Ταλέντα-παικταράδες δεν βγαίνουν κάθε σαιζόν


Με αφορμή μια ατάκα που πέταξε προχθες ο Γιάννης Αλαφούζος σε ερώτηση που του έκανε κάποιος μικρομέτοχος στην ΓΣ σχετικά με τις κρούσεις σε πιτσιρικάδες και την απάντηση που έδωσε ότι "αν βγούμε δεύτεροι δεν θα πουληθεί κανένας", θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο.


Έχω πει πως η προσπάθεια που κάνει ο Γ.Αλαφούζος στο αγωνιστικό τμήμα και ο προγραμματισμός που έχει κάνει με όλο το team δείχνουν καλά δείγματα και αυτό το βλέπουν όλοι. Μια ομάδα που αποτελείται από παίκτες μαχητές, που παίζει ορθολογικά, μεταγραφές που γίνονται με ψάξιμο και ακαδημίες που συνεχίζουν να "τρέχουν" κανονικά. Όλα αυτά μπορούν να σου δημιουργήσουν ισχυρές βάσεις για ένα λαμπρό μέλλον. Ακόμη και χωρίς να κάνεις ακριβές μεταγραφές και να παίρνεις πρωτοκλασσάτους παίκτες.

Όμως...υπάρχει μια πολύ σημαντική παράμετρος που αν δεν μπορείς να ανταποκριθείς σαν διοίκηση καις μόνος σου όλη την προσπάθεια. Αν ξεκινήσεις να αποδέχεσαι ελκυστικές και λιγότερο ελκυστικές προτάσεις για νεαρούς σου παίκτες, τότε πως θα μπορέσεις να χτίσεις έναν κορμό ελλήνων παικτών; Αν δεν έχεις την δυναμική να κρατήσεις τα ταλέντα που σου βγαίνουν και αποδίδουν, τότε τι μέλλον έχεις;

Προφανώς τα ερωτήματα που κάνω είναι ρητορικά. Με τέτοια πολιτική δεν πρόκειται ποτέ να χτίσεις κάτι μεγάλο. Άλλο να σου βγαίνει ένας παίκτης από τις ακαδημίες, να τον κρατάς 4-5 χρόνια και γύρω από αυτόν να "φτιάχνεις" κι άλλους και μετά να τον πουλάς, όπως κάνει η Πόρτο και άλλο στην δεύτερη σαιζόν να σου κουνάει μαντήλι φέρνοντας σου 2-3 μύρια. Γιατί και τα 2-3 μύρια που θα σου φέρει δεν είναι 10-15 ώστε να μπορείς να χτυπήσεις μεγάλα ταλέντα. Θα τα πάρεις και θα πας να πάρεις 2-3 παίκτες που δεν ξέρεις αν θα σου βγουν ή θα τα ρίξεις στις ακαδημίες σου και τα όποια οφέλη πάρεις θα είναι στο μεσομακροπρόθεσμο μέλλον.

Και δεν μπορώ να αποδεχτώ την ευκολία με την οποία ο πρόεδρος της ομάδας λέει πως και η Κ17 έχει ταλεντάρες ή τέλος πάντων την λογική πως και να πουλήσουμε πιτσιρίκια έχουμε ή θα βγάλουμε ακόμη καλύτερα. Δεν είναι ο Παναθηναϊκός ο ιδεατός ποδοσφαιρικός οργανισμός που βγάζει ταλέντα κάθε σαιζόν. Δε γίνεται σε καμία ακαδημία αυτό. Άλλο το "γίνεται καλή και μεθοδική δουλειά στις ακαδημίες" και άλλο το "λόγω της καλής και μεθοδικής δουλειάς έχω ανά πάσα στιγμή έτοιμους πιτσιρικάδες για την πρώτη ομάδα". Φαντάζομαι αυτό το ξέρει και ο Αλαφούζος και δεν θέλω να πιστεύω πως νομίζει πως είμαστε η ποδοσφαιρική γη της επαγγελίας.

Βέβαια θέλω να είμαι και απόλυτα ρεαλιστής. Ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα δεν έχει την δυναμική να κρατήσει πιτσιρικά που τον θέλει ξένη ομάδα από καλό πρωτάθλημα και τον προορίζει για το βασικό της ρόστερ. Κανένας παίκτης δεν θα προτιμήσει το ελληνικό πρωτάθλημα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά. Ο μόνος τρόπος για να αυξήσεις τις πιθανότητες σου να κρατήσεις έναν παίκτη και να μην σου την κάνει για το εξωτερικό είναι αν αγωνίζεσαι σε κάνα Champions League ή έχεις να του κάνεις μια καλύτερη οικονομική προσφορά. Και στην παρούσα φάση δεν έχουμε κάτι από τα δύο, οπότε αντιλαμβάνομαι σε πόσο δύσκολη θέση θα έρθει ο Αλαφούζος αν έρθει η Γερμανική ομάδα και ζητήσει έναν πιτσιρικά μας για 2-3 εκατομμύρια ευρώ.

Αλλά η αλήθεια είναι πως ομάδα δεν χτίζεις με πωλήσεις. Και αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους καλούς μας πιτσιρικάδες, τότε θα...αυτοκαιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο. Αν τελικά δεν πέσουν φράγκα στην ΠΑΕ, τότε όλα τα παραπάνω είναι άμεσα πιθανά σενάρια.

Σχόλια

  1. Ωραίο το άρθρο σου Πρες. Νομίζω , ότι και ο Αλαφούζος έπιασε το μύνημα που του έστειλαν οι μικρομέτοχοι προχθές στη Γενική Συνέλευση Μετόχων και έτσι θα ανανεώσει το συμβόλαιο του Λαγού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό το άρθρο.... δύσκολα τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο, δυστυχώς δεν εξαρτάται από την διάθεση του Αλαφούζου αλλά από αυτήν του εκάστοτε παίκτη. Ευτυχώς υπάαρχει -και είναι πρόσφατο- το παράδειγμα "Φουρλάνος" που πήγε από τα 20 του να κάνει ευρωπαϊκή καριέρα σνομπάροντας τον Παναθηναϊκό (ο Φουρλάνος τον Παναθηναϊκό...) και γύρισε δανεικός στην Καλλονή μέσα σε 6 μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλέποντας , πως ο Αλαφούζος χειρίζεται τους παρουσιαστές στο ΣΚΑΙ , παρατηρώ ότι τα βαριά ονόματα τα κρατάει και επενδύει σε αυτά.

    Νομίζω η ίδια φιλοσοφία θα υπάρξει και στον Παναθηναικό. Ελπίζω να κρατήσει τον Λαγό όπως και τα νέα αστεράκια που θα βγουν από τα Κ20 και Κ17.

    Όσο για τον Φουρλάνο , η αλαζονεία πληρώνεται με το ίδιο νόμισμα , αλλά από την ανάποδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήθελα να φύγει ο Φουρλάνος, γιατί είχα μάθει ότι ξενυχτούσε άγρια.



    Στο πνεύμα του άρθρου συμφωνώ. Δύσκολα να κρατήσεις ένα πολύ καλό νεαρό παίκτη. αλλά αυτοί είναι λίγοι, 1-2 το πολύ. Ο Λαγός π.χ. δεν ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Αρκετός για Α΄ Εθνική αλλά μέχρι εκεί. Αν σου φεύγουν και αυτοί σημαίνει ότι δεν χειρίζεσαι "εμπορικά" τους μάνατζέρ τους. Εκείνοι κοιτάζουν μόνο το δικό τους οικονομικό όφελος, χωρίς να πολυενδιαφέρονται για του συμφέρον του παίκτη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου