Μεγαλύτερη η φετινή στήριξη του κόσμου στην ομάδα από την χρονιά που ο Τζίγγερ έδιωξε την Θύρα 13 από το γήπεδο!


Αν και τα τελικά -και πιο αντικειμενικά- δείγματα θα βγουν στο τέλος της φετινής ποδοσφαιρικής σαιζόν, μέχρι στιγμής διαψεύδονται όσοι λέγανε πως με τον Τζίγγερ ερχόταν περισσότερος κόσμος στο γήπεδο όταν είχε αποκλειστεί η Θύρα 13 και πως φέτος οι Παναθηναϊκοί έχουν γυρίσει την πλάτη στην ομάδα. Ζητάω προκαταβολικά συγνώμη λοιπόν προς νοσταλγούς και λοιπούς fans των Βαρδινογιάννηδων για την παρουσίαση των παρακάτω στοιχείων.


Την σαιζόν 2007-2008 και με την λήξη τoυ πρώτου γύρου του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός έκοψε 71.520 εισιτήρια σε 7 εντός έδρας αγώνες και είχε Μ.Ο. 10.217.

Την φετινή σαιζόν και με την λήξη του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός έκοψε 80.592 εισιτήρια σε 8 εντός έδρας αγώνες (ο αγώνας με τον Πας ήταν κεκλεισμένων των θυρών) και είχε Μ.Ο. 10.074.

Ωπ!!

Θα βγει τώρα ο fan του Τζίγγερ και αλλεργικός στην Θύρα 13 κάτω στα σχόλια και θα γράψει πως κάνω προπαγάνδα αφού το 07/08 είχαμε μεγαλύτερο Μ.Ο. κατά 143 εισιτήρια! Αλλά δυστυχώς για αυτούς, σε κάθε αποτύπωση αριθμού πρέπει να γίνεται και η σωστή ανάγνωση παρουσιάζοντας και τα σχετικά γεγονότα.

Καταρχάς να θυμίσω το βασικό κοινό που έχουν οι 2 αυτές σαιζόν και δεν είναι άλλο από την επιστροφή τους στην Λεωφόρο, μετά από μίνι εξορία στο ΟΑΚΑ. Άρα είναι και σχετικά ακριβοδίκαιη η σύγκριση.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν στο αγωνιστικό κομμάτι ξεκινούσε με σαφώς καλύτερες συνθήκες από ότι φέτος, παρά την κόντρα Τζίγγερ-αυλικών με την Θύρα 13. Είχε ως στόχο το πρωτάθλημα και έπαιζε και στην Ευρώπη, σε αντίθεση με την φετινή σαιζόν που ούτε το πρωτάθλημα είχαμε σαν στόχο, ούτε και στην Ευρώπη παίζαμε.

Με την λήξη του πρώτου γύρου την χρονιά του Πεσέϊρο, η ομάδα βρισκόταν στην δεύτερη θέση μόλις 1 βαθμό πίσω από την κορυφή με 3 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ φέτος η ομάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση 19 βαθμούς από την ομάδα της παράγκας με 3 ισοπαλίες και 5 ήττες.

Άρα αγωνιστικά, μεγάλες οι αποστάσεις του τότε με το τώρα. Παρόλα αυτά όμως το γήπεδο γέμιζε όσο γεμίζει και τώρα.

Γιατί όμως να θεωρώ πως υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη φέτος από την σαιζόν 07/08;

Τότε στον Μ.Ο. εισιτηρίων του πρώτου γύρου είχαμε παίξει όλα τα ντέρμπι (Γαύρο, Άεκ, Πάοκ) στην έδρα μας. Φέτος έχουμε παίξει μόνο το ντέρμπι με τον γαύρο στην έδρα μας.

Τότε υπήρχε η Άεκ που στο ματς εναντίον της κόψαμε και τα περισσότερα εισιτήρια (15.202), ενώ τώρα η Άεκ αγωνίζεται στην Γ Εθνική.

Τέσσερις ομάδες (γαύρο ,ατρόμητο, ξάνθη και όφη) είχαμε αντιμετωπίσει και τότε και τώρα στην έδρα μας στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος και με τις τέσσερις ομάδες κόψαμε φέτος συνολικά σχεδόν 7.000 εισιτήρια παραπάνω.

