Θα παλέψει με τους δαίμονες του για την πρόκριση


H κλήρωση στον 7ο όμιλο του Europa League απέναντι στον Άγιαξ, την Σταντάρ Λιέγης και την Θέλτα έφερε συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και εικόνες από το παρελθόν που έχουν πονέσει τον Σύλλογο και τον κόσμο του.



Αν και οι παραδόσεις και τα στατιστικά δεν παίζουν μπάλα, σε κάποιο βαθμό παίζουν κι αυτά τον ρόλο τους και σίγουρα για τους λάτρεις των αριθμών έχουν ξεχωριστή σημασία. Στην προσπάθεια του λοιπόν, ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει στις Ευρωπαϊκές επιτυχίες και να πετύχει την πρόκριση στους 32 του Europa League θα βρει παλιούς γνώριμους και αρνητικές παραδόσεις που δεν σπάνε με τίποτα...

Ο Άγιαξ έχει συνδυαστεί άμεσα με την Ευρωπαϊκή ιστορία του Συλλόγου, αφού σε δύο από τις πιο χρυσές ραψωδίες μας ήταν παρών αλλά η κατάληξη δεν μας βρήκε να χαμογελάμε. Η πρώτη φορά ήταν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, όπου ηττηθήκαμε με 2-0 στο Γουέμπλεϊ από την ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ και η δεύτερη στα ημιτελικά του Champions League την Άνοιξη του 1996 όταν το ιστορικό πλασέ του Κριστόφ Βαζέχα στο Άμστερνταμ δεν ήταν ικανό να μας δώσει την πρόκριση στον δεύτερο τελικό μας, μιας και στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ ηττηθήκαμε με 0-3.

Εκτός από τον «Αίαντα» όμως ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλες 3 φορές Ολλανδική ομάδα και να πετυχαίνει 2 νίκες και 1 ήττα επί Ελληνικού εδάφους και 2 ισοπαλίες και 1 ήττα επί Ολλανδικού.

Το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας μας έστειλε την επίσης γνώριμη Σταντάρ Λιέγης, η οποία μας έχει "προσφέρει" δύο αποκλεισμούς μαχαιριές. Ο πρώτος ήταν για την φάση των 16 του Europa League όταν με δύο ήττες (1-3 εντός και 1-0 εκτός) δεν επέτρεψε στον Σισέ και τους υπόλοιπους να γράψουν την δική τους ιστορία και ο δεύτερος πριν δύο καλοκαίρια όταν με την ήττα στον επαναληπτικό της Λεωφόρου (0-0 το ματς στο Βέλγιο) με 1-2 μας στέρησε την πρόκριση στα play off του Champions League.

Οι αναμνήσεις όμως είναι "μαύρες" και από έτερες Βέλγικες ομάδες αφού ο Παναθηναϊκός έχει
κληρωθεί άλλες επτά φορές. Και τα αποτελέσματα...; Εντός 4 νίκες  και 3 ισοπαλίες ενώ εκτός καμία νίκη, 6 ήττες και 1 ισοπαλία.

Τέλος, η Θέλτα είναι η μόνη από τους αντιπάλους που δεν έχουμε ιστορικό, όμως αρκεί αυτό που έχουμε με τις υπόλοιπες Ισπανικές. Μια καταραμένη παράδοση που κρατάει σχεδόν μισό αιώνα και σε 14 επισκέψεις στην Ισπανία μετράμε 13 ήττες, 1 ισοπαλία και καμία νίκη! Ενώ στην Ελλάδα έχουμε 3 νίκες, 3 ήττες και 7 ισοπαλίες.

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν ο Παναθηναϊκός του Α.Στραματσόνι θα κληθεί να παίξει και κόντρα στην παράδοση του που τον θέλει να "μαρτυράει" κάθε φορά που βρίσκει μπροστά του Ολλανδικές, Βέλγικες και Ισπανικές ομάδες.

Όμως όλες οι παραδόσεις δεν είναι για να σπάνε...;

Σχόλια