Άλωσε το...σπίτι του!


Δύσκολα μας έβαλε η Άεκ στο ΟΑΚΑ σε ένα ματς που πήγαινε πόντο-πόντο και χρειάστηκε το τελευταίο πεντάλεπτο για να κάνει η ομάδα του Σ.Τζόρτζεβιτς ένα 0-6 και να ανοίξει λίγο την διαφορά. Η Άεκ προσπάθησε να φέρει το ματς ξανά στα ίσια αλλά η ποιότητα των παικτών μας δεν της άφηνε καμία τύχη και έτσι πετύχαμε την 12η σερί νίκη μας (64-67), διατηρώντας παράλληλα το αήττητο.


Ξεφεύγοντας από τα του ματς, ξανατονίσω πόσο σημαντικό είναι ομάδες σαν την Άεκ να συνεχίζουν να δυναμώνουν και να κλείνουν την διαφορά ανάμεσα σε εμάς και στον Ολυμπιακό. Αν ο Παναθηναϊκός παίζει σε (μισο)γεμάτα γήπεδα, με καυτή ατμόσφαιρα και δεν είναι ντέρμπι μόνο οι αγώνες του με τον Ολυμπιακό, τότε θα βγαίνει πολλαπλά κερδισμένος. Έτσι όπως είναι η σημερινή δομή του Ελληνικού μπάσκετ δεν συμφέρει ούτε εμάς τους ίδιους. Μακάρι λοιπόν να έχουμε μέσα στην σεζόν κι άλλα ντέρμπι σαν το σημερινό.

Επόμενος αγώνας την Παρασκευή στο ΟΑΚΑ με την Μάλαγα (21:45) για την δεύτερη αγωνιστική του Top 16.

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 37-37, 50-49, 64-67

ΑΕΚ (Ζντοβτς):  Κούπερ 5 (1/8 τρίπ., 8 ασ., 5 λάθ.), Χέρστον 9 (1), Μιλόσεβιτς 5 (1), Μαυροκεφαλίδης 17 (6/15 σουτ), Κατσίβελης, Σάκοτα 6 (1/5 τρίπ.), Κάρτερ 4, Σαρικόπουλος 2, Καλαμπόκης 8 (2), Μαυροειδής 8.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 4 (1), Φελντέιν 15 (2), Γκιστ 7, Καλάθης 12 (2 τρίπ., 9 ασ.), Κούζμιτς 1, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 4, Ραντούλιτσα 4, Παππάς 8 (1), Διαμαντίδης 4, Παπαγιάννης 8.


Aναλυτικά το ρεπορτάζ του αγώνα απο το panathinaikos24:

Από την αρχή ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που κέρδισε το πρώτο τζάμπολ της αναμέτρησης, αλλά η ΑΕΚ ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ, μετά από καλάθι δύο πόντων του Χέρστον. Η απάντηση από πλευράς «τριφυλλιού» ήταν άμεση, με τον Σάσα Πάβλοβιτς να δίνει προβάδισμα με σουτ από τα 6,75μ.

Λίγο αργότερα, ήταν η σειρά του Καλάθη να σκοράρει για τρεις, με τον Έλληνα άσο να ανεβάσει τη διαφορά στους τέσσερις (6-2). Ο Μιλόσεβιτς μείωσε για τους «κιτρινόμαυρους», ενώ με μία βολή του Κούζμιτς, το σκορ πήρε στο 7-4, υπέρ των «πρασίνων». Ο άσος της ΑΕΚ, έφερε νέα ισοπαλία στο παιχνίδι, με σουτ από τα 7.5 μέτρα, αλλά ακόμα μία βολή, αυτή τη φορά από τον Πάβλοβιτς, διατήρησε το προβάδισμα (8-7).

Ο άποντος, στο παιχνίδι με τη Φενέρ, Φελντέιν, πήρε το «όπλο» του και με ένα από τα γνωστά του τρίποντα, διαμόρφωσε το 11-7, στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου. Ο Σαρικόπουλος μείωσε προσωρινά, ο Ραντούλιτσα κάρφωσε και ο Φελντέιν έκανε το 15-11. Ο Χέρστον, έφερε την ΑΕΚ και πάλι έναν πόντο πίσω στο σκορ, καθώς με το τρίποντο που σημείωσε, έκανε το 14-15, περίπου ένα λεπτό πριν τη λήξη της περιόδου, ενώ οι γηπεδούχοι με 2/2 βολές του Κάρτερ, πήραν και το προβάδισμα.

Η ΑΕΚ πάντως ήταν αυτή που μετά το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, είχε το προβάδισμα, με τον Μαυροειδή να κάνει το 18-17 από τις βολές, ενώ είχε προηγηθεί κάρφωμα του Φώτση, λίγα δευτερόλεπτα πριν.

Προβάδισμα ο Παναθηναϊκός, προβάδισμα και η ΑΕΚ

Ο Τζόρτζεβιτς, επέλεξε να ξεκινήσει με τρεις γκαρντ το 2ο δεκάλεπτο, με τους Διαμαντίδη, Παππά και Καλάθη μαζί στο παρκέ. Ο Παππάς μάλιστα, ήταν αυτός που με μία βολή έφερε και πάλι το παιχνίδι στην ισοπαλία, πριν ο Καλαμπόκης βάλει την ΑΕΚ εκ νέου μπροστά. Ο Παππάς είχε μπει ζεστός και πέτυχε νέο καλάθι τριών πόντων για το 22-23, αλλά και πάλι ο άσος της «ένωσης» με τον ίδιο τρόπο, έκανε το 25-23 για την ομάδα του.

Η επόμενη άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα να έρθει το κλέψιμο, αλλά ο Γκιστ δεν μπόρεσε να το εκμεταλλευτεί, με τον Μαυροκεφαλίδη να κάνει το 27-23 και τον Κάρτερ λίγο μετά το 29-23. Δύο συνεχόμενα καλάθια όμως από Γκιστ και Καλάθη έφεραν το «τριφύλλι» στο ένα καλάθι πίσω (29-27), αλλά ο Κούπερ σκόραρε σε εκείνο το σημείο για δύο.

Καλάθης και Γκιστ συνδυάστηκαν άψογα, για να έρθει το εντυπωσιακό κάρφωμα του τελευταίου, αλλά τα άσχημα νέα ήρθαν από τον Ραντούλιτσα, που τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, έκανε το τρίτο του προσωπικό φάουλ. Στο μεταξύ ο Καλάθης είχε καταφέρει να ισοφαρίσει σε 31-31, πριν ο Πάβλοβιτς κάνει λάθος και χρεωθεί με επιθετικό φάουλ. Το λάθος του Μαυροβούνιο δεν το εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ και ο Φελντέιν με δύο βολές, έφερε τους «πράσινους» μετά από ώρα μπροστά στο σκορ (31-33).

Η ΑΕΚ, δύο λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου, βρήκε λύση έξω από τα 6.75μ. και ένας πρώην πράσινος, σκόραρε για τρεις για να δώσει νέο προβάδισμα στην ομάδα του, το οποίο πήρε πίσω ο Φελντέιν με νέο ζευγάρι βολών. Ο Καλάθης σε εκείνο το σημείο, διαμαρτυρήθηκε για φάουλ που χρεώθηκε, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με τεχνική ποινή και ο Μαυροκεφαλίδης με τρεις βολές, έκανε το 37-35, πριν ο Διαμαντίδης από τη γραμμή της φιλανθρωπίας, διαμορφώσει το σκορ του πρώτου ημιχρόνο (37-37).

Παναθηναϊκός από τη μία, Μαυροκεφαλίδης από την άλλη

Οι δύο ομάδες μπήκαν κρύες στο παρκέ, με αποτέλεσμα στα πρώτα δύο λεπτά να μην υπάρχει καλάθι, ενώ ο Τζέιμς Γκιστ έφερε «πονοκέφαλο» στον Τζόρτζεβιτς, με τον τραυματισμό του και την απόσυρση του στον πάγκο. Ο Διαμαντίδης έδωσε προσωρινά το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Μαυροκεφαλίδης με δύο σερί καλάθια έφερε την ΑΕΚ μπροστά, πριν έρθει νέα ισοφάριση από τον Παπαγιάννη.

Ο Παππάς με ατομική ενέργεια και εξαιρετικό τελείωμα, έβαλε τον Παναθηναϊκό και πάλι μπροστά, ενώ ο Παπαγιάννης έδωσε διαφορά τεσσάρων πόντων. Και πάλι όμως η ΑΕΚ είχε τις απαντήσεις και με καλάθι του Σάκοτα και τρίποντο του Καλαμπόκη, πήρε νέο προβάδισμα (50-49, 40” πριν το τέλος), ενώ ο Διαμαντίδης με την εκπνοή του τρίτου δεκαλέπτου, δεν μπόρεσε να σκοράρει με τρίποντο.

Ο Μαυροειδής με το ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου, έβαλε τέσσερις γρήγορους πόντους για το 54-49 και έβαλε δύσκολα στο «τριφύλλι», που ωστόσο βρήκε τη λύση. Αρχικά ο Ραντούλιτσα με δύο βολές μείωσε στους τρεις πόντους, ενώ λίγο αργότερα ο Καλάθης με τρίποντο, έφερε το ντέρμπι και πάλι στα ίσα.

Ο Μαυροκεφαλίδης από τη γραμμή της «φιλανθρωπίας» έδωσε νέα προβάδισμα στην ομάδα του, αλλά ο Φελντέιν με ένα τρελό τρίποντο έβαλε το τριφύλλι μπροστά (56-57), πριν έρθουν τα καρφώματα από Χέρστον και Γκιστ, για το 58-59 (4′ 11” πριν το τέλος).

Ο εξαιρετικός για ακόμα ένα ματς, Παπαγιάννης, έδωσε αέρα τριών πόντων στους «πράσινους», ενώ ο Καλάθης στον αιφνιδιασμό έκανε το 58-63 σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο, καθώς απέμεναν τρία λεπτά για το τέλος του ντέρμπι. Ο Μαυροκεφαλίδης μείωσε και πάλι για την ΑΕΚ, αλλά ο Φώτσης διατήρησε τη διαφορά των πέντε πόντων, ενώ ο Φελντέιν με 1/2 βολές την πήγε στους έξι.

Ο Σάκοτα, με τρίποντο κράτησε την ομάδα του κοντά στο σκορ (63-66), ενώ ένα σοβαρό λάθος του Καλάθη, έδωσε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να μειώσει ακόμα περισσότερο και να διεκδικήσει μέχρι το τέλος τη νίκη. Το τρίποντο του Κούπερ όμως βρήκε σίδερο, ο Γκιστ κέρδισε φάουλ και με 1/2 βολές έκανε το 63-67, ενώ η χαμένη επίθεση της ΑΕΚ στη συνέχεια έκρινε και το παιχνίδι.

Το τελικό σκορ, διαμορφώθηκε με 1/2 βολές του Σάκοτα, που έγραψε το 64-67, αφού ο Κούπερ στη συνέχεια, αστόχησε σε σουτ τριών πόντων.


Τα στατιστικά του αγώνα





















Φωτογραφίες









Σχόλια