"Σας γαμάει ο Λέτο" ...και το ξέρετε!



 Αυτός που συνεχίζει να μας ικανοποιεί αρκετά με τις εμφανίσεις του και τις εκτελεστικές του ικανότητες είναι ο Λέτο ,που και σκοράρει και δημιουργεί. Για να το πούμε πιο απλά τέτοιον παίκτη έχουμε χρόνια -αν όχι δεκαετίες- να δύμε στην ομάδα!
            
                                                       ,22/8/2009

Όσον αφορά τον Λέτο ,τα έχουμε ξαναπεί. Τέτοιον παίκτη στον Παναθηναικό έχουμε να δούμε πάνω απο δεκαετία. Σκοράρει ,τρέχει ,ντριπλάρει ,σερβίρει γκολ ,εκτελεί φαουλ ,κόρνερ..Ένας παίκτης που κάνει την διαφορά στην ομάδα και είναι κάτι παραπάνω απο πολύτιμος.

                                                                                                    ,30/8/2009


Aυτές ήταν οι πρώτες μου ...
γνωματεύσεις ,μετά απο λίγα ματς που είχα δει τον Λέτο με την πράσινη φανέλα. Ένας παίκτης που είχαμε χρόνια να δούμε στον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να βαστάξει το συμβόλαιο του και τον άφησε να φύγει. Είναι άσχημο να βλέπεις πως η ομάδα σου δεν μπορεί να κρατήσει έναν τέτοιο παίκτη σε μια τόσο καλή ηλικία. Έχω αντιληφθεί πλέον πως αξία δεν έχει τόσο το ίδιο το γεγονός (δηλαδή η αποχώρηση του Αργεντίνου απο την ομάδα) ,αλλά οι εικόνες και τα συναισθήματα που σου χει αφήσει ο κάθε άνθρωπος. Και ο συγκεκριμένος μου έχει προσφέρει πολύ ωραίες στιγμές...


Εδώ θέλω να κάνω μια μικρή παρένθεση ,πριν αρχίσω τον επίλογο για τον Σέμπα. Έψαχνα να βρω τι φωτογραφία θα βάλω στο κείμενο αυτό και αμφιταλαντευόμουν ανάμεσα σε αυτήν και αυτήν. Αν και πιο ταιριαστή η πρώτη (απο την παρουσίαση της ομάδας το 2009 στην Λεωφόρο) ,προτίμησα εν τέλει την δεύτερη ,γιατί ήταν τραβηγμένη την μέρα που όλοι οι Παναθηναϊκοί ήταν χαρούμενοι και έβλεπες υγεία και αισιοδοξία στα πρόσωπα τους. Η μέρα της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδος. Κλείνει η παρένθεση.

Τον Λέτο ,άρχισα να τον γουστάρω σε ένα "αδιάφορο" ματς και χωρίς να έχω και την καλύτερη άποψη για πάρτη του. Βλέπετε ,με είχε ενοχλήσει που πριν έρθει σε εμάς ,έλεγε πως θέλει να συνεχίσει στον γαύρο. Ρομαντικός εγώ ,επαγγελματικό το ποδόσφαιρο και όπως καταλαβαίνετε σκάλωσα. Όμως τα όποια αρνητικά εξαφανίστηκαν ,όταν έπιασα τον εαυτό μου να σηκώνεται απο την καρεκλά ,στο πρώτο ημίχρονο του ματς με την Ξάνθη για την δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος, και να τον χειροκροτεί με θαυμασμό για κάτι σακούλες που είχε μοιράσει στην ακριβώς προηγούμενη φάση. Και τον γούσταρα όταν μετά απο λίγα λεπτά ,με "ανάγκασε" ξανά να σηκωθώ απο την καρέκλα μου. Ήταν τρομερές οι τρίπλες ρε μάγκες που έκανε. Πως να μην σηκωθώ να τον χειροκροτήσω; Κάπως έτσι πήγε όλο το ματς και με τους αντίπαλους αμυντικούς να προσπαθούν να τον κόψουν μόνο με αντιαθλητικά μαρκαρίσματα. Μόλις τελείωσε το ματς ,συνειδητοποίησα για πόσα χρόνια είχα να σηκωθώ να αποθεώσω μια ενέργεια παίκτη μας. Συγκεκριμένα απο ένα φιλικό στην Λεωφόρο με την Βίλεμ ,όταν ο Σανμαρτεάν έκανε παπάδες μέσα στο γήπεδο και είχε βάλει μια γκολάρα (το πρώτο ματς μετά την Ριζούπολη). Αλλά και πάλι ...ο Λέτο με είχε "τρελάνει" ,γιατί όποτε έπαιρνε την μπάλα μπούκαρε στην αντίπαλη περιοχή με τρίπλες και έμοιαζε κανένας να μην μπορεί να τον ανακόψει. 

