Πανθρακικός – Παναθηναϊκός: 1-0 | Το κομμάτι του πάζλ που λείπει



Η αναπάντεχη ήττα του Παναθηναϊκού αποκάλυψε, για ακόμα μια φορά, τις  δημιουργικές αδυναμίες καθώς δεν έχει βρεθεί ο παίκτης που θα τροφοδοτήσει την επιθετική γραμμή της ομάδας. Η τοποθέτηση του Τοτσέ στον αγωνιστικό χώρο έκανε λίγο πιο κινητικό το τριφύλλι, αλλά ο τρόπος που αναπτύσσεται η ομάδα στο set παιχνίδι δεν προβληματίζει ακόμα και αδύναμες ομάδες όπως ο Πανθρακικός.


Οι συνεχείς εναλλαγές θέσεων των ακραίων επιθετικών δεν κάνουν την ομάδα απρόβλεπτη και ο παίκτης που κινείται ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου συνεχίζει να είναι είδος …  προς εξαφάνιση στην Παιανία.

Ο Φερέιρα αρέσκεται να τοποθετεί παίκτες πίσω από τον σέντερ φορ του, με ξεκάθαρο ρόλο τη συνεχή απασχόληση του ενός αμυντικού χαφ του αντιπάλου. Στην θητεία στους πράσινους ο Φερέιρα τοποθέτησε σε συγκεκριμένο ρόλο τους Λ. Γκαρσία, Νίνη, Κλέιτον, Λάζο, Φορναρόλι, Κουίνσι, Ζέκα κτλ.

Οποιοδήποτε πλάνο και αν επιλέγει ο Πορτογάλος (είτε αυτό της κατοχής και του 4-6-0 την προηγούμενη χρονιά, είτε αυτό του pressing στις πρώτες μπάλες που βλέπουμε φέτος) ο ρόλος του “αντιδεκαριού” είναι πολύ απαιτητικός στο πλάνο του. Δεν είναι τυχαίο πως όποια ομάδα παίξει man to man τον συγκεκριμένο  παίκτη μπλοκάρει τον ΠΑΟ και δεν του επιτρέπει να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Ο κόουτς ζητάει από τον συγκεκριμένο παίκτη:


  • να τοποθετηθεί με αξιώσεις ανάμεσα στους κόφτες όταν η ομάδα κάνει οργανωμένη άμυνα και
  • να παίξει με πλάτη και να υποδεχτεί τη μπάλα από τον άξονα τροφοδοτώντας είτε τις πλευρές του (συνήθως τα ανεβασμένα μπακ) είτε το σέντερ φορ, ακολουθώντας παράλληλα τις επιθέσεις της ομάδας πατώντας στη αντίπαλη περιοχή.

Η μειωμένη παραγωγικότητα του φετινού ΠΑΟ οφείλεται στην αδυναμία του “αντιδεκαριού” να διεκπεραιώσει με αποτελεσματικότητα τα ζητούμενα του Φερέιρα.

Ο Γκαρσία στον απαιτητικό ρόλο του Φερέιρα (φώτο από τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, 11/2010)

Σχόλιο: Η επιτυχία της συνταγής Λέτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολύ καλή πλάτη που έχει ο Αργεντίνος και μπορούσε να τοποθετήσει βαθιά την επιθετική γραμμή της ομάδας του, χωρίς να υπάρχει απώλεια της κατοχής της μπάλας. Αποτέλεσμα του παραπάνω ήταν ο σωστή τροφοδότηση –με βάση τα φυσικά προσόντα- του Κουίνσι.

Στη φετινή χρονιά που η μειωμένη ποιότητα τις ομάδας ανάγκασε τον κόουτς να αλλάξει το πλάνο στον επιθετικό τομέα, η συγκεκριμένη θέση έχει ακόμη περισσότερες απαιτήσεις για τον Φερέιρα. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον Φουστέρ στον Ολυμπιακό και τον ρόλο που του είχε αναθέσει ο Βαλβέρδε, αντιλαμβάνονται ποια είναι τα απαιτητά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει ο παίκτης που επωμίζεται το συγκεκριμένο ρόλο. Ο Φουστέρ δίχως να διαθέτει την καλύτερη πλάτη, ούτε πολύ υψηλή τεχνική, έχει την ικανότητα να τρέχει παράλληλα στο γήπεδο υποστηρίζοντας τα αμυντικά χαφ. Παράλληλα, μπορεί να ακολουθήσει “από πίσω” τις φάσεις κινούμενος συχνά ως κρυφός περιφερειακός επιθετικός.

Ο Χριστοδουλόπουλος δεν έχει καταφέρει μέχρις τιμής να τροφοδοτήσει την ομάδα κάθετα και αυτός είναι και βασικός λόγος της μετατόπισής του στην πλάγια γραμμή στην Κομοτηνή. Επιπλέον, ούτε ο Κουίνσι ούτε ο Λάζος έχουν καταφέρει να πατήσουν στις αντίπαλες περιοχές με αξιώσεις γεγονός που καταδεικνύει το πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο στον ρόλο του παίκτη- κλειδί που ψάχνει ο Πορτογάλος. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ο παίκτης που μέχρι σήμερα μπόρεσε να εκτελέσει αυτή τη δύσκολη “δουλειά” με τη μεγαλύτερη επιτυχία (χωρίς να σημαίνει πως ήταν και ότι καλύτερο είδαμε…) ήταν ο Κλέιτον. Ο Βραζιλιάνος μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό του ματς πολύ καλύτερα από τους παίκτες που έχουμε δει μέχρι στιγμής φέτος στην ομάδα.

Η παρουσία του Κατσουράνη στον απαιτητικό ρόλο του Φερέιρα (φώτο από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό 3/2012)

Συμπέρασμα

Η απουσία του Κατσουράνη μεγένθυνε το πρόβλημα που υπάρχει στην κάθετη κυκλοφορία για τους πράσινους και κόστισε ήδη 5 βαθμούς.  Το pressing του Φερέιρα απαιτεί γρήγορη σκέψη και μεταβίβαση, δηλαδή ικανότητες που δε διαθέτει κανένας παίκτης άξονα πλην του Έλληνα χαφ. Επιπρόσθετα, συνεχίζει να λείπει ένα μεγάλο κομμάτι από το πάζλ του Πορτογάλου αφού δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα τον παίκτη που θα αξιοποιήσει τα ατομικά πλεονεκτήματα των παικτών της επιθετικής γραμμής του τριφυλλιού.


http://www.overlap.gr/panthrakikos-panathinaikos-1-0-to-kommati-tou-pazl-pou-lipi/

Σχόλια