Ρούτερ: «Κάναμε λάθη, αλλά το project κρίθηκε επιτυχημένο»


Toν απολογισμό των 2,5 χρόνων έκανε ο Στιβ Ρούτερ σε συνέντευξη του στο novasports:


-Εχετε σκεφτεί τι πήγε στραβά και η διοίκηση αποφάσισε να ολοκληρώσει τη συνεργασία της με τον κ. Αναστασίου;

«Αυτό δεν είναι κάτι που θα συζητήσω απ' την πλευρά μου. Το κλαμπ πήρε μία απόφαση ασχέτως με το εάν συμφωνούν ή όχι κάποιοι άνθρωποι. Κάποιοι θα συμφωνήσουν, κάποιοι όχι. Αυτό δεν είναι δουλειά μου. Εργάζομαι για το κλαμπ και η δουλειά μου είναι για όσο διάστημα βρίσκομαι εδώ να πάρω απ' τους παίκτες όσα περισσότερα μπορώ».

-Τι κρατάτε απ' αυτά τα 2,5 χρόνια στο σύλλογο και τι θέλετε να ξεχάσετε;

«Προς το παρόν είμαι ακόμη εδώ. Είναι 2,5 χρόνια, συν κάποιες μέρες ακόμα. Προσωπικά ήταν μια σπουδαία εμπειρία και επαγγελματικά, διότι δεν είχα εργαστεί ξανά σε τέτοιο περιβάλλον συλλόγου. Είχα εργαστεί με πολλούς διεθνείς παίκτες, με εθνικές ομάδες και εκπαίδευση προπονητών. Ηταν μία δύσκολη και εντελώς καινούργια πρόκληση για μένα. Είχε τα πάνω της και τα κάτω της. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου, ορισμένα εκ των οποίων δεν τα γνώριζα πριν έρθω εδώ. Κι αυτά είναι που θα προσπαθήσω να ξεχάσω γρήγορα. Και να επικεντρωθώ στις πραγματικά καλές στιγμές. Την κατάκτηση του Κυπέλλου, τις νίκες στα πλέι-οφ, τις νίκες επί του Ολυμπιακού».

-Πιστεύετε ότι το πρότζεκτ που αναλάβατε κρίνεται εντέλει επιτυχημένο; Στην πρώτη προπόνησή σας υπήρχαν πιο πολλοί παίκτες από την ομάδα Νέων;

«Αν πάμε σ' εκείνη την πρώτη μέρα, ήταν λίγο απίθανη. Χάσαμε τον Γιούρκα Σεϊταρίδη, μία ημέρα πριν ξεκινήσουμε προπονήσεις στην Ολλανδία, όπου είχαμε πολύ λίγους επαγγελματίες και 12 παιδιά απ' την ακαδημία μας. Τα πράγματα σίγουρα προχώρησαν από τότε. Όταν ήρθαμε είχαμε τρεις ξεκάθαρους στόχους. Ο πρώτος ήταν να βοηθήσουμε τον σύλλογο να μειώσει τα χρέη του. Ο δεύτερος ήταν να προωθήσουμε νεαρούς Ελληνες παίκτες εκεί που μπορούσαμε. Και ο τρίτος ήταν να είμαστε ανταγωνιστικοί. Νομίζω ότι αν κοιτάξετε και στις τρεις "κατηγορίες", ο Γιάννης αποχωρεί με ένα ποσοστό νικών κοντά στο 67% εντός συνόρων. Κάτι που αποτελεί ένα εξαιρετικό ρεκόρ. Οι περισσότερες χώρες στο εξωτερικό αυτό το ποσοστό νικών, πιθανότατα αρκεί για να κερδίσεις το πρωτάθλημα. Αν σκεφτούμε λοιπόν αυτούς τους τρεις στόχους και κοιτάξουμε αυτά τα 2,5 χρόνια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι το πρότζεκτ ήταν πετυχημένο. Κάναμε ορισμένα λάθη, όλοι κάνουν, όμως το κλαμπ είναι αυτή τη στιγμή σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το πώς ήταν πριν από 2,5 χρόνια.».

-Γιατί αποφασίσατε να αποχωρήσετε κι εσείς απ' τον σύλλογο;

«Δεν κάθισα να μιλήσω αναλυτικά με το κλαμπ. Αλλά η πραγματικότητα της κατάστασης είναι πως όταν υπάρχουν αλλαγές σε έναν σύλλογο, ως προς το κομμάτι του τεχνικού τιμ, ένας νέος προπονητής φέρνει δικούς του συνεργάτες -κάτι που είναι απολύτως λογικό. Δεν θέλω να επηρεάσω την κατάσταση και να δημιουργήσω συμφόρεση εντός των αποδυτηρίων. Είχα μία φιλοσοφία με την οποία δούλεψα με τον κ. Αναστασίου και θεωρώ πως θα πρέπει να αποχωρήσω. Απ' την άλλη πλευρά μου έχει λείψει τα τελευταία 2,5 χρόνια το οικογενειακό μου περιβάλλον. Θα μιλήσω με τον σύλλογο και θα δούμε πως θα προχωρήσουμε κι ελπίζω ο νέος προπονητής που θα αναλάβει την ομάδα να την πάει ακόμη ψηλότερα».

-Θα συνεργαστείτε με τον νέο προπονητή πάνω στην ενημέρωση για την ομάδα;

«Εφόσον βρεθούμε μαζί για λίγες μέρες βεβαίως. Η δουλειά τόσο η δική μου, όσο και του υπόλοιπου επιτελείου, είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον σύλλογο. Θέλουμε να είναι επιτυχημένο το κλαμπ και θα κάνουμε ότι μπορούμε γι' αυτό. Στο τέλος της ημέρας όμως, όταν έρχεται ένας νέος προπονητής για να εργαστεί, είναι απολύτως δίκαιο να έχει τους δικούς του ανθρώπους για να δουλέψει».

-Ποια είναι η κληρονομιά που αφήνει το δικό σας επιτελείο στην ομάδα και τι μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός ως το τέλος της εφετινής σεζόν;

«Η "κληρονομιά" μας είναι η ατομική βελτίωση ορισμένων παικτών. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε Ελληνες παίκτες. Στα Χανιά ήμασταν με 11 Ελληνες παίκτες στην ενδεκάδα. Ή στο εντός έδρας ευρωπαϊκό ματς με την Εστορίλ, όταν μπήκε ο Τριανταφυλλόπουλος, είχαμε 5 παίκτες απ' την ακαδημία μας στην ενδεκάδα. Η κληρονομιά μας είναι ότι καταφέραμε να πετύχουμε τους τρεις στόχους που ανέφερα και πιο πάνω, κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Και με μία καταπληκτική υποστήριξη από τον πρόεδρο. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η κληρονομιά μας είναι περισσότερα από ένα πράγμα».

-Ένα μήνυμα προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού;

«Εύχομαι τα καλύτερα για τον σύλλογο. Όταν περνάς 2,5 χρόνια σε μια ομάδα δένεσαι πολύ μαζί της. Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, θα είναι πάντα το πρώτο αποτέλεσμα που θα ψάχνω να βρω. Εύχομαι καλή τύχη και καλή πορεία στην ομάδα.».

Σχόλια