Mπουρούσης: «Κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου το πρωτάθλημα στο ΣΕΦ»


Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Μπουρούση:


«Δείξαμε χαρακτήρα και έτσι καταφέραμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Περάσαμε πολύ δύσκολα, αλλά μέσω της δουλειάς όλο αυτό τον καιρό προετοιμαστήκαμε και φτάσαμε στον τίτλο»

Για το τι μεσολάβησε από το συμβάν του πούλμαν μέχρι τον τελευταίο τελικό και την κατάκτηση του πρωταθλήματος:

«Θα ξεκινήσω από την αρχή της σεζόν που έφυγε ο κόουτς Πεδουλάκης μετά από ένα κακό αποτέλεσμα. Εκείνο ήταν το πρώτο κακό σημάδι της σεζόν. Μετά ήταν μία δύσκολη προσαρμογή και δείξαμε με κάποια σκαμπανεσβάσματα πως η ομάδα χρειαζόταν ένα σοκ. Αυτό μας ένωσε περισσότερο, αυτό φάνηκε μέσα στο γήπεδο όπως και η ήττα από την ΑΕΚ, που μετά δείξαμε χαρακτήρα για να φτάσουμε στον τελικό».

Για την «αιώνια» κόντρα:

«Για εμένα μετά από πέντε χρόνια που γύρισα στην Ελλάδα είχε ιδιαίτερη σημασία. Είχα πολύ ένταση σε όλα τα παιχνίδια. Καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι στις λεπτομέρειες μετά την πρώτη κακή ήττα κόντρα στον Ολυμπιακό. Όλα τα ματς εκτός του πρώτου πήγαν κοντά. Εγώ έχω ξαναπαίξει αντίπαλος με τον Ολυμπιακό. Δεν είχα αυτό το άγχος. Έπρεπε να προετοιμαστούμε για κάθε παιχνίδι και να δούμε τα κακά πράγματα που κάναμε σε κάθε παιχνίδι».

Σε συνδυασμό με το ότι ο Ολυμπιακός έπαιξε στο Φάιναλ Φορ αν τελικά βοήθησε αυτή η συγκυρία: 

«Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό γιατί το έχω περάσει και γω. Πας ένα Φάιναλ Φορ, δεν το παίρνεις, έχεις ένα στόχο όταν γυρίσεις πίσω, εγώ θέλω να κερδίσω το πρωτάθλημα. Εμάς μας βοήθησε το γεγονός ότι δουλέψαμε σκληρά στις προπονήσεις. Μία μέρα δυνατής προπόνησης είναι σαν να παίζεις δύο παιχνίδια, απλά στα ματς υπάρχει το ψυχολογικό άγχος».

Για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός με Ελληνικό κορμό έχασε το πρωτάθλημα: 

«Δεν μπορείς να πεις ότι είναι αποτυχία για τον Ολυμπιακό που δεν πήρε το πρωτάθλημα επειδή είχε ελληνικό κορμό. Έχει καταφέρει με τους Έλληνες παίκτες να χτίσει ομάδα. Εγώ το έζησα αυτό στη Μπασκόνια. Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν οι Αμερικάνοι που είναι έμπειροι παίκτες όπως ο Ρίβερς, ο Γκιστ. Ήταν δουλειά του προπονητή πως θα δουλέψει και θα βγάλει αυτά που ήθελε στο παρκέ».

Για το πώς τα κατάφερε η ομάδα παρά τις αρκετές αλλαγές και τις διακυμάνσεις: 

«Η σεζόν ήταν πολύ περίεργη. Δεν θα το κρύψω ότι κάποιες φορές γινόμουν κακός, για το καλό της ομάδας, όπως πέρυσι. Μέσα στη χρονιά, για να μιλήσουμε σοβαρά, είχα πίεση, όχι για να αποδείξω κάτι στον κόσμο, είχα έρθει με άλλο πλάνο και με άλλο προπονητή. Οι δουλειά, οι προπονήσεις, μας ταρακούνησε πολύ το συμβάν με το λεωφορείο, είμαι αυθόρμητος μέχρι ενός σημείου. Από τη στιγμή που κάποιοι παίκτες πήραν άλλη απόφαση εγώ αποφάσισα να ακολουθήσω την εντολή της διοίκησης. Πέρασα πολύ ωραία, ήταν όμορφη εμπειρία. Ακόμα και πριν δέκα χρόνια το ίδιο θα έκανα. Είμαι κουλ, δεν είμαι κανένας τρελός».

Για το αν μπήκε στο πούλμαν για την ομάδα:

«Για την ομάδα το έκανα. Σαν Έλληνας έπρεπε να το κάνω. Αν έλεγαν όλοι οι παίκτες πάμε με το αεροπλάνο θα πήγαινα. Το απόλαυσα που πήγα με το λεωφορείο».

Για τη σειρά με τη Φενέρ:

«Εμένα με στεναχώρησε που στο πρώτο ματς πήραμε μια διαφορά 16 πόντων και δεν το διαχειριστήκαμε σωστά. Δεν παίξαμε συγκεντρωμένοι, δεν γίνεται να είσαι μπροστά 16 πόντους και να χάνεις το ματς, στο πιο σημαντικό παιχνίδι της σειράς. Δεν ήμασταν έτοιμοι πνευματικά για να κερδίσουμε αυτή τη σειρά. Στο δεύτερο παιχνίδι στο ΣΕΦ την πατήσαμε και το καταλάβαμε στο πέμπτο και πιο σημαντικό ματς».

Για τους πανηγυρισμούς στα αποδυτήρια του ΣΕΦ:

«Όταν βγήκαμε στο γήπεδο οι παίκτες του Ολυμπιακού μας ευχαρίστησαν γιατί τελείωσε το ματς. Εγώ κέρδισα πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό στην έδρα του Ολυμπιακού και ακόμη δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Ήταν μια δικαίωση για εμένα. Πέρα από την πίεση που δέχτηκα από τον πρόεδρο να υπογράψω ήθελα  πολύ να επιστρέψω για να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα».

Για την απόφασή του να πάει στον Παναθηναϊκό:

«Υπήρχε μία σχέση τυπική και σεβαστή. Εγώ πήρα μία τεράστια απόφαση, ο πρόεδρος με πίεσε, δικαιωθήκαμε και οι δύο, προσπάθησα να βοηθήσω την ομάδα σε όλους τους τελικούς που ήταν τα πιο κρίσιμα παιχνίδια και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

Για το τι άλλαξε την άποψη του να επιστρέψει στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό:

«Ο Γιαννακόπουλος με είχε συγχαρεί για την πρόκριση στο Final-4. Πιέστηκα θετικά για να πω το ναι στον πρόεδρο. Είχα την εμπειρία για να έρθω στον Παναθηναϊκό. Δεν ήμουν το παιδάκι. Ήρθα συνειδητοποιημένα και για το πρωτάθλημα. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που με στήριξε».

Για τις αντιδράσεις των φίλων του Ολυμπιακού και αν τις σκέφτηκε πριν αποφασίσει να πάει στον Παναθηναϊκό:

«Έχω παίξει πέντε χρόνια εκτός Ελλάδος. Ήταν δευτερεύον όλο αυτό, ήταν καθαρά δική μου απόφαση και με πλάνο τον εαυτό μου εκείνη τη στιγμή και το ότι ένιωθα καλά στις δυνάμεις μου».

Για την αντίδραση του κόσμου του Παναθηναϊκού μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος:

«Ήταν απίστευτες οι εικόνες. Έδειξαν πόσο αγαπούν την ομάδα, όλη τη χρονιά δεν έχω προσπαθήσει να γλείψω τον κόσμο ή κάτι τέτοιο, δεν ήθελα να νομίζουν κάτι τέτοιο. Ήθελα να το δείξω με την εικόνα μου στους αγώνες. Αυτός ήταν ο στόχος μου όταν ήρθα, το πρωτάθλημα. Ο κόσμος ήταν φανταστικός, να έρθει 15.000 κόσμος και στην ουσία να μη μας δουν ήταν φανταστικές εικόνες όπως και την επόμενη μέρα στη φιέστα. Η πορεία θα δείξει το πόσο ανταπόκριση θα έχω στον κόσμο, σίγουρα υπάρχουν ακόμα δύσπιστοι. Θα σου θυμίσω ένα περιστατικό. Με την ΑΕΚ πίσω από τον πάγκο υπήρχαν κάποιοι φίλαθλοι που έκαναν τα γνωστά και απλά γύρισα σε έναν και του είπα να σταματήσει γιατί εκείνη την ώρα η ομάδα χρειαζόταν τη στήριξη».

Για το σύνθημα που τραγούδησε στα μπουζούκια: 

«Δεν με πιάνει εμένα το αλκοόλ. Μπορεί κάποιον κόσμο να τον πίκρανε το σύνθημα που φώναξα στα μπουζούκια. Δεν είναι δικαιολογία τα μπουζούκια και το αλκοόλ. Οι δημοσιογράφοι πάνε να το κάνουν θέμα. Μετά από αυτό που ένιωσα το 2011 δεν καταλαβαίνω τίποτα. Έφαγα μεγάλη... μαυρίλα. Αν πουν κάτι για την οικογένεια μου και τα παιδιά μου με πειράζει. Να γράψουν ότι θέλουν για τον Γιάννη. Δεν με αγγίζει τίποτα».

Για τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του:

«Οι δύο κορυφαίες στιγμές στην καριέρα μου σε συλλογικό επίπεδο είναι η Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ και το φετινό πρωτάθλημα τον Παναθηναϊκό. Στη Λαμποράλ με βοήθησαν οι νέοι παίκτες γιατί κάθε μέρα με πιέζανε να κάνω προπόνηση δυνατή. Μου έδιναν έξτρα κίνητρο».

Για το τι σημαίνει η οικογένεια Γιαννακόπουλων:

«Στο βίντεο που ο Κύριος Θανάσης ήταν με δάκρυα δεν υπάρχουν λόγια. Οι πράξεις τους και τα έργα τους δείχνουν την προσφορά τους, η οποία είναι τεράστια. Το ίδιο συνέβη και με τον Νίκο τον Παππά που συγκινήθηκε πολύ».

Για τον Παππά και την ατάκα του για το επίτευγμα της ομάδας:

«Είναι νωρίς ακόμα για να το καταλάβουμε. Λες να το τραγουδάνε μετά από είκοσι χρόνια; Αυτά γίνονται συνθήματα. Είχα πει στο παρελθόν πως αν γινόμουν οπαδός θα ήμουν παοκτζής λόγω των συνθημάτων. Όταν ήμουν στον Ολυμπιακό και έβγαινα μπροστά μου έδιναν το μικρόφωνο να μιλήσω στον κόσμο και οι μεγαλύτεροι παίκτες δεν το έκαναν. Εγώ το έκανα γιατί εκείνη την ώρα το αισθανόμουν».

Για τον Πασκουάλ: 

«Το θετικό είναι ότι ήρθε στην αρχή σχεδόν. Οπότε είχε την πίστωση χρόνου να προσπαθήσει να βρει πως θα παίξει η ομάδα και να είναι έτοιμος στα κρίσιμα παιχνίδια. Μέρα με τη μέρα παίξαμε κάποιες στιγμές καλό μπάσκετ. Ο αποκλεισμός από τη Φενέρμπαχτσε μας στοίχισε πολύ. Η αλήθεια είναι ότι έχει πάρα πολλά συστήματα. Εγώ το βλέπω πολύ εύκολο στα δικά μου μάτια το μπάσκετ. Το μπάσκετ έχει αλλάξει. Οι ομάδες δεν το κυνηγάνε πάρα πολύ».

Για το αν έχει αλλάξει το μπάσκετ:

«Είναι το ένστικτο. Εμένα πέρυσι που δόθηκε αυτή η ευκαιρία με την Λαμποράλ, τους φώναζα πέρυσι. Ο καημένος ο Μποχωρίδης κάθε μέρα με άκουγε να φωνάζω. Είχα συνηθίσει δέκα μήνες ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Το μπάσκετ είναι ένα εγκεφαλικό άθλημα. Στις προπονήσεις δουλεύονται όλα».

Για την αγκαλιά με τον Σπανούλη στα επεισόδια:

«Το έχουμε ξαναπεράσει. Το έχουμε κάνει όταν ήμουν και εγώ στον Ολυμπιακό. Όταν κερδίσαμε με τη Ρεάλ μέσα στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα ο κόσμος μας χειροκρότησε. Στην Ελλάδα δεν νομίζω να αλλάξει η κατάσταση. Χθες είπα ένα σύνθημα και όλοι με έχουν... μαυρίσει. Μπορούμε να απολαύσουμε τις δύο μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και όταν κερδίσει η μία στην έδρα της άλλης να χειροκροτήσει ο κόσμος;».

Τέλος, συμπλήρωσε: 

«Υπάρχει μεγάλος σεβασμός στο εξωτερικό και για τον Παναθηναϊκό και για τον Ολυμπιακό και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό».

Σχόλια