Kαλάθης: «Στόχος το Final-4»


Αναλυτικά η συνέντευξη που έδωσε ο Νικ Καλάθης στην ΕΡΤ:


Για το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε και αν ήταν το καλύτερο: “Ως ομάδα σίγουρα. Πιστεύω πως παίξαμε όλοι καλά, ενώθηκαν όλοι οι διαφορετικοί κύλινδροι, από το 1 έως το 5. Κάναμε αυτό που έπρεπε ως ομάδα και για εμάς είναι ένα μεγάλο βήμα μέσα στη χρονιά, ώστε να βελτιωνόμαστε. Σίγουρα. Ήταν μία νίκη – κλειδί που έπρεπε να πάρουμε. Χάσαμε από καλές ομάδες, κερδίσαμε μέτριες ομάδες τις οποίες έπρεπε να κερδίσουμε. Για εμάς αυτή η νίκη σήμανε πως προστατέψαμε την έδρα μας και είναι τέτοια στην οποία μπορούμε να χτίσουμε και να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί”

Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς: “Εγώ και ο κόουτς είμαστε πολύ κοντά, προφανώς στα τρία χρόνια που τον είχαν προπονητή. Ακόμη του μιλώ, και στα δύο χρόνια που ήμουν στο ΝΒΑ. Είναι προφανώς ο κορυφαίος προπονητής στην ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά όταν παίζω εναντίον του προσπαθώ να τον κερδίζω, να τον “σκοτώσω”, να επικρατήσω με όποιον πιθανό τρόπο. Εκτός γηπέδου μπάσκετ, μου έμαθε πολλά, ως παίκτη και ως άνθρωπο και γι’ αυτό τον σέβομαι ιδιαίτερα.”

Για το αν υπάρχει ένα σημείο καμπής στην ομάδα αλλά και στον ίδιο: “Έχουμε πολλά παιχνίδια να δώσουμε. Είναι μία διαφορετική Ευρωλίγκα, συνεπώς έχουμε ακόμη 19 ή 18 αγώνες, είναι μια μεγάλη χρονιά, αλλά εμείς θέλουμε να παίξουμε το καλύτερο μπάσκετ μας στο τέλος. Είχαμε Σκαμπανεβάσματα από το ξεκίνημα της χρονιάς, αλλά αν μείνουμε σταθεροί και βελτιωνόμαστε, αυτός θα είναι ο βασικός στόχος για να κάνουμε ότι θέλουμε. Ως παίκτης, εγώ θέλω να είμαι ικανός να διευθύνω την ομάδα, να τους βάζω όλους στο παιχνίδι και να σιγουρέψω πως είμαστε ένα στην άμυνα και στην επίθεση. Και βέβαια να κάνω αυτό που θέλει ο κόουτς.”

Για την σύγκριση με τον Δημήτρη Διαμαντίδη: “Είναι προφανώς μεγάλη τιμή να με συγκρίνουν με τον Διαμαντίδη. Προφανώς έκανε τα πάντα ως παίκτης. Κέρδισε τίτλους στην Ευρωλίγκα, αναδείχθηκε MVP, τα έκανε όλα. Μου δίδαξε πολλά στα τέσσερα χρόνια που έπαιξα μαζί του και με βοήθησε να μπω στο καλούπι του παίκτη που είμαι τώρα. Προσωπικά, θέλω να είμαι ο εαυτός μου όταν όλα τελειώσουν, αλλά ακόμα και αν με συγκρίνουν ή ο κόσμος θεωρεί πως το παιχνίδι μας μοιάζει ή διαφέρει, είναι τιμή να είμαι μέρος όσων κατάφερε ή να με συσχετίζουν με αυτό το όνομα.”

