Να γιατί ήταν αμέτοχοι και όχι κακοδιαχειριστές!


Η πιο τρανή απόδειξη για το που πρέπει τελικά να επιρριπτονται οι ευθύνες για το ανοιγμα της ΠΑΕ Παναθηναικος ,βγήκε σήμερα από το δημοσίευμα της εφημερίδας Goal News και του Bασίλη Βεργη. Αθελα τους βέβαια αλλά φαίνεται γιατί η πολυμετοχικότητα προκάλεσε άνοιγμα και γιατί η τωρινή κατάσταση δεν είναι απόρροια κακοδιαχείρισης. Ή για να είμαι πιο ακριβής ,φαίνεται γιατί είναι απόροια κυρίως της απροθυμίας των μετόχων να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Οπως έχω γράψει και παλαιότερα ,η πολυμετοχικότητα στον Παναθηναικό πέτυχε τα δυο χρόνια που λειτούργησε -κάπως- ομαλά. Δηλαδή όταν είχαμε μια σταθερή διοίκηση και οι μέτοχοι έβαζαν το χέρι στην τσέπη. Και ότι πέτυχε ,το πιστεύω ακράδαντα και δεν το λέω απλά για να το πω. Ό,τι έγινε από το καλοκαίρι του 2010 δε γίνεται να τα ριξει κάποιος στην πολυμετοχικότητα επειδή του ένα δεν του άρεσε το όλο σκηνικό ,του αλλου του άρεσαν τα παιχνίδια και του παραλου του πονουσε το στομάχι.

Τα πάντα είναι θέμα προσδοκιών. Πως φανταζόμαστε κάτι ,τι βλέψεις έχουμε για αυτό και πόσο πρόθυμοι είμαστε να το στηρίξουμε με πράξεις. Με άλλα λόγια πως προσδιοριζουμε αυτό το κάτι. Στην πολυμετοχικότητα κάποιοι προφανώς μπορεί να πίστευαν ότι δεν είναι το κύριο ζητούμενο οι μεταγραφές και η δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας ,αλλά οι ισοσκελισμενοι προϋπολογισμοί και τα μακροχρόνια σχέδια. Ε για αυτά είχαμε τον Τζίγγερ που εκ του αποτελέσματος απέτυχε και εκεί. Την Ανοιξη του 2008 λοιπόν ,ο κόσμος ζητούσε την αλλαγή ιδιοκτησίας για να ρίξει χρήμα και όραμα στην ομάδα φέρνοντας τους Παναθηναικους πίσω στο γήπεδο. Το καλοκαίρι έγινε εν τέλει αλλαγή τρόπου ιδιοκτησίας και νέοι μέτοχοι μπήκαν στην ΠΑΕ βάζοντας ζεστά εκατομμύρια στα ταμεία της ομάδας. Αυτοί ήξεραν καλύτερα από όλους πως δεν γίνεται να μην βάλουν κι άλλα για να στηρίξουν την δημιουργία του μεγάλου οικοδομήματος που πήγαινε να χτιστεί. Και αν δεν το ήξεραν πολύ απλά είναι ανίκανοι για να κρατάνε επιχείρησεις.

Ειδικά τα αδέρφια Γιαννακόπουλοι ποτέ δεν μπόρεσα να κατανοήσω γιατί διαμαρτυρόντουσαν για τα υπέρογκα ποσά που ξοδευόντουσαν. Είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα έπρεπε να ενστερνιστούν αυτήν την οικονομική πολιτική ,αφόυ κι αυτοί τον ίδιο δρόμο είχαν χαράξει για να κάνουν τον Παναθηναικό τον μεγαλύτερο αυτοκράτορα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτός που μπορούσε να διαμαρτύρεται ήταν ο Τζίγγερ που έπρεπε να πληρώνει τα μισά ,αλλά δικιά του επιλογή δεν ήταν να μπει στον χορό με αυτό το ποσοστό;

Τα ανοίγματα στα 2 χρόνια της πολυμετοχικότητας έφτασαν τα 65,000,000 Ευρώ ,αλλά εδώ θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Συμφωνούμε ότι ήρθαν μεγάλοι παίκτες που προσέφεραν τα μέγιστα και μας έφεραν επιτυχίες; Συμφωνούμε επίσης ότι για να έρθουν τέτοια ονόματα χρειαζόταν να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη; Συμφωνούμε ότι έχουν πάρει όλες οι διοικήσεις του κόσμου ακριβοπληρωμένα παλτά; Αν όχι ,τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσετε να διαβάζετε το κείμενο..

