Η τακτική ανάλυση του αγώνα με την Ξάνθη


Η ορθή διαχείριση του Λάζαρου έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των γηπεδούχων


Στο περιθώριο των πρωτοφανών πολιτικοοικονομικών εξελίξεων, ο Παναθηναϊκός πήρε μια νίκη πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ απέναντι στην πολύ συμπαγή Skoda Ξάνθη. Το σκορ διαμορφώθηκε στα τελευταία 15 λεπτά, και δεν ήταν λίγοι αυτοί που… τα χρειάστηκαν χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρουσίασε ένα πολύ οργανωμένο σύνολο, μπλόκαρε την κυκλοφορία του ΠΑΟ ψηλά και ζόρισε τον Φερέιρα πολύ, αλλά η τελική επιλογή του Πορτογάλου ως προς τον τρόπο χρησιμοποίησης του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (και λίγο η τύχη και ο Καρνέζης στο 0-0) έδωσαν στους πράσινους το 3ποντο.

Όλα τα
παραπάνω συνέβησαν 10 περίπου χιλιόμετρα μακριά απ’ το σημείο που ο Πολιτική εξουσία της χώρας, δίχως να εκφράζει την Λαϊκή Κυριαρχία (Σύνταγμα της Ελλάδας Τμήμα: Δ Ακροτελεύτια Διάταξη), παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας σε δανειστές (?) θέτοντας την Ελλάδα, και επίσημα πλέον σε καθεστώς κατοχής.


Το πλάνο Ουζουνίδη

Ο κόουτς των Θρακιωτών παρέταξε ένα επιθετικογενές 4-5-1 με διευρυμένο πλάτος. Επιπλέον:


  • Οι συνεχείς προωθήσεις των εξτρέμ (Βλαχοδήμος/ Πόι) σε πορείες σύγκλισης
  • Ένα μοναδικό αμυντικό χαφ σε ρόλο καθαρού 6ριου με μηδενικές επιθετικές πρωτοβουλίες (Φλίσκας)
  • Επιθετικούς προσανατολισμούς σε αντεπιθέσεις με διαγώνιες μπάλες κυρίως απ’ την πλευρά του Σαριέγκι με τον Βλαχοδήμο
  • Σχετικά ανεβασμένη γραμμή άμυνας
  • Pressing στην πρώτη μπάλα των γηπεδούχων με σκοπό τον εξαναγκασμό του ΠΑΟ σε γέμισμα από πίσω

Τα δύο τελευταία σε συνδυασμό με την απόλυτη συγκέντρωση που επέδειξε το σύνολο του Ουζουνίδη μπλόκαραν την ανάπτυξη του ΠΑΟ, περιορίζοντας τους γηπεδούχους σε απλή κατοχή μπάλας (1ο ημίχρονο) με ελάχιστες επιτυχημένες κάθετες μπάλες στον άξονα.
Το pressing ψηλά με τρεις παίκτες από τν Μαρίνο Ουζουνίδη



Το πλάνο Φερέιρα

Το 4-5-1 του Φερέιρα έμεινε από έμπνευση αφού η παράλληλη απουσία των Κατσουράνη/ Λέτο/ Κουίνσι δεν μπόρεσε να δώσει την απαραίτητη δημιουργικότητα στους πράσινους. Αποτέλεσμα του παραπάνω ήταν οι συνεχείς οπισθοχωρήσεις  του Κλέιτον που μεγάλωσαν πολύ τις αποστάσεις με τον Τοτσέ. Ο Ισπανός είναι κλασσικό βαρύ φορ και δεν μπορεί να παίξει “βαθιά” κοντά στα χαφ, πράγμα που κάνει ο Λέτο με επιτυχία.

Σημ.: Ο τρόπος που έπαιξε πλάτη και ένα- δύο με τον Λάζαρο ο Πετρόπουλος δίνει ένα στίγμα για τις πιθανές ικανότητες του “Πετρό” σε παρόμοιο ρόλο.

Το σχέδιο του Φερέιρα περιελάμβανε μεταβίβαση της “δεύτερης μπάλας” στον Βραζιλιάνο μέσο αλλά ελάφρυνε πολύ την παρουσία του ΠΑΟ στην περιοχή του Βιβιανί. Η είσοδος του Χριστοδουλόπουλου όμως αντί του ξεκάθαρα άπειρου Μαυρία έδωσε στήριγμα στον Τοτσέ και ανάγκασε την άμυνα της Ξάνθης σε (μερικώς επιτυχή) αναπροσαρμογή τρόπου λειτουργίας.

Το πρόβλημα που αντιμετώπισε η άμυνα της Ξάνθης έγινε ακόμα μεγαλύτερο με την είσοδο του Πετρόπουλου, αφού η επιθετική γραμμή του ΠΑΟ βάρυνε και οι ανούσιες σέντρες του πρώτου ημιχρόνου έγιναν πιο καλές και συνεπώς πιο επικίνδυνες στο 2ο.

Το πλάνο του Φερέιρα περιελάμβανε υψηλό βαθμό ρίσκου αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Πορτογάλο άλλη μια φορά, αφού αν κάποιος δικαιούται κάτι παραπάνω από το τελικό 3-0, αυτός είναι σίγουρα ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Σημ.: Δεν είναι σύμπτωση η είσοδος του Καραγκούνη και η επίτευξη των γκολ του Παναθηναϊκού. Ο τυπάρας έδωσε νεύρο και ψυχολογία στους πράσινους με την είσοδό του.
Η αχίλλειος πτέρνα της ανάπτυξης του ΠΑΟ στο 1ο ημίχρονο. Ο χορός που κινήθηκε ο Κλέιτον σε σχέση με το σημείου που ξεκινούσε. Με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου στο σημείο εκκίνησης του Κλέιτον βρισκόταν ο Λάζος και ο Βραζιλιάνος λίγο πιο πίσω και αριστερά



Ναι σε όλα!

Οι… υποχρεώσεις με το overlap.gr με έκαναν να απουσιάσω απ την χθεσινή συγκέντρωση κατά τη διάρκεια του ματς. Βρέθηκα όμως εκεί πριν και μετά από αυτό και για άλλη μια φορά εισέπραξα την απόλυτη τρομοκρατία του συστήματος αφού σε καμία περίπτωση δεν επετράπη (γιατί άραγε?) ποτέ στους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν την πλατεία και να παραμείνουν εκεί. Σε αυτή τη χώρα είναι ελάχιστες οι φορές που μια μεγάλη ειρηνική συγκέντρωση δεν παρεκτρέπεται. Όποιος θεωρεί τους Έλληνες τόσο αυτοκαταστροφικούς είναι γελασμένος.

Ένα εναλλακτικό πλάνο τρομοκρατίας που χρησιμοποίει το σύστημα δεν έχει τόσο αίμα και χημικά. Απλώς σοκάρει το μυαλό του ΤΗΛΕ θεατή και υπνωτίζει τις αντιδράσεις του (Το δόγμα του σοκ) κάνοντας το κεφάλι σου… μουστάρδα. Ειλικρινά βαρέθηκα τις τελευταίες τρεις μέρες να ακούω τη σημαίνει χρεωκοπία. Πραγματικά δεν γνώριζα ότι αν χρεοκοπήσουμε, δεν θα έχουμε … κρέας.

Η επερχόμενη εξαθλίωση του λαού θα φέρει την εξέγερση ακόμα πιο κοντά και αυτό γίνεται πλέον με μαθηματική ακρίβεια. Κανείς δεν εξασφαλίζει πως με όλη αυτή την λαίλαπα μέτρων (Όρος δελτίου των 8:00) η χώρα δεν θα πτωχεύσει. Ένα στημένο παιχνίδι στην δική μας πλάτη.

Χθες βράδυ 199 περίεργοι τύποι αποφάσισαν αυθαίρετα και αντισυνταγματικά για το μέλλον της χώρας μας για την επόμενη (το λιγότερο) 20ετία. Δεν επιτρέπουν στο λαό αυτού του τόπου να εκφραστεί . Όσο δεν γίνονται εκλογές η αρχή της δεδηλωμένης εκπορνεύεται και ο λαός εξαπατάται.

Πραγματικά θα ήθελα να δω την κατάληξη αυτών των τύπων…

http://www.overlap.gr/?p=15368

Σχόλια

  1. θα ηθελα ενα σχολιο  σχετικά με την αντικατασταση του Βιτόλο. Πιστευω οτι με την έξοδο του, χαθηκε  η καλή αμυντική λειτουργια του ΠΑΟ,  που κραταγε την ομαδα της Ξάνθης κατω απο το κέντρο, το παιχνίδι απεκτησε γρηγορες εκατεροθεν  μεταβιβάσεις απο αμυνα σε επιθεση, οπου η αμυνες των ομαδων ηταν συνήθως ανοργάνωτες και το οποιο σε συνδυασμό με τα 2 σεντερ φορ του ΠΑΟ, τον κεφάτο Λάζαρο που τότε ανεβηκε, τον Ζέκα απο τον αξονα που βελτιωσε το ποσοστο των σωστων πασων του και έκανε πολλες γρήγορες κουρσες με την μπάλα στα ποδια και τέλος την καλα δουλεμενη  επιθετικη λειτουργια και αναπτυξη της ομαδας  σε αυτους τους ρυθμους, εδωσε τα γκολ στην ομαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου