Η επόμενη μέρα των πρωταθλητών


Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε ιδανικά μια πολύ δύσκολη χρονιά κατακτώντας το νταμπλ με μεγάλες νίκες στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό, σε Κύπελλο και πρωτάθλημα. Η επόμενη μέρα δεν περιλαμβάνει μόνο τη στέψη των «πράσινων», που θα γίνει απόψε στο ΟΑΚΑ με την απονομή του πρωταθλήματος, αλλά και αρκετές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Περιττό να ειπωθεί πως ο Τσάβι Πασκουάλ είναι το απόλυτο αφεντικό. Αυτό θα ίσχυε ακόμη κι αν έχανε το πρωτάθλημα με 3-0, αφού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εξ αρχής αποφασίσει να στηρίξει μέχρι τέλους αυτή την επιλογή και δικαιώθηκε. Ασφαλώς, ωστόσο, ο Καταλανός προπονητής είναι πλέον ακόμη πιο ενισχυμένος, ειδικά στα μάτια του κόσμου, ακόμη κι όσων τον αμφισβήτησαν.


Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει το ελεύθερο από τη διοίκηση της ΚΑΕ να πάρει όποιες αποφάσεις κρίνει ο ίδιος απαραίτητες για να χτίσει έναν Παναθηναϊκό που θα υπερασπιστεί τους εγχώριους τίτλους του και θα επιστρέψει το 2018 σε Final Four μετά από έξι χρόνια. Ο πολύπειρος προπονητής καλείται να πάρει μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις, αφού είναι πιθανό κάποιοι παίκτες παρότι πρόσφεραν αρκετά να μην κριθούν απαραίτητοι για τη φιλοσοφία που θέλει να ακολουθεί η ομάδα του τη νέα σεζόν. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα διαθέσει στον κόουτς ένα ικανότατο μπάτζετ, εφάμιλλο του φετινού που ξεπέρασε τα 16-17 εκατ. ευρώ, για να δημιουργήσει ένα σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει και στην Ευρωλίγκα.

Οι σίγουροι 

Ο Παναθηναϊκός έχει την τύχη να δεσμεύει με συμβόλαιο έναν ικανό αριθμό Ελλήνων παικτών, που αποτελεί βάση για «χτίσιμο». Ο Νικ Καλάθης δεσμεύεται για έναν ακόμη χρόνο με συμβόλαιο, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Γιάννης Μπουρούσης. Ουδείς αμφιβάλλει για τη θέση τους στην ομάδα, ειδικά μετά και τις εξαιρετικές εμφανίσεις τους στους τελικούς. Συμβόλαιο έχουν και οι Χαραλαμπόπουλος (μέχρι το 2024) και Μποχωρίδης (μέχρι το 2019), που δεν έχουν αξιοποιηθεί και μένει να φανεί ποιο είναι το πλάνο της ομάδας γι’ αυτούς.

Ερωτηματικό οι… αποστάτες 

Ο Αντώνης Φώτσης μένει ελεύθερος, έχει προσφέρει πάρα πολλά επί σειρά ετών και ακόμη και σε μια σεζόν που είχε ελάχιστες συμμετοχές, ήταν κομβικός στον πέμπτο τελικό. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει, αλλά τουλάχιστον μέχρι τους τελικούς έμοιαζε βέβαιο πως θα αποχωρούσε, ειδικά μετά και την επιλογή του να μην επιστρέψει με το πούλμαν της υπόλοιπης αποστολής, στον απόηχο του αποκλεισμού από τη Φενέρμπαχτσε.

Ο Κρις Σίνγκλετον έχει υπογράψει συμβόλαιο με οψιόν από την ΚΑΕ, αλλά και όρο που του επιτρέπει να βρει ομάδα στο ΝΒΑ μέχρι κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία. Ανήκει κι αυτός στο γκρουπ των… αποστατών μετά τον αποκλεισμό από τη Φενέρμπαχτσε, αλλά είναι ξεκάθαρο πως αγωνιστικά ο Τσάβι Πασκουάλ τον θέλει στην ομάδα.

Ο Μάικ Τζέιμς μένει ελεύθερος, ο ίδιος δήλωσε χθες πως θα μιλήσει με τον Παναθηναϊκό πριν πάρει οποιαδήποτε απόφαση, και είναι προφανές πως κέρδισε πολλούς πόντους με την παρουσία του στους τελικούς. Ο Καταλανός προπονητής θα πρέπει να αποφασίσει αν θεωρεί πως ο βραχύσωμος Αμερικανός μπορεί να χαλιναγωγηθεί (εντός κι εκτός παρκέ) για να ζητήσει την παραμονή του ή όχι στην ομάδα.

Τους θέλει και… περιμένουν 

Μια κατηγορία από μόνοι τους είναι ο Τζέιμς Γκιστ και ο Κέι Σι Ρίβερς. Ο πρώτος μένει ελεύθερος, επιθυμεί διακαώς να παραμείνει και όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί. Ο δεύτερος έχει οψιόν για +1 από την ΚΑΕ και είχαν γίνει συζητήσεις για την παραμονή του εδώ και μήνες, με την πιθανότητα μάλιστα υπογραφής διετούς συμβολαίου. Αμφότεροι περιμένουν την ειδοποίηση της ομάδας για να παραμείνουν.

Ψάχνει κάτι καλύτερο 

Πιο «χλωμό» είναι το μέλλον για τον Τζέιμς Φελντέιν και τον Κένι Γκέιμπριελ. Ο πρώτος είχε ασταθή παρουσία, ο Πασκουάλ έδειξε να μην τον εμπιστεύεται ιδιαίτερα και μολονότι έχει συμβόλαιο (ως το 2018) είναι πιθανό να αναζητηθεί κάτι καλύτερο για τη συγκεκριμένη θέση. Ο δεύτερος έδωσε πολύτιμες λύσεις, μένει ελεύθερος και λογικά ο Παναθηναϊκός θα ψάξει έναν παίκτη με άλλα χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει τη front line.

Οι προσθήκες 

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει με το υπάρχον ρόστερ για να προχωρήσει σε μεταγραφές. Είναι δεδομένο πως θα γίνει ξανά προσπάθεια για απόκτηση έτοιμων Ελλήνων παικτών, με τον Στράτο Περπέρογλου να αποτελεί επιθυμία του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, εφόσον δεν τα βρει με τον Ολυμπιακό, είναι σίγουρο πως θα απασχολήσει, ενώ μάλλον απίθανο είναι να αποκτηθεί ο Κώστας Σλούκας. Ο Κιθ Λάνγκφορντ, κορυφαίος σκόρερ της φετινής Ευρωλίγκας, είναι μια περίπτωση που έχει τεθεί στα υπόψη, αλλά μένει να φανεί αν θα προχωρήσει. Και φυσικά ο Παναθηναϊκός έχει πάντα στραμμένο το βλέμμα του για οποιοδήποτε Ελληνόπουλο με ταλέντο υπάρχει στην αγορά. Η περίπτωση του Ντίνου Μήτογλου, με τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο Wake Forest, είναι στα 21 του μια επιλογή με προοπτικές για τη θέση «4».


Πηγή: Sport Fm

Σχόλια