Στο 1 εκατομμύριο ευρώ η διαφορά συνεισφοράς μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού από τις ΠΑΕ

ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΟΤΙ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 965,000 ΕΥΡΩ.


Η ΠΑΕ Ολυμπιακός έδωσε στην δημοσιότητα τα οικονομικά της στοιχεία και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η ετήσια συνεισφορά της στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, η οποία ανέρχεται στο 1.500.000 ευρώ. Ο Ηλίας Μιχαλαριάς, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, σχολίασε ότι η αντίστοιχη οικονομική "βοήθεια" του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού από την ΠΑΕ φτάνει στο μισό εκατομμύριο ευρώ!


Για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτή η διαφορά, ένα εκατομμύριο ευρώ καθιστά σίγουρα ένα ομαδικό τμήμα φαβορί για κατάκτηση τίτλων, αν όχι δύο να κάνουν πρωταθλητισμό με αρκετά μεγαλύτερες αξιώσεις.

Αυτή η σημαντική οικονομική διαφορά προέρχεται μόνο από μια πηγή. Αν προσθέσουμε κι άλλες, όπως η ετήσια συνεισφορά του κόσμου (μέσω συνδρομών) ή "δωρεών" από επιχειρηματίες, τότε το νούμερο αυξάνεται κατά πολύ περισσότερο.

Αυτό το στοιχείο αποτελεί και μια απλή ανάγνωση για ποιο λόγο ο Ολυμπιακός ξεκινάει πολύ πιο μπροστά την κούρσα για το πρωτάθλημα και το κύπελλο στα ερασιτεχνικά ομαδικά τμήματα και ο Παναθηναϊκός έχει μετατραπεί σε απλό κομπάρσο.

Όμως, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αντιληφθεί κανείς την πολυδιάστατη δυναμική που έχει μια οικονομικά δυνατή ΠΑΕ. Όταν το ποδοσφαιρικό τμήμα έπαιρνε το πρωτάθλημα, εξασφάλιζε την είσοδο του στους ομίλους του Champions League. Η απλή συμμετοχή προσέφερε οκταψήφια νούμερα και απογείωνε τα έσοδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες που δεν κατακτούσαν το πρωτάθλημα. Πολλαπλασιάστε λοιπόν αυτούς τους αριθμούς επί σχεδόν δύο δεκαετίες και καταλαβαίνετε τι διαφορά δημιουργείται αρχικά στα ταμεία της ΠΑΕ και έπειτα σε αυτά του Ερασιτέχνη.

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2010 είχε χρέη 40.000.000 ευρώ και η σεζόν 2010/11 έκλεινε με έλλειμμα άλλα 40.000.000 ευρώ (σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ίδια ΠΑΕ Ολυμπιακός). Οπότε καταλαβαίνετε πόσο αναγκαίες ήταν οι συνομιλίες με τον Δαλούκα για το ματς απέναντι στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και ο Καλόπουλος με τους επόπτες του στο ντέρμπι της ντροπής λίγους μήνες μετά, αλλά και πόσα καθόριζε η αποπομπή του Κωνσταντινέα την επόμενη σεζόν, ώστε να περαστεί το μήνυμα πως η...ΔΕΚΟ Πειραιά δεν είναι διατεθειμένη να μπει άλλο μέσα από νέα απώλεια πρωταθλήματος.

Προφανώς αυτή η κατάσταση θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια και οι οικονομικές ανισορροπίες θα αμβλυνθούν στα ερασιτεχνικά τμήματα γιατί ο Ολυμπιακός δεν θα έχει την ίδια θέση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι δεδομένο αυτό. Αυτό από μόνο του όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται ακόμη καλύτερη δουλειά στον Ερασιτέχνη και μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά από τον κάθε ανώνυμο και επώνυμο Παναθηναϊκό.

ΥΓ: Η μεγαλύτερη ήττα που υπέστη ο Σύλλογος από το καλοκαίρι του 2008 και μετά είναι η αδυναμία του να κατανοήσει αυτό που επιζητούσε τότε ο Α.Βγενόπουλος. Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής που ο Παναθηναϊκός δεν θα στηριζόταν σε ένα πορτοφόλι, αλλά στον κάθε Παναθηναϊκό. Οι «εκατομμύρια πράσινες καρδιές» που έφεραν την πολυμετοχικότητα, το άνοιγμα στις πόρτες του Ερασιτέχνη και την «Παναθηναϊκή συμμαχία» κατέληξαν να γελοιοποιούνται και απέτυχαν γιατί ο καθένας από εμάς απέτυχε, γιατί ο καθένας από εμάς βολεύτηκε με την πάγια νοοτροπία του τόπου μας, πως πάντα οι άλλοι φταίνε, πως εμείς έχουμε μόνο απαιτήσεις και όχι δικαιώματα...βολευόμαστε να ζητάμε εκατομμύρια από τον καθένα, βολευόμαστε...

Σχόλια