Grazer AK-Panathinaikos 2-1 ,21/10/1999


Πρώτος αγώνας για την δεύτερη φάση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Γ.Κυράστας): Νικοπολίδης ,Ολιβάρες (84' Ασάνοβιτς) ,Χένρικσεν ,Βόκολος ,Γκούμας ,Μπασινάς ,Σιπνιέφσκι ,Λυμπερόπουλος ,Γκαλέτο ,Πφλίπσεν (76' Κιάσος) ,Καραγκούνης (69' Κόλα)

Διαιτητής: Alan Snoddy (Northern Ireland)

Σκόρερ: 57' Lipa ,64' Sypniewski ,80' Pamic

Κίτρινες Κάρτες:

Κόκκινες Κάρτες:

Εισιτήρια: 5.214

Γήπεδο: Arnold-Schwarzenegger-Stadion

Δήλωσαν:


Klaus Augenthaler: Η νίκη μας είναι καλό αποτέλεσμα για την ομάδα μου, αλλά θεωρώ ότι το 1-0 θα ήταν ακόμη καλύτερο. Το γκολ του Πάμιτς μπορεί να φέρει πολλά εκατομμύρια στην ομάδα μου. Μετά την άσχημη απόδοση του Σαββάτου στο αυστριακό πρωτάθλημα, οι ποδοσφαιριστές ανασυνταχθήκανε. Επρεπε να δείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς ο Παναθηναϊκός είναι έξυπνη ομάδα και για να νικήσεις έπρεπε να προηγηθείς. Ωστόσο, δεν αποφύγαμε τα λάθη.

Γ.Κυράστας: Παραμένουμε φαβορί για την πρόκριση μετά το 2-1.

Ι.Σιπνιέφσκι: Ηθελα η ομάδα μου να πετύχει ένα γκολ και το πέτυχε, αλλά από εκεί και πέρα δεν έβγαλα κανένα θετικό συμπέρασμα. Η Γκράτσερ είναι δυνατή ομάδα και επικίνδυνη και το απέδειξε στα τελευταία είκοσι λεπτά. Συνέχεια έλεγα ότι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και ότι τα προγνωστικά του Αουγκεντάλερ δεν είναι αληθινά και δικαιώθηκα


Πρωτοσέλιδο "Αθλητική Ηχώ":

Βίντεο:

Φωτογραφίες:

































Ρεπορτάζ της εποχής απο το sport.gr


Έφυγε από την Αθήνα για το Γκρατς της Αυστρίας με σκοπό να μην ηττηθεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιάννη Κυράστα, και το είχε καταφέρει μέχρι το 80'. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ηττήθηκε από την Γκράτσερ, αλλά το εκτός έδρας γκολ που πέτυχε με τον Ιγκορ Σιπνιέφσκι του δίνει άλλο άερα για τον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ στις 4/11 και συνεχίζει να τον χρίζει φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου UEFA.

Α Γ Ω Ν Α Σ: O Γιάννης Κυράστας προτίμησε να ξεκινήσει το παιχνίδι με αμυντικούς προσανατολισμούς (με Γκούμα, Βόκολο και Χένρικσεν) ώστε να κρατήσει το μηδέν και στην επίθεση... ό,τι ήθελε προκύψει. Μόνο που στο πρώτο ημίχρονο, δεν προέκυψε τίποτα. Οχι μόνο δεν πέτυχε γκολ, δε δημιούργησε καλές φάσεις στην αντίπαλη εστία, αλλά δεν επισκέφθηκε ούτε μία φορά τα καρέ της Γκράτσερ με αξιώσεις για γκολ. Υποψία ευκαιρίας ήταν η φάση του 13', οπότε και ο Ολιβάρες επιχείρησε σέντρα από αριστερά, ο αυστριακός τερματοφύλακας, Αλμερ, έκανε λάθος έξοδο, αλλά το σουτ του Πφλίπσεν κόντραρε στα σώματα των αμυνομένων. Από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να απειλήσει ξανά, καθώς ο Λυμπερόπουλος ήταν μόνος στην επίθεση και η μπάλα έφτανε με δυσκολία σε αυτόν. Κύρια αιτία το διαρκές μαρκάρισμα των παικτών της Γκράτσερ σε όλο το γήπεδο που δεν άφηνε στον Παναθηναϊκό κενό χώρο για να απαπτυχθεί. Αλλά και οι αυστριακοί από την πλευρά τους δεν παρουσίασαν τίποτα ιδιαίτερο και σε καμία περίπτωση δεν απείλησαν τον Αντώνη Νικοπολίδη. Η άμυνα της ελληνικής ομάδας πολύ καλά στημένη με τον Χένρικσεν να δίνει τέλος σε κάθε προσπάθεια των αυστριακών πριν καλά καλά αυτή ξεκινήσει. Για το μόνο που διακρίθηκαν οι γηπεδούχοι ήταν για το δυνατό τους παιχνίδι και τα σκληρά μαρκαρίσματά τους, κυρίως στον Λυμπερόπουλο.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν δραματικά με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, οπότε και η Γκράτσερ χωρίς να δημιουργήσει ευκαιρίες έφτασε στο γκολ. Στο 57' ο Ακουέγκμπου γύρισε την μπάλα από τα αριστερά και ο Λίπα από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με σουτ. Το γρήγορο γκολ στην επανάληψη της Γκράτσερ, ανάγκασε την ελληνική ομάδα να εντείνει τις προσπάθειες της για να πετύχει ένα τέρμα. Ωστόσο, οι αυστριακοί ήταν αυτοί που έχασαν την ευκαιρία να κάνουν το 2-0. Στο 62΄ο σκόρερ του πρώτου γκολ, Λίπα, βρέθηκε μόνος στη μεγάλη περιοχή, αλλά το σουτ που έκανε βρήκε σε ετοιμότητα τον Νικοπολίδη, που απέκρουσε. Στο επόμενο λεπτό (63') ήταν σειρά του Παναθηναϊκού να χάσει καλή ευκαιρία. Ο Σιπνιέφσκι σούταρε έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ. Το γκολ της ισοφάρισης για τους πράσινους ήρθε στο 65', οπότε και ο Πφλίπσεν με μπαλιά στην πλάτη της άμυνας της Γκράτσερ βρήκε τον Σιπνιέφσκι, ο οποίος με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έκανε το 1-1. Μετά την ισοφάριση και την επίτευξη του εκτός έδρας γκολ, που είχε ζητήσει ο Κυράστας από τους παίκτες του, εκείνοι οπισθοχώρησαν προκειμένου να διατήρησουν την ισοπαλία, αλλά το πλήρωσαν με ένα δεύτερο σε βάρος τους γκολ. Η άμυνα της ελληνικής ομάδας δεν ήταν τόσο σταθερή όσο στο πρώτο ημίχρονο και φάνηκε να μην μπορεί να διώξει την μπάλα μακριά από την περιοχή της και να μην αντιδρά σωστά στην πίεση της αντιπάλου. Ωστόσο, μεγάλη ευκαιρία από την Γκράτσερ δεν ήρθε πριν το 81', λεπτό που πέτυχε το νικητήριο γκολ. Ο Πάμιτς νίκησε για πρώτη φορά στον αέρα τον Βόκολο και με κοντινή κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Λίπα έκανε το 2-1. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να αποφύγει την ήττα αν στο 87' μετά από γύρισμα του Μπασινά πρώτα ο Ασάνοβιτς δεν έκανε καλό κοντρόλ και στη συνέχεια ο Λυμπερόπουλος δεν έστελνε την μπάλα άουτ με γυριστό σουτ από κοντά.

ΓΚΡΑΤΣΕΡ: Μία ομάδα που στηρίζεται στο σύνολο και όχι στις μονάδες της. Κύριο χαρακτηριστικό της η δύναμη, που πολλές φορές, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, έφτανε στα όρια της σκληρότητας. Δεν παρουσίασε τίποτα σπουδαίο, αλλά έδειξε ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο όσες ευκαιρίες της παρουσιάζονται. Δηλαδή, όπως ακριβώς την περιέγραφαν ...οι φήμες και οι άνθρωποι που την ήξεραν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Απείχε πολύ από την ομάδα που νίκησε 5-0 την Καλαμάτα τέσσερις μέρες πριν. Ισως για αυτό να έπαιξε σημαντικό ρόλο το σχήμα που παρέταξε ο Γιάννης Κυράστας. Κατέβασε 11αδα με καθαρά αμυντικούς προσανατολισμούς και με κύριο στόχο να μη δεχθεί γκολ. Δεν υπολόγιζε, όμως, ότι ο Νίκος Λυμπερόπουλος δε θα είχε τη βοήθεια των Πφλίπσεν και Καραγκούνη, που δε βρέθηκαν και στην καλύτερή τους μέρα, όπως άλλωστε και ο Ολιβάρες στον οποίο έπεσε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του Παναθηναϊκού, καθώς στα δεξιά ήταν μόνος του ο Μπασινάς με τον Καραγκούνη να συγκλίνει προς στο κέντρο. Επίσης, δεν υπολόγισε ότι άμυνα του που στο πρώτο ημίχρονο ήταν για... σεμινάριο, θα έφτανε στο δεύτερο ημίχρονο να δέχεται δύο γκολ από μία ομάδα που απλώς αξιοποίησε όσες ευκαιρίες έκανε.

ΠΡΟΣΩΠΟ: Ο Γιάννης Κυράστας. Δεν τόλμησε να ρισκάρει βάζοντας επιθετικογενή παίκτη ακόμη και όταν βρέθηκε να χάνει είτε με 1-0 είτε με 2-1. Και αν την πρώτη φορά δικαιώθηκε (άλλωστε απέμεναν 33 λεπτά για να ισοφαρίσει), το δεύτερο γκολ της Γκράτσερ τον διέψευσε για την επιλογή του. Γιατί όταν παίζεις με μοναδικός επιθετικό τον ...ντεμί, Λυμπερόπουλο δεν μπορείς να περιμένεις πολλά.

POINT: Το γκολ του Σιπνιέφσκι στο 65', που παρά την ήττα αφήνει πολλές πιθανότητες πρόκρισης στον Παναθηναϊκό. Αρκεί να το εκμεταλλευτεί στον αγώνα ρεβάνς του ΟΑΚΑ... 


**Ό,τι λάθος βρείτε στα στοιχεία για το εν λόγω ματς ή ό,τι φωτογραφία ή βίντεο έχετε ,μπορείτε να μας στείλετε στο panathinaikos.press@gmail.com ώστε να το διορθώσουμε/ενσωματώσουμε και να μας βοηθήσετε στην προσπάθεια να προσφέρουμε ένα πληρέστατο αρχείο στους φίλους του Παναθηναϊκού.

Σχόλια