Μίλα μου για δάνεια ,ΓΗΠΕΛ και κελεμπίες ,να σου μιλήσω λίγω για πολυμετοχικότητα!


Ο καθένας σίγουρα έχει σχηματίσει μια άποψη ύστερα απο όλα αυτά τα χρόνια σχετικά με την ΠΑΕ και τον ρόλο που παίζει (και έχει) ο κάθε μέτοχος. Σίγουρα ,άθελα ή μη, πολλοί εξ αυτών έχουν ταχθεί και σε ένα "στρατόπεδο" ..εκείνο το οποίο θα φέρει νέα-καλύτερη μέρα για τον Σύλλογο (και όχι μόνο για την ΠΑΕ ,αφού η τελευταία θα αποτελέσει ντόμινο εξελίξεων και για τα υπόλοιπα τμήματα του Συλλόγου). Το θέμα είναι τι
πρέπει να γίνει ,πως και τι στάση πρέπει να κρατήσει ο κόσμος.

Καταρχάς ,η ομάδα έχει φτάσει πλέον στο πιο σημαντικό σταυροδρόμι του πρωταθλήματος και αν βγει αλώβητη απο τα 3 ντέρμπι που έρχονται κατά 90% (και όχι 100% επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας) θα έχει πάρει και το πρωτάθλημα. Βέβαια αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς αυτή η "καταιγίδα" οικονομικών και εξωαγωνιστικών πληροφοριών για την ΠΑΕ ,τότε πολύ πιθανό είναι όλοι να ασχολούμαστε με αυτά και να παίρνουμε πρέφα πως παίζουμε ματς λίγες ώρες πριν την έναρξη.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν:

Το ιδανικό θα ήταν να ερχόταν ένας λεφτάς και να έσπρωχνε φράγκα για μεταγραφές και για γήπεδο. Χωρίς πολύ δυσκολία ,μπλα μπλα και τα σχετικά. Δηλαδή ,χωρίς τακτικές Τσάκα. Αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία είναι πως κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Γιατί; Γιατί άνθρωπος που έχει να σπρώξει φράγκα δεν θα το κάνει -πλέον- στον αθλητισμό. Θα βγει και χαμένος και μπορεί να δυσφημιστεί και το όνομα του στην πιάτσα. Εκτός κι αν θέλει άμεση δημοτικότητα για δικούς του λόγους.

Πάμε λοιπόν στο εφικτό ,το οποίο όσο κάποιοι κι αν δεν θέλουν να πιστέψουν ,είναι η πολυμετοχικότητα η οποία υπό προυποθέσεις απέδειξε πως δουλεύει. Προυποθέσεις δηλαδή να μην θέλει ο ένας μέτοχος να φάει τον άλλον ,να μην θέλει να φανεί πιο πολύ απο τον άλλον και οι στόχοι τους να μην είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι. Στον Παναθηναϊκό δυστυχώς ποτέ δεν τηρήθηκαν αυτές οι προυποθέσεις (ακόμη κι όταν δεν φαινόταν να υπάρχει ρήξη ,αποδείχθηκε μέσω επιστολών που είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα ,πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε) ,οπότε λογικό και η πολυμετοχικότητα να καταλήξει στον φούντο. Όμως ακόμη και στην χείριστη μορφή της κατάφερε να κατακτήσει ένα double  και να κάνει κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές νίκες.