Για το αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Πεδουλάκη και Πασκουάλ: “Σίγουρα, κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία. Νομίζω πως ο κόουτς Πασκουάλ ήρθε και έχτισε την επίθεση και την άμυνα. Το ισπανικό μοντέλο νομίζω πως ταιριάζει με το δικό μας καθώς έχουμε πολλούς παίκτες ικανούς να τρέξουν, με ενέργεια και τέτοια στοιχεία. Ήταν μια πολύ καλή πρόσληψη από τον πρόεδρο να φέρει έναν τέτοιο άνθρωπο ο οποίος έχει κερδίσει την Ευρωλίγκα, πρωταθλήματα στην Ισπανία και πολλούς τίτλους. Ξέρω πως σε όλους αρέσει να παίζουν για αυτόν.”

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την στήριξη που παρέχει στην ομάδα: “Σίγουρα υπάρχει στήριξη. Ο πρόεδρος θέλει να κερδίζει, είναι ένας winner. Συνεπώς κάνει κάθετι δυνατό για να πετύχουμε εμείς. Ως παίκτης αυτό είναι που θέλεις να βλέπεις, τον πρόεδρο να τα κάνει όλα πιθανά ώστε να δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο παρκέ για εμάς. Και για αυτό εμείς οφείλουμε να κερδίζουμε, να πετύχουμε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.”

Για το αν νιώθει πως είναι “επείγον” να έρθουν οι επιτυχίες: “Δεν είναι κάτι επείγον γιατί όπως είπα είναι μία μακριά σεζόν αλλά για εμάς κάθε αγώνας είναι σαν να παίζουμε στο φάιναλ φορ. Συνεχώς υποθέτω πως υπάρχει κάτι επείγον. Θέλουμε να κερδίζουμε, να φτάσουμε στο σημείο που επιθυμούμε στο φάιναλ φορ, στο τοπ 8 ίσως να έχουμε πλεονέκτημα έδρας ή ίσως να βρισκόμαστε σε καλή θέση οπότε προφανώς κάθε παιχνίδι μετράει. Πρέπει να παίξουμε και να κερδίσουμε κάθε αγώνα.”

Για την προσωπική του απόδοση και αν βελτιώθηκε όταν ενώθηκαν τα κομμάτια στον Παναθηναϊκό: “Αναμφισβήτητα, όταν αισθάνομαι κάθε παίκτη στο παρκέ, έχουμε πολλούς νέους παίκτες οπότε για εμένα ως πόιντ γκαρντ ήταν κάτι σπουδαίο να δω πως παίζει ο καθένας. Όπως λέω, θα έχω κακά παιχνίδια, θα έχω καλά παιχνίδια, αλλά η δουλειά μου είναι στο “1” οπότε να σιγουρευτώ πως η ομάδα τρέχει. Αν η ομάδα δεν τρέχει η ευθύνη είναι δική μου. Εγώ απλά βγαίνω έξω και κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω. Αν είναι να μαρκάρω τον καλύτερο αντίπαλο, να πάρω ριμπάουντ ή να δώσω ασίστ, αυτή είναι η δουλειά μου. ΔΕν έχω ένα πράγμα μόνο να κάνω.”

Για το αν είναι ο πιο γρήγορος στο παρκέ: “Θα έλεγα πως ο Μάικ Τζέιμς είναι ταχύτερος από εμένα. Αυτός είναι ένας από τους πιο γρήγορους παίκτες στην Ευρώπη. Όπως έιπα ο κόουτς θέλει να τρέχουμε πάνω-κάτω, συνεπώς γνωρίζω πως αν τρέξω με τη μπάλα και οι υπόλοιποι θα τρέξουν μαζί μου. Έτσι προσπαθώ να τους βρω για ένα καλό σουτ ή ένα εύκολο λέι απ. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός, να έχουμε τρανζίσιον. Αν έχεις εύκολους πόντους θα σε βοηθήσουν.”

Για τη φιλοσοφία του Παναθηναϊκού και αν αποφεύγει το “σκεπτόμενο” μπάσκετ: “Υπάρχει κάποια φιλοσοφία, κάποια πράγματα κατά τη διάρκεια του αγώνα, για τα οποία έχεις προετοιμαστεί. Αλλά αν έχεις καλή χημεία και κινείς τη μπάλα ως ομάδα και παίζεις ως ομάδα στο τέλος θα έχεις πιθανότητες να κερδίσεις. Στην άμυνα και στην επίθεση πρέπει να είσαι ενιαίος ως ένα.”

