Σχεδιασμός Νέας Διόροφης Κερκίδας άνω του πετάλου των Θυρών 6 & 7


Εισαγωγή:

Σε αυτή την ανάρτηση θα προπαθήσω να αιτιολογήσω με πολεοδομικούς όρους και με βάση τις γνώσεις μου , την σχεδίαση μιας νέας διόροφης κερκίδας πάνω από το πέταλο των θυρών 6 και 7. Ο σχεδιασμός βασίζεται σε κάποιες παραδοχές , που θεωρώ ότι βρίσκονται αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Εξάλλου , η ανάρτησή μου σκοπεύει στο να βοηθήσει τον δημιουργικό προβληματισμό περί της αύξησης της χωρητικότητας της Λεωφόρου. 


Η σχεδίαση του γηπέδου της Λεωφόρου έγινε από εμένα με την χρησιμοποίηση του προγράμματος Google SketchUp. Επίσης , χρησιμοποιήθηκαν και οι τεχνικές της σκίασης του προγράμματος , για να τονιστεί η τυχόν επίδραση που θα έχει η κατασκευή αυτής της κερκίδας μετά του στεγάστρου , στα παρακείμενα κτήρια και οδούς.  

Σχήμα 1. Όψη του γηπέδου από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην συμβολή με την οδό Παναγιώτη και το κτήριο της ΓΑΔΑ.
Παραδοχές:
  • Ο δρόμος που βρίσκεται όπισθεν των θυρών 6 και 7 , νομίζω ότι λέγεται Παναγιώτη , θεωρώ ότι έχει πλάτος περίπου 15 μέτρα μαζί με τα πεζοδρόμια. (στο σχήμα 1 το έχω βάλει 14.92 μέτρα) 
  • Το ύψος των θυρών 6 και 7 του ανατολικού πετάλου της Λεωφόρου , θεωρώ ότι είναι περίπου 10 μέτρα (10.15 μέτρα στο σχήμα 1) από την επιφάνεια του πεζοδρομίου της οδού Παναγιώτη.
  • Το μήκος των κερκίδων  των θυρών 6 και 7 του ανατολικού πετάλου , θεωρώ ότι είναι περίπου 80 μέτρα ( 79.91 μέτρα στο σχήμα 1) , που ίσως περιλαμβάνει και μικρό τμήμα των θυρών 5 και 8Α,Β.
  • Το πλάτος των κερκίδων των θυρών 6 και 7 , στην βάση του , θεωρώ ότι φτάνει περίπου τα 20 μέτρα (20.15 μέτρα στο σχήμα 1)
  • Χάρην ευκολίας οι κερκίδες θεωρήθηκαν ευθείες , ενώ στην πραγματικότητα στις άκρες των είναι ελλειψοειδείς.
  • Μέγιστο ύψος περιοχής περίπου 27 μέτρα και συντελεστής δόμησης τουλάχιστον 2.
Εφαρμογή του ΓΟΚ :

Αν χρησιμοποιηθεί η σχέση ότι το μέγιστο ύψος μιας κατασκευής είναι το πλάτος του δρόμου (μαζί με τα πεζοδρόμια) x  τον συντελεστή 1.5 , τότε βγαίνει ως αποτέλεσμα η τιμή 22.38 μέτρα. Δηλαδή , 14.92 x 1.5 = 22.38 μέτρα. Λόγω πεζοδρομίου , που είναι 10 εκατοστά πιο πάνω , έβαλα στο σχέδιο τιμή 22.47 μέτρα. Έτσι , σαν μέγιστο ύψος ένα κτήριο στην θέση αυτή , μπορεί να φθάσει στην πρόσοψή του τα 22.47 μέτρα.


