόμυαλος και όχι του στυλ 'σταμάτα και κάτσε κάτω'. Τότε ο Γκέρσον αποφάσισε να μου αφήσει το σουτ. Το πρώτο το έχασα, όμως στη συνέχεια ευστόχησα, λύθηκαν τα χέρια μου και πήγα και καλά στην επίθεση. Και έτσι έκλεισα πολύ καλά τη χρονιά με το γήπεδο να με αποθεώνει. Είχα προσφορά να μείνω, αλλά επειδή ήμασταν μικρά παιδιά και θέλουμε να παίζουμε, επέλεξα την ΑΕΚ».


Πηγή: Gazzetta

Σχόλια