Σαν σήμερα: Ο Παναθηναϊκός στον τελικό της Ευρώπης!



Σαν σήμερα το 1971 ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας ανάγκαζε όλη την Ευρώπη να μάθει να προφέρει την λέξη "Panathinaikos" και έμπαινε στα σπίτια όλης της υφηλίου μέσω του τελικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον παντοδύναμο τότε Άγιαξ του Γιόχαν Κρόϊφ.


Με αμιγώς Ελληνική ομάδα η ομάδα του αρχηγού Μίμη Δομάζου απέκλεισε τις Ζενές Ες, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Έβερτον και Ερυθρό Αστέρα πριν πετάξει για το Λονδίνο μαζί με άλλους 35.000 Έλληνες για το απόλυτο θαύμα.


Δυστυχώς η ιστορική εποποιία του Γουέμπλεϊ δεν ολοκληρώθηκε, αφού ο Άγιαξ με το γκολ του Βαν Ντάικ μόλις στο 5ο λεπτό και το αυτογκόλ του Άνθιμου Καψή στο 85ο λεπτό.

Όπως είχε δηλώσει πολύ σωστά ο Δομάζος, τα κέρδη για τον Σύλλογο παρά την ήττα στον τελικό ήταν μεγάλα και ιστορικά:

«Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο».

Kαι έτσι πράγματι έγινε. Οι ξένοι ταύτισαν την Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό, η ιστορία εκτός συνόρων μεγάλωσε απότομα και ο Σύλλογος απέκτησε χιλιάδες νέους φίλους, Έλληνες και μη.


45 χρόνια μετά και ο Παναθηναϊκός παρότι έφτασε άλλες 3-4 φορές αρκετά κοντά στο όνειρο, δεν έχει καταφέρει δυστυχώς να γράψει πιο χρυσή σελίδα από εκείνη του 1971. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει όλους, ασχέτως αν στην παρούσα φάση απέχουμε έτη φωτός έστω σε ένα αντίστοιχο επίτευγμα.

Η σύνθεση της ομάδας όλων των Ελλήνων τότε ήταν η ακόλουθη:

Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.
 

Σχόλια