Σχήμα 2 Κάτοψη του γηπέδου από την πλευρά της Λεωφόρου Αλεξάδρας από την πλευρά της Θύρας 13.
Δεν επιλέγω στο ύψος αυτό να σχεδιάσω μια κερκίδα , αλλά το στέγαστρο , που θα καλύπτει όλες τις θύρες του ανατολικού πετάλου. Το στέγαστρο δεν έχει αρχιτεκτονικό ή νομικό πρόβλημα να γίνει , γιατί βρίσκεται εντός μεγίστου ύψους και η γραμμή του ιδεατού στερεού (τριγωνάκι) που ξεκινά από το απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Παναγιώτη δεν το βρίσκει πουθενά .( βλέπε Σχήμα 1) 
Το στέγαστρο θα έχει επιφάνεια 20.15 x 79.91 μέτρα και όπως γράψαμε θα καλύπτει όλες τις θύρες του ανατολικού πετάλου.

Η νέα κερκίδα που θα βρίσκεται άνωθεν των θυρών 6 και 7 , θεωρώ ότι , εξωτερικά θα ξεκινά στα 18 μέτρα από την επιφάνεια του πεζοδρομίου  και θα φθάνει κατωφερικά στο ύψος των 10.72 μέτρων στο εσωτερικό , προς την πλευρά του αγωνιστικού χώρου. Το πλάτος της είναι (όπως φαίνεται στο Σχήμα 2 ) 11.95 μέτρα. Η κλίση αυτής της νέας κερκίδας είναι περίπου 37 μοίρες , που γενικά είναι καλή , αν και λίγο πιο κατηφορική από ότι η κλίση των κερκίδων των θυρών 6 και 7.
Η επιλογή αυτής της μορφής της κερκίδας γίνεται για τους εξής λόγους:
  1. Οι θεατές των κάτω κερκίδων του πετάλου ( θύρες 6 και 7) να μπορούν να δούν ανεμπόδιστα σε όλο το βάθος του γηπέδου , ακόμη και μέρος της θύρας 13 απέναντι. Έτσι , ο θεατής που θα βρίσκεται στην τελευταία σειρά της θύρας 7 , να μπορεί να δεί όλο το πλάτος και το μήκος του γηπέδου και μέρος της θύρας 13.
  2. Ο θεατής που θα βρίσκεται στην τελευταία σειρά της νέας κερκίδας , να μπορεί να δεί ανεμπόδιστα όλο το γήπεδο και δή τις γωνίες όπου θα κτυπιούνται τα κόρνερ. Επίσης να μην κτυπάει το κεφάλι του στο στέγαστρο , όταν θα είναι όρθιος.
  3. Το στέγαστρο να καλύπτει όλες τις κερκίδες (άνω και κάτω ) έτσι ώστε την χειμερινή περίοδο να είναι πάντα γεμάτες.
Η χωρητικότητα της νέας κερκίδας θα φθάνει τις 4~5000 θέσεις και προκύπτει ως εξής: 

11.95 (πλάτος) x 79.91 (μήκος) / {( 0.5 x 0.5 ) ( τυπικό κάθισμα οπαδού)} = 4000 θέσεις περίπου.

Σχήμα 3 Κάτοψη γηπέδου από την οδό Τσόχα από την πλευρά της Θύρας 11 και 12.
Σκιάσεις:

Στο σχήμα 3 , φαίνεται η δυσμενέστερη σκίαση που δημιουργείται τους χειμερινούς μήνες , νωρίς το απόγευμα , στα παρακείμενα κτήρια και οδούς. Από ότι φαίνεται , βάση του σχεδίου που είναι σε πραγματικό μέγεθος , η σκίαση που δημιουργείται εξαντλείται στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο πάρκινγκ με την βενζίνη της ΒΡ. Οι παρακείμενες πολυκατοικίες δεν επηρεάζονται από την σκίαση που δημιουργεί η επιφάνεια του στεγάστρου , γιατί η απόστασή των από το γήπεδο είναι σχετικά μεγάλη. Αρα , βάση κοινής λογικής , οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα έχουν λόγο για να εναντιωθούν στην ανέγερση αυτής της κερκίδας μετά του στεγάστρου.

Σχήμα 4. Όψη Λεωφόρου από την θέση του πάρκινγκ και της βενζίνας της ΒΡ.
Στατική - Αντιστηρίξεις:

Η στήριξη της κερκίδας και του στεγάστρου μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: 
  1. Το μεταλλικό στέγαστρο να κουμπώσει στα υποστυλώματα της νέας κερκίδας και αυτή με την σειρά της να κουμπώσει στα υποστυλώματα του Τάφου του Ινδού που βρίσκονται στην εξωτερική περίμετρο του ανατολικού πετάλου. Σε αυτή την περίπτωση , χρειάζονται μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος για τα υποστυλώματα του Τάφου , πιθανόν και κάποια επιπλέον τοιχεία και νέα θεμελίωση με πασσαλοεσχάρες. Γενικά αν και η διάταξη είναι πολεοδομικά σύννομη , μελετητικά και κατασκευαστικά είναι σχετικά δύσκολη. (Σχήμα 4)
  2. Ως εξωτερικό καπέλλο με νέα υποστυλώματα που θα αγκαλιάζουν τα υφιστάμενα υποστυλώματα του Τάφου του Ινδού. Θεμελίωση με πασσαλοεσχάρες και με ιδιαίτερη προσοχή στο να μην καταστραφούν τα ήδη υφιστάμενα θεμέλια. Αν και η διάταξη είναι μελετητικά και κατασκευαστικά πιο ευχερής από την προηγούμενη , όμως πολεοδομικά κολλάει , επειδή τα νέα υποστυλώματα βγαίνουν στο πεζοδρόμιο της οδού Παναγιώτη , οπότε τμήμα του γηπέδου είναι εκτός οικοδομικής γραμμής. Εκεί , θέλει κάποια ρύθμιση από την Πολιτεία , που θεωρώ ότι δύναται να γίνει , μιας και η παράβαση είναι μικρή και δεν αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής.
Κόστος κατασκευής:

Θεωρώ ότι η κατασκευή της νέας κερκίδας θα κοστίσει περίπου 4~5 εκατομμύρια ευρώ λόγω κατασκευαστικών δυσκολιών και η αγορά και η τοποθέτηση του στεγάστρου περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Επίλογος

Όλα αυτά που σας ανέφερα είναι σκέψεις μου , είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση και άποψη στο θέμα αυτής της κερκίδας.

Επίσης , ευχαριστώ τον Πρες για την φιλοξενία των απόψεών μου στο μπλόγκ του.

Σχόλια

  1. Σαφέστατα και σε σέβομαι , εγώ άλλωστε δεν έχω τις δικές σου γνώσεις . Με την εμπειρία που έχω ,αποφάσισα να σου πω δύο πράγματα !

    Όντως το 0,6*1,00 ίσως να είναι λίγο μεγάλο , γι΄ αυτό έβαλα και το περίπου !
    Σε 80 μέτρα μήκος περίπου 150 καθίσματα θα μπουν !
    Εσύ που έχεις τις γνώσεις θα υπολογίσεις πόσο χώρο θα χρειαστούν 17 σειρές κερκίδες για να πάμε στις 2.500 θέσεις ! Πάντως οφείλεις να ομολογήσεις ότι είχα δίκιο και 4-5.000 θέσεις είναι ανέφικτες σε τόσο χώρο !
    Επίσης δεν γνωρίζω τι προβλέπεται για τις εισόδους των θεατών και πόσο χώρο καταλαμβάνουν !
    Υ.Γ. Επειδή το έψαξα , η οδός λέγεται Κυριακού Παναγιώτη ( Κυριακός στην ονομαστική του ) και ήταν ο σύζυγος της Αγλαΐας Κυριακού , δωρητές και οι δύο για την κατασκευή του ομώνυμου νοσοκομείου παίδων !


    ΠΑΝ - ΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν σε ευχαριστώ που με σέβεσαι. Στο μέσον του ανατολικού πετάλου , όπως έχω δεί με τα μάτια μου , η οδός μαζί με τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι γύρω στα 9 μέτρα. Η όλη ιστορία εξαντλείται στο πως ο μελετητής , -όταν Θεού θέλοντος απαλλαχθούμε από την Διπλή Ανάπλαση- θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό αυτής της κερκίδας στην Πολεοδομία του Δήμου της Αθήνας.

    Πάντως, όπως και εσύ παρατηρείς , δεν είχε ψαχθεί ενδελεχώς το θέμα της αύξησης της χωρητικότητας της Λεωφόρου. Είχαν μείνει οι περισσότεροι στην λογική ότι η μαξιμουμ χωρητικότητα της εξαντλείται στους 16000 θεατές.

    Προσφατα , ο Αλαφούζος είπε ότι θα φτιάξει 2 κερκίδες ανω των κεντρικών θυρών χωρητικότητας 2000 θεατών η κάθε μία. Προφανώς , ο σχεδιασμός τους είναι πραγματοποιήσιμος , γιατί οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί της ΠΑΕ το έχουν ήδη ψάξει και του έχουν δώσει το οκ για να απαιτήσει κονδύλια από την Περιφέρεια.

    Προχθές με την ανάρτησή μου στο Παναθηναικός Πρες , που σημειωτέον την παίδευα για ένα χρόνο , έθεσα την λογική ότι μπορεί να γίνει άλλη μία κερκίδα άνω των θυρών 6 και 7 του ανατολικού πετάλου χωρητικότητας , ας υποθέσουμε 3000 θέσεων.

    Αν γίνουν πραγματικότητα οι σκέψεις περί αύξησης της χωρητικότητας της Λεωφόρου , γίνεται ένα εντελώς νέο γήπεδο 23000 θέσεων , με κόστος που σε μεγάλο βαθμό θα το καλύψει η Πολιτεία.

    Δεν λέω ότι είναι γήπεδο 40000 θέσεων , όμως αν γίνει σύγχρονο , με στέγαστρα παντού , με ενεργιακή ανακαίνιση όλων των χώρων του , τότε θα είναι ένα γήπεδο υψηλών απαιτήσεων που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή.

    Τότε , εμείς οι οπαδοί θα είμαστε χαρούμενοι , γιατί θα έχουμε αξιοποήσει το δυνατόν καλύτερα την έδρα μας αυξάνοντας την χωρητικότητά της με παράλληλη αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων δομικών στοιχείων της. Πίστεψέ με , ότι είναι πολύ καλύτερο από ότι να φτιαχθεί ενα νέο γήπεδο στον Βοτανικό , που έτσι και αλλιώς η Πολιτεία δεν έχει την δυνατότητα στο μέγεθος που απαιτείται να μας συνδράμει.

    Τέλος , στο θέμα της Λεωφόρου , φάνηκε η δύναμη του διαδυκτύου , όπου οπαδοί με τις σκέψεις τους , έδωσαν λύσεις σε πολλά χρόνια προβλήματα του γηπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/10/13 4:59 μ.μ.

      Χωρίς να έχω μελετήσει τη Λεωφόρο, θα ήθελα να παρατηρήσω κάτι σημαντικό:
      "11.95 (πλάτος) x 79.91 (μήκος) / {( 0.5 x 0.5 ) ( τυπικό κάθισμα οπαδού)} = 4000 θέσεις περίπου"
      σωστά ορίζεις 0,50m πλάτος ανά κάθισμα (μαζί με το κενο με το διπλανό του), όμως 0,50m ως πλάτος σκαλοπατιού δεν στέκει. Πρέπει να είναι το λιγότερο 0,70. Συνήθως 0,80m είναι το standard.
      Και συνυπολογίζοντας διαδρόμους (σκαλοπάτια) για κυκλοφορία των θεατών, η χωρητικότητα των κερκίδων με βάσει τις διαστάσεις που δίνεις θα είναι περίπου 2.000.

      Με εκτίμηση,
      Αρχ. Μηχανικός


      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου