Ο δεκάλογος του φίλαθλου οπαδού του Παναθηναϊκού


Πηγαίνοντας πίσω μισή δεκαετία και κάτι ,βρίσκουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σε αθλητική εφημερίδα της εποχής. Ευκαιρία να αντιληφθούμε τις διαφορές με εκείνη την εποχή και το πόσο έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες στα Παναθηναϊκά ζητήματα.

Συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου 1958 ,δημοσιεύεται ο δεκάλογος του οπαδού του Παναθηναϊκού. Ένας δεκάλογος σύμβουλος για κάθε σωστό Παναθηναϊκό που δεν θα παρέκκλινε απο τα ιδεώδη και τις αξίες του Συλλόγου μας. Πενήντα χρόνια μετά την ίδρυση του Παναθηναϊκού ,φαίνεται ξεκάθαρα με πόση σοβαρότητα αντιμετωπίζεται ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος απο τον κόσμο και πόση αξία είχαν οι αρχές που προωθούσε το Τριφύλλι μας.

Διαβάζοντας τον δεκάλογο ,παρατηρεί κανείς πόσο εξωγήινα φαίνονται πολλά πράγματα σε σχέση με τώρα και πόσο ανέφικτα είναι στην εφαρμογή τους. Τραγική ειρωνεία ο κανόνας νούμερο 6 που μιλάει για απόλυτη συμπόνοια στα εσωτερικά του Συλλόγου.

Αναλυτικά ο δεκάλογος:


  1. Υπακοή και σεβασμός στις αποφάσεις του διαιτητού.
  2. Να σεβώμεθα το Διοικητικόν Συμβούλιον του Ομίλου μας. Παν παράπονον ν' απευθύνεται εις την "Πανελλήνιον Ένωσιν Φίλων Παναθηναϊκού ΑΟ" εγγράφως.
  3. Να τιμώμεν τους αντιπάλους μας.
  4. Να εκδηλώνουμε τον άμετρον ενθουσιασμόν μας εις κάθε Παναθηναϊκή επιτυχία.
  5. Τα αγνά μας φίλαθλα αισθήματα να κυριαρχούν εις όλους τους αγώνας της αγαπημένης μας ομάδος.
  6. Να υπάρχει απόλυτος σύμπνοια μεταξύ μας.
  7. Να παρακολουθούμε ανελλιπώς την ζωηράν κίνησιν της "Πανελληνίου Ενώσεως Φίλων Παναθηναϊκού ΑΟ" ,ήτοι να μετέχωμεν εις οργανωμένας εκδρομάς ,εις τας διαλέξεις ,να προσερχώμεθα τακτικώς εις τα εντευκτήρια του Συλλόγου και γενικότερον να είμεθα οι διαπρύσιοι κήρυκες της μεγάλης Παναθηναϊκής αθλητικής ιδέας.
  8. Εις το γήπεδον ,όπου είναι ο στίβος της ευγενούς αθλητικής αμίλλης ,να τηρώμεν πάντοτε στάσιν αξιοπρεπή.
  9. Αι φωνασκίαι ,αι ύβρεις ,οι προπυλακισμοί ,είναι το ανταύγασμα του χύδην όχλου. Οι φίλαθλοι του ΠΑΟ διά της ευπρεπούς στάσεως των πρέπει να δίδουν μαθήματα εις τους καπήλους και βεβήλους της αθλητικής ιδέας.
  10. Φίλαθλοι του ΠΑΟ ,αγαπήσατε με πάθος και διαδώσατε τον δημοφιλήν μας Σύλλογον. Ο ΠΑΟ πρέπει να αποτελεί πάντοτε υπόδειγμα φιλαθλητισμού. Πυκνώσατε τας τάξεις του ιστορικού τριφυλλιού μας.
Σύνθημα μας: "Ο ΠΑΟ πρωτοπόρος εις κάθε ωραίαν και ευγενή αθλτηικήν εκδήλωσιν"!


Το παραπάνω κείμενο είναι απο τον Β' Τόμο του αφιερώματος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα 90 χρόνια του Συλλόγου.

Σχόλια