Τα ματς κυλούσαν ,η ομάδα έπαιρνε τις νίκες και ο Λέτο καθιερωνόταν στην συνείδηση του κόσμου ως αυτός που θα κάνει τα μαγικά μέσα στο παιχνίδι και θα προσφέρει παράλληλα και ουσία. 

Επόμενη έντονη ανάμνηση ,το γκολ του στον τελικό με τον Άρη (8/5/2004) ,όπου μας έδωσε και το Κύπελλο Ελλάδας. Σε ένα ματς ,χωρίς ιδιαίτερες φάσεις και κάπως βαρετό ,αυτός πήρε την μπάλα ,τράβηξε ένα σουτ απο τα 30 μέτρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Τόσο απλά και τόσο ωραία. Η απάντηση του πως δεν δίνει μόνο τρίπλες και κόλπα με την μπάλα ,αλλά παίρνει και κούπες αν χρειαστεί. Άλλη μια μέρα υγείας και χαράς για τον Σύλλογο ,αυτήν την φορά με την υπογραφή του Αργεντίνου.

Πλέον ,ο ίδιος και παρέα με τους Σισέ ,Ζιλμπέρτο ,Καραγκούνη ,Κατσουράνη και Νίνη αποτελούσαν την ομάδα κρούσης του Παναθηναϊκού και θα τα έβαζαν την επόμενη χρονιά με το σύστημα του Μαρινάκη ,όταν και τους έκλεβε με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο στο ντέρμπι της ντροπής (19/2/2011). O Λέτο με δικό του γκολ και απευθείας εκτέλεση φάουλ ισοφάριζε το ματς και μετά ανέλαβε δράση ο Καλόπουλος. Μετά το τέλος του ματς ο Λέτο μαζί με τον Νίνη και τον Τζόρβα ψάχνανε να βρούν τον διαιτητή και πήγαν να πιαστούν στα χέρια με τον Μητρόπουλο. Ο Λέτο πλέον άνηκε στον Παναθηναϊκό και απο εκείνο το βράδυ για μένα απέδειξε πολλά. Όσα δεν είχαν κάνει σε άλλες αδικίες τόσοι ξένοι που πέρασαν απο την ομάδα. Έβγαζε πάθος και τρέλα για την ομάδα και αυτό μου αρκούσε.

Μετά πάμε λίγους μήνες μπροστά και στο πρώτο εξάμηνο της σαιζόν 2011-2012 ,όπου μετά την αποχώρηση των Σισέ και Ζιλμπέρτο ηγήθηκε της προσπάθειας του Φερέϊρα να φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο. Αποτέλεσμα; Η ομάδα να παίζει μπαλάρα ,να είναι πρώτη στο πρωτάθλημα ,να μην έχει χάσει σε κανένα ντέρμπι και ο Λέτο σε 13 ματς να έχει πετύχει 15 γκολ και να έχει μοιράσει 5 ασίστ!! Ηγέτης με τα όλα του..



Με το ξεκίνημα του 2012 όμως ,η χονδροπάθεια που είχε εμφανίστηκε και αφού ταλαιπωρήθηκε και υποτροπίασε μέχρι να αποφασίσουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να ξεκινήσει θεραπευτική αγωγή ,ο Λέτο μας τελείωσε. Δεν θα έχει την τύχη και μεις την χαρά να τον αποθεώσουμε στο τελευταίο του παιχνίδι και να τον ευχαριστήσουμε για τις στιγμές που μας χάρισε και που ανάγκασε τελικά μαζί με μένα να σηκώνονται κι άλλοι χιλιάδες απο τις θέσεις τους με επιφωνήματα και να τον χειροκροτάνε. 