Και στην τελική ρε παιδιά η πολυμετοχικότητα γιατί απέτυχε όπως λένε;
Λόγω οικονομικής κατάρρευσης; Ε πως να μην ξεμείνει απο φράγκα η ομάδα ,όταν οι μέτοχοι της δεν βάζουν και δεν συμμετέχουν στις ΑΜΚ; Ή μήπως περίμεναν κέρδη απο την ΠΑΕ και θεωρούσαν πως θα έτρεχε μόνο του το άλογο; Εδώ καλά-καλά δεν έχουμε δικό μας γήπεδο να εκμεταλλευτούμε εμπορικά. Που κι αν είχαμε δηλαδή ,πάλι δεν βγαίνει ..στην Ελλάδα ζούμε και έσοδα απο τον αθλητισμό είναι δυσκολο έως ακατόρθωτο να βγάλεις. Εκτός κι αν κάθε χρονιά βρίσκεσαι στους 16 του champions league και με συγκεκριμένη οικονομική πολιτική ,βγαίνεις +. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεσαι αρχικά ομάδα και παίκτες ,το οποίο σημαίνει θες φράγκα. Ε αυτά ο Παναθηναϊκός τα χε μόνο για 2 χρόνια .Και μην μου μιλήσετε για κακοδιαχείρηση καθώς αυτοί που το ενστερνιζόντουσαν κυρίως (αδερφοί Γιαννακόπουλοι) ,ξέρουν πολύ καλά πως το να ξοδέψεις πολλά λεφτά είναι αναγκαίο κακό για να φτιάξεις μια καλή ομάδα (πόσα ξόδεψαν τα αδέρφια στο μπάσκετ για να καταλήξουμε σήμερα να θαυμάζουμε την ομάδα του Ζοτς;).

Οπότε με βάση την συγκεκριμένη προσπάθεια ,θεωρώ πως αν βρεθεί μια ομάδα επιχειρηματιών που θα έχει σκοπό :
  • να τρέξει την ομάδα σπρώχνοντας φράγκα και όχι του στυλ 1 εκατομμύριο και μετά μην τον είδατε
  • να κάνει άμεσα τα απαραίτητα ώστε ο Σύλλογος να αποκτήσει το δικό του αθλητικό κέντρο ,απο το οποίο θα πηγάζουν έσοδα
  • να περιοριστεί στο ρόλο των επενδυτών και να μην "ενοχλεί" την διοίκηση και την ομάδα μέσω ανακοινώσεων ή μέσω τρίτων. Οι ρόλοι να είναι διακριτοί και να μην επηρεάζουν ο ένας τον άλλον με λίγα λόγια.
Για μένα αυτά τα 3 στοιχεία δεν είναι καθόλου δύσκολο να εφαρμοστούν και να αποτελέσουν τα θεμέλια μιας σταθερής ιδιοκτησίας με δεδομένη οικονομική ασφάλεια που θα επιφέρει και σταθερή διοίκηση. Αλλά όχι μια ιδιοκτησία που θα αρκείται στην οικονομική και διοικητική σταθερότητα ,αλλά θα επιδιώκει η ομάδα να κάνει πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα το δείχνει με μεγάλες μεταγραφές που θα κάνει. Το δύσκολο είναι να βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι που θα ξέρουν ότι θα βάζουν ,χωρίς πιθανότατα να πάρουν κέρδος.

Επίσης για μένα ,η πολυμετοχικότητα (κι ας μην αρέσει σε πολλούς η λέξη αυτή ,αλλά για πολυμετοχικότητα μιλάμε) μπορεί να επιτευχθεί και με τα ίδια πρόσωπα (αν και στην προκειμένη πρακτικά είναι μάλλον αδύνατον να συμβεί) ή συνδυασμούς αυτών. Δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα ,αλλά οι προθέσεις. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε.

Τέλος ,γνωρίζω πολύ καλά πως η λύση που λέω είναι ουσιαστικά αυτο που προτείνει και ο Βγενόπουλος. Με την μόνη διαφορά πως εγώ (όπως και τους υπόλοιπους μετόχους) δεν τον θεωρώ απαραίτητο συστατικό μιας τέτοιας προοπτικής. Δεν το θεωρώ απαραίτητο ,όχι ντε και καλά δεν τον θέλω ..

ΥΣ: Γιατί απέτυχε η πολυμετοχικότητα που μας πέρασε; Όπως είπα ψάξτε στις προθέσεις του εκάστοτε μετόχου.


ΑΙΡΕΤΙΚΑ

Σχόλια