Σκόρπιες σκέψεις για το φετινό Παναθηναϊκό

AΠΟΨΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Σκόρπιες σκέψεις για το φετινό Παναθηναϊκό

Όταν το καλοκαίρι ξεκίνησε ο Γιάννης Αναστασίου και ανακοίνωσε το πλάνο για την επερχόμενη σεζόν, κανείς δεν πίστευε πώς με αυτά τα υλικά θα μπορούσε να φτιάξει μια πολύ ελκυστική και γευστική σούπα. Κι όμως αν το καλοσκεφτεί κάποιος, ήταν ένα πολύ πιθανό σενάριο, αφού η ομάδα ακολούθησε τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου:


1.) Καθαρά αποδυτήρια: Όταν θες να φτιάξεις κάτι καινούριο, απλά διώχνεις οτιδήποτε σε συνδέει με το παρελθόν κι έτσι από τις πριμαντόνες του Χενκ Τεν Κάτε δεν έμεινε κανείς. Κατσουράνης και Καραγκούνης περπατάνε πλέον σε άλλα γήπεδα, Σισέ, Λέτο και Ζιλμπέρτο είχαν ήδη αποχωρήσει και στο τελευταίο ξεσκαρτάρισμα φύγαν όλοι οι μουρμούρηδες… Λάζαρος, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Βιτόλο και τελευταίος ο Γιούρκας που μάλλον δεν κατάλαβε ότι ο αέρας στο Απήλιο δεν είναι ίδιος με την Παιανία. Αντ’ αυτών ήρθαν παίκτες νέοι, φιλόδοξοι και με όρεξη για περισσότερα έργα παρά λόγια, οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες της ακαδημίας. Καρέλης, Κλωναρίδης, Κουτρουμπής, Σπυρόπουλος ήρθαν να πλαισιώσουν τους  Τριανταφυλλόπουλο, Καπίνο, Λαγό κλπ και το μόνο που απέμενε ήταν λίγη εμπειρία. Μπεργκ, Πράνιτς, Νάνο και Σιντεφελντ δώσαν και την εμπειρία και όλοι μαζί γίναν μια καλή παρέα. Κι όπως συμβαίνει σε όλες τις καλές παρέες, τραγουδάνε όλοι μαζί, χάνουνε όλοι μαζί και κερδίζουν όλοι μαζί. Στην παρέα του Κορωπίου δεν υπάρχουν πριμαντόνες, παρά μόνο μια φωνή, αυτή της παρέας.

2.) Παίκτες με όρεξη: Πολλές ομάδες κάνουν το εξής λάθος, αγοράζουν τις μεταγραφές τους με βάση τα βιογραφικά των παικτών, αλλά ξεχνούν ότι τον παίκτη τον παίρνουν για αυτά που έχει να δώσει και όχι για αυτά που έχει ήδη κάνει. Λόγω της έλλειψης χρημάτων, το τριφύλλι πήγε αναγκαστικά σε μικρότερης ηλικίας παίκτες και τελικά… BINGO. Το έλλειμμα ποιότητας και εμπειρίας  αντισταθμίστηκε από ταλέντο, φυσικές δυνάμεις και αθλητικότητα και το μόνο που απέμενε για να συγχρονιστεί η ομάδα ήταν ο χρόνος. Μόλις πέρασε κι αυτός ο Παναθηναϊκός έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο των τελευταίων χρόνων. Μολονότι παλιότερα η ομάδα είχε στις τάξεις της παικταράδες, τα πιτσιρίκια του Αναστασίου παίζουν καλύτερο ποδόσφαιρο από την ομάδα του Σισέ. Οι ατομικές ενέργειες προέρχονται από την ομαδική λειτουργία και όχι η ατομική ενέργεια να υποκαθιστά την αδυναμία της ομάδας για σωστή ανάπτυξη (όπως συνέβαινε παλαιότερα).

3.) Έχεις λίγα λεφτά; Πάρε τότε ένα γκολτζή: Η πιο σημαντική θέση που κρίνει τα αποτελέσματα μιας ομάδας είναι ο επιθετικός. Πόσες ομάδες έχουμε δει στο παρελθόν που αναπτύσσονται τέλεια αλλά έχουν ένα χασογκόλη μπροστά και τελικά δεν παίρνουν αποτελέσματα; Τρανή απόδειξη ο Ολυμπιακός, που κατάρρευσε μετά τη φυγή του Μήτρογλου. Ο Ολυμπιακός φέτος δεν έπαιξε καμιά φοβερή μπάλα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), είχε όμως ένα παίκτη μπροστά που έκανε τη  μισή ευκαιρία γκολ. Θυμηθείτε απλά το παιχνίδι με την Άντερλεχτ. Οι Βέλγοι έχουν όλη την ώρα τη μπάλα, κάνουν ευκαιρίες, χάνουν μέχρι και πέναλτι και τελικά ο Ολυμπιακός βάζει τα γκολ, τα οποία προέρχονται από ατομικές προσπάθειες ή τεχνικές εκτελέσεις του Μήτρογλου. Ο Αναστασίου το διέγνωσε νωρίς αυτό και επέμεινε μέχρι τελευταία στιγμή στο δικό του γκολτζή: Τον Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός πήρε την ομάδα στις πλάτες του για μεγάλο διάστημα, έβαλε δύσκολα γκολ, ταλαιπώρησε τις άμυνες, έστρωσε έτοιμα γκολ στους συμπαίκτες του και γέμισε με αυτοπεποίθηση την ομάδα.

4.) Έχεις λίγα λεφτά; Βρες μέσους box-to-box: Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σχεδόν όλες οι ομάδες παίζουν με ένα επιθετικό (4-3-3, 4-5-1), έτσι ώστε να έχουν ένα παραπάνω παίκτη στο κέντρο και να ελέγχουν καλύτερα το νευραλγικό αυτό χώρο προστατεύοντας την άμυνα και διεκδικώντας να κλέψουν μπάλες και να φύγουν γρήγορα στην κόντρα (Θυμηθείτε το ματς με την Καλλονή και πόσο εύκολα μπήκαν τα γκολ σε ανοργάνωτη άμυνα).  Όμως για να έχει αποτέλεσμα αυτό το σύστημα χρειάζεται μέσους που πατάνε περιοχή και σκοράρουν. Πέρυσι όλοι οι μέσοι του Παναθηναϊκού σκόραραν κάτω από 10 γκολόλοι μαζί, σκόραραν τόσο λίγο που θυμάμαι σχεδόν όλα τα γκολ. Φέτος, με σαφώς μικρότερο μπάτζετ ο Αναστασίου βρήκε παίκτες που σκόραραν συνέχεια: Αμπέιντ (η καψούρα μου καθώς τρέχει άπειρα και πατάει συνεχώς περιοχή σαν κρυφός φορ), Ατζαγκούν, Κλωναρίδης, Πράνιτς και είμαι σίγουρος πώς θα ήταν κι ο Μπαϊράμι σ’ αυτό το πριβέ κλαμπ αν δεν είχε τραυματιστεί. Σας θυμίζω πώς ο Ολυμπιακός πάντα είχε τέτοιους παίκτες (Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Στολτίδης) και ένας σημαντικός λόγος που έπαιρνε τα πρωταθλήματα ήταν κι αυτός. Για το καλοκαίρι κρατείστε ένα όνομα: Φάλκενμπεργκ. Γι αυτό τον έχει καψουρευτεί ο Αναστασίου, έρχεται από πίσω, χώνεται και κάνει γκολ (Φέτος έβαλε 8 γκολ σε 25 συμμετοχές στην Ολλανδία, όχι κι άσχημα για μέσο). Κι όχι μόνο με τα πόδια όπως ο Αμπέιντ, αλλά χώνει και το κεφάλι όπως ο Στολτίδης…

5.) Αν δεν έχεις λεφτά δώσε αγάπη: O Αναστασίου από την πρώτη στιγμή έδωσε σημασία στο καλό κλίμα. Αλλά πριν το καλό κλίμα έπρεπε να διαχειριστεί το άγχος πριν αυτό πέσει σα δαμόκλειος σπάθη στα κεφάλια των εικοσάρηδων. Τι έκανε λοιπόν; Το πιο απλό. Παιδιά, εμείς φέτος δεν πάμε για τίποτα, πάμε απλά για να βελτιωθούμε. Έτσι, αποφορτίζοντας (όσο μπορεί να συμβεί αυτό στον Παναθηναϊκό) την ομάδα από το άγχος του αποτελέσματος, οδήγησε τους πιτσιρικάδες σ΄ένα πιο καλό τρόπο σκέψης. Της βελτίωσης βήμα – βήμα. Έτσι είδαμε φέτος τον Τριανταφυλλόπουλο δεξί μπακ, το Ρισβάνη βασικό σε ντέρμπι, τον Καρέλη να σκοράρει 7 γκολ και μοιράζει ισάριθμες ασσίστ κι ένα κάρο μικρά αλλά σημαντικά βήματα προόδου από όλους τους πιτσιρικάδες της ομάδας.

6.) Μη χαλάς αυτό που έχεις φτιάξει: Εδώ που φτάσαμε (μία αγωνιστική πριν το τέλος με μία ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στη Β εθνική το παράρτημα της Ξάνθης) η ομάδα έχει κάνει το καθήκον της. Κι έχει μια καλή ευκαιρία να πάρει το κύπελλο και να βγει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κι εδώ είναι που θέλει προσοχή… Λόγω του μουντιάλ η ομάδα έχει αρκετές πιθανότητες να βρεθεί στους ομίλους, λόγω του ότι οι αντίπαλοι της θα έχουν πολλούς μουντιαλικούς παίκτες και άρα ανέτοιμα την εποχή των προκριμματικών σύνολα. Αυτό θα φέρει στην ομάδα οικονομική ισοροπία – η πρόκριση στους ομίλους σημαίνει οικονομική εξυγίανση. Όμως το πλάνο δεν πρέπει να αλλάξει, το μέλλον του Παναθηναϊκού δεν είναι οι ηχηρές μεταγραφές – αυτές τον πήγαν εκεί που ήταν στην αρχή της χρονιάς. Το μέλλον του είναι οι πιτσιρικάδες του, τα παιδιά των ακαδημιών. Ας αφήσουμε το Μαρινάκη να χρυσοπληρώνει Σαβιολέους κλπ κι ας επενδύσουμε με υπομονή σ αυτά τα παιδιά. Που ξέρετε; Ίσως μια μέρα φτάσουμε στην κορυφή του πρωταθλήματος με 11 παίκτες από την ακαδημία στην ενδεκάδα (Από αυτούς που ματώνουν τη φανέλα γιατί από τύπου Μπουσόνγκ έχουμε χορτάσει). Ας κρατήσουμε την ομάδα όπως είναι, ας βάλουμε κι άλλους πιτσιρικάδες στο ροτέισον κι ας πάρουμε ένα καλό box-to-box δεκάρι (σαν αυτόν τον άτιμο τον Τσόρι) που είναι ίσως κι η μοναδική τρανταχτή έλλειψη αυτής της ομάδας (Θα μας ομόρφαινε πάρα πολύ το παιχνίδι…).


Γιώργος

Σχόλια