Τι χρειάστηκε για να τον φέρει ο Παναθηναϊκός από το ΝΒΑ στην Ελλάδα: “Μίλησα με τον πρόεδρο Δημήτρη και του είπα πως αν επέστρεφα στην Ευρώπη τότε ο Παναθηναϊκός θα ήταν η μοναδική ομάδα που θα πήγαινα. Το συζητήσαμε, συμφώνησε και νομίζω πως ήταν το καλύτερο για εμένα. Γνωρίζω πως ήταν το καλύτερο για εμένα. Ξεκίνησα την καριέρα μου εδώ και εκτίμησα πως εδώ είναι το μοναδικό μέρος για να παίξω αν ερχόμουν πίσω από το ΝΒΑ. Για αυτή την ομάδα, αυτόν τον οργανισμό. Προφανώς είμαι χαρούμενος και προφανώς θέλω να τα καταφέρουμε.

Για τη φετινή Ευρωλίγκα και αν του θυμίζει το ΝΒΑ: “Ναι, θυμίζει το ΝΒΑ, ταιριάζει καλύτερα στην Ευρωλίγκα, επειδή παίζεις περισσότερους αγώνες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν έχεις τόσες προπονήσεις. Ταξιδεύεις περισσότερο και σε εμάς τους παίκτες αρέσει περισσότερο. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνουν δύο αγώνες κάθε εβδομάδα και όχι δύο αγώνες, να περιμένεις δύο εβδομάδες για τους επόμενους δύο. Θα δούμε. Μου αρέσει πάντως ότι έχουν κάνει μέχρι τώρα.”

Για τους πολλούς τραυματισμούς: “Αυτό θα γίνει, τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Και στο ΝΒΑ να κοιτάξεις, πριν δύο χρόνια και πέρυσι είχαν πολλούς τραυματισμούς εξαιτίας της μακράς περιόδου. Θα γίνει, είναι μέρος ττου παιχνιδιού, αλλά νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα με τα αυτοκόλλητα στη γραμμή των βολών. Νομίζω πως η Ευρωλίγκα πρέπει να το κοιτάξει. Έχεις πολλούς τραυματισμούς και σε άλλους Ευρωπαϊκούς αγώνες παίχτες πέφτουν και μπορούν να χτυπήσουν από αυτό. Πρέπει να το δουν και να βρουν κάτι που να μην γλιστρά τόσο πολύ.”

Για το αν ονειρεύεται τον εαυτό του και πάλι στο ΝΒΑ: “Ναι! Το ΝΒΑ είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο συνεπώς ελπίζω να επιστρέψω και πάλι εκεί κάποια στιγμή. Προφανώς δεν κοιτάω το παρελθόν αλλά το μέλλον και κάποια στιγμή θέλω να πάω πίσω και να παίξω.”

Για το αν υπήρξε ενδιαφέρον από ομάδες του ΝΒΑ το καλοκαίρι: “Ναι υπήρξε αλλά δεν υπάρχει κάτι να πούμε τώρα. Είμαι συγκεντρωμένος στον Παναθηναϊκό ώστε να πετύχουμε, αυτό είναι το βασικό. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και είμαι μέρος αυτής της ομάδας.”

Για το πως εκφράζεται η επιτυχία για τον Παναθηναϊκό τη φετινή σεζόν: “Το πρώτο βήμα είναι να πάμε στο Final 4. Αυτό είναι το μεγάλο βήμα, έχουμε κάποια χρόνια να πάμε εκεί. Είναι αρκετά αλλά για αυτό τώρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να κερδίζουμε αγώνες και να βρεθούμε στο Top 8 και να έχουμε το πλεονέκτημα έδρας για να προκριθούμε. Υπάρχει δρόμος μπροστά μας και πρέπει να κερδίζουμε τώρα, να βελτιωνόμαστε ως ομάδα και να γίνουμε ένα.”

Για το πως φροντίζει το σώμα του: “Δεν τρώω συγκεκριμένο φαγητό αλλά ξεκουράζομαι. Προσπαθώ για το καλύτερο αν και πρέπει αν τρώω καλύτερα. Κοιμάμαι αλλά παίζω αρκετά με τον γιο μου, τέτοιου είδους πράγματα κάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας.”

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Εθνική Ομάδα: “Έχουμε πολύ ταλέντο, έχουμε το περισσότερο ταλέντο από όσο μπορείς να σκεφτείς τις ΕΘνικές Ομάδες. Πρέπει απλά να συνδεθούμε, να βρεθούμε όλοι μαζί, να παίξουμε μεταξύ μας πολύ για να γνωριστούμε και να έχουμε κατά νου πως πάμε να κερδίσουμε. Όχι αυτός ο παίκτης ή ο άλλος παίκτης. Έχουμε τους παίκτες για να τα καταφέρουμε, το ταλέντο, απλά πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου το μόνο που θα μας ενδιαφέρει θα είναι να κερδίζουμε.”

Για όσα πετυχαίνει ο Γιάννης στο ΝΒΑ: “Τον ακολουθώ συνέχεια. Είναι απίστευτος, ένας σούπερ σταρ του ΝΒΑ. Ο ουρανός είναι το όριο για εκείνον. Πόσο είναι; 22; Έχει τόσα περιθώρια βελτίωσης αλλά βρίσκεται ήδη σε ένα σημείο όπου θεωρείται All Star, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στο ΝΒΑ. Κατά την άποψη μου, όπως είπα, ο ουρανός είναι το όριο για εκείνον για να πετύχει.”

Για το αν δεσμεύεται πως θα βρίσκεται στην Εθνική: “Αυτή τη στιγμή ναι, θα παίξω. Δεν γνωρίζω για πόσα χρόνια ακόμα, νομίζω είναι η όγδοη η ερχόμενη. Αυτή τη στιγμή δεσμεύομαι αλλά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να προσέξω το σώμα μου και να είμαι περισσότερο με την οικογένεια μου.”

Για το παιχνίδι που πλησιάζει με τον Ολυμπιακό: “Θα είναι τρεις μεγάλοι αγώνες για εμάς, οφείλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ γιατί και εκείνοι παίζουν έτσι αυτή η στιγμή. Έχουν πολύ καλή ομάδα γιατί παίζουν μαζί τα τελευταία χρόνια κι έχουν καλή χημεία. Τους χρωστάμε κάτι, τους χρωστάμε να απαντήσουμε επειδή μας νίκησαν αλλά θα είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει ο καιρός.”

Για το ματς απ με τον Σπανούλη: “Ο Σπανούλης συγκρίνεται με τον Διαμαντίδη και όλους τους μεγάλους Ευρωπαίους, τον Ναβάρο. Όσα έχει καταφέρει στην Ευρώπη είναι ανήκουστα. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για εκείνον, βέβαια προσπαθώ να τον κερδίσω κάθε φορά που τον αντιμετωπίζω στο παρκέ. Οφείλεις να τον σέβεσαι για όσα έχει πετύχει, την σκληράδα του.”

Για το αν φαντάζεται το όνομα του δίπλα σε αυτά των Διαμαντίδη, Ναβάρο και Σπανούλη: “Ελπίζω, θα δούμε αλλά επικεντρώνομαι στο τώρα. Και πως φτάνεις εκεί, φτάνεις κερδίζοντας πρωταθλήματα.”

Για το πως έχει ωριμάσει ο ίδιος: “Ξέρεις όταν ήρθα στα 20 είχα μαλλιά και τώρα… (γέλια). Γνωρίζω πλέον περισσότερο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, Τα έξι-εφτά χρόνια που είμαι εδώ και παίζοντας πίσω από τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη τα είδα όλα. Οπότε με βοήθησαν πολύ.”

Σχόλια