Αυτός είναι για μένα ο Λέτο. Η χαρά στο πρόσωπο όταν έβλεπες την σακούλα που μοίραζε και το γκολ που έβαζε με οποιοδήποτε τρόπο και η αγωνία για να δεις τι τρόπο θα σκαρφιστεί στην επόμενη φάση για να περάσει τον αντίπαλο του.

Σας γαμάει ο Λέτο λοιπόν και το ξέρετε! Ποιοι το ξέρετε; Ξέρετε... εντός κι εκτός!

Για το τέλος απλά μια ευχή. Να τον ξαναδούμε με το Τριφύλλι στο στήθος. Να δω το 28ο γκολ στην 95η του εμφάνιση...

Αυτοί οι παίκτες φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα. Με αυτούς ταυτίζονται τα μικρά παιδάκια ,φοράνε τις φανέλες τους και κρεμάνε τις αφίσες τους πάνω απο τα κρεβάτια. Παίκτες σαν τον Λέτο είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο.


ΥΣ: Σισέ ,Ζιλμπέρτο Σίλβα ,Νίνης ,Κατσουράνης ,Λέτο. Η ομάδα του double που θα έφτιαχνε μια νέα εποχή για τον Σύλλογο ,εξαφανίστηκε μέσα σε δύο έτη. Υπεύθυνοι οι Βαρδινογιάννηδες που κατέστρεψαν την πολυμετοχικότητα και οι πολυμετοχικοί που την παράτησαν.

Πριν 3 χρόνια πήρα μια ιδέα απο τον Παναθηναϊκό των ονείρων μου πάντως και αυτές τις εικόνες δεν πρόκειται να μου τις στερήσει κανείς.







Σχόλια

  1. Γιάννης Παλη10/1/13 1:34 μ.μ.

    Σωστός ο μάγκας !!!!!!
    Ακριβώς αυτή η παιχταρα είναι το τέλος εκείνου του Παναθηναϊκού που όλοι καταχειροκρωτησαμε και όλοι πιστεύαμε στην συνέχεια της δυναστείας !!!!
    Αλλά όπως είπα και εχτες '' Περασμένα μεγαλεία διηγωντας τα να Κλαις ''

    Στο καλό παιχτουρα και αλανι γαμα τους το λιμάνι !!!!!!

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΕΝΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γαμω τα αρθρα Πρες! Και γαμω τα αρθρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ιστορία με την χονδροπάθεια εμένα μου έχει προκαλέσει πολλές απορίες για το πως λειτούργησαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.ήταν ένας απο τους λόγους που η ομάδα "ξεφούσκωσε" και στα τρία κόλλητα ντέρμπι και χάθηκε το πρωτάθλημα.
    Μακάρι να αποθεραπευθεί να επανέρθει στους αγωνιστικούς χώρους και να ξαναφορέσει τη φανέλα της ομάδας.
    Υ.Γ. Όταν ανακοινώθηκε η μεταγγραφή του ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός δεν τον είχα και σε μεγάλη εκτίμηση,ευτυχώς όμως δεν με δικαίωσε και βοήθησε τα μέγιστα και στο ντάμπλ αλλά και στην περισυνή σεζόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λεγόταν πάντως πως και ο ίδιος το κυνηγούσε όσο γινόταν για να μην μπει στο χειρουργείο.


    Δυστυχώς μετά την χονδροπάθεια Ολιζαντέμπε ,την πάθαμε και με δεύτερο μεγάλο μας παίκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Λέτο είναι ένας παίχτης που γούσταρα τρελά . Ένας ωραίος τρελός ! Το καλό με τους παιχταράδες είναι οτι έχεις να θυμάσαι πολλά ωραία παιχνίδια..όταν φτάσει η στιγμή που φεύγουνε εαν και του Λέτο έφτασε νωρίς ΑΔΙΚΑ ..αφού ο Αλαφούζος τον έδιωξε μόλις σιγά σιγά θα επέστρεφε..στα 26 του χρόνια !

    Τουλάχιστον θα μείνουνε οι αναμνήσεις..Χαρακτηριστικά μου μείνε το παιχνιδι με τον Εργοτέλη το γκολ που βάζει κάνοντας χαζούς όλη την άμυνα τους .. Σίγουρα το παιχνίδι με τον Άρη στο τελικό Κυπέλλου που δεν έβαλε μόνο τη γκολάρα από έξω από την περιοχή αλλά ήταν συνολικά καταπληκτικός..Από το μέσο εκείνης της σεζόν άρχισε να δείχνει ποιος πραγματικά μπορεί να γίνει ! Ένας παίχτης με τρομερά πλεονεκτήματα..Φυσική παρουσία και ταχύτητα που του έδινε τη δυνατότητα να παίξει πολύ άνετα τον παίχτη που θα ενώνει την επίθεση με το κέντρο , έναν παίχτη που μεταμόρφωσε την επίθεση μας εκείνο το καλό περισυνό τρίμηνο..Έπαιζε πλέον και με πλάτη έκανε σουτ μοίραζε τις μπάλες ..δεν ήταν απλά ο παίχτης που έκανε τρίπλες και έτρεχε στα άκρα..Ήταν συγκλονιστικός ! Είχε τρομερή παρουσία στα ντέρμπι κατά σειρά με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που η ομάδα είχε παίξει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο μοιράζοντας είδικά με τον Παοκ εύκολα 3 γκολ !

    Παίχτης ΗΓΕΤΗΣ πραγματικός και οχι βαφτισμένος ! Όταν έρχονταν τα δύσκολα τρελονόταν κάποιες φορές υπέρμετρα αλλά οσο ωρίμαζε γινόταν ακόμα καλύτερος ..Πάντα να ζητήσει μπάλα πάντα να βοηθήσει τους συμπαίκτες του ήταν πλέον Ομαδικός και Ηγέτης !Τι παραπάνω να ζητήσεις από έναν παίχτη τα είχε σχεδόν όλα ! Πάθος, θέληση, σουτ ,κράτημα μπάλας , ξεπέταγμα , κοντρολ και τεχνική ,τρίπλα, το γκολ ,την ασσιστ και σε κάθε σεζόν πιο ορεξάτος και καλυτερος !

    Όπως εξελίχθηκαν τα πράμματα ένα πράμμα περίμενα να κάνει η νέα διοίκηση να κρατήσει τον Λέτο..Δε φθάνει που ο άνθρωπος τραυματίζεται σοβαρά και ενώ τον πληρώνουνε ένα χρόνο στον οποίο γιατροί παράγοντες κάνουνε το ένα λάθος πίσω από το άλλο.., τώρα που σιγά σιγά θα επιστρέψει στα γήπεδα( βάση προγράμματος την Άνοιξη περίπου )τον διώχνουνε ! Για μια ακόμα φορά φαίνεται πόσο ασόβαροι λίγοι και επικινδυνοι άνθρωποι διοικούν τον Παναθηναικό και παίρνουνε τις σοβαρές αποφάσεις . Είναι πραγματικά τραγικό να διώχνεις έναν παιχταρά που αγόρασες με 4 εκ στο Τζάμπα στα 26 χρόνια του, είναι ξεφτιλίκι και δείχνει πόσο μικρή ομάδα θέλουνε να μας καταντήσουνε

    Leto να είσαι γερός παιχταρά και αν φύγει αυτή η διοίκηση ελπίζω οι επόμενοι σοβαροί άνθρωποι εφόσον επανέρθεις δριμύτερος που το πιστεύω γιατι είσαι εγωιστής με την καλή έννοια να μας ξανάερθεις ! Μπαίνεις και εσύ στο κλαμπ κόντα στους άλλους μεγάλους αργεντινούς τον Χουαν Ραμον Ροτσα , τον Μπορέλι ! τον Έκι Γκονζάλες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημητρης πτκς10/1/13 8:40 μ.μ.

    μπραβο ρε μανγκα...απιστευτο αρθο..αντο σεμπα...δν θα σε ξεχασουμε ποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γι΄αυτό σε διαβάζω ρε φίλε. Για τέτοια κείμενα που γράφεις. Άξιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου