Όταν ο Παναθηναϊκός βοήθησε την Άεκ να σταθεί στα πόδια της

Στα δεξιά με το κοστούμι ο Απόστολος Νικολαϊδης, μαζί με τους ιδρυτές και την ομάδα της Άεκ

Στα χρόνια της ισοπέδωσης και του μίσους καλό είναι να γυρνάμε μερικές φορές τον χρόνο πίσω, να μαθαίνουμε ιστορία και να παρατηρούμε συμπεριφορές "αλλόκοτες" για τα ήθη της εποχής μας.

Σχεδόν έναν πίσω λοιπόν και συγκεκριμένα την άνοιξη του 1924 όπου οι Ιερεμιάδης, Μπαλτάς και άλλοι Κωνσταντινοπολίες και Μικρασιάτες κάνανε τα πρώτα τους βήματα για την δημιουργία της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως (Α.Ε.Κ.).

Στους
Στύλους του Ολυμπίου Διός αυτή η παρέα γνώριζε το ποδόσφαιρο, όπου η δημοτικότητα του ανεπτυσσόταν ραγδαία και κάνανε προπονήσεις με όλο και περισσότερο κοινό να τους παρακολουθεί κάθε φορά. Σε μια προπόνηση κάνανε την εμφάνιση τους δύο μεγάλες προσωπικότητες της Παναθηναϊκής ιστορίας, οι οποίοι έμελλαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια συγκρότησης της νέας ομάδας.

Αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους Απόστολο Νικολαϊδη και Μιχάλη Παπάζογλου, οι οποίοι είχαν σχέσεις με την Πόλη μιας και ο πρώτος ζούσε για χρόνια και ο δεύτερος είχε σπουδάσει.

Έτσι λοιπόν οι δύο τους βλέποντας την προσπάθεια που γινόταν, θέλησαν να βοηθήσουν να σταθεί στα πόδια της η Άεκ και να της βάλουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη της. Πρότειναν η ομάδα τους να κάνει προπονήσεις στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, να το χρησημοποιεί για αγώνες καθώς και να έχει πρόσβαση σε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό του (φανέλες, παπούτσια, μπάλες) μιας και οι οικονομικές δυνατότητες της νεοσύστατης ομάδες ήταν περιορισμένες.

Μάλιστα οι Νικολαϊδης και Παπάζογλου είχαν δεχθεί έντονη κριτική από τους φίλους του Παναθηναϊκού για την βοήθεια που δίνανε στην Άεκ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως "Δεν μας συμφέρει αυτό που κάνουμε, αύριο μπορεί να τους βρούμε μπροστά μας".

Η απάντηση τους αφοπλιστική και φανέρωνε το Παναθηναϊκό μεγαλείο με το οποίο πρέπει να διακατέχεται κάθε Παναθηναϊκός μέχρι και σήμερα.

"Και δεν χαίρεστε; Έτσι θα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να είμαστε πάντα έτοιμοι να παλέψουμε για να κερδίσουμε αυτό που μας αξίζει".

Έτσι με τον καιρό η Άεκ μεγάλωσε, ανταγωνιζόταν τον Παναθηναϊκό και κατάφερε να γίνει η δεύτερη ομάδα της Αθήνας.

Το πρώτο επίσημο ματς με την Άεκ είχε δοθεί στις 6 Ιανουαρίου του 1925 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στα πλαίσια του 2ου πρωταθλήματος ΕΠΣΑ με την ομάδα μας να βγαίνει νικήτρια με 2-0 και δύο μήνες αργότερα να βγαίνει πρωταθλήτρια νικώντας πάλι την Άεκ στον τελικό με γκολ του Νικολαϊδη.


ΥΓ: Η παραπάνω ιστορία προφανώς μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας για το σήμερα. Όμως έχει την σημασία της. Πως ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να δυναμώσει τον ανταγωνισμό, θυσιάζοντας πρωταθλήματα και φιλάθλους και πως ο Ολυμπιακός σήμερα προσπαθεί να ισοπεδώσει κάθε αντίπαλη ομάδα με αθέμιτα μέσα ώστε να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι κανένας αντίπαλος του. 

Σχόλια