Στο ματς με τον γαύρο φέτος κόψαμε σχεδόν 2.000 εισιτήρια παραπάνω γεμίζοντας το γήπεδο κι ενώ ήταν χαμένη υπόθεση το πρωτάθλημα, σε αντίθεση με το 07/08 όπου ήταν πρεμιέρα πρωταθλήματος και η Λεωφόρος δεν είχε γεμίσει.

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν σαφές για ποιο λόγο ο Παναθηναϊκός -στην χειρότερη φάση της ιστορίας του- φέτος τυγχάνει μεγαλύτερης υποστήριξης του κόσμου του από την σαιζόν που ο Τζίγγερ αποφάσισε να αφήσει εκτός Λεωφόρου την Θύρα 13.

Προφανώς αν η ομάδα φέτος είχε περισσότερα θετικά αποτελέσματα είναι αυτονόητο πως ο Μ.Ο. θα ήταν μεγαλύτερος, όπως προφανώς ο Μ.Ο. των 10.000 εισιτηρίων είναι μέγεθος-ντροπή για τον Σύλλογο. Αλλά πότε δικαιολογείται περισσότερο αυτός ο αριθμός (με την λογική του φιλάθλου που περιμένω καλή αγωνιστική πορεία, μεγάλες μεταγραφές και ωραία μπάλα); Όταν ο Παναθηναϊκός είχε πιο έμπειρο ρόστερ, πιο αναγνωρίσιμους παίκτες, καλύτερη πορεία και πήγαινε για πρωτάθλημα ή όταν η ομάδα παλεύει για τα play off και οι παίκτες της είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων για το ευρύ κοινό;

Αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση, αλλά τα ακριβή και δίκαια αποτελέσματα θα βγουν με την λήξη του πρωταθλήματος. Προσωπική μου άποψη, τα αποτελέσματα θα δείξουν πως ο κόσμος θα έχει αγκαλιάσει περισσότερο την ομάδα αυτή από εκείνη του 07/08 και θα δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η υποστήριξη δεν έχει πάντα σχέση με τα αποτελέσματα αλλά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει σε μια ομάδα και την ψυχή/μαχητικότητα που βλέπει από αυτήν.

Ανλυτικά τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων την σαιζόν 07/08:

1η Αγωνιστική: Με γαύρο  13.430 εισιτήρια
3η Αγωνιστική: Με Πάοκ   10.048 εισιτήρια
6η Αγωνιστική: Με Ατρόμητο  7.114 εισιτήρια
8η Αγωνιστική: Με Άεκ  15.202 εισιτήρια
10η Αγωνιστική: Με Ξάνθη  8.122 εισιτήρια
13η Αγωνιστική: Με Όφη  5.254 εισιτήρια
15η Αγωνιστική: Με Καλαμμαριά  12.350 εισιτήρια


Ανλυτικά τα εισιτήρια των εντός έδρας αγώνων την σαιζόν 13/14:

1η Αγωνιστική: Με Παναιτωλικό  11.834 εισιτήρια
3η Αγωνιστική: Με Βέροια  8.615 εισιτήρια
5η Αγωνιστική: Με Όφη  8.454 εισιτήρια
6η Αγωνιστική: Με Αστέρα Τρίπολης  10.090 εισιτήρια
8η Αγωνιστική: Με Πανθρακικό 9.156 εισιτήρια
10η Αγωνιστική: Με Γαύρο  15.009 εισιτήρια
15η Αγωνιστική: Με Ατρόμητο  9.120 εισιτήρια
16η Αγωνιστική: Με Ξάνθη  8.314 εισιτήρια.



ΥΣ: Αν δούμε και την υποστήριξη που έχει η ομάδα φέτος σε σύγκριση με τότε στα εκτός έδρας ματς, τότε δεν θα τίθεται καν θέμα σύγκρισης.

ΥΣ2: Αυτή η ανάρτηση μοναδικό στόχο είχε να αποδείξει πως όσο καλός τσάτσος κι αν είσαι ή όσο εκ γενετής μαλάκας κι αν είσαι, πάντα θα υπάρχουν γεγονότα που απλά θα σε μπουκώνουν και δεν θα μπορείς να περάσεις καμία προπαγάνδα.

YΣ3: Στα παραπάνω δεν έκανα συγκρίσεις στις αναφορές της τότε ομάδας (Πεσέϊρο, Καραγκούνης) για την απουσία του κόσμου με τις φετινές αναφορές στον κόσμο που υποκλίνονται όλοι στην ατμόσφαιρα που υπάρχει.

Σχόλια

  1. ξεχασες και εναν ακομα σημαντικο παραγοντα κατα την γνωμη μου,αυτο του οικονομικου! αλλη οικονομια ειχε η τσεπη τοτε και αλλη τωρα (μιλαω για τον κοσμο που δεν εχει μια) οποτε ειναι ακομα παραπανω επιτυχια η στηριξη στην ομαδα και η μεγαλυτερη προσελευση απο την εποχη του τζιγγερ! γιατι τοτε ολοι σχεδον ειχαμε καποια φραγκα! ωραιο το αρθρο να εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

    Γενικά , συμφωνώ με το κείμενο της ανάρτησής σου Πρες. Η ανάλυσή σου βασίζεται στα στοιχεία των εισιτηρίων που δίδει η Σούπερ Λίγκα.

    Όμως , η πραγματικότητα είναι προς το πολύ καλύτερο. Φαντάζομαι ότι και εσύ πήγαινες στο γήπεδο , όπως και ο υποφαινόμενος , είχες παρατηρήσει ότι μόνον οι γωνίες των πετάλων είναι σχετικά άδειες , δηλαδή οι θύρες , 1 , 5 , 8 , 12 και κάποιες λίγες φορές η 3. Οι υπόλοιπες θύρες είναι ασφυκτικά γεμάτες. Προσωπικά , με ένα πρόχειρο υπολογισμό που είχα κάνει θεωρώ , ότι οι χωρητικότητα των παραπάνω θυρών ανέρχεται στις 4,500 θέσεις.

    Άρα βάση υπολογισμού 16,003-4,500=11,503 θεατές. Αν υποθέσουμε ότι και ένα 10% των υπόλοιπων θυρών είναι άδειο , τότε έχουμε:

    11,500-10%11,500=10,350 θεατές.

    Άρα σε όλα τα ματς του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο που δεν ήταν ντέρμπυ όπως με τον ΟΦΗ , τον Ατρόμητο , τον Πανθρακικό , την Βέροια , την Ξάνθη , μαζεύτηκαν κατά την ταπεινή μου γνώμη κατ ελάχιστον 10,000 θεατές. Αυτή ήταν και η γνώμη πολλών φιλάθλων που παρακολούθησαν τα προαναφερθέντα ματς.

    Φαντάζομαι ότι , λόγω Εφορίας , οι περισσότερες ΠΑΕ συμπεριλαμβανομένων ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ αποφεύγουν να δηλώσουν τον πραγματικό αριθμό των εισιτηρίων. Έτσι , η εκτίμησή μου είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει μέσον όρο κατ ελάχιστον 1,500 εισιτήρια παραπάνω , σε σχέση με αυτά που δίδει στο σάιτ της η Σούπερ Λίγκα. Κατ εμέ ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Λεωφόρο είναι κοντά στις 11,500 θεατές ,συμπεριλαμβανομένων και των ντέρμπυ.

    Πέραν αυτών η κίνηση στη Λεωφόρο και στους πέριξ των δρόμων αυτής , δίδει την αίσθηση της μάζωξης πολύ περισσοτέρων θεατών από τους 8,500 , που ήσαν παραδείγματος χάριν , στο ματς με την Ξάνθη.

    Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά , ότι θεωρώ , ως πολύ καλή ομάδα , αυτήν που είχαμε την περίοδο 2007~2008 , με μόνη παραφωνία τον προπονητή Πεσέιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά Χριστούγεννα χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε λιγες μερες..Οτι καλύτερο και ανάσα στον Παναθηναικό μας από όσους τον μικραίνουνε .


    ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΕ !

    ΕΛΛΑΣ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ


    ολα τα αλλα να εχουμε να λεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να και ο μαιντανος του μπλογκ που φαινεται θιχτηκε απο το αρθρο , περαστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείτε πως βλέπουν την Λεωφόρο και τον Παναθηναικό οι ξένοι:

    http://www.voicesinfootball.com/articles/panathinaikos-in-search-of-apostolos-nikolaidis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου