Mην γίνει συνήθειο

Aρνητικό το ντεμπούτο του Πασκουάλ στο ΣΕΦ

Ο Παναθηναϊκός έκανε ένα μετρημένο παιχνίδι με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς (24 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 2 ασίστ) και Ρίβερς (23 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ) αλλά στο τέλος γνώρισε ξανά την ήττα από τον Ολυμπιακό με 77-69 στο ΣΕΦ και έπεσε στην έκτη θέση με 9 νίκες και 7 ήττες.

Στα λίγα μπασκετικά που ξέρω, αν επιχειρούσα να πω τι έφταιξε για την 6η σερί ήττα μας από τον Ολυμπιακό, θα επικεντρωνόμουν στα εξής:

1. Έλλειψη ηγέτη. Όλοι ξέραμε πως στην μετά-Διαμαντίδη εποχή, η ομάδα θα ζοριστεί να βρει έναν νέο ηγέτη. Έναν άνθρωπο που θα προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από το να βάζει την μπάλα στο καλάθι ή να βγάζει μια καλή πάσα. Έναν παίκτη που δεν θα κρύβεται όταν η μπάλα «καίει», θα δημιουργεί επιλογές για τους συμπαίκτες του και θα έχει την πνευματική ηρεμία να παίρνει τις σωστές αποφάσεις όταν τα πάντα κρέμονται σε ένα λεπτό σκοινί. Ο Καλάθης που κάνει μια εντυπωσιακή χρονιά, σήμερα ήταν άφαντος και παρά το δυναμικό του ξεκίνημα στο ματς, η παρουσία του ήταν όχι μόνο αδιάφορη, αλλά αρνητική. Ο Φώτσης δεν ήταν ποτέ ο ηγέτης μιας ομάδας, άρα είναι άδικο να περιμένουμε στα 35 του να παίξει αυτόν τον ρόλο. Ο Τζέιμς με το παιχνίδι του και τις παρατραβηγμένες προσπάθειες που παίρνει δεν σου εμπνέει εμπιστοσύνη πως θα σε βάλει σε ασφαλή μονοπάτια όταν το παιχνίδι στραβώνει.

2. Μηδέν βοήθεια από τους Έλληνες. Σήμερα αγωνίστηκαν οι Καλάθης, Φώτσης, Παππάς και το 29. Όλοι μαζί στα 60' που αγωνίστηκαν σημείωσαν...7 πόντους. Και μιλάμε για παίκτες πρώτης γραμμής.

3. Προσωπικές επιλογές. Από το δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκόςς κρατιόταν από τις προσωπικές ενέργειες των Ρίβερς και Τζέιμς. Προσπάθειες που αρκετές φορές ήταν παρατραβηγμένες αλλά έμοιαζαν σωτήριες αφού η μπάλα δεν μπορούσε να περάσει μέσα στην ρακέτα με κανέναν τρόπο. Μάλιστα, στο δεύτερο δεκάλεπτο ένιθα σε αρκετές επιθέσεις ότι η ομάδα δεν είχε το μυαλό να βγάλει ένα σύστημα, να αλλάξουν θέσεις, να δημιουργήσουν κίνηση. Έπαιρνε την μπάλα ένας και απλά οι υπόλοιποι κοιτούσαν.

4. Απουσία καθαρού σέντερ. Ο Παναθηναϊκός στο ρόστερ του ως 5άρια έχεις τους Σίνγκλεντον και 29. Ο πρώτος δεν είναι καθαρό πεντάρι και ο δεύτερος δεν έχει βοηθήσει την ομάδα στα μεγάλα ματς. Αρκετές φορές βλέπουμε τον Πασκουάλ να αναγκάζεται να κάνει συντήρηση από τις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου λόγω φάουλ των δύο ψηλών του, με αποτέλεσμα ή το σχήμα να χαμηλώνει ή η άμυνα να γίνεται με τα μάτια.



5. Το rotation. Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Παναθηναϊκός έχει φέτος μεγάλο ρόστερ και συγκριτικά με τον Ολυμπιακό μεγαλύτερο βάθος. Σήμερα αυτό δεν φάνηκε στην πράξη, αφού ο Σφαιρόπουλος χρησημοποίησε και τους 12 παίκτες του, σε αντίθεση με τον Πασκουάλ που έμεινε στους 10. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός πήρε πόντους από 10 παίκτες του, όταν ο Παναθηναϊκός πήρε πόντους μόνο από 6!


Το πρόβλημα με την σημερινή ήττα δεν είναι τόσο η βαθμολογική πτώση, ούτε καν ότι η ήττα αυτή θα μετρήσει δυστυχώς στην τελική κατάταξη αλλά ο κίνδυνος που ελλοχεύει να γίνουν συνήθειο τα αρνητικά αποτελέσματα με τον Ολυμπιακό. Σίγουρα, δεν αλλάζουν οι ισοροπίες με 2 άσχημα χρόνια ή κάποια σερί αρνητικών αποτελεσμάτων, αλλά καλό είναι να μην μεγαλώνουν γιατί ακόμη και ψυχολογικά παίζουν τον ρόλο τους. Κάποτε ο Παναθηναϊκός πήγαινε στο ΣΕΦ και οι Ολυμπιακοί ήξεραν πως το πιθανό σενάριο είναι να ηττηθούν και ο Ολυμπιακός ερχόταν στο ΟΑΚΑ με δεδομένο πως θα χάσει. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Αλλάζει αλλά στην παρούσα φάση δεν ισχύει.

Ο Ολυμπιακός παίρνει αυτά τα αποτελέσματα επειδή πλέον έχει αυτός τα πλεονεκτήματα που διατηρούσαμε εμείς με τον Ομπράντοβιτς. Έχει Ελληνικό κορμό και ομοιογένεια. Δεν αλλάζει την μισή ομάδα κάθε καλοκαίρι, έχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία παιχνιδιού και οι πρωταγωνιστές του είναι οι  Έλληνες παίκτες. Για αυτόν τον λόγο θεωρώ ως την μεγαλύτερη φετινή μεταγραφή μας τον Πασκουάλ. Γιατι με το όνομα, την εμπειριά που έχει και το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε έχει την δυνατότητα να πετύχει φέτος αλλά κυρίως να χτίσει για τα ερχόμενα χρόνια.


Τα δεκάλεπτα: 17-11, 38-37, 55-50, 77-69

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (2), Μπιρτς 11 (5/5 διπ., 9 ριμπ.), Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 13 (3), Σπανούλης 12 (8/8 β., 7 ασ.), Γουότερς 3 (1), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7 (2/9 διπ.), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, Λοτζέσκι 7.

Παναθηναϊκός (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10 (1 τριπ., 6 ριμπ.), Νίκολς, Ρίβερς 23 (3), Τζέιμς 24 (1 τριπ., 6 ριμπ.), Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 5 (1), Τζεντίλε, Noύμερο29 3 (1), Καλάθης 4.


: Η Euroleague έχει πολύ ψωμί ακόμη. Όσο εύκολο είναι να βρεθούμε εκτός προημιτελικών, τόσο εύκολο είναι να βρεθούμε εκεί με πλεονέκτημα. Τα παιχνίδια σκληραίνουν, η κόπωση μεγαλώνει και οι εκτός προγράμματος ήττες θα είναι αρκετές για όλους, οπότε μην προδικάζουμε τίποτα.

ΥΓ2: Κάποτε οι γαύροι έκλαιγαν με τις βολές. Σήμερα βάρεσαν σχεδόν τις διπλάσιες, αλλά σας παρακαλώ μην κάνουμε αυτά που κοροϊδεύαμε. Όχι γιατί έτσι, αλλά επειδή δεν έφταιξε αυτό.

Σχόλια