Στραματσόνι: «Δεν έχουμε χρόνο για πειράματα. Να φτιάξουμε νοοτροπία νικητή»


''Δεν είναι εύκολο όταν έρχεσαι στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Παναθηναϊκό. Ήρθα σε μια δύσκολη περίοδο και μιλάω γενικότερα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τώρα αισθάνομαι πιο άνετος αναφορικά με το πρωτάθλημα και τη νοοτροπία. Το Καμπιονάτο είναι κάτι, η Πριμέρα κάτι διαφορετικό, άλλο πράγμα η Πρέμιερ Λιγκ. Πρέπει να σεβαστείς και να καταλάβεις το ελληνικό πρωτάθλημα, ίσως και να προσαρμοστείς λίγο. Πρέπει επίσης να σέβεσαι τη στιγμή, γιατί ο Παναθηναϊκός προερχόταν από μια πολύ άσχημη περίοδο αποτελεσμάτων. Αυτό το γνώριζα από την αρχή, όμως τώρα ξέρω καλύτερα την κατάσταση, καθώς μπορείς να σεβαστείς και να ακολουθήσεις την κατάλληλη νοοτροπία.  Δεν μιλάω μόνο για τη δική μου νοοτροπία, αλλά και αυτή της ομάδας.


Όταν ήρθα εδώ, στα αποδυτήρια υπήρχε μια ατμόσφαιρα απογοήτευσης και ακόμα και το μικρότερο λάθος, ήταν άμεσα μια μικρή ... καταστροφή.  Δεν είναι εύκολο για τη νοοτροπία της ομάδας και του προπονητή. Πολλές φορές, όταν μιλάω με τους παίκτες μου ή σε συνεντεύξεις αναφέρομαι στη νοοτροπία... Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τη νοοτροπία. Ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα και ένας σπουδαίος σύλλογος, όμως για να είναι σπουδαίος, πρέπει και εμείς να είμαστε σπουδαίοι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ο Παναθηναϊκός είναι ένας μεγάλος σύλλογος, αλλά εμείς δεν είμαστε "μεγάλοι" και αναφέρομαι στους προπονητές, τους παίκτες... Πρέπει να βελτιώσουμε τη νοοτροπία μας και να παίζουμε ως σπουδαία ομάδα και όχι σαν μια ομάδα, η οποία αισθάνεται ότι ήρθε η ...καταστροφή όταν δεν παίζουμε καλά και αρχίζει να ψάχνει για δικαιολογίες κτλ.

Τώρα που αρχίζω να καταλαβαίνω αυτόν τον "πλανήτη", τον "πλανήτη" του Παναθηναϊκού, γνωρίζω ότι το σημαντικό στοιχείο είναι η νοοτροπία. Είμαστε καλή ομάδα, όμως δεν είχαμε νοοτροπία νικητή. Πρέπει να ξαναβρούμε και να ξαναχτίσουμε τη νοοτροπία νικητή που αξίζει ο Παναθηναϊκός και αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει, όταν δουλεύεις σε ένα σπουδαίο κλαμπ.

Επίσης έμαθα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για τον Παναθηναϊκό. Δεν έχουμε το χρόνο για να βελτιώσουμε για παράδειγμα έναν νεαρό παίκτη. Δεν είναι ακριβώς η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε. Μπορείς να δουλέψεις με τον παίκτη στις προπονήσεις και να προσπαθήσεις να τον ετοιμάσεις, όμως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσεις έναν νεαρό παίκτη. Ίσως τον "κάψεις". Τώρα είναι η στιγμή που ο σύλλογος πρέπει να επιστρέψει στη θέση που του αξίζει.  Είναι καλό να έχεις νεαρούς και εξελίξιμους παίκτες, όμως ο παίκτης πρέπει να παίξει όταν θα είναι έτοιμος. Δεν είναι η ώρα για ...πειράματα.

Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να παίξουμε στην Ευρώπη και να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να προκριθούμε στη φάση των ομίλων. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, όμως δεν είναι η στιγμή για να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο. Αύριο είναι η τελευταία μέρα. Αυτό έμαθα. Κάποιες φορές αυτό συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, άλλες όχι, όμως τώρα δεν είναι χρήσιμο να μιλήσω γι' αυτό το θέμα, γιατί αυτή είναι η κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Δεν υπάρχει υπομονή και χρόνος. Πρέπει να πάρουμε αποτελέσματα και να δώσουμε το καλύτερο που έχουμε".

Σχόλια