Αφιέρωμα για τον Γιώργο Καραγκούνη



Ο Γιώργος Καραγκούνης την Πέμπτη το απόγευμα ,με δάκρυα στα μάτια, έκλεισε το κεφάλαιο Παναθηναϊκός με μια συνέντευξη του, στην οποία μετά βίας έβγαιναν όλα όσα ήθελε να πει.

Άλλωστε ο "Κάρα" έζησε στο Τριφύλλι, σχεδόν, την μισή έως τώρα ζωή του. Εκτός από τις 11 επαγγελματικές χρονιές με την πράσινη φανέλα είχε τουλάχιστον άλλες τέσσερις στα τμήματα υποδομής του Τριφυλλιού καθώς είναι προϊόν της ακαδημίας του Παναθηναϊκού.

Ο Γιώργος Καραγκούνης είναι αυτό που λέμε "γέννημα θρέμμα" της Παιανίας. Γι' αυτό άλλωστε αγάπησε τόσο πολύ αυτή την ομάδα και αγαπήθηκε άλλο τόσο από τον κόσμο της.

Μπροστά, λοιπόν, στη διαφαινόμενη αποχώρησή του από το Τριφύλλι τα "Πράσινα Νέα" ετοίμασαν ένα αφιέρωμα στον "Τυπάρα" με την πορεία του στον Παναθηναϊκό. Μέσα από πολλές φωτογραφίες και βίντεο θα θυμηθούμε στιγμές από την σπουδαία καριέρα του "Κάρα" με την πράσινη φανέλα.

Η πρώτη σεζόν ως επαγγελματίας 

Ο Καραγκούνης έγινε επαγγελματίας τη σεζόν 1995-96, αλλά εκείνη την χρονιά, με την ομάδα να φτάνει στο νταμπλ, δεν είχε καμία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού.

Όπως και τώρα έτσι και τότε ο "Κάρα" ήθελε να παίζει για αυτό και ζήτησε να πάει κάπου ως δανεικός ώστε να πάρει τις ευκαιρίες του και να αρχίσει να "ψήνεται". Η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα με τον "Τυπάρα" να "μετακομίζει" στον Απόλλωνα Αθηνών για δυο χρόνια όπου είχε 63 συμμετοχές και 9 γκολ.


Georgios Karagounis - LEGEND από dinosauros13


Ο δρόμος της επιστροφής

Το καλοκαίρι του 1998 με τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο ο Γιώργος Καραγκούνης παίρνει τον δρόμο της επιστροφής για την ομάδα της καρδιάς του. Ο "Κάρα" μάλιστα γίνεται βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος της ομάδας του Παναθηναϊκού έχοντας 29 συνολικά παρουσίες και πετυχαίνοντας επτά γκολ στην Ελλάδα.

Το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα σε επίσημο ματς το πραγματοποίησε στις 8 Νοεμβρίου 1998 κόντρα στον Εθνικό Πειραιώς. Σε μια αναμέτρηση που διεξήχθη στο "Γ. Καραϊσκάκης" και έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα.


Georgios Karagounis  ●  Panathinaikos Soul  ●... από greenfaliro

Το πρώτο επίσημο γκολ ήρθε σε ματς Κυπέλλου και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου 1999 όταν ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον Αθηναϊκό. Ο "Κάρα" είχε πετύχει το ένα από τα έξι πράσινα τέρματα στην νίκη με 6-1 του Παναθηναϊκού.

Δεκατρείς μέρες αργότερα ήρθαν και τα πρώτα γκολ στο πρωτάθλημα όταν κόντρα στην ομάδα που είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του, τον Εθνικό Πειραιώς σκόραρε δυο φορές. Η αναμέτρηση είχε διεξαχθεί στις 19 Απριλίου 1999 στο ΟΑΚΑ και το Τριφύλλι είχε επικρατήσει με 5-1.

Η πρώτη Ευρωπαϊκή συμμετοχή

Την επόμενη περίοδο, σεζόν 1999-00, με τον Γιάννη Κυράστα στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο "Κάρα" θα πραγματοποιήσει την πιο παραγωγική του χρονιά. Σε σύνολο 36 αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη θα πετύχει 11 τέρματα, όλα στις εγχώριες διοργανώσεις ενώ θα πραγματοποιήσει και το Ευρωπαϊκό του ντεμπούτο.


George KaragounisThe captain of Panathinaikos FC... από greenfaliro

Συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1999 ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας έριξε τον "Κάρα" στο ματς με την Νόβα Γκόριτσα στη νίκη του Τριφυλλιού με 1-0 χάρη στο τέρμα που σημείωσε ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Εκείνη την σεζόν ο Παναθηναϊκός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, αλλά το "κατεστημένο" ήθελε το Τριφύλλι να βγει δεύτερο... και δυστυχώς έτσι έγινε.

Ρεκόρ συμμετοχών και ονειρικό... γκολ

Τη σεζόν 2000-2001 ο Καραγκούνης έπαιξε τα περισσότερα παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό σε μια χρονιά καθώς αγωνίστηκε σε σύνολο 42 αγώνων ελεώ και της σπουδαίας Ευρωπαϊκής παρουσίας των πράσινων.

Μάλιστα στην διάρκεια της σεζόν πέτυχε και το πρώτο του Ευρωπαϊκό τέρμα. Ένα γκολ... όνειρο στο "Θέατρο των ονείρων" κόντρα στην Μάντεστερ Γιουνάιτεντ.

Το Τριφύλλι έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ σε έναν όμιλο με αντιπάλους τις Λα Κορούνια, Γιουβέντους και Αμβούργο. Οι πράσινοι πήραν την πρόκριση και στους "16" βρήκαν απέναντί τους τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεν, Βαλένθια και Στουρμ Γκρατς.

Στο πρώτο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Μάντσεστερ στο Ολντ Τράφορντ και ο Γιώργος Καραγκούνης με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπαρτέζ ισοφαρίζοντας το σκορ για το Τριφύλλι σε μια αναμέτρηση που τελικά έληξε με 3-1 υπέρ των "κόκκινων".

Ηγέτης του Παναθηναϊκού

Ο "Κάρα" έχει αρχίσει να γίνεται ηγέτης πλέον του Παναθηναϊκού και να οδηγεί τους πράσινους σε θριάμβους στην Ευρώπη. Βλέπετε, το "σάπιο" ελληνικό ποδόσφαιρο έπαιζε στους ρυθμούς της παράγκας.

Έτσι την περίοδο 2001-02 ο Καραγκούνης είναι ο πρωτεργάτης της πορείας του Τριφυλλιού μέχρι τους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ και τα ματς με την Μπαρτσελόνα τον Απρίλιο του 2002.


Pao Arsenal 1-0 Karagounis από sakaflias13

Σε μια σεζόν που ο "Τυπάρας" πέτυχε τρία γκολ στην Ευρώπη κόντρα σε Σλάβια Πράγας, Άρσεναλ και Σπάρτα Πράγας βοηθώντας τα μέγιστα τους πράσινους να πραγματοποιήσουν μια ονειρική σεζόν.

Με... κομμένο χιαστό

Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ο Γιώργος Καραγκούνης έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Αγωνίστηκε για σχεδόν είκοσι λεπτά με κομμένο τον χιαστό του. Ήταν η εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου όταν ο "Κάρα" τραυματίστηκε λίγο μετά το 20λεπτό αλλά συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι το ημίχρονο όταν και διαπιστώθηκε το μέγεθος του τραυματισμού του και έγινε αλλαγή.

Πάθος και Καραγκούνης, εξάλλου, αποτελούν δυο ταυτόσημες έννοιες όλα αυτά τα χρόνια που ο "Τυπάρας" παίζει ποδόσφαιρο.

Η χρονιά της... Ριζούπολης

Ο Καραγκούνης με τις σπουδαίες του ευρωπαϊκές εμφανίσεις από την προηγούμενη σεζόν έχει στρέψει τα βλέμματα ευρωπαϊκών συλλόγων πάνω του και παρά τον σοβαρό τραυματισμό του από την αρχή της περιόδου επιστρέφει κανονικά στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των πράσινων.

Την σεζόν 2002-03 αγωνίζεται σε 36 παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη και σημειώνει τρία γκολ. Από τον Γενάρη του 2003, έξι μήνες πριν λήξει το συμβόλαιο του με τους πράσινους, αποδέχεται ως ελεύθερος την πρόταση της Ίντερ για να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό.

Τέσσερα χρόνια σε Ίντερ και Μπενφίκα

Ο 35χρονος ποδοσφαιριστής πραγματοποιεί το όνειρο του και αγωνίζεται για τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη σε Ίντερ και Μπενφίκα. Στους Ιταλούς σε δυο χρόνια έχει 36 συμμετοχές αλλά δεν καταφέρνει να σημειώσει κάποιο τέρμα.

Το καλοκαίρι του 2005 παίρνει μεταγραφή για τους "Αετούς της Λισσαβόνας" όπου θα παραμείνει δυο χρόνια και θα αγωνιστεί συνολικά σε 67 παιχνίδια σκοράροντας μάλιστα και τρία γκολ.

Στην θητεία του στο εξωτερικό κατάφερε να φτάσει και στην κατάκτηση ενός Κυπέλλου Ιταλίας το 2004-05.

Ο επαναπατρισμός και ο Παναθηναϊκός

Το καλοκαίρι του 2007 οι πράσινοι και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης επιθυμούν διακαώς την επιστροφή του Καραγκούνη ώστε ο "Κάρα" να είναι παρών στη συμπλήρωση των 100 χρόνων ιστορίας του Παναθηναϊκού. Έτσι γίνεται και ο διεθνής άσος αφήνει την Μπενφίκα για χάρη του Τριφυλλιού και προκειμένου να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του.

Ο "Κάρα" στην επιστροφή του στην Ελλάδα και το Τριφύλλι πραγματοποιεί 40 εμφανίσεις και πετυχαίνει έξι τέρματα με την πράσινη φανέλα.

Γκολάρες σε Βρέμη και Ισπανία

Ο Καραγκούνης έχει συνδέσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό με πολύ όμορφα Ευρωπαϊκά γκολ και δυο εξ αυτών τα πέτυχε τη σεζόν 2008-09 στην πορεία των πράσινων στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "κεραυνοί" του "Κάρα" κόντρα στην Βρέντερ Βρέμης και την Βιγιαρεάλ ακόμα είναι στο τοπ-10 των καλύτερων γκολ του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη.


PANATHAS-anorthosis 1-0 από greenfaliro

Την πρώτη χρονιά της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό ο Καραγκούνης θα παίξει συνολικά σε 35 ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα πετύχει 10 γκολ.

Λύτρωση το ντάμπλ...

Για έναν παίκτη της αξίας του Γιώργου Καραγκούνη το να μείνει χωρίς τίτλους, (σ.σ. το 1995-96 δεν αγωνίστηκε καθόλου), επειδή κάποιοι είχαν άλλη γνώμη σίγουρα δε μοιάζει λογικό.

Την σεζόν 2009-10, όμως, ήρθε η λύτρωση με τον "Τυπάρα" με την κατάκτηση του νταμπλ από πλευράς Παναθηναϊκού. Ο "Κάρα" οδήγησε τους πράσινους σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έχοντας 41 εμφανίσεις με την πράσινη φανέλα και τρία γκολ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το τέλος της περιόδου τον βρήκε να σηκώνει στο ΟΑΚΑ την κούπα του πρωταθλήματος, ως αρχηγός του Τριφυλλιού, και χιλιάδες κόσμου του Παναθηναϊκού να πανηγυρίζει μαζί του την επιστροφή στους τίτλους.

Την σεζόν 2010-11 ο ρόλος του Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό άρχισε να περιορίζεται, ιδίως μετά την έλευση του Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πράσινο πάγκο. Όχι τόσο στις παρουσίες του σε ματς του Τριφυλλιού καθώς συνολικά έδωσε το παρών σε 34 παιχνίδια, αλλά στον χρόνο συμμετοχή τους. Αρκετές φορές ο "Κάρα" ερχόταν από τον πάγκο και όταν έπαιζε, συνήθως, γινόταν αλλαγή.

Αξιοσημείωτο η 100η παρουσία του στην Ευρώπη

Τη περίοδο που μας πέρασε, η τελευταία όπως αποδείχτηκε για τον Καραγκούνη με την πράσινη φανέλα, στο μόνο που μπορεί να εστιάσει κανείς είναι στην συμπλήρωση 100 Ευρωπαϊκών παρουσιών του "Τυπάρα" με το Τριφύλλι στο στήθος.

Στο πρώτο ματς με την Οντένσε στην Δανία ο "Κάρα" συμπλήρωσε τις 100 συμμετοχές και η "πράσινη" ΠΑΕ πριν το δεύτερο ματς τον τίμησε δίνοντας του μια πλακέτα και μια φανέλα. Ο άσος του Τριφυλλιού μάλιστα αγωνίστηκε σε δυο ακόμη Ευρωπαϊκά ματς και έφτασε συνολικά τις 102 Ευρωπαϊκές παρουσίες.

Στην διάρκεια όλης της περιόδου έπαιξε σε 30 παιχνίδια και πέτυχε ένα γκολ αλλά μόλις σε πέντε ματς αγωνίστηκε βασικός δείγμα του ότι ο Φερέιρα δεν τον υπολόγιζε.

Έφτασε τα 387 παιχνίδια με την πράσινη φανέλα

Συνολικά ο Γιώργος Καραγκούνης σε αυτά τα 11 χρόνια με την πράσινη φανέλα έπαιξε σε 387 παιχνίδια του Παναθηναϊκού, 251 για το πρωτάθλημα όπου βρίσκεται στην 17η θέση της λίστας, 34 για το Κύπελλο και 102 Ευρωπαϊκά ματς.

Τα συνολικά του τέρματα με τη φανέλα του Τριφυλλιού είναι 54 εκ των οποίων 41 έχουν επιτευχθεί στο πρωτάθλημα τοποθετώντας τον "Κάρα" στην 20η θέση της σχετικής λίστας. Επίσης ο "Τυπάρας" έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα πέντε φορές στο Κύπελλο και άλλες 8 στην Ευρώπη.

ΤΙΤΛΟΙ:

2 Πρωταθλήματα: Παναθηναϊκός (1995–96, 2009–10)

1 Κύπελλο Ελλάδος: Παναθηναϊκός (2009–10)

1 Κύπελλο Ιταλίας: Ιντερ (2004-05)

1 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004

Οι συμμετοχές και τα γκολ του Γιώργου Καραγκούνη

Σεζόν Ομάδα  Συμ.  Γκολ

1995-96 Παναθηναϊκός  0  0

1996-97 Απόλλων Αθηνών  37  2

1997-98 Απόλλων Αθηνών  26  7

1998-99 Παναθηναϊκός  29  7

1999-00 Παναθηναϊκός  36  11

2000-01 Παναθηναϊκός  42  7

2001-02 Παναθηναϊκός  41  6

2002-03 Παναθηναϊκός  36  3

2003-04 Ιντερ  16  0

2004-05 Ιντερ  20  0

2005-06 Μπενφίκα  30  1

2006-07 Μπενφίκα  37  2

2007-08 Παναθηναϊκός  40  6

2008-09 Παναθηναϊκός  35  10

2009-10 Παναθηναϊκός  41  3

2010-11 Παναθηναϊκός  34  0

2011-12 Παναθηναϊκός  30  1


Σχόλια