Σαν σήμερα: Η πρώτη παράσταση του Παναθηναϊκού στα Τρίκαλα


Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 1908 η αντιπροσωπεία του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών έδινε τον πρώτο της ουσιαστικό φιλικό αγώνα (είχαν προηγηθεί κι άλλοι τους προηγούμενους μήνες) απέναντι στον Πειραϊκό επικρατώντας με 9-0 και η ποδοσφαιρική ιστορία του Συλλόγου ξεκινούσε με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

Η ομάδα είχε ταξιδέψει στα
Τρίκαλα για τους Θεσσαλικούς αγώνες στίβου, μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μαρίνο Μαρινάκη.

Ο φιλικός αγώνας με την ομάδα του Πειραιά έγινε στο περιθώριο των αγωνισμάτων του στίβου, με τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών να δείχνει με το καλημέρα ότι το μέλλον του θα ήταν μεγάλο και λαμπρό. Με φυσικό ηγέτη τον ιδρυτή Γεώργιο Καλαφάτη, ο οποίος αγωνίστηκε εξίσου με μεγάλη επιτυχία στα αγωνίσματα στίβου κερδίζοντας 4 μετάλλια, δεν βρήκε καμία αντίσταση απέναντι στον Πειραϊκό σε ένα ματς που δεν κράτησε 90 λεπτά, λόγω σκότους.
Τα γκολ της ομάδας μας είχαν πετύχει οι Γρανίτσας, Μισακιάν και Πάσχος, ενώ από τρια τέρματα σημείωσαν οι Καλαφάτης και Σταυρόπουλος, με τερματοφύλακα τον Δημήτρη Δεμερτζή.

Τότε το ποδόσφαιρο σαν άθλημα βρισκόταν στα νηπιακά του βήματα, οπότε η επαρχία δεν είχε ιδιαίτερη γνώση γύρω από αυτό, με αποτέλεσμα -εκτός της ίδιας της παρουσίασης της νέας ομάδας του Καλαφάτη- το φιλικό εκείνο να αποτελεί μια καλή αφορμή ώστε ο κόσμος να γνωρίσει και να έρθει πιο κοντά στο άθλημα.

Τους επόμενους μήνες τα φιλικά γινόντουσαν με όλο και συχνότερο ρυθμό με βασικούς ατνιπάλους τον Εθνικό, το Γουδί και τον Πειραϊκό

Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες πήραν επίσημη μορφή λίγο καιρό αργότερα με την συμμετοχή της ομάδας στο πρώτο πρωτάθλημα ΤΕΠ ΣΕΓΑΣ. 



*Οι φωτογραφείες είναι από το ιστορικό αρχείο της Εφημερίδας Εμπρός.

Σχόλια