Τα πολλά έξοδα λοιπόν έφεραν και πολλά έσοδα στην ΠΑΕ και μάλιστα χωρίς να παίζουμε και τις 2 χρονιές στο Champions League. Εσοδα από τον κόσμο που πλέον γούσταρε που έβλεπε παικταραδες και επιτυχίες. Για αυτό και το ρεκόρ των διαρκείας το 2010 ,το οποίο δεν έγινε για κανέναν Τζίγγερ και για κανέναν Πατέρα ή Βγενόπουλο.

Πάμε πάλι πίσω στα ανοίγματα λοιπόν...

Ολοι εσείς που μιλάτε για καταστροφικές οικονομικές πολιτικές ,έχετε δουλεψει ποτέ σε κάποια επιχείρηση ή έχετε ακούσει ποτέ τις λέξεις ´´επένδυσή´ και ´´απόσβεσή´´; Εσάς σας φαινόταν να μην έπιανε η επένδυση της ομάδας του 2010; Αν υπήρχε ομαλότητα στα διοικητικά και όχι αλλαγές προσώπων πιστεύετε πως δεν θα υπήρχε καλύτερη τύχη στην ομάδα; Η ομάδα και πρωταθλήματα θα έπαιρνε και champions league θα έβγαινε διεκδικώντας το καλύτερο και θα στελεχονοταν κι άλλο. Ολα αυτά θα οδηγούσαν σε σταδιακή σύγκλιση εσόδων-εξόδων και δεν χρειαζόταν κάθε χρόνο να φεύγουν τρέλα ποσά και να έχουμε μεγάλα μεταγραφικά budgets. Η επένδυση έπιανε και η ομάδα θα εστρωνε. Το ένα θα έφερνε το άλλο μετά ..μπορεί να έπαιρνε 2-3 χρόνια αλλά θα ερχόταν και η σύγκλιση. Αλλά μέχρι τότε ήθελε λεφτά. Το πάρτυ τελείωσε όταν οι αμέτοχοι δεν γούσταραν να βάζουν άλλα λεφτά και εκεί τα ανοίγματα λογικό θα ήταν να εμφανιστόυν και να διογκωθουν όταν δεν υπήρχε κανείς να τα χρηματοδοτεί.

Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα αλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση. είπαμε.. Αν υπήρχαν μέτοχοι που πίστευαν πως θα έβαζαν μόνο μια φορά λεφτά ή θα κον´ομαγαν κιόλας τότε δεν τους φταίει κανείς άλλος εκτός από τον ίδιο τους τον εαυτό.


Θέλετε όπως και δηποτε να μιλήσουμε για κακοδιαχείριση και φαγοποτια; Αυτά τα ξέρουμε και τα έχουμε κριτικαρει μέσα από το blog. Όταν το κόστος προσωπικού της ΠΑΕ εκτινάσσεται σχεδόν κατά 2.000.000 € σίγουρα κάποιος φταίει ,όπως και σίγουρα κάποιοι κάνανε ζωάρα. Για αυτά είναι υπεύθυνη η διοίκηση. Αλλά το πραγματικά μεγάλο φαγοπότι έγινε με τους managers και τις ομάδες που εισέπραξαν σε 2 χρόνια 42.500.000 Ευρώ περίπου. Μου θυμίζει μάλιστα μια ατάκα ενός δημοσιογράφου που είχε πει το καλοκαίρι του 2008 ότι ο Παναθηναϊκός συμπεριφέρεται σαν έναν δημόσιο υπάλληλο που του έκατσε το λοττο και δεν ξέρει που να αρχίσει να πρωτοξοδεύει. Αυτό ίσχυε αλλά για το πρώτο καλοκαίρι μόνο. Στο δεύτερο η κατάσταση έστρωσε αρκετά -κι ας γίνανε μεταγραφές μεγαλύτερων ονομάτων- και επιβεβαιώνει αυτό που έλεγα παραπάνω.

Τέλος ,θέλω να δούμε και το έλλειμμα που παρουσίασε ο Τζίγγερ την σαιζόν 2007-2008. Έχει πραγματικά ενδιαφέρον να ξέραμε πως δημιουργήθηκε ,την στιγμή που είχε ρόστερ πολύ πιο χαμηλής αξίας απο ότι επί πολυμετοχικότητας ,αμοιβές σε ομάδες και managers ψίχουλα και κόστη διοίκησης λιγότερα απο τα μισά των επόμενων ετών. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό..

Το εν κατακλείδι όλων των παραπάνω είναι αυτό που σας είπα: Το άνοιγμα στην ΠΑΕ προέκυψε επειδή οι μέτοχοι σταμάτησαν να βάζουν λεφτά. Και για αυτό είναι αμέτοχοι ,για αυτό και τα χρέη δεν είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης. Εκτός κι αν το 2008 θέλατε να πέσει λίγο χρήμα και να γίνονται επιλογές σε βάθος χρόνου. Εγώ πάντως σε αρχική βάση δεν ήθελα κάτι τέτοιο..

ΥΣ: Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως: Η πολυμετοχικότητα κράτησε 2 χρόνια και πέτυχε.

Σχόλια

  1. ναπολιτανος13/12/12 2:53 μ.μ.

    baggelis μην πετας κατι επειδη ξερεις οτι δεν εχει κανεις την πολυτελεια να σου απαντησει αμεσα.......τα εσοδα δεν περιλαμβανουν και την αμκ των 67.000.000 ευρω........οκ? μην λεμε παπατζες ετσι για να δημιουργησουμε εντυπωσεις.....ο λατρεμενος σου γιαννης ειδικα στο διοικητικο κομματι εαν εξαιρεσεις τον αντωνιαδη απο πλευρας βγενο και ησαια απο πλευρας πατερα.....ολοι οι υπολοιποι ειναι εκλεκτοι του τζιγγερ......και πιθανον να αγνοεις οτι πηραν και τρομακτικη αυξηση στους μισθους τους.......αυτα για την προπαγανδα σου.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατσε ρε φιλε κατσε...ποιοι ηταν οι αμετοχοι που δεν ηθελαν να βαζουν λεφτα?ποιους εννοεις?τον βγενοπουλος με τα 22εκατ μεσα σε 2 χρονια?ποιους εννοεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίταξε φίλε Γιάννη -χωρίς να είμαι Τζιγγερολάγνος , έχω γράψει πολλά εναντίον του- το έτος 2001 , ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από κοινού μαζί με τον ερασιτέχνη διέθεσαν το ποσό των 7,000,000 ευρώ για ανακατασκευή της Λεωφόρου.
    Τι έγινε:


    Μπαζώθηκε ο προϋπάρχων αγωνιστικός χώρος και έγινε νέος διαστάσεων 105x68 μέτρα.


    Φυτεύτηκε νέος υπερσύγχρονος χλοοτάπητας.


    Τοποθετήθηκαν νέα πλαστικά καθίσματα.


    Τοποθετήθηκαν μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος σε όλα τα υποστυλώματα της Θύρας 13 και όπου αλλού υπήρχε πρόβλημα.


    Φτιάχτηκαν νέοι χώροι αποδυτηρίων και δημοσιογραφικά θεωρεία.


    Τοποθετήθηκαν 4 νέοι προβολής στο γήπεδο για ματς τσάμπιονς λίγκ.


    Τοποθετήθηκαν 2 νέα μεγάλα σκέπαστρα, κοντά 80 μέτρα το καθένα κατά μήκος των οδών Αλεξάνδρας και Τσόχα.


    Βελτιώθηκε ο φωτισμός και ο περιβάλλων χώρος.


    Με αυτά το γήπεδο της Λεωφόρου έγινε ένα σύγχρονο στάδιο 17000 θέσεων που μπορεί να φιλοξενεί ακόμα και σήμερα (με κάποιες μικρές προσθήκες) ματς της ΟΥΕΦΑ. Το ότι εμείς αγνοούμε ότι υπάρχει και θέλουμε νέο το έχω γράψει μέσα από αυτό το σάιτ , ότι είναι ΛΑΘΟΣ.
    Θα μπορούσε , σε αυτό συμφωνώ μαζί σου , εκεί που ξεκίνησε για το νέο γήπεδο στο Βοτανικό να κοιτάξει πως θα βελτιώσει την Λεωφόρο (ανακατασκευή κερκίδων , ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων εγκαταστάσεων) που σε τελική ανάλυση θα κόστιζαν πολύ λιγότερο από ότι ένα νέο γήπεδο.
    Εξάλλου από ότι κατάλαβα μένεις στη Βιέννη , που η μεγάλη ομάδα αυτής της πόλης είναι η Ραπίντ. Αν δεν κάνω λάθος , η Ραπίντ έχει γήπεδο το Χάνναμπι, που η χωρητικότητά του είναι όση της Λεωφόρου μόνο που έχει γίνει πλήρη και ριζική ανακαίνιση - ενεργειακή αναβάθμιση του γηπέδου. Η Ραπίντ που είναι και αυτή μεγάλη ομάδα , δεν χρησιμοποιεί ως έδρα το Πράτερ που είναι χωρητικότητας όσο το ΟΑΚΑ.
    Γενικά , δεν διαφωνώ , αλλά τουλάχιστον για τη Λεωφόρο το 2001 ο Βαρδινογιάννης έδωσε ένα σημαντικό ποσόν και αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννης13/12/12 2:58 μ.μ.

