Σταμάτη μου, ποια μαφία;


Ένα ιστορικό άρθρο έγραψε ο Σταμάτης Γαρρής. Ο δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού είπε να γράψει αλήθειες και τους λόγους που ο Παναθηναϊκός έχασε το πρωτάθλημα την φετινή σεζόν.

Αν έχετε θέμα με τα νεύρα σας, μην μπείτε στον κόπο να το διαβάσετε.


Έχουμε και λέμε λοιπόν..

1. Η κακή μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού.
2. Η αλλαγή του συστήματος σε 4-3-3.
3. Η απουσία παικτών-βαρόμετρων (Μπεργκ, Ζέκα, Λαγός) σε ματς.
4. Η άμυνα του.
5. Δεν είχε ψυχολογία να ανατρέψει σκορ (αναφέρει τους αγώνες με Λεβαδειακό και Καλλονή...).
6. Τα εκτός έδρας παιχνίδια.
7. Διαχείρηση του ρόστερ.
8. Τα επεισόδια στην Λεωφόρο.


Αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε παρουσιάσει αυτά τα 8 στοιχεία, τότε θα είχε πάρει το πρωτάθλημα.
Αν ο Παναθηναϊκός, δεν είχε παρουσιάσει κάποια από τα 8, θα το διεκδικούσε μέχρι σήμερα.

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΜΑΛΑΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ-ΠΕΛΑΤΗ-ΠΡΟΒΑΤΟ;


ΥΓ: Σταμάτη συνέχισε την τρομερή δουλειά που κάνεις και σε επόμενο άρθρο σου να μας γράψεις τα 8 σημεία που έδωσαν το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Μαφίες και μαλακίες... είπαμε, εμείς είμαστε οι τρελοί του χωριού και εσύ ένας από αυτούς που μας ανοίγουν τα μάτια!


ΥΓ2: Αναλυτικά όλο το άρθρο-παρωδία..

Η σεζόν κινδυνεύει να κλείσει καταστροφικά για τον Παναθηναϊκό εάν δεν κατορθώσει να περισώσει ό,τι απέμεινε, δηλαδή να πάρει την πρωτιά στα πλέι οφ. Ειδάλλως θα πρόκειται ξεκάθαρα για μια σαφώς χειρότερη από την περσινή σεζόν. Διότι πέρυσι ήρθε η κατάκτηση του Κυπέλλου που φέτος χάθηκε νωρίς. Είναι φανερό ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια κομβική καμπή του πρωταθλήματος. Εάν συνεχίσει να πατάει φρένο αντί για γκάζι, τότε θα θέσει σε κίνδυνο το χτίσιμο της επόμενης σεζόν. 

Ιδού τα οκτώ βασικά θέματα που έπληξαν τον Παναθηναϊκό:

1)  Η κακή μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού άφησε τις πληγές της. Ο Παναθηναϊκός έμεινε χωρίς δεξιό μπακ, ξέμεινε από αμυντικά χαφ, δεν πήρε ποτέ τα γκολ που ήθελε από τους μέσους του, δεν βρήκε ποτέ τρόπο να κλείσει το κενό του Αμπεΐντ. Ουσιαστική βοήθεια από μεταγραφές το Τριφύλλι πήρε από τον Στιλ και τον Ταυλαρίδη. Στις υπόλοιπες θέσεις κάθε άλλο παρά καλύφθηκε. Νωπές οι μνήμες των αγώνων με Ατρόμητο και Βέροια που κρίθηκαν σε σημαντικό βαθμό από την αδυναμία του Παναθηναϊκού στο δεξιό άκρο της άμυνας. Αν το χειμώνα είχε γίνει κίνηση απόκτησης δεξιού μπακ, ίσως τώρα να μιλούσαμε αλλιώς. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει.

2)  Η ομάδα έχει μάθει –από τη δουλειά του Γιάννη Αναστασίου βέβαια- να αποδίδει με το 4-4-2 σε ρόμβο και με ενισχυμένο άξονα σε 4-2-3-1 ή 4-3-2-1. Και αυτό όχι απαραίτητα με όποιους παίκτες και αν απαρτίζεται η ενδεκάδα. Έτσι όταν ήρθε η έμπνευση στο μυαλό του Αναστασίου να δοκιμάσει -την αρχική του αγάπη- το 4-3-3 και δη με αρκετούς από το βάθος του πάγκου, η αποτυχία ήρθε και ήταν παταγώδης.

3)  Ορισμένοι παίκτες είναι πια βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό. Για παράδειγμα μπορεί να τα κατάφερε στο πρώτο τρίμηνο χωρίς τον Μπεργκ αλλά από τη στιγμή που επέστρεψε ο Σουηδός, οι Πράσινοι έδειξαν χαμένοι χωρίς αυτόν (στη Βέροια). Υπερ-απαραίτητος είναι ο Ζέκα που κάνει δέκα δουλειές στο γήπεδο. Ακόμα και εν τη απουσία του Λαγού υπάρχει σοβαρό ζήτημα στα χαφ. 

4)  Ο Παναθηναϊκός του νικηφόρου σερί και του ατελείωτου κυνηγητού της κορυφής, χτίστηκε πάνω στη λογική του πρέσινγκ, της αντοχής εκεί που οι άλλοι κατέρρεαν, των κλειστών διαδρόμων προς την εστία. Ξεκινούσε με σφραγισμένο το «μηδέν» πίσω και το γκολ θα έρχονταν. Αυτό άρχισε να χαλάει από τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Εκεί που η άμυνά του εμφάνισε παιδικές ασθένειες, δέχθηκε τρία γκολ και λίγο έλειψε να χάσει από εκείνη τη μέρα την επαφή με την κορυφή. Σε Περιστέρι και Βέροια δέχθηκε όσες φάσεις δεν είχε δεχθεί σε όλα τα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια του δεύτερου γύρου.

5)  Αποδείχθηκε ότι ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε ποτέ να «χτίσει» τέτοια ψυχολογία ώστε να ανατρέπει σκορ. Είναι εντυπωσιακό ότι όσες φορές το σκορ άνοιξε από τον αντίπαλο, το Τριφύλλι δεν νίκησε. Πλην μιας και μοναδικής εξαίρεσης που έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα: του αγώνα με τον Πανιώνιο στη Λεωφόρο. Χάνεται το μέτρημα: Λεβαδειακός στο ΟΑΚΑ (1-1), Καλλονή στη Λέσβο (0-1), ΟΦΗ στη Λεωφόρο (1-2), Ολυμπιακός στο «Καραϊσκάκης» (0-1), Ξάνθη στο πρωτάθλημα (2-4) και άλλες δύο στο Κύπελλο (1-1, 0-1), Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη (1-1), Ατρόμητος στο Περιστέρι (0-2), Βέροια (0-1). Οκτώ ματς πρωταθλήματος και δύο Κυπέλλου. Σαν πολλά δεν μαζεύτηκαν;

6)  Αγιάτρευτη ασθένεια όλης της σεζόν τα εκτός έδρας παιχνίδια. Όταν επισημάνθηκε σχετικά νωρίς στη σεζόν στον Αναστασίου σε μια συνέντευξη Τύπου ότι ο Παναθηναϊκός είναι αναποτελεσματικός και προβληματικός εκτός έδρας, ο Έλληνας τεχνικός είχε διαφωνήσει. Τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν. Για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν «σταύρωσε» νίκη εκτός έδρας στην Αττική (με Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ, Ολυμπιακό, Πανιώνιο, Ατρόμητο) ενώ γενικά κερδίζει ένα στα τρία ματς μακριά από τη Λεωφόρο. Πέντε νίκες στο γήπεδο (οι τρεις στην Κρήτη!), μια στα χαρτιά (με Νίκη Βόλου) και εννέα στραβοπατήματα. Όσο καλός ήταν στη Λεωφόρο, άλλο τόσο αρνητικός ήταν εκτός αυτής.

7)  Το ρόστερ έκλεισε απότομα και χάθηκαν επιλογές σε αγώνες με απουσίες λόγω τραυματισμών ή καρτών. Στο δεύτερο μισό της σεζόν και ειδικά το τελευταίο δίμηνο κάποιοι παίκτες που έπαιξαν αρκετά στο πρώτο μισό… εξαφανίστηκαν. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν οι Μπούρμπος (13 συμμετοχές στο πρώτο μισό, 3 μέσα στο 2015), Κουτρουμπής (10-5), Μπούι (10-1), Ντίνας (9-2), Μέντες (9-5), Δώνης (10-5 με μόλις δύο το τελευταίο δίμηνο). Αντίθετα μπήκε ο Ταυλαρίδης και έγινε βασικός ενώ Νίνης και Μαυρίας έχουν ελάχιστες συμμετοχές (7 και 3 αντίστοιχα). 

8)  Τα επεισόδια στη Λεωφόρο στο ντέρμπι κόστισαν παραπάνω από τρεις βαθμούς που αφαιρέθηκαν. Κυρίως γιατί –όπως είχε πει και ο Νίκος Καρέλης στη συνέντευξή του στο SDNA- ένιωσαν άδειοι οι παίκτες αφού τους πήραν τον ιδρώτα τους. Λειτούργησε ως ντόμινο ρίχνοντας την ψυχολογία της ομάδας, κάτι που φάνηκε σε μεγάλο βαθμό στο ματς - «φωτιά» στο Περιστέρι αλλά και στη Βέροια.

Η σεζόν που ξεκινάει τον προσεχή Αύγουστο δεν θα θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες στον Παναθηναϊκό. Και αυτό γιατί πλέον δεν θα υπάρχει καμία υπομονή από τον κόσμο αφού άπαντες έχουν υποσχεθεί ότι θα γίνουν βήματα για επιστροφή σε τίτλο. Και αυτό το έχουν καλά στο μυαλό τους στο Τριφύλλι. Όχι τυχαία ο μεταγραφικός σχεδιασμός έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ποτέ. 

Έχει αποκτηθεί ήδη από τον Ιανουάριο για το καλοκαίρι ο Νίκος Καλτσάς ενώ γίνονται ενέργειες για να προχωρήσουν οι επόμενες κινήσεις το συντομότερο δυνατό. Με πυξίδα τα προβλήματα της φετινής σεζόν, οι Πράσινοι θα κινηθούν για να επιστρέψει πια η ομάδα μετά από πέντε χρόνια στην κορυφή.

Σχόλια