Όταν αλώνει το ΣΕΦ...


Για δέκατη έκτη φορά ο Παναθηναϊκός θα βρει μπροστά του τον Ολυμπιακό για τους τελικούς της Α1 και με τον βασικό του στόχο να κυνηγήσει το break στην έδρα του «αιώνιου αντιπάλου». Άλλες εννέα φορές έχει χρειαστεί ο Παναθηναϊκός να παίξει με μειονέκτημα έδρας την δεύτερη ομάδα του Πειραιά, με το ΣΕΦ όμως να μην είναι τόσο αφιλόξενο.


Πριν δύο δεκαετίες η κάθοδος στο Φάληρο ήταν -πέρα των αγωνιστικών- ένα crash test στο ψυχολογικό κομμάτι της ομάδας, αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερνε να φύγει νικητής. Με την πάροδο των χρόνων αυτό άλλαξε με κομβικό ματς τον πέμπτο τελικό το 1999 και το πρωτάθλημα μέσα στο Παλέ από την ομάδα του Λευέρη Σούμποντιτς.

Την προηγούμενη δεκαετία οι μεγάλες ομάδες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έκαναν όλο και πιο εύκολη υπόθεση τις καταβάσεις στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» και η πάλαι ποτέ απροσπέλαστη έδρα μετατράπηκε στην συνείδηση όλων ως το «εξοχικό» του Παναθηναϊκού.

Κι αυτό δεν άλλαξε ούτε όταν τελείωσε η «εποχή Ζοτς», αφού τις τρεις προηγούμενες χρονιές η ομάδα με τον Αργύρη Πεδουλάκη την μια και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη την άλλη, έσπασε την έδρα τους στους τελικούς.

Από τα οκτώ διπλά στο Φάληρο, εκείνο του 1999 ξεχωρίζει και αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του Συλλόγου. Επίσης η «σκούπα» του 2013 με δύο νίκες στο ΣΕΦ ήταν ένα επίτευγμα που ακόμη και σήμερα προκαλεί αίσθηση.

Έτσι σήμερα η ομάδα του «Άρτζι» έχει την πρώτη της ευκαιρία να πετύχει για ένατη φορά το σπάσιμο της έδρας και να κάνει ένα μεγάλο βήμα για το πρωτάθλημα.

Ας θυμηθούμε τα οκτώ προηγούμενα διπλά σε τελικούς πρωταθλήματος:

Σεζόν 1998/99   (5ος τελικός)




Σεζόν 2005/06   (2ος τελικός)




Σεζόν 2008/09   (1ος τελικός)




Σεζόν 2009/10   (4ος τελικός)




Σεζόν 2010/11   (1ος τελικός)




Σεζόν 2012/13   (1ος και 3ος τελικός)






Σεζόν 2013/14   (4ος τελικός)




Σχόλια