Ένας Ντε Μπουρ με... δύο κεφάλια



Επειδή μέσα από το blog έχετε -και έχω- συνηθίσει να κράζω δημοσιογράφους και Μ.Μ.Ε που κάνουν πόλεμο στον Σύλλογο ή "δημοσιογράφος" που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ομάδας ανάλογα με τα θέλω του αφεντικού τους, σήμερα είπα να κάνω την διαφορά και να αναδημοσιεύσω άρθρο από μια αγαπημένη μου στήλη τον τελευταίο καιρό. Αυτή του Κώστα Μανωλιουδάκη στο paoworld. Μια στήλη που αφηγείται άγνωστες Παναθηναϊκές ιστορίες από τα προηγούμενα χρόνια. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες. Τέτοιες στήλες χρειάζεται να διαβάζει ο κόσμος του Συλλόγου και όχι άλλεςς στημένεςαπόψεις.

Αναλυτικά το άρθρο που μας πάει πίσω 15 χρόνια σε ένα φιλικό με τον Ajax...


Ο Μανόλης Μαυρομάτης έχει μείνει στην ιστορία για τις ποδοσφαιρικές μεταδόσεις του στην ελληνική τηλεόραση. Από το επικό "σουτ-τηλεφώνημα" έως την απίθανη φράση "ο Ρόναλντ ντε Μπουρ δίνει στον δίδυμο αδερφό του Φρανκ ντε Μπερ", ο (παλιός καλός) Μανόλο έχει δώσει ουκ ολίγες φορές ρεσιτάλ και αυτό το γνωρίζουν άπαντες, μικροί και μεγάλοι.

Πέραν όμως από τα ονόματα των δύο αδερφών του Αγιαξ, που ο Μανόλο πότε τους έλεγε Ντε Μπουρ και πότε... Ντε Μπερ, είναι σαφές ότι όλος ο κόσμος μπέρδευε τους συγκεκριμένους παίκτες καθώς έμοιαζαν τρελά μεταξύ τους και ξεχώριζαν κυρίως από την τοποθέτηση που είχαν στον αγωνιστικό χώρο.

Ο κατά 10 λεπτά (15 Μάιου 1980 στο Χουρν) νεότερος Φρανκ ήταν λίμπερο και κινείτο στην αμυντική γραμμή, ενώ ο Ρόναλντ μέσος, αλλά όταν άλλαζαν θέσεις στη διάρκεια του αγώνα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βγάλεις άκρη.

Κάπως έτσι την είχε πατήσει και ο (κυρ) κυρ-Βασίλης Δανιήλ όταν ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει τον Αγιαξ σε φιλικό ματς στο ΟΑΚΑ στις 15 Γενάρη του 1998, σχεδόν δύο χρόνια μετά το απίθανο διπλό και την άλωση του Αμστερνταμ με την γκολάρα του Βαζέχα.

Τα ματς άλλωστε του Παναθηναϊκού με τον Αγιαξ έχουν εδώ και πολλά χρόνια "ειδικό βάρος", στον ψυχισμό κυρίως των φίλων της ομάδας εξαιτίας του έπους στο Γουέμπλεϊ και τα ημιτελικά του '96, με συνέπεια ακόμα και τα φιλικά με τον "Αίαντα" να έχουν άλλη "υφή", πιο λαμπερό περιτύλιγμα και σαφέστατα ξεχωριστό, έξτρα ενδιαφέρον.

Ο (κυρ) κυρ Βασίλης (που έλεγε και μια ψυχή μαζί με το "ο κύριος κυρ Βασίλης") είχε ένα άγχος παραπάνω για να πάει καλά το Τριφύλλι στο συγκεκριμένο φιλικό, διότι μετά το '96 ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου "έβραζε" από το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε η συγκεκριμένη μεγάλη ομάδα του '96.

Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν τεταμένη, η ιαχή "κάνε καμιά μεταγραφή" δονούσε την ατμόσφαιρα, ενώ είχαν γίνει επεισόδια με την αστυνομία και είσοδος κόσμου στο γήπεδο που είχε αναγκάσει τον διαιτητή Μπίκα να σφυρίξει νωρίτερα τη λήξη.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα μας είναι ότι ο Δανιήλ είχε δώσει συγκεκριμένη εντολή σε παίκτη της ομάδας (ονόματα δεν λέμε) να μην αφήσει τον Ντε Μπουρ (τον Ρόναλντ) να πάρει ανάσα.
Να τον έχει "μαν του μαν" όπου κι αν κινείται. Ξεκινάει το φιλικό (στο οποίο παρεμπιπτόντως ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει με 3-1 με γκολ των Γ. Χ. Γεωργιάδη στο 22', Λαγωνικάκη στο 45' και Αλεξούδη στο 49') όρθιος ο Δανιήλ.

Βλέπει τον Φρανκ Ντε Μπουρ να περνάει από την άμυνα στο κέντρο και να το διασχίζει και γίνεται έξαλλος. "Ρε συ... ! Τι σου είπα; Δεν σου είπα να μην πάρει ανάσα; Γιατί αυτός αλωνίζει;" φώναζε βγάζοντας "αφρούς", ο -αντικειμενικά- σοβαρός, δουλευταράς και "νοικοκύρης" Καβαλιώτης προπονητής.

Ο δε ποδοσφαιριστής που είχε γίνει πράγματι "σκιά" του Ρόναλντ Ντε Μπουρ έχει μείνει "παγωτό"! Εκανε κινήσεις με τα χέρια του να εξηγήσει ότι είναι δύο οι Ντε Μπουρ και μάλιστα "φτυστοί" και έχει μπερδευτεί ο προπονητής αλλά δεν μπορούσε στην ένταση και στη διάρκεια του αγώνα. Ο Δανιήλ απτόητος, "έβραζε" ώσπου την ανάπαυλα των ημιχρόνων, όταν και ενημερώθηκε αναλυτικά για τη "γκέλα" του. Στα αποδυτήρια ωστόσο τα... χαμόγελα έπεφταν "βροχή", συγκρατημένα και μη και ήταν ένα απ' τα σκηνικά που περιγράφτηκαν για χρόνια στο ρεπορτάζ της ομάδας.



http://www.paoworld.gr/bloggers/kostas-manolioydakis/item/3474-enas-de-bour-me-dyo-kefalia

Σχόλια