Βουτιά στα...σίγουρα με Πεδουλάκη



Δεν πέρασε πολύ ώρα από το άδοξο φινάλε στο πρωτάθλημα και την ολοκλήρωση μιας αποτυχημένης σεζόν και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε την παραμονή του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο της ομάδας. Μια απόφαση που αφήνει αρκετό χώρο για κριτική και προκαλεί ποικίλες απόψεις στον κόσμο του Συλλόγου.


Αν και είχαν ακουστεί διάφορα ονόματα τις προηγούμενες μέρες για τον νέο μας προπονητή φαίνεται πως ο Γιαννακόπουλος δεν ήθελε να πάρει για τρίτη φορά το ρίσκο, να φέρει ένα ξένο όνομα που θα έχει ένα καλό βιογραφικό, θα του υποσχεθεί πλάνα και πρόγραμμα και στην μέση της χρονιάς τρέχει και δεν θα φτάνει. Προτίμησε τον σίγουρο Πεδουλάκη που τον...γλύκανε κιόλας με την -ουσιαστική- χρησημοποίηση των Ελλήνων πιτσιρρικάδων στους τελικούς.

Ο Πεδουλάκης τις έδωσε τις εξετάσεις του την πρώτη μετά-Ομπράντοβιτς σεζόν που επήλθαν κοσμογονικές αλλαγές στο τμήμα. Και τις πέρασε αφού κατέκτησε με εκκωφαντικό τρόπο το νταμπλ στην Ελλάδα και έφτασε ένα βήμα πριν το Final 4 όπου αποκλείστηκε από την Μπαρτσελόνα.

Την δεύτερη σεζόν χαιρέτησε στα μισά γιατί ο Παναθηναϊκός δεν απέδιδε καλό μπάσκετ, υπήρχε περίεργο κλίμα στα αποδυτήρια και γενικότερα υπήρχε η αίσθηση ότι η ομάδα είχε φτάσει ταβάνι με τον συγκεκριμένο προπονητή.

Τα μετέπειτα αποτελέσματα των επόμενων σεζόν δικαίωσαν τον «Άρτζι» αφού δεν ήρθε καμία μεγαλύτερη επιτυχία από κάποιον άλλο στον πάγκο. Αντιθέτως το ταβάνι χαμήλωσε κι άλλο με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ να είνα χαμένος μεταξύ Ελληνοπιτσιρικοποίησης και πρωταθλητισμού. Κατέβασε το μπάτζετ, το ανέβασε, το ξανακατέβασε, το ξανανέβασε και φτάσαμε στο σήμερα όπου ο Παναθηναϊκός καλείται να διεκδικήσει τα σκήπτρα του στην Ελλάδα από τον ανεβασμένο ψυχολογικά Ολυμπιακό, να επιστρέψει στην ελίτ της Ευρώπης και όλα αυτά ενώ θα προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της αποχώρησης του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Και εδώ έγγυται η μεγάλη διαφορά και αποτελεί το επιχείρημα των υποστηικτών του Πεδουλάκη. Ο προπονητής δεν θα παραλάβει σχεδόν καμμένη γη όπως το 2012, δεν θα αντιμετωπίζεται με μισό μάτι από την κερκίδα έχοντας νωπές τις μνήμες από το δίδυμο Ομπράντοβιτς-Ιτούδη και θα μπορέσει να καταρτίσει ένα μεταγραφικό πλάνο με αρκετά περισσότερους οικονομικούς πόρους.

Τουλάχιστον έτσι αφήνει να εννοηθεί ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ σε κάθε off the record τοποθέτηση του, τους τελευταίους μήνες. Ότι δηλαδή ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην Ευρώπη.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν ο Πεδουλάκης θα έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την πρώτη του φορά. Αυτό που δεν θα έχει, θα είναι τον Διαμαντίδη και εδώ θα φανεί κατά πόσο έσωζε ο 3D με την προσωπικότητα του.

Η ερχόμενη σεζόν θα είναι πολύ πιο δύσκολη και στην νέα Euroleague αλλά και στην Ελλάδα, για αυτό αν οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, τότε η ομάδα θα χρειαστεί περισσότερο βάθος και μεγαλύτερη ποιότητα στο ρόστερ της.

Προσωπικά συμφωνώ με την επιλογή του Πεδουλάκη, αφού και εγώ στην παρούσα φάση κρίνω ότι η ομάδα θέλει ασφάλεια και σιγουρία. Και αφού η επιστροφή κάποιου εκ των Ζοτς ή Ιτούδη είναι δυνατή, ο Πεδουλάκης είναι το επόμενο καλύτερο σενάριο. Όχι ο τρίτος καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη αλλά ο τρίτος καλύτερος για τον Παναθηναϊκό στην παρούσα φάση.

Αν υπήρχε σοβαρό πλάνο τριετίας και ανοχή σε αυτό από τον κόσμο τότε θα μπορούσαμε με μεγαλύτερη ηρεμία και περισσότερο χρόνο να ψάξουμε άλλες επιλογές. Από την στιγμή όμως που δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο (γιατί δεν παίρνεις προπονητή για ένα χρόνο με εφόσον, θα δούμε και αν), δεν υπήρχε άλλη επιλογή στην λίστα.

Οπότε βουτάμε για αρχή στα σίγουρα για του χρόνου και βλέπουμε αν θα φτασουμε στα βαθιά αυτήν την φορά...

Σχόλια