    Που είναι το γήπεδο μας , που είναι οι εγκαταστάσεις ;;;;
    30 ολόκληρα Χρόνια και δεν έχουμε τίποτα απολύτως , γι'αυτο σταματήστε τις κουταμαρες , όλοι κάνουν λάθη , και μην ξεχνάμε ποσά λεφτά τσεπωθηκαν όλα αυτά τα 30 χρόνια και που πήγαν ;;;
    Στις τσέπες του ράλιστα και σια.....
    Η έχω άδικο μήπως , ξεχάσατε ότι πήρε δάνειο απο την Τράπεζα Πειραιώς ;;;;;;
    Εγώ όχι.......

    Γιάννης Βιέννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννης13/12/12 2:58 μ.μ.

    Εγώ ξέρω ένα , όταν θες ομάδαρα ρίχνεις και χρήμα , αλλα λόγο ράλιστα πήγαμε κατα διαόλου , ότι και να λέτε για Πατέρα και Βγενω είναι περιττό , στα 30 χρόνια δεν μπήκαν ούτε 30 και μόνο αυτοί οι δυο με τους μικρό μετόχους βάλανε τα δίπλα !!!!
    Τότε όλοι ΠΑΤΕΡΑ και ΠΑΤΕΡΑ φωναζαμε και τώρα των βρίζουν , έχουμε γίνει χειρότερη απο τους GAYRO ...

    Γιάννης Βιέννη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε τα μπέρδεψα , λέω το εξής απλό . Όταν χάνεις 20 εκατομμύρια για διοικητικά έξοδα και χάνεις και άλλα 20 με τις αποτυχημένες μεταγραφές Αντωνίου ( τη πρώτη σεζόν ) τότε αυτό δε μπορεί παρά να είναι τουλάχιστον κακοδιαχείριση.

    Το έχεις ξανααναφέρει αυτό με τον μπασκετικό Παναθηναικό και είναι μια τελείως λάθος προσέγγιση. Για το εξής απλό γιατι τα όποια ελλείμματα προέκυπταν τα κάλυπταν ΠΑΝΤΑ οι Γιαννακόπουλοι ποτέ μας δεν ενδιαφερθήκαμε στο μπάσκετ για χρεη για την FIBA που θα μας πετάξει έξω από τις Ευρωπαικές διοργανώσεις..εκεί σηκώναμε Ευρωπαικά.
    Θα συμφωνούσα λοιπον με αυτό που γράφεις αν και εφόσον ο Βγενοπουλος ο Πατέρας καλύπταν τα χρέη και συνεχιζαν να βάζουν χρήμματα αλλά δε το κάνανε.

    Για την ΑΜΚ ο Τζίγγερ είχε πει οτι την έκανε σε απάντηση του στον Βγενόπουλο που είχε ισχυριστεί οτι πριν την πολυμετοχικότητα υπήρχε έλλειμμα 15 εκατομμυρίων . Τοτε ο Τζίγγερ είχε δώσει στοιχεία για αύξηση 12 εκατομμύριων ευρώ κάτι που δε διαψεύστηκε ποτέ. Καθώς δε και ο Πατέρας όταν είχαν πάρει την διοικηση της ομάδας οι πολυμετοχικοί είχε πει οτι η ομάδα ήταν καθαρή από χρεη. το τελευταίο μπορεί να απαντα και στον Ναπολιτάνο.

    Ναπολιτάνε έχεις δίκιο έκανα λάθος πρόσθεση μαζί με τα 67 εκ της ΑΜΚ και τα έσοδα της τετραετίας 140 εκατομμύρια πάμε στα 207 εκατομμύρια.Επίσης Ναπολιτάνε πρόεδρος ήταν ο Πατέρας τότε που λες.Και σου λέω Ναπολιτάνε μπας και το καταλάβεις εμένα δε με ενδιαφέρει τι έκανε ο Τζίγγερ ..εχω βαρεθεί αυτό το τρυπάκι.
    Εγώ κοιτάω το μέλλον και τι σκατά να γίνει τώρα για να ορθοποδήσει ο Παναθηναικός και να καλύψει τα ΧΡΕΗ.. Και ο Τζίγγερ πλεον ο αγαπημενος μου...( ελεος ) έφυγε , οι άλλοι τι κάνουνε που είναι εδώ κρατώντας τις μετοχές και μη βάζοντας σοβαρά χρήματα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. γιοχαν κρουφ13/12/12 2:58 μ.μ.

    ωραιο αρθρο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ναπολιτανος13/12/12 2:58 μ.μ.

    δεν μπορει να καλυψε το ελειμμα ο τζιγγερ με α.μ.κ 12 μυριων ευρω....οταν ο σοροπιαστος εχει κανει παντιερα οτι το ελειμμα το 2007-08 ειναι 3.7 μυρια.......δεν βγαινουν τα μαθηματικα σου........βρες κατι αλλο να πεις.......και εαν αυτο που θα πεις το τεκμηριωσεις θα το δεχτω χωρις δευτερη κουβεντα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η σεζόν 2007-2008 έκλεισε με έλλειμμα 10 εκατομμυρίων ευρώ και τον Μάιο
    του 2008 προκηρύχθηκε ΑΜΚ ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για να ισοσκελιστεί
    ο προϋπολογισμός, η οποία καλύφθηκε από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

    απο πράσινα νέα
    http://prasinanea.gr/football/Dioikitika/article1952104.ece

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν και το δημοσιευμά του goal δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ανακυκλώνει κουβέντες..Θέλω να θίξω ορισμένα σημεία πάνω σε αυτό που θεωρώ σημαντικά .

    1.Ανεπίπτρεπτο μια συνολική επένδυση 220 εκατομμυρίων ευρώ ( μαζεμένα όλα τα έσοδα ) και η ομάδα σήμερα να έχει ΧΡΕΗ 27 εκατομμύρια ευρω ! Σημαίνει οτι κάτι έγινε τελείως ΛΑΘΟΣ και ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ εως και διαλυση του Παναθηναικού όπως τον ξέραμε. Για ευθύνες μη μπούμε πάλι στο γαιτανάκι αυτό τις έχουνε ΟΛΟΙ . Κυρίως όμως για εμένα αυτοί που είχανε την διοικηση αλλά και αυτός που τους άφησε να κάνουν όσα κάναν.

    2. Τρομάζουν τα διοικητικά έξοδα από το 2008 2009 και 2010. Ξαναδείτε τα νούμερα . 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ , 5,9 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ και 5.2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ . Αυτά μη μπερδεύεστε ειναι ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ( δεν έχουνε δηλαδή να κάνουν με μεταγραφές ΣΥΝΟΛΟ 18 και πλεον ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ..Αν αυτό δεν είναι τουλάχιστον κακοδιαχείριση τότε εγώ είμαι Κινέζος.. Αν συμπεριλάβουμε και τα 20 εκατομμύρια της πρώτης αποτυχημένης χρονιάς Αντωνίου φθάνουμε στα 40 εκατομμύρια ευρώ..σχεδον πεταμμένα λεφτά..

    Y.Γ Το έλλειμμα του 2007 -2008 ο Τζίγγερ το κάλυψε με ΑΜΚ 12 εκατομμυρίων ευρώ πριν γίνει η πολυμετοχίκοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολυ σωστα τα λες φιλε και να προσθεσω κατι. Αν την επομενη χρονια του νταμπλ δεν μας κατεκλεβε ο μαριδακης και το βρωμερο συστημα ποδοσφαιρου που εχουμε στην ελλαδα ο ΠΑΟ δεν θα ειχε καν τρυπα τωρα λαμβανοντας περιπου εξτρα 30 μυρια. Αλλα βεβαια στο ελλαδισταν ζουμε οποτε ο γκειρος πρεπει να περνει ολα τα φραγκα ανεξαρτητως αξιας και ολοι οι αλλοι να πανε να γαμηθουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΣΑΤΣΟΣ13/12/12 3:02 μ.μ.

    Και μετά ξύπνησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ε ολοι οι αλλοι εκτος απο την οικογενεια μια χαρα εβαζαν φραγκα και ειχαν τον γκοντζο να τους λεει αλεξιπτωτιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. φίλε μου ,εσένα που πηγαίνεις γήπεδο και βάζεις λεφτά για ένα εισιτήριο ,αν γυρίζει και σου λέει ένας μαλάκας ότι είσαι στημένος και θες το κακό της ομάδας ,θα σταματήσεις να αγοράζεις το εισιτήριο και να πατάς γήπεδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου