Περί χθεσινής διαιτησίας και Παναθηναϊκής Συμμαχίας


Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η Παναθηναϊκή Συμμαχία για την χθεσινή διαιτητική παρουσία στην Λιβαδειά ,αλλά και την ίδια την διαιτησία θέλω να κάνω δύο σχόλια. Καταρχάς ,χωρίς να θέλω να σας το χαλάσω ,η ανακοίνωση της Συμμαχίας δεν με βρίσκει σύμφωνο ή για να γίνω πιο ακριβής δεν με βρίσκει σύμφωνο ως προς τον τρόπο και τον πραγματικό σκοπό της.

Ο Παναθηναϊκός για πάνω απο μια δεκαετία ,διοικούταν απο μια
άνιωθη και παθητική ιδιοκτησία που κοιτούσε -διαχρονικά- ατάραχη και με μπλαζέ ύφος τα εγκλήματα που γινόντουσαν κατά της ομάδας μας. Και μιλάμε για εγκλήματα που ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ. Με αποκορύφωμα την διατησία του Καλόπουλου και των βοηθών του που πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη αλλοίωση αποτελέσματος σε ντέρμπι και στο τέλος δεν έγινε τίποτα. Και ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια είχε την "τύχη" να απολαμβάνει διάφορων ειδών διαιτησίες. Ή αλλιώς χειρουργεία ποικίλης φύσεως. Παπουτσέλης ,Παπαδάκος ,Τσαγκαράκης ,Κασναφέρης ,Νίκου ,Δούρος ,Μποροβήλος ,Ευθυμιάδης ,Καλόπουλος και ο κατάλογος μακρύς και συνεχίζεται... Σε όλα αυτά ,ο Παναθηναϊκός δεν αντιδρούσε ουσιαστικά και ο γαύρος έκανε πάρτι. Μέχρι την εμφάνιση του Πατέρα που μπλέχτηκε με το παρασκήνιο και πέτυχε να μην μας κατακρεουργούν και όχι να μας σπρώχνουν όπως θέλουν να λένε διάφοροι καλοθελητές.( Έτσι κι αλλιώς ,το περισσότερο σπρώξιμο με Πατέρα το πήραμε το διάστημα του χειμώνα του 2010 που στο τέλος δεν πήραμε τίποτα απο κούπες.)

Χθες λοιπόν είχαμε μια διαιτησία που ναι μεν έκανε λάθη ,που μπορεί ο διαιτητής να είχε σκοπό να ρίξει και δύο παραπάνω κίτρινες σε δικούς μας ,αλλά σε καμία περίπτωση δεν καθόρισε το αποτέλεσμα. Να μου πεις ,αν δεν παίρναμε το διπλό τα ίδια θα έλεγες; Πιθανότατα ναι ,μέχρι να δω διαφορετική αντιμετώπιση στα ματς του γαύρου. Και μπορεί να είμαι και λάθος.

Η Παναθηναϊκή Συμμαχία εξέδωσε μια ανακοίνωση με στόχο ,δύο αποτελέσματα. Πρώτον να διαφυλάξει την ομάδα και να προλάβει καταστάσεις και είναι απόλυτα θεμιτό. Και δεύτερον να δείξει ότι αφουγκράζεται τον κόσμο και πιάνει τον παλμό του. Να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με την διοίκηση Τζίγγερ και πως έχει σκοπό να συνεχίσει την πορεία της διοίκησης Πατέρα. Έτσι θα έχει και τον κόσμο μαζί της. Σύμφωνοι μέχρι εδώ ,αλλά για μένα σε αυτό το σημείο βρίσκεται και το μεγαλύτερο στοίχημα της Συμμαχίας και του Γ.Αλαφούζου. Να πράξει κάτι διαφορετικό στον χώρο του ποδοσφαίρου. Να φέρει νέες συνήθειες ,ευεργετικές για τον αθλητισμό και όχι να λαϊκίζει πολώνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα. Το να ξεκινήσει ένας νέος χαρτοπόλεμος μεταξύ εμάς και του γαύρου ,βραχυπρόθεσμα μπορεί να γουστάρει ο κόσμος (αυτοί που τέλος πάντων γουστάρουν κάτι τέτοιο) αλλά μακροπρόθεσμα ακόμη πιο λίγοι θα ασχοούνται με το άθλημα.

Στόχος όλων όσων συμμετέχουν στο πρωτάθλημα ,πρέπει να είναι η πραγματική απογείωση του ποδοσφαίρου και όχι τα προσωπικά τους συμφέροντα. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει περισσότερο παρασκήνιο απο μπάλα και θέαμα στον αγωνιστικό χώρο. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του και αυτό το βλέπετε στα εισιτήρια ,στις πωλήσεις αθλητικών εφημερίδων ,στην τηλεθεαματικότητες των παιχνιδιών.

Κατανοώ απόλυτα πόσο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει στην Συμμαχία ,η συγκεκριμένη ανακοίνωση που έβγαλε ,αλλά εμένα πλέον με έχει κουράσει αυτό το παιχνίδι. Απο όποια πλευρά κι αν προέρχεται. Αντιθέτως ,αν σε ένα ματς ευνοηθούμε θα τους παραδεχτώ αν βγάλουν μια ανακοίνωση παραδοχής.

Αν ο γαύρος θέλει ν συνεχίσει να παίρνει κάλπικα πρωταθλήματα είναι δικό του πρόβλημα και σε λίγο καιρό θα το αντιληφθεί. Ιστορικές ομάδες έχουν απαξιωθεί ,έχουν υποβιβασθεί ,τα γήπεδα έχουν αδειάσει και ο γαύρος βασιλεύει ως ο μονόφθαλμος απέναντι στους τυφλούς. Αργά ή γρήγορα ,θα καταλάβουν και οι ίδιοι οι γαύροι πως τους συμφέρει περισσότερο να παίζουν ένα καθαρό πρωτάθλημα ,με ίσα μέτρα και σταθμά ,αντιμετωπίζοντας δυνατές ομάδες ,παρά μια στημένη σειρά αγώνων.

ΥΣ: Σιγά-σιγά ,πρέπει όλοι μας να απαιτούμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο.

ΥΣ2: Η ανακοίνωση της Συμμαχίας θα φέρει απαντήσεις απο κύκλους του γαύρου ,που θα φέρουν καυστικά πρωτοσέλιδα και έτσι θα συντηρηθεί ένα άρρωστο σύστημα.

ΥΣ3: Αν πάρει σήμερα καίρια σφυρίγματα ο γαύρος στην Βέροια; Απλά θα δούμε για ακόμη μια χρονιά το ίδιο έργο..

ΥΣ4: Ο Γιάννης Σερέτης ,για τον οποίο δεν τρέφω και καμία ιδιαίτερη εκτίμηση (σύμφωνα με τα γραφόμενα του πάντα) ,έκανε ένα πετυχημένο σχόλιο για την ανακοίνωση. "Όταν πραγματικά θα αδικηθείς ,δεν θα σου δίνει κανείς σημασία ,γιατί θα έχεις καταλήξει γραφικός".

ΥΣ5: Σχετικά με την χθεσινή διαιτησία ,το άρθρο του Greenzone που σχολιάζει ένα προς ένα τα λάθη που γίνανε χθες. Αλλά και πάλι ...ούτε αυτό το θεωρώ "υγεία".

ΥΣ6: Αυτό που αναφέρει η ανακοίνωση για τον Γιώργο Σαρρή είναι πολύ σωστό. Αυτό το θέμα όντως στο άμεσο μέλλον μπορεί να δημιουργήσει υπαρκτά θέματα και άκρως σοβαρά όσον αφορά τους ορισμούς διαιτητών και την αντικειμενικότητα τους ως προς τα σφυρίγματα.

Σχόλια

  1. Πολυ ρομαντικο το κειμενο. Ναι μεν γραφεις σωστα πραγματα, δεν γινεται ομως να παλευουμε μονο εμεις για ενα καλυτερο ποδοσφαιρο και οι αλλοι απεναντι να αλωνιζουν. Ειδαμε καμια προκοπη τοσα χρονια που δεν ασχολουμασταν(διοικητικα) με το παρασκηνιο? Δηλαδη θα περιμενουμε ποτε ο Ολυμπιακος θα αποφασισει να παιζεται το πρωταθλημα δικαια? Εκει εχουμε φτασει? Να κρεμομαστε απο τις ορεξεις του καθε Μαρινακη.Αν και εφοσον ξυπνησει μια μερα και πει ''Α, απο σημερα θελω να το παιρνω καθαρα το πρωταθλημα,κι ας χασω τα λεφτα του CH.L''. Αυτα δεν γινονται ρε παιδια...Κι επειδη Δικαιοσυνη δεν υπαρχει στην Ελλαδα (ακομα), καλυτερα να εχουμε κι εμεις μια διοικηση να προστατευει τα συμφεροντα της ομαδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε μου αν δεν το δούμε λίγο ρομαντικό τότε θα πέσουμε στα σκατά κι εμείς. Κάποτε πίστευα πως έτσι πρέπει να κάνουμε ..πλέον δεν ασπάζομαι αυτήν την λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν διαφωνούμε Γιάννη ,απλά στόχος του κειμένου είναι να αναπαράγει μια άποψη προς την κατεύθυνση του ποδοσφαίρου και μόνο. Να αρχίσουμε να απαιτούμε πράγματα απο το ποδόσφαιρο γενικά. Γιατί στην τελική εμείς το συντηρούμε και όχι ο κάθε Μαρινάκης που το ματώνει μέχρι να τα τσεπώσει και να γίνει λαϊκός ήρωας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι να το έβλεπαν έτσι και οι μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου μας αλλά δυστυχώς μόνο αυτό δεν γίνεται.Σίγουρα εμείς το συντηρούμε με τον έναν η τον άλλον τρόπο αλλά ποτέ δεν έχουμε απαιτήσει όλοι μας για κάτι το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν έχεις άδικο σε αυτά που αναφέρεις αλλά όπως και εσύ έτσι και εγώ ξέρουμε ότι αυτό μάλλον δεν πρόκειται να γίνει.Τα λεφτά του Τσάμπιονς Λίγκ είναι πάρα πολλά και όπως μας έχει δείξει το παρελθόν για αυτά γίνεται όλη η ιστορία. Ο Μαρινάκης με το που ανέλαβε τον Ολυμπιακό έβγαινε δημοσίως και μιλούσε για "εγκλήματα περι αγελάδος" οπότε θα περάσουν πολλά χρόνια και εάν για να γίνει αυτό που πολλοί θα προτιμούσαν ο καλύτερος να αναδεικνύεται στο γήπεδο.
    "Όποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι" λέει μια σοφή παροιμία και αυτό το ξέρει ο Αλαφούζος για αυτό και με το ξεκίνημα ήρθε σε μετωπική με το "σύστημα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Press , παρότι σε εκτιμώ πολύ , είσαι λάθος. Αν δεν διαμαρτυρηθείς από την αρχή για θέματα που πάνε στη λογική με το βαμβάκι να σε σφάξουνε και φωνάξεις εκ των υστέρων , οι αρμόδιοι φορείς της κρατικής εξουσίας δεν θα ακούσουν.
    Νομίζω ότι πολύ σωστά η Συμμαχία από την αρχή θέλει να χωροθετήσει τα όρια και την εξουσία της διαιτησίας , ώστε ο Θρήνος και τα τσιράκια του (εφημερίδες, σταθμοί, δήθεν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι) να μαζευτούν.
    Νομίζω βέβαια ότι πρέπει να είμαστε σαν ομάδα σοβαρή , δεν μπορούμε να διαμαρτυρώμαστε για το παραμικρό και το υποτυπώδες , αλλά έχουν συμβεί τόσες πολλές αδικίες απέναντι στην ομάδας μας , που τουλάχιστον στην αρχή του πρωταθλήματος ότι δεν βλέπουμε ή δεν μας φαίνεται σωστό πρέπει να το καταγγείλουμε.
    Επίσης δεν παίζει η λογική , εμείς φτιάχνουμε μια ομαδάρα και δεν υπολογίζει διαιτησίες και τα συναφή , ρίχνει 5 γκόλ στον αντίπαλο και πάει στο επόμενο ματς.
    Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποδεικτικές του αντιθέτου της παραπάνω πρότασης , είναι όλα αυτά που έγιναν στο παρελθόν και τα περιέγραψες με ακριβή τρόπο στο κείμενό σου.
    Ο Αλαφούζος δεν θέλει να πέσει στην περίπτωση του Τζίγγερ , που οι διαμαρτυρίες γίνονταν στο τέλος ή εκ των υστέρων και τα όργανα της Πολιτείας εκώφευαν. Το αν θα το καταφέρει ή όχι θα φανεί στην πορεία του χρόνου , όμως σαν θέση λογικής υπέχει περισσότερης επιτυχίας από την προηγούμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάρα πολύ σωστό κείμενο..Μπράβο !! Από τα καλύτερα που έχουνε ανέβει τελευταία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΙΛΕ ΕΙΣΑΙ ΛΑΘΟΣ.ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ.ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΚΡΟ ΡΟΣΤΕΡ(ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟ) ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ.ΑΜΕΣΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ,ΕΜΜΕΣΑ ΟΜΩς ΤΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ.ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ,ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ.ΜΕΡΙΚΑ ΛΑΘΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου