Σιδέρης: Ή στον Παναθηναϊκό ή κόβω την μπάλα!

Ο σπουδαιότερος επιθετικός στην ιστορία του Ολυμπιακού είχε πράσινη καρδιά. Διαβάστε τις συγκλονίστηκες του δηλώσεις λίγο πριν καταλήξει στον Πειραιά το 1959...




«Η ποδοσφαιρική μου ζωή είναι συνδεδεμένη με τον Παναθηναϊκόν και μόνον γι’ αυτόν θα υπογράψω δελτίον. Αλλιώς θα σταματήσω την μπάλλα». 
Γιώργος Σιδέρης, 27 Ιουλίου 1959

Αναμφισβήτητα ένας από τους μεγάλους επιθετικούς που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο Γιώργος Σιδέρης. Ο παίχτης που έγινε είδωλο στον Πειραιά, είχε μόνο ένα σύμβολο στην καρδιά του. Το Τριφύλλι! Όνειρο ζωής ήταν να
φορέσει την πράσινη φανέλα, έφτασε πολύ κοντά στο να το υλοποιήσει, όμως τελευταία στιγμή ο Ατρόμητος αθέτησε κάθε συμφωνία, μπροστά στο δέλεαρ των ανταλλαγμάτων του Ολυμπιακού.

Το Greenzone.gr αναδυκνείει ιστορίες που έχουν εξαφανιστεί. Φέρνει στο φως ντοκουμέντα που θάφτηκαν πολλά μέτρα κάτω από το χώμα.

Ταξιδεύουμε στο 1959. Η μεταγραφική περίοδος ξεκινάει τον Ιούλιο, όμως οι σύλλογοι φροντίζουν και πλευρίζουν τους ποδοσφαιριστές μήνες νωρίτερα. Για να ολοκληρωθεί μία μεταγραφή χρειάζεται να δοθεί η «ελευθέρα» από τον Σύλλογο που ανήκει ο παίχτης ή να συμφωνήσουν παλιά και νέα ομάδα, καθώς και ο ποδοσφαιριστής.

Τα Μέσα Ενημέρωσης της εποχής θεωρούν σίγουρη τη μετακίνηση του Γιώργου Σιδέρη στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της Αθήνας τον έχει από κοντά για δύο χρόνια. Ο επιθετικός δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως λατρεύει το Τριφύλλι, πως ταιριάζει η φιλοσοφία των «πράσινων» στο στιλ παιχνιδιού του και πως αδημονεί να φορέσει τη φανέλα τους.

«Οι Αθηναίοι πρωταθληταί θα αποκτήσουν νέο Παπαεμμανουήλ» γράφει η Αθλητική Ηχώ τον Ιανουάριο του 1959, σε κείμενο που είχε τίτλο «Ο Σιδέρης λατρεύει τον Παναθηναϊκό».

Ο παίχτης, αλλά και οι «πράσινοι» επιχειρούσαν από τον Ιανουάριο να αποκτήσουν υποσχετική επιστολή της διοίκησης του Ατρομήτου που θα εξασφάλιζε την ομαλή μετακίνηση του παίχτη στον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Περιστερίου, ενώ προφορικά τα έβρισκε σε όλα με τον Π.Α.Ο. και με τον παίχτη, αρνήθηκε. Το «γιατί» εξηγείται λίγους μήνες μετά...

Η μεταγραφική περίοδος ανοίγει τον Ιούλιο. Ενώ όλοι περίμεναν πως από τις σίγουρες και ίσως η πρώτη μετακίνηση που θα γινόταν θα ήταν του Σιδέρη στον Παναθηναϊκό, τα πράγματα καθυστερούσαν επικίνδυνα.

Οι μέρες περνούσαν και ο Ατρόμητος δεν έδινε την άδεια για να ολοκληρωθεί η προφορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες και τον παίχτη. Κάτι είχε μεσολαβήσει. Αυτό αντιλαμβάνονταν, όχι μόνο οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, αλλά και ο ίδιος ο Σιδέρης που είχε αναστατωθεί αφάνταστα, βλέποντας τα όνειρά του να γκρεμίζονται.

Στις 27 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της περιόδου των μεταγραφών, ο επιθετικός ξαφνιάζει άπαντες. Μαζί με τον αδελφό του Φώτη πηγαίνει στα γραφεία της Αθλητικής Ηχούς. Η «μεγαλυτέρα αθλητική εφημερίς των Βαλκανίων» επηρέαζε τα κέντρα αποφάσεων και ο Σιδέρης ήθελε να ταρακουνήσει όσους μπλόκαραν τη μεταγραφή του.

Στα γραφεία, λοιπόν, της Ηχούς υπέγραψε υπεύθυνη δήλωσε που έλεγε:

«Δεν πηγαίνω σε κανέναν Ελληνικό σύλλογο, πλην του Παναθηναϊκού. Και γι’ αυτό παρακαλώ το συμβούλιο του Ατρομήτου, όπως και τους φιλάθλους να με βοηθήσουν για την μετεγγραφή μου εις τον Παναθηναϊκόν.


Η ποδοσφαιρική μου ζωή είναι συνδεδεμένη με τον Παναθηναϊκόν και μόνον γι’ αυτόν θα υπογράψω δελτίον. Αλλιώς θα σταματήσω την μπάλλα.

Αθήναι τη 27/7/1959 
Γ. Σιδέρης»

Ακολούθως, ο αδελφός του Φώτης Σιδέρης υπαγόρευσε στον συντάκτη της Αθλητικής Ηχούς Νίκο Τσαγγαρίνο τα ακόλουθα:

«Ο Γιώργος θα μείνει πιστός εις τον Παναθηναϊκόν. Σε άλλο σωματείο δεν πρόκειται να πάει. Η οικογένειά μας τηρεί πάντα τον λόγον που δίνει και σέβεται τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει». 

Για να φτάσει στο σημείο ο ποδοσφαιριστής να «μπουκάρει» αιφνιδίως στα γραφεία αθλητικής εφημερίδας σίγουρα κάτι είχε πληροφορηθεί. Κάτι τον είχε ενοχλήσει.


Όλο εξηγούνται δύο ημέρες μετά. Όταν οριστικοποιείται η συμφωνία Ατρομήτου – Ολυμπιακού...

«Ο Σιδέρης παρεχωρήθη χθες απροόπτως στον Ολυμπιακό!


Ο Ατρόμητος παρέδωσε τελικά το δελτίο – παρά τας αντιρρήσεις του παίκτου – έναντι σοβαρών οικονομικών ανταλλαγμάτων και πέντε ποδοσφαιριστών!».


Κάπως έτσι λήγουν άδοξα τα όνειρα του Γιώργου Σιδέρη να φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Mε το πέρασμα των χρόνων αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει ποτέ στην επίθεση των «ερυθρολεύκων». 

Όμως η ιστορία ό,τι γράφει δεν το ξεγράφει. Και τι έγραψε στην περίπτωσή του; Πρώτον ότι λάτρευε τον Παναθηναϊκό, δεύτερον ότι έκανε τα πάντα για να παίξει στην ομάδα της Αθήνας και τρίτον ότι στον Πειραιά βρέθηκε επειδή ο Ατρόμητος γλυκάθηκε από τα «δώρα» του Ολυμπιακού και αθέτησε ό,τι είχε συμφωνήσει.

Θυμηθείτε τις αντίστοιχες ιστορίες του Τάσου Μητρόπουλου, του Νίκου Σαργκάνη και το... όνειρο του Νίκου Αλέφαντου.

http://www.greenzone.gr/2012/05/sideris-h-ston-panathinaiko-h-kovw-thn.html

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία αναφορά στον σημαντικότερο παίκτη του Ολυμπιακού τη δεκαετία του 60. Όμως ο Παναθηναικός την δεκαετία του 60 πετούσε, είχε πάρει αν δεν κάνω λάθος 7 πρωταθλήματα , ενώ ο Ολυμπαικός 2. Σήμερα, μακάρι να φτιάξουμε την ομάδα που είχε ο Παναθηναικός εκείνη την εποχή και να πατάμε τον Γαύρο όπως τον πατάγαμε τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου