Δεν υπάρχουν λεφτά, μα δεν υπάρχει και πλάνο


Ουκ ολίγες φορές έχω αναφερθεί στο πρόβλημα του Συλλόγου που δεν είναι τόσο το οικονομικό, όσο η νοοτροπία που υπάρχει στους ανθρώπους που τρέχουν τα τμήματα του και στον κόσμο του. Ένα πρόβλημα κουλτούρας που δεν βοηθάει την υπάρχουσα κατάσταση και που αν είχε λυθεί πριν χρόνια, ίσως να μην έφτανε σε αυτό το σημείο ο πιο πετυχημένος σύλλογος της χώρας. Τελευταίο παράδειγμα που επιβεβαιώνει την άποψη μου, η τιμολογιακή πολιτική της ΠΑΕ για τον αγώνα με την Άεκ.


Ακολουθώντας την ίδια γραμμή με το ματς απέναντι στον Ολυμπιακό, τα εισιτήρια για το ματς με την Άεκ διατηρήθηκαν σε υψηλές τιμές, με τα φθηνότερα εισιτήρια να είναι στα 20 ευρώ στους συνδέσμους και στα 25 ευρώ για τον υπόλοιπο κόσμο. Μια τακτική που κατ εμέ δεν έχει λογική, δεν μπορεί να έχει συνέχεια και μοιάζει με κινήσεις πανικού, που αποκλίνουν κατά πολύ από την ουσία του προβλήματος.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι η ομάδα έχει άδεια ταμεία ή ότι τα εισιτήρια είναι ακριβά;

Οι περισσότεροι θα απαντήσουν το πρώτο.

Όμως σκεφτείτε, τι τρύπες κλείνει στην πραγματικότητα μια καλή μπάζα από τα δύο ματς; Στην πραγματικότητα ελάχιστες και δεν θα αποτρέψει την ομάδα από τις επερχόμενες βεβιασμένες πωλήσεις παικτών και την μοιραία στάση πληρωμών.

Ο Σύλλογος έχει ανάγκη την ενότητα και την ενεργοποίηση του κόσμου του περισσότερο από ποτέ. Όμως με τις τιμές να χτυπάνε ταβάνι βάζουν απαγορευτικό σε κόσμο που θέλει να είναι στο γήπεδο αλλά δεν μπορεί να αντέξει το πορτοφόλι τους. Στο ματς με τον Ολυμπιακό όλοι πανηγύριζαν για τις εισπράξεις από τα εισιτήρια (!). Σε έναν αγώνα που δεν έγινε καν sold out γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κόσμος να δίνει κατοστάρικα για έναν αγώνα. Το πιθανότερο είναι το ίδιο να συμβεί και στον αγώνα με την Άεκ. Μια καλή μπάζα σε μια Λεωφόρο που δεν θα μπορέσει να γεμίσει.

Ο Παναθηναϊκός και οι διοικήσεις του οφείλουν να βρουν τρόπο να τον φέρουν στο γήπεδο και όχι να τον...εκμεταλλευτούν. Οι δύσκολες μέρες που περνά ο Σύλλογος πρέπει να αποτελούν αφορμή για να συσπειρωθούμε.

Αλλά όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι να εμπνεύσουν και μυαλά να τρέξουν υγιή πλάνα, πως περιμένουμε ο Παναθηναϊκός που έχει κόψει το γήπεδο για τους Χ/Ψ λόγους να επιστρέψει;

Μην γελιόμαστε...ούτε δύο καλές εισπράξεις θα μας σώσουν, ούτε οι 8-10.000 θαμώνες της Λεωφόρου που θα πάνε ό,τι κι αν γίνει..

Κανένα συλαλλητήριο δεν θα προκαλούσε ιστορικές αλλαγές αν δεν έβγαιναν δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

Ο κόσμος του Συλλόγου πρέπει να αποκτήσει συμμετοχική κουλτούρα, να αντιληφθεί ότι Ερασιτέχνης, ΠΑΕ, ΚΑΕ είναι μια οντότητα και να πειστεί πως ο ίδιος είναι ο κινητήριος μοχλός που θα μεγαλώσει το τριφύλλι τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά.

Είτε αυτό λέγεται ΠΕΚ, είτε Παναθηναϊκή Συμμαχία, είτε PAO Foundation.

Όσο περιμένουμε τον τρελό λεφτά να μας σώσει και αρπαξιές της στιγμής με ακριβά εισιτήρια να μας δώσουν οξυγόνο, τόσο θα πέφτουμε και χαμηλότερα.

Όταν κάνεις αναγκαστική την εγγραφή στον Ερασιτέχνη για να πάρεις εισιτήρια, θα σώσεις ουσιαστικά τα τμήματα του Συλλόγου..

Όταν έχεις γεμάτα γήπεδα θα ψήσεις πορτοφόλια και διαφημίσεις να επενδύσουν στην ομάδα σου..

Με 100 μέλη και άδειες κερκίδες, η μοίρα σου είναι προδιαγεγραμμένη...να είσαι πιόνι και τα συναισθήματα να καθορίζονται από τον ενορχηστρωτή.

Σχόλια