Δεν έχει σημασία μόνο μέχρι που φτάνει η τσέπη σου, αλλά και μέχρι που θες να φτάσεις...

Έβγαλε την φανέλα και πάει σε άλλες πολιτείες...


Ο αγώνας με την Καλλονή την Δευτέρα θα είναι ο τελευταίος για τον Ν.Καρέλη με την φανέλα του Παναθηναϊκού και πλέον ο διεθνής επιθετικός θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο Βέλγιο με την Γκενκ, έναντι 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα σήριαλ που κρατάει εδώ και 1,5 χρόνο φτάνει στο τέλος του, με τον Παναθηναϊκό να πουλάει τον πρώτο του σκόρερ την φετινή σεζόν και τον κόσμο να καλείται να κρίνει την διοίκηση αν έπραξε σωστά ή όχι.

Μεγάλη μερίδα του κόσμου υποστηρίζει πως καλώς ο Καρέλης πουλήθηκε σε αυτήν την τιμή και ο Παναθηναϊκός πέτυχε το καλύτερο δυνατό deal την δεδομένη χρονική στιγμή. Μια επίσης μεγάλη μερίδα του κόσμου θεωρεί ότι κακώς έδωσε μέσα στην σεζόν ένα από τα πλέον βασικά στελέχη της ομάδας μας και ότι θα μπορούσε να τον πουλήσει σίγουρα στην ίδια τιμή το προσεχές καλοκαίρι, αν όχι σε υψηλότερη.


Η αλήθεια είναι πως βρίσκεται κάπου στην μέση, αν και πιστεύω πως ο καθένας την αντιλαμβάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις που έχει από την ίδια την ομάδα. Για αυτό, η καλύτερη απάντηση δίνεται από την ερώτηση "τι όνειρα έχετε για τον Παναθηναϊκό".

Σίγουρα ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να υπάρξει το αντίστοιχο μέγεθος με το μπάσκετ. Τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια και με την υπάρχουσα μορφή που έχει το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όμως μπορεί να μην είναι συγκρίσιμο μέγεθος με μια ομάδα του Βελγίου και να μην αποτελεί μια καλή οικονομική της πρόταση πόλο έλξης για την ομάδα και τον παίκτη.

Προσωπικά δεν πιστεύω πως το deal για τον Καρέλη ήταν καλό. Ο Παναθηναϊκός χάνει τον 23χρονο Έλληνα top σκόρερ του. Τον 23χρονο Έλληνα. Δηλαδή ότι προσπαθούσε να πετύχει πριν ακριβώς 2,5 χρόνια. Η πώληση ενός βασικού σου παίκτη μέσα στην σεζόν στην 8η ομάδα του Βελγίου για 2,5 εκατομμύρια δεν γίνεται να θεωρείται επιτυχία. Είναι η αποθέωση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον Σύλλογο και θυσιάζει την αγωνιστική της ανάταση για την οικονομική της ασφάλεια.

Θα πει κάποιος που είναι το λάθος και πως πολύ ορθά η διοίκηση Αλαφούζου κοίταξε να πουλήσει έναν παίκτη για να αγοράσει περισσότερους και να καλύψει καμία τρύπα. Έτσι κάνουν οι μεσαίες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για να αντέξουν στην αγορά, έτσι μεγαλούργησε η Πόρτο που είναι το παράδειγμα προς μίμηση αυτής της πολιτικής.

Θα πω πως κάποιες φορές δεν έχει σημασία μόνο μέχρι που φτάνει η τσέπη, αλλά και μέχρι που θες να φτάσεις εσύ ο ίδιος. Με άλλα λόγια έχεις προοπτική για το αγωνιστικό κομμάτι ή μόνο σου μέλημα είναι το καράβι να είναι σε ήσυχα νερά; Γιατί αν ισχυει το δεύτερο, τότε δεν μπορείς να ανεβάσεις τον Παναθηναϊκό. Και δυστυχώς ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να μπορεί να αγοράσει χρόνο. Έχει την ανάγκη να κατακτήσει τίτλους για να μην μεγαλώσει κι άλλη γενιά χωρίς επιτυχίες, για να μην αλλοιωθεί κι άλλο η ιστορία του.

Με άλλα λόγια, κρατάς τον Καρέλη, δεν ελπίζεις στο άγνωστο και στα "λαχεία", έχεις όλα τα όπλα σου για το καλύτερο δυνατό που μπορείς να πετύχεις μέχρι το τέλος της σεζόν και το καλοκαίρι το επανεξετάζεις. Δεν πουλάς ένα νεαρό Έλληνα βασικό, όταν το πλάνο σου ήταν να έχεις μια ομάδα με νεαρούς Έλληνες βασικούς. Γιατί τον Καπίνο τον πούλησες, τον Ρισβάνη τον έδωσες δανεικό, τον Τριανταφυλλόπουλο επίσης, τον Μαρινάκη με τον Χουχούμη τους έχεις εξαφανίσει και έχεις μείνει να παίζεις με την μεικτή κόσμου.

Όταν θες να πας ψηλά, χτίζεις μια ομάδα πάνω σε κάποια άτομα. Ρισκάρεις για να πετύχεις κι ας χρειάζεται να ξηλώσεις λίγο την τσέπη σου. Μπορεί να σου γυρίσει τα διπλάσια. Όταν βολεύεσαι με τις μικρές οικονομικές σου δυνατότητες, τότε μπαίνεις σε έναν φαύλο κύκλο που δεν θα σε ανεβάσει ποτέ σκαλί.

Ο Παναθηναϊκός την δεδομένη χρονική στιγμή για το δεδομένο χρηματικό ποσό με την συγκεκριμένη πώληση ηττήθηκε. Όπως ηττήθηκε με την απόλυση του Αναστασίου, γιατί πολύ απλά εγκαταλείφθηκε το πιο υγιές πλάνο που πήγε να δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην ομάδα...


ΥΓ: Και μαντέψτε...βασικός λόγος αυτής της ήττας είναι η Ντιναμό Πειραιώς που κανένας δεν τολμάει να την ακουμπήσει.

Σχόλια