To Μιλάνο δεν είναι -ακόμη- κοντά


Οι πρώτες 3 στροφές του Top 16 ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ με την ομάδα μας να κάνει το 3Χ3 και να μπορεί πλέον να κοιτάει το μέλλον της στην διοργάνωση με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η κλήρωση τα έφερε έτσι ώστε τις 3 πρώτες αγωνιστικές να μας δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσουμε τα -θεωρητικά- πιο εύκολα ματς του ομίλου, ώστε να αποκτήσουμε πόντους και ψυχολογία για να αντιμετωπίσουμε τα πιο δύσκολα -θεωρητικά- που έρχονται.


Το 3Χ3 προφανώς μόνο κάτι εύκολο δεν ήταν αν σκεφτείτε πως προερχόμασταν από μια αγωνιστική κρίση που κρατούσε από το ξεκίνημα της season. Όσο θετικό είναι τώρα το 3Χ3 που μπορούμε να "χτίσουμε" πάνω του, άλλο τόσο καταστροφικό θα ήταν αν γκελάραμε σε ένα από αυτά τα 3 ματς. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστός ο όμιλος μας για το Top 16, θεωρούσα πως πάση θυσία πρέπει να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους στα ματς με τις υπόλοιπες -outsider θεωρητικά- ομάδες πλην Μπαρτσελόνα, Φενερμπαχτσέ και γαύρου. Γιατί αυτά τα ματς θα μας έδιναν την πρόκριση. Τα υπόλοιπα με τις άλλες 3 ομάδες θα μας δώσουν το πλεονέκτημα.

Και είδαμε και στην πράξη πως τα θεωρητικά πιο εύκολα ματς, μόνο εύκολα δεν είναι. Τριαντάρα άρπαξε στο Μιλάνο ο γαύρος, στο καναβάτσο στην Μάλαγα έπεσε χθες η Φενέρ. Άρα καταλαβαίνετε τι αξία αποκτάει το +16 που πήραμε απέναντι στην Αρμάνι και πόσο σημαντικό ήταν το διπλό επί της Λαμποράλ. Προφανώς κι εμείς κάπου θα γκελάρουμε και δεν πρόκειται να τα πάρουμε αέρα μέσα-έξω τα ματς με Μιλάνο, Εφές, Λαμποράλ και Μάλαγα. Αν το κάναμε τότε θα μαζεύαμε 8 νίκες και βάση της περυσινή εμπειρίας οι 8-9 νίκες δίνουν πρόκριση και οι 10 πλεονέκτημα. Και αν σκεφτούμε πως η λογική λέει πως φέτος ο όμιλος θα είναι πιο δύσκολος από τους 2 του περυσινού Τop 16 και θα μοιραστούν αρκετά αποτελέσματα, τότε μπορούμε να πούμε πως οι 8 νίκες δίνουν πρόκριση και οι 10 πλεονέκτημα. Επιπλέον, πολύ σημαντικός παράγοντας θα είναι και οι διαφορές, αφού καθόλου απίθανο δεν είναι να παίξουμε ακόμη και τριπλές ισοβαθμίες. Εμείς μέχρι στιγμής έχουμε την μεγαλύτερη στον όμιλο με +38 και αυτό μας δίνει ένα extra πλεονέκτημα.

Αν θέλετε να πάμε ένα τσακ πιο μακριά την βαλίτσα και με δεδομένο πως θα προκριθούμε (που ξαναλέω πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο) η ..πιο λογική λέει, πως θα βρούμε απέναντι μας -με πλεονέκτημα ή μειονέκτημα- μια εκ των Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ. Από την στιγμή που εξασφαλίσουμε την πρόκριση, στόχος μας πρέπει να είναι πως δεν θα τερματίσουμε τέταρτοι για να μην πέσουμε πάνω στην Ρεάλ. Η Ρεάλ που σε κάποια φάση θα κάνει κι αυτή κοιλιά. Δε γίνεται να πάει έτσι αέρα μέχρι το τέλος.

Όπως καταλαβαίνετε το Μιλάνο δεν είναι -ακόμη- καθόλου κοντά. Σίγουρα είναι πιο κοντά απότι αν δεν κάναμε το 3Χ3 αλλά και πάλι έχουμε πολλά στάδια για να πούμε ότι θα κάνουμε το ταξίδι την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Μάη. Ακόμη δεν έχουμε παίξει κανένα απο τα θεωρητικά πιο δύσκολα ματς με Μπαρτσελόνα, Φενέρ και γαύρο. Ξεκινάμε από την επόμενη Πέμπτη που αντιμετωπίζουμε την Φενέρ στην Τουρκία και μετά έχουμε την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ. Προφανώς αν πάρουμε αυτά τα 2 ματς, τότε θα πρέπει να κάνουμε εγκλήματα για να χάσουμε στο τέλος την πρόκριση για τα προημιτελικά. Αλλά δείτε το και από την ανάποδη για να καταλάβετε πόσο απέχουμε από το Μιλάνο. Με 2 ήττες, η Μπαρτσελόνα από την μια καθαρίζει την πρόκριση και το πλεονέκτημα αφού θα έχει πάρει όλα τα μεγάλα ματς εκτός έδρας και από την άλλη η Φενέρ μπαίνει πάλι γερά στο κόλπο. Όσο ο γαύρος θα παίζει τα θεωρητικώς πιο εύκολα ματς (Λάμποραλ έξω και Μάλαγα μέσα). Άρα ο όμιλος θα ανακατευτεί πάλι.

Είναι πολύ εύκολο να νιώθουμε πως βγαίνουμε εκτός κόλπου σε 2-3 βδομάδες αν στραβώσουν τα αποτελέσματα. Έχει πολύ δρόμο ακόμη ο όμιλος. Καλός ο χαβαλές που κάνουμε μεταξύ μας πως έκλεισε η πρόκριση, πως πετάμε για final 4 κτλ κτλ, αλλά η πραγματικότητα απέχει 8-10 νίκες μέχρι να δούμε από κοντά και να διεκδικήσουμε το έβδομο.

Το καλό είναι πως η ομάδα έκανε την κοιλιά της και λογικά δεν θα βρεθεί ξανά μέσα στην season σε τόσο κακή αγωνιστική κατάσταση. Ανεβαίνει, παίζει όλο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε κάθε ματς και με την ποιότητα που έχει στο ρόστερ, μας βγάζει την αίσθηση πως από το παίξει αυτή θα εξαρτηθούν τα αποτελέσματα και όχι από το πως θα παίξουν οι άλλοι.


ΥΣ: Κράζουμε τον Μπερτομέου αλλά η αλλαγή που έκανε στην φάση του Top 16 με τους μεγάλους ομίλους έχει δώσει πολύ πιο μεγάλο ενδιαφέρον στην διοργάνωση. Επίσης -και με δεδομένο ότι η Ρεάλ θα κάνει και πιο...γήινες εμφανίσεις σε κάποια φάση- μιλάμε για μια Euroleague που οι 8 ομάδες που θα σχηματίσουν την προημιτελική φάση θα είναι σχεδόν ισάξιες. Πριν 5 χρόνια λέγαμε για το Final 4 του Βερολίνου όπου ήταν μακράν το πιο δύσκολο και υψηλού επιπέδου από τα υπόλοιπα. Τώρα φαίνεται πως διευρύνεται και σοσκελίζεται κάπως η δυναμική των ευρωπαϊκών ομάδων. Αυτό μόνο καλό κάνει στο άθλημα, στην διοργάνωση, στις ομάδες, στον κόσμο και στους ίδιους τους παράγοντες.

Σχόλια