Μπασκόνια: Η...διαφήμιση της Euroleague


Τα τελευταία χρόνια, ο Τ.Μπερτομέου εντείνει τις προσπάθειες του να ανέβει επίπεδα η Euroleague, έχοντας ως πρότυπο το ΝΒΑ. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό, ο ισχυρός άνδρας της λίγκας μετέτρεψε την διοργάνωση σε κλειστό club συγκεκριμένων ομάδων, υποβαθμίζοντας κατά πολύ τα εγχώρια πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Φέτος όμως κάτι δεν πάει καλά στο...Βασίλειο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι φωνές που διαμαρτύρονται έχουν αυξηθεί όσο ποτέ και πλέον ο Μπερτομέου έχει από την μια τις «πιστές» ομάδες του και από την άλλη τα...αποπαίδια, αλλά και ιστορικές ομάδες, όπως η ΤΣΣΚΑ και η Μακάμπι, που φαίνεται πως σιγά-σιγά παίρνουν αποστάσεις από τον Καταλανό.


Αφήνοντας εκτός κάδρου τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις διαιτητικές συμπεριφορές, την τελευταία εβδομάδα έγινε μεγάλη συζήτηση (όπως και πέρυσι) για την επιλογή της λίγκας να «σπάσει» την τελευταία αγωνιστική σε δύο ημέρες, θυσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία των αγώνων για τα τηλεοπτικά. Με άλλα λόγια, ομάδες που θα ξέρουν τα αποτελέσματα της προηγούμενης ημέρας θα μπορούν να παίξουν...ανάλογα, ώστε να πετύχουν το «σταύρωμα» που θέλουν.

Όμως χθες το...έργο πήγε παραπέρα. Ή μάλλον μας προσέφερε μια νέα version του, αφού το είχαμε δει και πέρυσι. Ήττα της ίδιας ομάδας που είχε στόχους από έναν αδιάφορο αντίπαλο, στο ίδιο γήπεδο με το ίδιο σχεδόν σκορ!

Ο λόγος για την Ισπανική Μπασκόνια από την Βιτόρια, η οποία έχασε στην έδρας της με 79-81 από την αδιάφορη και ουραγό Ανατολού Εφές.

Και μιλάμε για...remake, αφού και πέρυσι οι Ισπανοί δεν κατάφεραν να κερδίσουν τους επίσης αδιάφορους παίκτες της Ζαλγκίρις στην έδρας τους και είχαν γνωρίσει την ήττα με 79-84!

Πέρυσι και φέτος οι ήττες της διαμόρφωσαν ουσιαστικά τα ζευγάρια των προημιτελικών.

Αν δεν έχανε από τους Λιθουανούς την προηγούμενη σεζόν, τα «ματσαρίσματα» θα ήταν...ελαφρώς διαφορετικά με το Φενερμπαχτσέ-Ολυμπιακός να ήταν πιθανό και την διοργάνωση να κινδύνευε να χάσει μια από τις δύο πιστές της ομάδες ενόψει play off. Εφόσον όμως έχασε, έστειλε τους Τούρκους στον Παναθηναϊκό και τον εαυτό της στους Ρώσους της ΤΣΣΚΑ.

Αν χθες δεν έχανε από την Εφές, ο σημερινός αγώνας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ζαλγκίρις θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού οι Λιθουανοί θα έπαιζαν τα...ρέστα τους για να γλιτώσουν από τις ΤΣΣΚΑ και Φενέρ. Όμως τώρα οι παίκτες του Σάρας θα είναι ουσιαστικά αδιάφοροι. Έτσι με την χθεσινή ήττα των Ισπανών είναι όλοι χαρούμενοι. Η Ζαλγκίρις αποφεύγει τα μεγαθήρια, ο Ολυμπιακός δεν κινδυνεύει να χάσει την 3η θέση και η Ρεάλ κρατάει το πλεονέκτημα στα χέρια της.

Όσο για την Μπασκόνια; Φαίνεται πως θυσιάστηκε για ακόμη μια χρονιά, ταξιδεύοντας στην Τουρκία για έναν...ηρωικό αποκλεισμό από την Φενέρ.

Μιας και αναφέραμε την λέξη ταξίδι...

Η Μπασκόνα έχει να κάνει ταξίδι εκτός Ισπανίας από τις 22 Φεβρουαρίου! Με άλλα λόγια είχε «ευνοϊκό» πρόγραμμα και της έτυχε να παίξει τα τελευταία 7 ματς στην χώρα της και τα...5 από αυτά στην έδρα της.

Απίστευτο, ε;

Όπως λέει και ένα ρητό, «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται». Και στην περίπτωση της Euroleague δεν ισχύει τίποτα από τα δύο, με την Μπασκόνια να είναι η απόλυτη...διαφήμιση της.

Σχόλια