Ο "καμβάς" της Σούπερ Κλίκας



Δυστυχώς, η συνεδρίαση του ΔΣ της Superleague την προηγούμενη Τετάρτη απέδειξε ότι ο Ολυμπιακός κυριαρχεί απόλυτα στον Συνεταιρισμό και οι απόψεις του - παρότι παράλογες, αστήρικτες, ακόμα και παράνομες πολλές φορές - υιοθετούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ.


Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτέλεσε η θέση της Nova, η οποία ζήτησε από τη Superleague να αποδεχτεί την ταύτιση της ΣΚΑΪ ΑΕ και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Με ψήφους 13 υπέρ, 3 κατά και 2 απόντες, οι ομάδες την ενέκριναν αν και οποιοσδήποτε φοιτητής με ένα εξάμηνο στη Νομική θα μπορούσε να καταρρίψει στο δικαστήριο αυτή την τοποθέτηση ως αβάσιμη, διότι πρόκειται για δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα!

Το προαναφερθέν γεγονός (καθώς και το ότι την προεδρία στον Συνεταιρισμό κατέχει ένα επί σειρά ετών έμμισθο διοικητικό στέλεχος και πάλαι ποτέ οργανωμένος οπαδών των Πειραιωτών, ο Γιάννης Μώραλης) καταδεικνύει ότι ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει τη βούληση του σε όλα τα ζητήματα, φυσικά πάντα προς όφελος του και σε βάρος των αρχών, των κανόνων και της προόδου του αθλήματος.

Έως τώρα, δεν έχει συγκροτηθεί ένας αντίπαλος πόλος, ο οποίος θα συσπειρώσει τις ομάδες οι οποίες διαθέτουν ιδιοκτήτες και διοικήσεις με πρόθεση να συμβάλουν στη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό επιτρέπει στον Ολυμπιακό να συμπαρασύρει και τις ΠΑΕ εκτός της επιρροής του, οι οποίες δεν επιθυμούν να απομονωθούν και να δεχτούν τον ανελέητο πόλεμο από το αδίστακτο κύκλωμα που λυμαίνεται το σπορ.

Το σκληρό μπλοκ και οι φιλικοί

Από τις ομάδες της Superleague, ορισμένες συγκροτούν ένα σκληρό πυρήνα υποστηρικτών των απόψεων του Ολυμπιακού και του προέδρου του, Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτές είναι ο Άρης, η Βέροια, ο Λεβαδειακός, ο ΟΦΗ, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πλατανιάς. Οι προαναφερόμενοι εφτά, οτιδήποτε και να συμβεί, θα ακολουθήσουν τις βουλές του Ολυμπιακού, ανεξαρτήτως κόστους και συνεπειών.

Από εκεί και πέρα, ειδική κατηγορία συγκροτούν ο Εργοτέλης, ο Πανθρακικός και η Καλλονή, οι οποίοι ναι μεν δεν συμπεριλαμβάνονται στο σκληρό κόκκινο μπλοκ, αλλά από την άλλη διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις με τον Ολυμπιακό και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υποστηρίξουν τις προτάσεις του.

Οι προσεγγίσιμοι

Από τις εναπομείναντες ομάδες υπάρχουν μερικές οι οποίες καθορίζουν την πολιτική τους ανάλογα με τα συμφέροντα τους και απλώς συντάσσονται με την πλειοψηφία από τη στιγμή που δεν υφίσταται εναλλακτική λύση ή ένας άλλος λόγος εντός του Συνεταιρισμού ο οποίος θα προωθούσε την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον Απόλλωνα, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Ατρόμητο, τον Παναιτωλικό και τη Ξάνθη.

Αυτές οι ΠΑΕ ανήκουν σε άνδρες με οικονομική επιφάνεια και ανεξαρτησία κινήσεων, όπως ο Σταμάτης Βελλής, οι Δημήτρη Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, ο Γιώργος Σπανός, ο Φώτης Κωστούλας και ο Χρήστος Πανόπουλος. Σε πρώτη φάση, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να τους πλησιάσει, προκειμένου να από κοινού να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την υιοθέτηση μιας διαφορετικής πολιτικής.

Ο "αμέτοχος" ΠΑΟΚ

Προτού ο Ιβάν Σαββίδης αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ, ο ΠΑΟΚ ήταν ένας από τους φανατικούς "ακολούθους" του Ολυμπιακού. Αυτή η εποχή έχει παρέλθει και πλέον ο Δικέφαλος του Βορά φαντάζει ως ο κύριος ανταγωνιστής των Πειραιωτών σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να εξυγιανθεί και να επιστρέψει σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα στον ΠΑΟΚ αλλά ακόμα δεν έχει αμφισβητήσει φανερά την κυριαρχία του Ολυμπιακού στα θεσμικά όργανα. Αντίθετα, έχει επιλέξει να παραμείνει αμέτοχος στον "πόλεμο" που έχει κηρύξει ο Γιάννης Αλαφούζος στο παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στάση που σίγουρα προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με το τι σκοπεύει να πράξει ή εάν απλώς θα αποδεχτεί την κατάσταση ως έχει.

Φτωχός και μόνος cow boy

Προς το παρόν, ο Παναθηναϊκός είναι ο μοναδικός ο οποίος καυτηριάζει τα κακώς κείμενα και επιχειρεί να εισάγει μία διαφορετική αντίληψη, όμως δεν έχει καταφέρει να πείσει τις υπόλοιπες ομάδες να τον ακολουθήσουν. Η προσέγγιση του Γιάννη Αλαφούζου δεν έχει αποδώσει και ο Παναθηναϊκός παραμένει απομονωμένος. Εξυπακούεται πάντως πως η ανατροπή μιας καθεστηκυίας τάξης μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Η πρόθεση του προέδρου του Τριφυλλιού είναι να συνεχίσει να ασκεί σκληρή κριτική και να αναδεικνύει τα προβλήματα που παρουσιάζονται, ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτούνται δραστικότερες λύσεις και το κυριότερο, ένα σχέδιο ώστε να πειστούν και οι υπόλοιπες ομάδες και να εγκαταλείψουν το άρμα του Ολυμπιακού.

Ο Γιάννης Αλαφούζος και οι συνεργάτες του ασχολούνται επί καθημερινής βάσεως με το ζήτημα και με μεγάλο προσωπικό και επαγγελματικό κόστος, αναζητούν λύσεις. Το σίγουρο είναι πως έχουν ανάγκη από την ενεργή συμπαράσταση των οπαδών του Παναθηναϊκού, καθώς και όσων Ελλήνων φιλάθλων επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα ελεύθερο και υγιές ελληνικό ποδόσφαιρο.

http://prasinanea.gr/football/superleague/article2400006.ece

Σχόλια