Αναδημοσίευση: Τι θα πουν Μαρινάκης, Σαββίδης, Αλαφούζος;

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, Sentragoal

Δεν συνηθίζω να αναδημοσιεύω κείμενα δημοσιογράφων, αλλά όταν αξίζει ο κόπος πρέπει να το κάνω. Διαβάζω τον τελευταίο καιρό αρκετά από τα άρθρα που ανεβάζει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος και μου κάνει εντύπωση πως υπάρχουν ακόμη και σήμερα πένες που δεν μας βγάζουν τρελούς, χωρίς όμως να επιδιώκουν να γράφουν σαν οπαδικές πένες, κερδίζοντας έτσι την συμπάθεια μας.

Αξιόλογα τα κείμενα του εν λόγω δημοσιογράφου κι ας είναι υπέρ της αλλαγής έδρας της ομάδας μας στον Βοτανικό.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του..


Με άλλα είχα προγραμματίσει ν' ασχοληθώ, σε άλλα (λόγω Πάσχα) οδηγήθηκα κάποια στιγμή και σε άλλα υποχρεώνομαι να καταλήξω. Η επικαιρότητα, βλέπετε. Η Θεσσαλονίκη, η ήττα του Ολυμπιακού, τα γεγονότα στο γήπεδο και η παρέμβαση του πρωθυπουργού. Καλή ιδέα η σύσκεψη με τον Μαρινάκη, τον Σαββίδη και τον Αλαφούζο, αλλά εκείνο που δεν κατάλαβα είναι τι θα συζητήσουν.

Για τη βία, λέει. Τι ακριβώς, όμως; Για τη βλακεία ή την αθλιότητα των ψαριών στον πάγκο του Ολυμπιακού; Δεν νομίζω να ήταν ως πράξη βιαιότερη από το λιθοβολισμό και την αντικειμενική αδυναμία μιας ομάδας να φτάσει έγκαιρα στον προορισμό της.

Μήπως για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα εκατοντάδες καπνογόνα; Ανάλογη, αλλά μικρότερης διάρκειας, δημιουργείται και στο Καραϊσκάκη από τα δεκάδες που χρησιμοποιούνται εκεί. Ή μήπως για τις συμπλοκές και την κακοποίηση ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού από ανθρώπους του ΠΑΟΚ; Για ανάλογα ή και χειρότερα γεγονότα υπάρχει η δήλωση του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού ότι οι οπαδοί της ομάδας του «δίδαξαν ήθος» όταν την έπεσαν στον Σισέ.

Προς Θεού, δεν εννοώ ότι δεν συνέβη τίποτα και δεν θα πρέπει ν' ασχολούμαστε με τέτοιες καταστάσεις. Εκείνο που εννοώ είναι ότι θα πρέπει να σταθούμε στην ουσία του προβλήματος.

Καυτηρίασαν, για παράδειγμα, όλα τα ΜΜΕ τις συμπλοκές μεταξύ ποδοσφαιριστών. Και ανάλογες συμπλοκές υπήρξαν και στο Καραϊσκάκη.

Δεν απασχολεί κανέναν η αιτία; Γιατί ήρθαν στα χέρια συμπαίκτες στην εθνική ομάδα; Τι τους χώρισε; Η επιθυμία της νίκης και μόνο; Για όσους δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια η απάντηση είναι εύκολη. Επειδή κάποιοι δεν έχουν μάθει να χάνουν κι επειδή κάποιοι άλλοι διεκδικούν το δικαίωμα στη νίκη αλλά και στα οικονομικά οφέλη που συνεπάγονται η επιτυχία και η διάκριση.

Κι αυτό ισχύει και σε επίπεδο συλλόγων αλλά και σε επίπεδο ποδοσφαιριστών. Κανένα σύστημα και κανένα κύκλωμα δεν έχει το δικαίωμα να διοχετεύει τα οικονομικά οφέλη από τις αγωνιστικές επιτυχίες στην ίδια μονίμως κατεύθυνση.

Να την κάνει τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός, αφού τη συγκάλεσε, αλλά να είναι ουσιαστική. Λέει και ξαναλέει, για παράδειγμα, ο Σαμαράς ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Ξέρει να προσήλθαν στο ποδόσφαιρο πολλοί επενδυτές σαν τον Βελλή; Δεν του λέει τίποτα ο τρόπος που τα έφτυσε, τους έφτυσε και τα παράτησε; Ούτε και ο τρόπος με τον οποίο βρέθηκε στην Β΄ κατηγορία ο Απόλλωνας;

Είναι στοιχειώδη αυτά που απαιτούν οι αντιδρώντες στο ποδοσφαιρικό κατεστημένο. Να σταματήσει η κοροϊδία με τη διαιτησία που προκαλεί από μία μέχρι τρεις καταγγελίες σε κάθε αγωνιστική. Να πάψει αυτή η γελοιότητα των δανεικών που έχει καταστήσει πέντε ή έξι ομάδες παραρτήματα του Ολυμπιακού.

Και η ΕΠΟ και η λίγκα να μεταβληθούν σε όργανα εκπροσώπησης και προάσπισης των συμφερόντων όλων των ομάδων και όχι μόνο του οικονομικά ισχυρού όπως συμβαίνει ως τώρα.
Αυτά ως προς το οργανωτικό και το αγωνιστικό. Γιατί υπάρχει κι ένας άλλος τομέας με πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες που θα πρέπει να «κλείσουν» κάποια στιγμή.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να ολοκληρώσει επιτέλους το έργο της. Δεν γίνεται να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εδώ και δυο χρόνια και να μην έχουν προχωρήσει οι σχετικές δικογραφίες. Όπως επίσης είναι αδιανόητο να εκστομίζονται βαρύτατες καταγγελίες από τον αρμόδιο εισαγγελέα και να μην ενοχλείται κανείς. Στην Τουρκία χρειάστηκαν μόλις έξι μήνες για να βρεθεί ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσέ στη φυλακή.

Τα όσα ζήσαμε στη Θεσσαλονίκη θα έχουν και συνέχεια αν η Πολιτεία εξακολουθήσει να κλείνει τα μάτια και να παραμένει αδρανής. Του χρόνου η ψαλίδα θα έχει κλείσει αρκετά σε αγωνιστικό επίπεδο σε σχέση με φέτος. Το πρωτάθλημα δεν θα κριθεί από το Δεκέμβριο. Και τα φαλτσοσφυρίγματα θα χρειαστεί να είναι πολύ περισσότερα προκειμένου να προστατευτεί η πειραϊκή επικυριαρχία.

Έκανε ένα μεγάλο βήμα ο πρωθυπουργός παρεμβαίνοντας προσωπικά στα ποδοσφαιρικά ζητήματα, Ούτε να κάνει πίσω δικαιούται, αλλά να θεωρήσει ότι έκανε το καθήκον του ασχολούμενος μόνο με χούλιγκανς, ταραξίες και άλλα συναφή. Αν επιλέξει τέτοια λύση θα είναι προσωπικά υπεύθυνος για ό,τι επακολουθήσει. Το ποδόσφαιρο χρειάζεται βαθιές τομές. Και η καραμέλα του «αυτοδιοίκητου» έχει λιώσει πια. Κανένας δεν μπορεί να είναι κράτος εν κράτει.


http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=33805&subid=2&pubid=129705262

Σχόλια

  1. press, εκ πρωτης φαινεται καλο, αλλά η καθαρση στο ποδοσφαιρο λογω του αυτοδιοικητου θα γινει μονο απο μεσα κ οχι με παρεμβασης πρωθυπουργου, υπουργων, προεδρων της δημοκρατιας κλπ κλπ. και το μονο που θα αλλαξει τοτε θα ειναι μονο τα κοζια, γιατι καποιος αλλος με το συστημα του θα κανει κουμαντο.
    καλη ανασταση
    bagne

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηλίας Ζωφράφου21/4/14 12:43 π.μ.

    Συμφωνώ σε όλα,
    Μήπως το πρώτο μέρος ακυρώνει το υπόλοιπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υγεία, αγάπη και καλά μυαλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά!


    To περίεργο είναι πως όλοιι αυτοί οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τα ομαδικά αθλήματα δεν κατανοούν πως βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι αν έχουν ένα άκρως ανταγωνιστικό εγχώριο πρωτάθλημα παρά ένα πρωτάθλημα...μιας ταχύτητας. Βγαίνουν περισσότερο κερδισμένοι -σε κάποιο βάθος χρόνου- και οικονομικά και αγωνιστικά.


    Καλύτερο πρωτάθλημα= Μεγαλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια, περισσότερος κόσμος, καλύτεροι παίκτες, μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης του marketing κτλ κτλ


    Ένα παράδειγμα, αν και δεν έχει τις ίδιες πηγές προβλήματος με τον δικτάτορα Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο: Θύμαστε το πρωτάθλημα του μπάσκετ τέλη δεκαετίας 90; Συγκρίνετε το με το τώρα.. Θυμάστε όταν δεν υπήρχε γαύρος για 3-4 χρόνια στο μπάσκετ; Μας βοήθαγε εμάς ή όχι;


    Στο ποδόσφαιρο πρέπει ο Βαγγέλης να επιτρέψει να υπάρξει ανταγωνισμός. Το... μονοπώλιο του, τον έχει οδηγήσει σε άδειο Καραϊσκάκη. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι κλασσικό παράδειγμα ματαιόδοξου ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου