Σαν σήμερα: Η μεταγραφή του Διαμαντίδη στον Παναθηναϊκό


Πέμπτη 8 Ιουλίου 2004...την ώρα που ολόκληρη η Ελλάδα είναι ακόμη ζαλισμένη από το νέκταρ της μυθικής κατάκτησης του Euro από την ποδοσφαιρική ομάδα και ο κόσμος προετοιμάζεται για τους πολυαναμενόμενους Ολυμπιακούς αγώνες, ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει την πιο σημαντική μεταγραφή αθλητή στην ιστορία του. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης συμφωνεί να αφήσει τον Ηρακλή για τον Παναθηναϊκό και βάζει την υπογραφή του στο πλουσιοπάροχο τριετές συμβόλαιο που του προσέφερε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Έτσι ο ΜVP του Ελληνικού πρωταθλήματος και το πιο hot όνομα εκείνης της μεταγραφικής περιόδου ντύνεται στα «πράσινα» και η ιστορία που γράφεται τα επόμενα χρόνια αγγίζει τα όρια του παραμυθιού.



Παραλίγο γάμος το 2001 με τον...Διαμαντάκο

Καλοκαίρι του 2001 και ο Παναθηναϊκός αρχίζει να κινείται σιγά-σιγά στην στελέχωση του κορμού της ομάδας με Έλληνες παίκτες. Οι επιλογές δεν είναι πολλές και ο Παναθηναϊκός βρίσκεται εκείνα τα χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης. Ηγέτης υπάρχει (Μποντιρόγκα), χρήματα επίσης (δεν είχε μπει ακόμη στις ζωές μας το Σπόρτινγκ) αλλά όχι και τα εγγέχυα για την επόμενη μέρα.

Εκείνη την μεταγραφική περίοδο ο Ζοτς ήθελε διακαώς τον 21χρονο σέντερ του Ηρακλή Λάζαρο
Παπαδόπουλο και οι Γιαννακόπουλοι ήταν κοντά στην ολοκλήρωση της μεταγραφής. Μόνο που τελευταία στιγμή ο τότε ιδιοκτήτης της ομάδας της Θεσσαλονίκης Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ήθελε να στείλει στην Αθήνα "πακέτο" τον "Λάζο" μαζί με τον συνομίληκο του, Δημήτρη Διαμαντίδη.




Η προηγούμενη σεζόν ήταν μόλις η πρώτη του άγνωστου Διαμαντίδη σε επίπεδο Α Εθνικής με τα χρώματα του Ηρακλή, το άστρο του δεν είχε λάμψει ακόμη και τα συν 50.000 ευρώ που ζητούσε ο Ηρακλής δεν βρήκαν θετική απάντηση από τον Θανάση Γιαννακόπουλο που αναρωτιόταν χαρακτηριστικά «θέλουν να μου δώσουν ακόμη έναν παίκτη...έναν Διαμαντάκο;»

Που να ήξερε...


Τα 50.000 τον πήραν από τον Ολυμπιακό

Ο Ζοτς πίεζε τα αδέρφια να κλείσουν άμεσα τον Διαμαντίδη, ο Θανάσης είχε πάρει πάνω του την υπόθεση, ο Ολυμπιακός έμοιαζε όμως φαβορί για την απόκτηση του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής.

Ο Διαμαντίδης είχε επίσης πρόταση και από τον Άρη που όμως δεν κάλυπτε τις φιλοδοξίες του. Κάτι λοιπόν η παρουσία του Ομπράντοβιτς, το καλύτερο όνομα του Παναθηναϊκού από τον Ολυμπιακό, το ψηστήρι του Αλβέρτη και των υπόλοιπων «πράσινων» διεθνών ήταν αρκετά μαζί με τα 50.000 ευρώ παραπάνω που έδωσε ο Θανάσης για να αποσπάσουν την υπογραφή του 3D για τα επόμενα 3 χρόνια, με τις ετήσιες απολαβές του να ξεπερνάνε κατά πολύ το μισό εκατομμύριο μαζί με τα μπόνους.


Διαμαντίδης: «Είμαι χαρούμενος που υπέγραψα»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο παίκτης δήλωσε πως «είμαι πολύ χαρούμενος που τελείωσε αίσια το θέμα της μεταγραφής μου και θα προσπαθήσω να βοηθήσω την νέα μου ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Σίγουρα ο Παναθηναϊκός είναι πολύ μεγάλη ομάδα, όμως μπορώ να πω ότι αισθάνομαι έτοιμος να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του.

Πιστεύω δεν θα έχω πρόβλημα προσαρμογής, άλλωστε θα με βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα τα παιδιά που είναι στην Εθνική ομάδα. Είναι πολύ καλό για μένα που με επέλεξε ο κύριος Ομπράντοβιτς και πιστεύω πως θα φανώ αντάξιος της δικής του εμπιστοσύνης όσο και της διοίκησης.»


Θανάσης Γιαννακόπουλος: «Ήρθε ένας σπουδαίος αθλητής»

Ο άνθρωπος που ασχολήθηκε προσωπικά με αυτήν την μεταγραφή, μόλις αυτή ολοκληρώθηκε είπε δύο λόγια στον παίκτη: «Καλώς ήρθες στην οικογένεια του Παναθηναϊκού και να ξέρεις ότι εδώ θα βρεις αγάπη και κατανόηση και το κλίμα που ταιριάζει σε μεγάλους αθλητές, που έχουν φιλοδοξίες να κατακτήσουν τίτλους. Ο Θεός μαζί σου και θα είμαστε στο πλευρό σου όποτε το θελήσεις.»

Ενώ έπειτα προχώρησε και σε επίσημες δηλώσεις: «Ολοκληρώσαμε την μεταγραφή ενός σπουδαίου αθλητή και συνεχίζουμε να ενισχύουμε με Ελληνικό αίμα την ομάδα. Είμαστε περήφανοι που τα δύο τρία της Εθνικής ομάδας αποτελούνται από παίκτες του Παναθηναϊκού και θεωρώ ότι ο κόσμος έχει αντιληφθεί την φιλοσοφία μας.»


Ιτούδης: «Η πιο τρανταχτή μεταγραφή»

«Είναι από τις πλέον τρανταχτές μεταγραφές του καλοκαιριού και αξίζουν συγχαρητήρια στην διοίκηση που την πραγματοποίησε. Όλοι μαζί πιστεύουμε ότι ο Διαμαντίδης θα υλοποιήσει τις προσδοκίες μας.

Είναι από τους πλέον εξελίξιμους παίκτες στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό χώρο, αξίζει να βρίσκεται στην καλύτερη ομάδα και αυτό έγινε χάρη στις επίμονες προσπάθειες της διοίκησης. Είναι ένας παίκτης που μπορεί να μαρκάρει από τον play maker μέχρι τον power forward κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχει την ευχέρεια να αγωνιστεί στις τρεις θέσεις της περιφέρειας και είναι δημιουργικός, κάτι που μπορεί να το δείξει ακόμη περισσότερο στον Παναθηναϊκό, αξιοποιώντας τους εκτελεστές.

Στον Παναθηναϊκό θα έχει σημαντικό ρόλο και για αυτό επιθυμούσαμε την απόκτηση του και τον είχαμε προτείνει στην διοίκηση. Μέσα στις αρετές του πρέπει να βάλουμε ακόμη το παιχνίδι του στο χαμηλό ποστ, την θέληση του που τον διακρίνει να κερδίζει, αλλά και την έφεση που έχει στο αμυντικό και επιθετικό ριμπάουντ. Αναφερόμαστε σε κάτι που είναι έμφυτο κι έχει να κάνει με το ένστικτο και την θέληση, καθώς δεν είναι στοιχείο που το καλλιεργείς.»


Ο Ζοτς βρήκε το ταίρι του και έγραψαν ιστορία

Τα μεγάλα λόγια όταν ολοκληρώθηκε η μεταγραφή του Διαμαντίδη τελικά δεν ήταν τόσο μεγάλα και η ιστορία δικαίωσε όσοι ήθελαν διακαώς τον 3D στα «πράσινα». Ο Ομπράντοβιτς βρήκε τον ηγέτη που έψαχνε, έχτισε πάνω του την ομάδα και έφερε επιτυχίες τόσο στον Παναθηναϊκό, όσο και στην Εθνική Ελλάδος.

3 Ευρωπαϊκά, 9 πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα και συνεχείς ατομικές διακρίσεις είναι η καλύτερη απάντηση για το αν άξιζαν τελικά τα...50.000 ευρώ παραπάνω ευρώ που δώσαμε το καλοκαίρι του 2004.



Το πρώτο του «πράσινο» καλαθί

Σχόλια